top of page

ORTAKLIKLARIN KANUN KAPSAMINDAN ÇIKARILMASI VE PAYLARININ BORSADA Ä°ÅžLEM GÖRMESÄ° ZORUNLULUÄžUNA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N
ESASLAR TEBLİĞİ


(II-16.1)
 
(30/12/2013 tarih ve 28867 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)

 

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
 
Amaç ve kapsam
MADDE 1 –

(1) Bu TebliÄŸin amacı, ortaklıkların 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamından çıkarılması ile paylarının borsada iÅŸlem görmesi zorunluluÄŸuna iliÅŸkin esasları düzenlemektir.
(2) Bu TebliÄŸ hükümleri payları borsada iÅŸlem gören ortaklıklar için uygulanmaz.
(3) Yatırım ortaklıklarına iliÅŸkin Kurulun ilgili düzenlemeleri saklıdır.
 
Dayanak
MADDE 2 –

(1) Bu TebliÄŸ 6362 sayılı Kanunun 16 ncı ve 33 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Tanımlar
MADDE 3 –

(1) Bu TebliÄŸde geçen;

a) Bakanlık: Gümrük ve Ticaret Bakanlığını,
b) Borsa: Kanunun 3 üncü maddesinde tanımlanan borsayı,
c) Gelişen İşletmeler Piyasası: Borsa mevzuatında tanımlanan piyasayı,
ç) Hakim ortak: Kanunun 26 ncı maddesinde belirtilen yönetim kontrolüne sahip olan gerçek ve tüzel kiÅŸileri,
d) Halka Açık Ortaklık, Ortaklık: Payları halka arz edilmiÅŸ olan veya halka arz edilmiÅŸ sayılan anonim ortaklıkları,
e) Ä°hraççı: Sermaye piyasası araçlarını ihraç eden, ihraç etmek üzere Kurula baÅŸvuruda bulunan veya sermaye piyasası araçları halka arz edilen tüzel kiÅŸileri,
f) Kanun: Sermaye Piyasası Kanununu,
g) Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP): Mevzuat uyarınca kamuya açıklanması gerekli olan bilgilerin elektronik imzalı olarak iletildiÄŸi ve kamuya duyurulduÄŸu elektronik sistemi,
ğ) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,
h) MKK: Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketini,
ı) Platform: Ortaklıkların, Kanunun 16 ncı maddesi çerçevesinde paylarının borsada iÅŸlem görmesi için baÅŸvurmak zorunda olduÄŸu, borsa tarafından oluÅŸturulan ve iÅŸleyiÅŸ usul ve esasları borsa tarafından belirlenen platformu, pazarı veya piyasayı,
i) TTSG: Türkiye Ticaret Sicili Gazetesini,
j) Yetkili kuruluÅŸ: Kurulca saklama hizmeti vermek üzere faaliyet izni almış yatırım kuruluÅŸlarını

ifade eder.
 
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Kanun Kapsamından Çıkarılma
 
Genel hükümler
MADDE 4 –

(1) Ortaklıklar, Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca halka açık ortaklık statüsü kazanıldığının öÄŸrenilmesini takiben ilgili düzenlemeler uyarınca Kurula baÅŸvurmak zorundadır.
(2) Halka açık ortaklık statüsünün kazanıldığı tarihten itibaren en geç iki yıl içinde paylarının borsada iÅŸlem görmesi için baÅŸvuruda bulunmayan ve bu TebliÄŸin 5 inci maddesi kapsamında genel kurul kararı almayan ortaklıkların, paylarının borsada iÅŸlem görmesi veya Kanun kapsamından çıkarılmaları hususunda ortaklığın talebi aranmaksızın Kurulca bu TebliÄŸin ilgili maddelerine göre iÅŸlem yapılır.
 
Genel kurul kararı ile Kanun kapsamından çıkarılma
MADDE 5 –

(1) Pay sahibi sayısı nedeniyle halka açık sayılan ortaklıklardan, paylarının borsada iÅŸlem görmesini istemeyenler genel kurul kararı ile Kanun kapsamından çıkabilir.
(2) Ortaklıklar, Kanun kapsamından çıkma amacıyla yapacakları genel kurul toplantısına iliÅŸkin gündemin ilanından önce Ek-1’de yer alan belgelerle Kurula baÅŸvurur. Kanun kapsamından çıkma kararının görüÅŸüleceÄŸi genel kurul toplantısına iliÅŸkin gündem ilanının, konuya iliÅŸkin Kurul kararının ortaklık tarafından tebellüÄŸ edildiÄŸi tarihten itibaren on iÅŸ günü içinde; genel kurul toplantısının ise iki ay içinde yapılması zorunludur.
(3) Genel kurul gündeminde;

a) Ortaklığın paylarının borsada iÅŸlem görmesinin istenmemesi gerekçesiyle Kanun kapsamından çıkma hususu,
b) Genel kurul toplantısına katılmayanlar da dahil olmak üzere, Kanun kapsamından çıkma kararına olumlu oy kullananlar dışındaki pay sahiplerinin ayrılma hakkının bulunduÄŸu ve
c) Ayrılma hakkı kullanım fiyatı, kullanım süresi ve ayrılma hakkının iÅŸleyiÅŸ süreci

tek bir gündem maddesi olarak yer alır.
(4) Ayrılma hakkı kullanım fiyatı, Kurulun ilgili düzenlemelerine göre hazırlanan ve bu fiyatın adil ve makul olduÄŸuna iliÅŸkin tespiti içeren deÄŸerleme raporuna göre belirlenir. DeÄŸerleme raporunda, Kurula baÅŸvuru tarihinden önceki dokuz aydan daha eski tarihli olmamak kaydıyla, ortaklığın Kurul düzenlemelerine göre hazırlanmış, bağımsız denetimden veya ara dönem finansal tablolar için özel bağımsız denetimden geçirilmiÅŸ finansal tabloları esas alınır. DeÄŸerleme raporu, genel kurul toplantısı gündemi ile birlikte ortaklığın internet sitesinde ve Kurulun özel durumların kamuya açıklanmasına iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde genel kurul toplantısı gündemi eki olarak yayımlanır. Genel kurul toplantısı gündeminin TTSG’de ilanı sırasında deÄŸerleme raporunun nerede yayımlandığı hususunun ilan edilmesi yeterlidir.
(5) Söz konusu genel kurul toplantısında pay sahibi tam sayısının en az üçte ikisinin olumlu oyu veya toplam oyların dörtte üçü ile karar alınması gerekir. Kanun kapsamından çıkmaya iliÅŸkin genel kurul kararına olumlu oy kullananlar dışındaki pay sahiplerine herhangi bir ÅŸart aranmaksızın ayrılma hakkı kullandırılır. Ayrılma hakkı kullanım süresi, genel kurul tarihinden itibaren en çok altı iÅŸ günü içinde baÅŸlar ve iki yıldan az olmayacak ÅŸekilde belirlenir. Ayrılma hakkının kullanımına iliÅŸkin bu TebliÄŸde hüküm bulunmayan hallerde Kurulun ayrılma hakkına iliÅŸkin düzenlemeleri kıyasen uygulanır.
(6) Ortaklıklar, genel kurul toplantı tutanağını ve hazır bulunanlar listesini tescili takip eden altı iÅŸ günü içerisinde Kurula iletir. Kurulun, ortaklığın Kanun kapsamından çıkarıldığına iliÅŸkin bildirimi ortaklıkça ayrıca ticaret siciline tescil ve TTSG’de ilan edilir.
 
Ortaklık yapısı nedeniyle Kanun kapsamından çıkarılma
MADDE 6 –

(1) Sermayesinin;

a) Yüzde doksan beÅŸinden daha fazlasının en fazla elli pay sahibine ait olduÄŸunu veya
b) Yüzde ellisinden fazlasının doÄŸrudan ve/veya dolaylı olarak il özel idarelerine, belediyelere veya diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına ait olduÄŸunu

baÅŸvuru tarihinden önceki son altı ay içerisinde yapılmış bir genel kurul toplantısına ait hazır bulunanlar listesi ile tevsik eden ortaklıklar, Kanun kapsamından çıkma talebiyle Ek-1’de yer alan belgelerle Kurula baÅŸvurmaları ve baÅŸvurunun Kurulca uygun görülmesi halinde Kanun kapsamından çıkarılır.
(2) Birinci fıkra kapsamında Kanun kapsamından çıkmaya iliÅŸkin olarak yapılacak baÅŸvurunun hazır bulunanlar listesi dışındaki diÄŸer bilgi ve belgelere dayanılarak da yapılması mümkündür. Bu durumda ilgili belge üzerinden yapılacak tespite iliÅŸkin bilirkiÅŸi raporu hazırlanması zorunludur. BilirkiÅŸi raporunun hazırlanmasında 7 nci madde hükümleri kıyasen uygulanır.
(3) Esas sözleÅŸmeleri uyarınca pay sahibi olmanın belirli özellikleri taşıyan kiÅŸilerle sınırlandırılmış ve pay devirlerinin sadece bu özellikleri taşıyan kiÅŸilere yapılabileceÄŸi hükme baÄŸlanmış olan ortaklıklar, Kanun kapsamından çıkma talebi ile Ek-1’de yer alan belgelerle Kurula baÅŸvurmaları ve baÅŸvurunun Kurulca uygun görülmesi halinde Kanun kapsamından çıkarılır.
 
Ortak sayısı nedeniyle Kanun kapsamından çıkarılma
MADDE 7 –

(1) Pay sahibi sayısının beÅŸ yüzün altında olduÄŸunu;

a) Hazır bulunanlar listesi,
b) Pay defteri,
c) Kar payı dağıtımına dair muhasebe kayıt ve belgeleri,
ç) KuruluÅŸa ve sonrasında gerçekleÅŸtirilen sermaye artırımlarına baÅŸvuran pay sahiplerine iliÅŸkin kayıt ve belgeler

ile varsa ortaklığın pay sahipleri ile iliÅŸkilerine dair benzer belge ve iÅŸlemlere dayanarak mahkeme tarafından atanan bilirkiÅŸi raporu ile tespit ettiren ortaklıklar, Kanun kapsamından çıkma talebi ile Ek-1’de yer alan belgelerle Kurula baÅŸvurmaları ve baÅŸvurunun Kurulca uygun görülmesi halinde Kanun kapsamından çıkarılır.

(2) BilirkiÅŸi raporunda esas alınan hazır bulunanlar listesinin baÅŸvuru tarihinden en geç bir yıl önce düzenlenmiÅŸ olması ve pay defterinin güncel olması ÅŸarttır.
(3) BilirkiÅŸi raporunun baÅŸvuru tarihinden önceki son üç ay içinde hazırlanmış olması ve sonuç kısmında;

a) Rapor tarihi itibarıyla birinci fıkrada sayılan belgelerin tamamının incelenmesi sonucunda ortaklığın pay sahibi sayısının beÅŸ yüzün altında olduÄŸunun tespit edildiÄŸinin beyan edilmesi ve
b) Ä°ncelemede kullanılmayan belgelerin kullanılmama gerekçesinin belirtilmesi

zorunludur.

Finansal tablo kalemlerinin büyüklüÄŸü nedeniyle Kanun kapsamından çıkarılma
MADDE 8 –

(1) Kurul düzenlemelerine uygun olarak hazırlanmış ve özel bağımsız denetimden geçmiÅŸ baÅŸvuru tarihinden önceki son iki yıla ait finansal tablolar itibarıyla;

a) Aktif toplamı on milyon Türk Lirasından az olan veya
b) Net satış hasılatı dışında kalan diÄŸer gelirler toplamı ve net satış hasılatının her ikisi de beÅŸ milyon Türk Lirasından az olan ya da
c) Tescil edilmiÅŸ sermayesi ile kanuni yedek akçeler toplamının tamamı karşılıksız kalan
ortaklıklar, Kanun kapsamından çıkma talebi ile Ek-1’de yer alan belgelerle Kurula baÅŸvurmaları ve baÅŸvurunun Kurulca uygun görülmesi halinde Kanun kapsamından çıkarılır.

(2) Ortaklığın yıllık finansal tablolarının bağımsız denetimden geçmiÅŸ olması halinde özel bağımsız denetim ÅŸartı aranmaz.
 
Faaliyetin devamlılığına iliÅŸkin hususlar nedeniyle Kanun kapsamından çıkarılma
MADDE 9 –

(1) Faaliyetin devamlılığına ilişkin olarak;

a) Bakanlık düzenlemeleri çerçevesinde ilgili ticaret sicil müdürlükleri tarafından münfesih olduÄŸu veya münfesih sayıldığı resen belirlenerek TTSG’de ilan edilmiÅŸ olan veya
b) Ä°flas sonucundaki tasfiye de dahil olmak üzere zorunlu veya gönüllü olarak tasfiyeye giren ya da
c) Haklarında iflas kararı verilen

ortaklıklar, söz konusu hususları tevsik eden TTSG örneÄŸi, mahkeme kararı ve varsa yetkili organ kararı ile Kurula baÅŸvurmaları ve baÅŸvurunun Kurulca uygun görülmesi halinde Kanun kapsamından çıkarılır.
 

Kanun kapsamından resen çıkarılma
MADDE 10 –

(1) Bu TebliÄŸin 6 ncı, 7 nci, 8 inci ve 9 uncu maddelerinde sayılan Kanun kapsamından çıkarılma ÅŸartlarından birinin veya birkaçının varlığının Kurulca tespit edilmesi halinde; ilgili ortaklıklar bilirkiÅŸi raporu, özel bağımsız denetim raporu veya diÄŸer bilgi ve belgeler aranmaksızın Kurulca resen Kanun kapsamından çıkarılabilir.
(2) Bu TebliÄŸin 5 inci, 6 ncı, 7 nci, 8 inci ve 9 uncu maddelerinde sayılan ÅŸartlardan herhangi birini saÄŸlamamasına raÄŸmen paylarının borsada iÅŸlem görmesi için süresi içinde baÅŸvurmayan ortaklıklar, Kurulca resen Kanun kapsamından çıkarılabilir.
(3) Faaliyet konusu imtiyaz verilen bir iÅŸi görmek olup da bu imtiyazı kaldırılan veya tabi olunan mevzuat uyarınca faaliyet izni kaldırılan ortaklıklar, ilgili imtiyazın veya faaliyet izninin kaldırılmasını takip eden bir yıl içinde faaliyet konusunu deÄŸiÅŸtirmedikleri takdirde Kurulca resen Kanun kapsamından çıkarılabilir.
(4) Kurulca yapılacak bildirimleri içeren tebligatları arka arkaya iki kez adresinde bulunamama sebebiyle tebellüÄŸ etmeyen ortaklıklar, Kurulca yapılacak yerinde inceleme sonucunda ticaret sicilinde kayıtlı ortaklık merkezinde bulunmadıklarının tespit edilmesi halinde gayri faal sayılarak Kurulca resen Kanun kapsamından çıkarılabilir.
(5) Paylarının borsa tarafından sürekli olarak iÅŸlem görmekten men edilmesine ve borsa pazar veya piyasalarından çıkarılmasına karar verilen ortaklıklar, ilgili borsa kararını takip eden bir yıl içinde borsa tarafından paylarının yeniden iÅŸlem görmesine karar verilmemesi durumunda Kurulca resen Kanun kapsamından çıkarılır.
(6) Kendi istekleri ile borsa kotundan çıkan ortaklıklar, pay alım teklifi iÅŸlemlerinin tamamlanmasını takiben talepleri üzerine veya Kurulca resen Kanun kapsamından çıkarılır. Pay alım teklifi süresi içerisinde teklife cevap vermeyen ortakların Kurulun ilgili düzenlemelerinde tanınan hakları saklıdır.
(7) BirleÅŸme, bölünme veya diÄŸer sebeplerle ticaret sicilinden silinmiÅŸ olan ortaklıklar, bu iÅŸlemin TTSG’de ilan tarihi itibarıyla Kanun kapsamından çıkmış sayılır.
(8) Kurulun ilgili düzenlemeleri uyarınca ortaklıktan çıkarma veya satma hakkının doÄŸması durumunda, bu hakların kullanılmasına iliÅŸkin süreler bitmeden Kanun kapsamından çıkma baÅŸvurusu yapılamaz.
(9) Ortaklıkların Kanun kapsamından resen çıkarılmasından önce Kurul, bu ortaklıkların hakim ortaklarına ortaklığın diÄŸer payları için pay alım teklifinde bulunma zorunluluÄŸu getirebilir. Bu kapsamda gerçekleÅŸtirilecek pay alım tekliflerinde fiyat, Kurulun ilgili düzenlemelerine göre hazırlanacak deÄŸerleme raporuna göre belirlenir. DeÄŸerleme raporunda esas alınacak finansal tablolar Kurul karar tarihine göre dokuz aydan daha eski tarihli olamaz. Pay alım teklifinin gerçekleÅŸtirilmesine iliÅŸkin bu TebliÄŸde hüküm bulunmayan hallerde, Kurulun pay alım teklifine iliÅŸkin düzenlemeleri kıyasen uygulanır.
 
Halka açık ortaklık statüsünün geri kazanılması
MADDE 11 –

(1) Pay sahibi sayısı beÅŸ yüzün üzerinde olan ancak bu TebliÄŸin 6 ncı, 8 inci ve 9 uncu maddelerinde sayılan ÅŸartlardan herhangi birini saÄŸladığı için Kanun kapsamından çıkarılan ortaklıklar, bu maddelerde sayılan Kanun kapsamından çıkarılma ÅŸartlarından herhangi birini saÄŸlamaya devam ettikleri sürece halka açık ortaklık statüsünü geri kazanmış sayılmaz. Söz konusu ortaklıklar, anılan maddelerde belirtilen Kanun kapsamından çıkarılma ÅŸartlarından hiçbirinin saÄŸlanmadığının öÄŸrenilmesinden itibaren on iÅŸ günü içinde Ek-2’de yer alan belgelerle Kurula baÅŸvurmak zorundadır.
(2) Bu TebliÄŸin 7 nci maddesi uyarınca Kanun kapsamından çıkarılan ortaklıklar, pay sahibi sayısının yeniden beÅŸ yüzün üzerine çıktığının tespit edilmesi durumunda Kurulun ilgili düzenlemeleri uyarınca Kurula baÅŸvurmak zorundadır.
(3) Bu TebliÄŸin 5 inci maddesi uyarınca Kanun kapsamından çıkarılan ortaklıklar, Kurulun ilgili düzenlemeleri çerçevesinde paylarını yeniden halka arz etmediÄŸi sürece halka açık ortaklık statüsünü geri kazanmış sayılmaz. Bu ortaklıkların yeniden Kanun kapsamına alınmak amacıyla baÅŸvuru hakları saklıdır.
 
DiÄŸer ihraççıların Kanun kapsamından çıkarılması
MADDE 12 –

(1) Pay dışındaki sermaye piyasası araçlarını ihraç etmiÅŸ olan ihraççılar ilgili sermaye piyasası araçlarına iliÅŸkin itfayı veya itfa yerine geçecek zorunlu iÅŸlemlerin gerçekleÅŸtirilmesini müteakip Kanun kapsamından çıkmış sayılır.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Borsada Ä°ÅŸlem Görme ZorunluluÄŸu
 
Borsada iÅŸlem görme zorunluluÄŸu
MADDE 13 –

(1) Bu TebliÄŸin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamında paylarının iÅŸlem görmesi için borsaya baÅŸvurmamış ortaklıklardan, bu TebliÄŸin 5 inci, 6 ncı, 7 nci, 8 inci ve 9 uncu maddelerinde sayılan ÅŸartlardan herhangi birini saÄŸlamayanlar; paylarının Platformda iÅŸlem görmesi amacıyla bu TebliÄŸin 4 üncü maddesi kapsamında iki yıllık süre dolmadan borsaya baÅŸvurmak zorundadır. Bu ortaklıklar tarafından süresi içinde borsaya baÅŸvuruda bulunulmaması durumunda, söz konusu ortaklıkların talebi aranmaksızın paylarının Platformda iÅŸlem görmesine Kurulca resen karar verilebilir.
(2) Ortaklıkların bu TebliÄŸin 6 ncı, 7 nci, 8 inci ve 9 uncu maddelerinde sayılan Kanun kapsamından çıkarılma ÅŸartlarından herhangi birini saÄŸlamalarına raÄŸmen Kurul, baÅŸvuru üzerine veya herhangi bir baÅŸvuru olmaksızın resen bu ortaklıkların paylarının Platformda iÅŸlem görmesine karar verebilir.
(3) Birinci ve ikinci fıkrada belirtilen ortaklıkların, paylarının borsanın baÅŸka bir pazar veya piyasasında iÅŸlem görmesi amacıyla baÅŸvuru yapma hakları saklıdır.
(4) Payları Platformda iÅŸlem görecek ortaklıkların;

a) Esas sözleÅŸmelerinde, borsada iÅŸlem görecek paylarının devir veya tedavülünü kısıtlayıcı veya pay sahibinin haklarını kullanmasına engel teÅŸkil edici herhangi bir hüküm bulunmaması,
b) MKK’da ihraççı üye kaydı yaptırması ve paylarının kayden oluÅŸturulması,
c) KAP üyelik iÅŸlemlerinin tamamlanması

zorunludur.
(5) Ortaklıklar, dördüncü fıkranın (a) bendinde belirtilen iÅŸlemin tamamlanmasını takiben paylarının iÅŸlem görmesi amacıyla borsaya ve Kurulun ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmış izahnamenin onaylanması için Kurula baÅŸvurur. Payları Platformda iÅŸlem görecek ortaklıklar tarafından hazırlanması gereken izahnamenin tek belge ÅŸeklinde hazırlanması zorunludur.
(6) Kurulca onaylanmış izahname, esas sözleÅŸmenin son hali ve MKK nezdinde üyelik iÅŸlemlerinin tamamlandığına iliÅŸkin bilgiler, izahnamenin teslim alınmasını izleyen on beÅŸ iÅŸ günü içinde Kurulun izahnameye iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde ilan edilir.
(7) Payları Platformda iÅŸlem gören ortaklıklarla ilgili olarak, sermaye piyasası mevzuatında açık hüküm bulunmayan hallerde, payları GeliÅŸen Ä°ÅŸletmeler Piyasasında iÅŸlem gören ortaklıklar için geçerli olan hükümler kıyasen uygulanır.
(8) Payları Platformda iÅŸlem gören ortaklıkların sürekli olarak iÅŸlem görmekten men edilerek Platformdan çıkarılmasına Kurul yetkilidir. Ä°lgili borsa, Kurulun talebi üzerine ortaklık paylarını Platformdan sürekli olarak çıkarır.
(9) Payların borsada iÅŸlem görmeye baÅŸlayabilmesi için bu payların, borsanın belirleyeceÄŸi esaslar çerçevesinde kısmen veya tamamen ortaklık ve/veya yetkili kuruluÅŸ tarafından hak sahipleri hesaplarında borsada iÅŸlem gören statüde kaydileÅŸtirilmiÅŸ olması zorunludur.
(10) Bu madde kapsamında yapılacak iÅŸlemlerin yerine getirilmesinden ortaklık yönetim kurulu sorumludur.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
 
Katsayı
MADDE 14 –

(1) Bu Tebliğin 8 inci maddesinde yer alan tutarlar, her yıl Maliye Bakanlığınca ilan edilen yeniden değerleme katsayısı dikkate alınarak yeniden belirlenebilir.
 
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 15 –

(1) Kurulun 8/3/2008 tarihli ve 26810 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ä°hraçcıların Muafiyet Åžartlarına ve Kurul Kaydından Çıkarılmalarına Ä°liÅŸkin Esaslar TebliÄŸi (Seri: IV, No: 39) ve 11/2/2012 tarihli ve 28201 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Payları Serbest Ä°ÅŸlem Platformunda Ä°ÅŸlem Görecek Halka Açık Anonim Ortaklıklara Ä°liÅŸkin Esaslar TebliÄŸi (Seri: IV, No: 58) yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) Kurulun diÄŸer düzenlemelerinde Ä°hraçcıların Muafiyet Åžartlarına ve Kurul Kaydından Çıkarılmalarına Ä°liÅŸkin Esaslar TebliÄŸi (Seri: IV, No: 39) ve Payları Serbest Ä°ÅŸlem Platformunda Ä°ÅŸlem Görecek Halka Açık Anonim Ortaklıklara Ä°liÅŸkin Esaslar TebliÄŸine (Seri: IV, No: 58) yapılan atıflar bu TebliÄŸe yapılmış sayılır.
 
Mevcut baÅŸvuruların sonuçlandırılması
GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 –

(1) Bu TebliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte Kurulca karara baÄŸlanmamış Kanun kapsamından çıkmaya iliÅŸkin baÅŸvurular bu TebliÄŸ hükümlerine göre sonuçlandırılır.
 
Kanunun yayımı tarihinde halka açık olan ortaklıklar
GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 –

(1) Kanunun yayımı tarihinde halka açık ortaklık olup da payları borsada iÅŸlem görmeyen ortaklıklar için, bu TebliÄŸin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen süre 30/12/2012 tarihinde baÅŸlar.
 
Pay sahibi sayısı iki yüz elli ila beÅŸ yüz arasında olan ortaklıklar
GEÇÄ°CÄ° MADDE 3 –

(1) Pay sahibi sayısı iki yüz elli ila beÅŸ yüz arasında olduÄŸu için mülga 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre halka açık sayılan ortaklıklar, pay sahibi sayısının beÅŸ yüzün altında olması gerekçesi ile bu TebliÄŸin 7 nci maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde Kanun kapsamından çıkma talebiyle Kurula baÅŸvurur. Bu ortaklıkların, Kanun kapsamından çıkarılmaya iliÅŸkin bu TebliÄŸde sayılan diÄŸer ÅŸartlar uyarınca baÅŸvuru yapma hakları saklıdır.
(2) Kurul, bu TebliÄŸin 10 uncu maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde, birinci fıkra kapsamındaki ortaklıkların Kanun kapsamından çıkarılmasına resen karar verebilir. Ortaklıkların Kanun kapsamından resen çıkarılmasından önce, Kurul bu ortaklıkların hakim ortaklarına diÄŸer paylar için pay alım teklifinde bulunma zorunluluÄŸu getirebilir.
(3) Bu kapsamdaki ortaklıkların, paylarının iÅŸlem görmesi talebiyle borsaya baÅŸvuru hakları saklıdır.
 
Borsa pazar ve piyasalarından çıkarılan ortaklıklar
GEÇÄ°CÄ° MADDE 4 –

(1) Bu TebliÄŸin yürürlük tarihinden önce payları borsa tarafından sürekli olarak iÅŸlem görmekten men edilmesine ve borsa pazar ve piyasalarından çıkarılmasına karar verilmiÅŸ olan ve bu durumu devam eden ortaklıklar, bu TebliÄŸin yürürlük tarihini takip eden bir yılın sonunda Kurulca resen Kanun kapsamından çıkarılır.
 
Yürürlük
MADDE 16 –

(1) Bu TebliÄŸ yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
 
Yürütme
MADDE 17 –

(1) Bu TebliÄŸ hükümlerini Kurul yürütür.
 
EK-1
 
Kanun Kapsamından Çıkma TalebiyleYapılacak BaÅŸvuru Ekinde Sunulacak Belgeler

 
1) Ä°hraççıyı tanıtıcı bilgiler,
2) Yürürlükte bulunan tüm deÄŸiÅŸiklikleri içeren ve tek bir metin haline getirilmiÅŸ, ortaklığı temsile yetkili kiÅŸilerce imzalı esas sözleÅŸme,
3) Kanun kapsamından çıkmaya iliÅŸkin yönetim kurulu kararının aslı veya noter onaylı örneÄŸi,
4) Bu TebliÄŸin;

a) 5 inci maddesi çerçevesinde genel kurul kararı ile Kanun kapsamından çıkmaya iliÅŸkin baÅŸvurular için, ayrılma hakkı kullanım fiyatının tespitine iliÅŸkin deÄŸerleme raporu ve taslak genel kurul toplantı gündemi,
b) 6 ncı maddenin birinci fıkrası çerçevesinde ortaklık yapısı uyarınca Kanun kapsamından çıkmaya iliÅŸkin baÅŸvurular için, genel kurul toplantısına ait hazır bulunanlar listesi veya bilirkiÅŸi raporu,
c) 7 nci maddesi çerçevesinde ortak sayısı uyarınca Kanun kapsamından çıkmaya iliÅŸkin baÅŸvurular için, bilirkiÅŸi raporu,
ç) 8 inci maddesi çerçevesinde finansal tablo kalemlerinin büyüklüÄŸü uyarınca Kanun kapsamından çıkmaya iliÅŸkin baÅŸvurular için, Kurul düzenlemelerine uygun olarak hazırlanmış ve özel bağımsız denetimden geçmiÅŸ baÅŸvuru tarihinden önceki son iki yıla ait finansal tablolar,

5) Kurulca gerekli görülmesi halinde verilen bilgileri teyit eden belgeler ile Kurulca istenebilecek diÄŸer bilgi ve belgeler,
6) Noter onaylı imza sirküleri.
 
EK-2
 
Halka Açık Ortaklık Statüsünün Geri Kazanılması Sebebiyle Yapılacak BaÅŸvuru Ekinde Sunulacak Belgeler

 
1) Ortaklığın;

a) Unvanı,
b) Merkezi Sicil Kayıt Sistemi numarası,
c) KuruluÅŸ tarihi,
ç) Faaliyet konusu ile fiilen yaptığı faaliyetler,
d) Kayıtlı sermaye sistemine tabi olup olmadığı ve ödenmiÅŸ/çıkarılmış sermayesi,
e) Bilinen ortak sayısı ve ortak sayısının tespitine mesnet belgeler,
f) Ortaklık sermayesinin yüzde beÅŸ veya daha fazlasına sahip oldukları bilinen ortakların ad-soyad veya unvanı, pay oran ve tutarları ile varsa pay gruplarına tanınan imtiyazlar,
g) Yönetim kurulu üyelerine iliÅŸkin bilgi (Adı, soyadı, tüzel kiÅŸi üyeler için unvanı ve bu kiÅŸi adına tescil edilen kiÅŸi, varsa pay sahipliÄŸi oranı, seçilme tarihi ve görev süresi),
ÄŸ) Noter onaylı imza sirküleri,

2) Yürürlükte bulunan tüm deÄŸiÅŸiklikleri içeren ve tek bir metin haline getirilmiÅŸ, ortaklığı temsile yetkili kiÅŸilerce imzalı esas sözleÅŸme,
3) Halka açık ortaklık statüsünün geri kazanıldığının tespitine iliÅŸkin beyan ile durumu tevsik edici bilgi ve belgeler,
4) Son iki yılda yapılan genel kurul toplantılarına ilişkin toplantı tutanakları ile hazır bulunanlar listeleri,
5) Son iki yıla ait finansal tablolar,
6) Kurulca gerekli görülmesi halinde verilen bilgileri teyit eden belgeler ile Kurulca istenebilecek diÄŸer bilgi ve belgeler.

​

4
5
6
7
8
9
10
Ek1
Ek2
bottom of page