top of page

ARACILIK FAALÄ°YETÄ°NDE BELGE VE KAYIT DÜZENÄ° HAKKINDA TEBLÄ°Äž

​

(Seri: V, No: 6)

​

[Bknz. Yatırım Hizmet Ve Faaliyetleri Ä°le Yan Hizmetlere Ä°liÅŸkin Belge Ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸ (III-45.1)’in Geçici 2. Maddesi]

​

(31.1.1992 tarihli ve 21128 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)
 
TebliÄŸ deÄŸiÅŸikliklerine iliÅŸkin liste:

1- (1.3.1995 tarihli ve 22217 sayılı Resmi Gazete’de; "Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸ’in Bazı maddelerinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılması ve Bu TebliÄŸ’e Bazı maddeler Eklenmesine Dair TebliÄŸ" Seri: V, No: 20 yayımlanmıştır.)
2- (8.10.1998 tarihli ve 23487 sayılı Resmi Gazete’de; "Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸ’de DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Ä°liÅŸkin TebliÄŸ" Seri: V, No: 39 yayımlanmıştır.)
3- (20.3.2003 tarihli ve 25054 sayılı Resmi Gazete’de; "Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ" Seri: V, No: 63 yayımlanmıştır.)
4- (14.7.2003 tarihli ve 25168 sayılı Resmi Gazete’de;.;"Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ" Seri: V, No: 66 yayımlanmıştır.) (*)
5- (17.12.2003 tarihli ve 25319 sayılı Resmi Gazete’de; "Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ" Seri: V, No: 73 yayımlanmıştır.)
6- (2.2.2006 tarihli ve 26068 sayılı Resmi Gazete’de; "Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ" Seri: V, No: 85 yayımlanmıştır.) (**)
7- (10.1.2007 tarihli ve 26399 sayılı Resmi Gazete’de; "Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ" Seri: V, No: 88 yayımlanmıştır.) (***)
8- (28.6.2007 tarihli ve 26566 sayılı Resmi Gazete’de; "Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ" Seri: V, No: 93 yayımlanmıştır.) (****)
9- (2.12.2008 tarihli ve 27072 sayılı Resmi Gazete’de; "Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ" Seri: V, No: 107 yayımlanmıştır.)
10- (2.12.2008 tarihli ve 27072 sayılı Resmi Gazete’de; "Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ" Seri: V, No: 109 yayımlanmıştır.)
11- (28.7.2009 tarihli ve 27302 sayılı Resmi Gazete’de; "Aracılık Faaliyetleri ve Aracı KuruluÅŸlara Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸ ile Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ" Seri: V, No: 112 yayımlanmıştır.)

12- (18.3.2010 tarihli ve 27525 sayılı Resmi Gazete’de; "Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ" Seri: V, No: 116 yayımlanmıştır.)

​

(*)     14/07/2003 tarihli ve 25168 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile 17/12//2003 tarih ve 25319 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: V, No: 73 sayılı TebliÄŸ 1/1/2004 tarihinde yürürlüÄŸe girecektir.
(**)    02/02/2006 tarihli ve 26068 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: V, No: 85 sayılı TebliÄŸ, 31/12/2005 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde (02/02/2006) yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
(***)   10/01/2007 tarihli ve 26399 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: V, No: 88 sayılı TebliÄŸ, 31/12/2006 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde (10/01/2007) yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
(****) 28/6/2007 tarihli ve 26566 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: V, No: 93 sayılı TebliÄŸin 1 inci, 2 nci ve 3 üncü maddeleri TebliÄŸin yayımı tarihinden 1 ay sonra, 4 üncü maddesi ise TebliÄŸin yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

​

Amaç ve Kapsam (*)
Madde 1-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Sermaye Piyasası Kanunu-nun 22 nci maddesinin (e) bendine dayanılarak hazırlanan bu TebliÄŸin amacı, aracı kuruluÅŸların aracılık faaliyetlerinde düzenleyecekleri belgeler ile muhasebe iÅŸlemlerinde uyacakları esasları belirlemektir.
 
Tanımlar (*)
Madde 2-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Bu TebliÄŸde geçen;

Kurul                 : Sermaye Piyasası Kurulunu,
Kanun               : 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,

Aracılık Faaliyeti  : 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile Kurulun aracılık faaliyetlerine iliÅŸkin düzenlemelerinde açıklanan faaliyetleri,
Aracı KuruluÅŸ      : Aracı kurum ve bankaları,

ifade eder.

​

GENEL HÜKÜMLER
 
Uygulama Esasları
Madde 3-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kuruluÅŸlar, aracılık faaliyetlerine iliÅŸkin muhasebe kayıt ve iÅŸlemlerine dayanak teÅŸkil etmek üzere, bu TebliÄŸde açıklanan form ve belgeleri eksiksiz olarak düzenlemek, saklamak ve menkul kıymet iÅŸlemleri ile ilgili muhasebe kayıtlarını bir gün içinde yasal defterlerine iÅŸlemek zorundadırlar.


Aracı kurumlar, ÅŸubelerinde yürüttükleri aracılık faaliyeti ile ilgili muhasebe kayıtlarını merkezlerinde veya ÅŸubelerinde tutarlar ve muhasebe hesaplarının iÅŸleyiÅŸinde, Kurulun aracı kurumların hesap planına iliÅŸkin düzenlemelerinde yer alan "Aracı Kurum Hesap Planı"nı esas alırlar.
 
Aracı KuruluÅŸlar Tarafından Düzenlenecek Belgeler (**)
Madde 4-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Kurulun aracılık faaliyetlerine iliÅŸkin düzenlemelerinde belirtilen defter ve belgeler yanında, aÅŸağıdaki belgelerin düzenlenmesi zorunludur:

a)     Nakit Alındı-Ödendi Belgesi,
b)     Ä°ÅŸlem Sonuç Formu,
c)     Hesap Ekstresi,
d)     Menkul Kıymet GiriÅŸ-Çıkış FiÅŸi,
e)     MüÅŸteri Emri Formu,
f)      Seans Takip Formu,
g)     Ä°ÅŸlem Dağıtım Listesi (Menkul Kıymet ve MüÅŸteri Ä°tibariyle),

​

(Ek ikinci fıkra: Seri: V, No: 116 sayılı TebliÄŸ ile.) (***) Piyasa yapıcılığı faaliyeti kapsamında iletilen kotasyon emirleri için MüÅŸteri Emri Formu düzenlenmesi zorunlu deÄŸildir.


Aracı kuruluÅŸların sermaye piyasası faaliyetleri dolayısıyla aldıkları ve yaptıkları her türlü yazışma, sözleÅŸme, taahhüt, kefalet, diÄŸer teminat senetleri ve mahkeme ilanları gibi belgeler ile kimlik tespiti amacıyla alınan ya da düzenlenen belgeleri, vekaletnameleri ve müÅŸteri tanıma kuralı çerçevesinde düzenlenen belgeleri düzenli ve tasnif edilmiÅŸ bir biçimde saklamaları zorunludur.

 

(*)    Madde 1 ve madde 2; baÅŸlıkları ile birlikte Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile metne iÅŸlendiÄŸi ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
(**)   Madde 4; madde baÅŸlığı ile birlikte Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
(***) Madde 4 e Seri: V, No: 116 sayılı TebliÄŸ ile, ikinci fıkra eklenerek mevcut fıkralar buna göre teselsül ettirilmiÅŸtir.
 

Birinci fıkrada yer alan belgelerden müÅŸteri emri formu dışında kalanlar ile ikinci fıkrada belirtilenlerin saklama süresine iliÅŸkin olarak Türk Ticaret Kanununun 68/1 maddesi hükmüne uyulur.


(DeÄŸiÅŸik dördüncü fıkra: Seri: V, No: 93 sayılı TebliÄŸ ile) (*) GerçekleÅŸip gerçekleÅŸmemesine bakılmaksızın müÅŸteri emirlerine iliÅŸkin tüm "MüÅŸteri Emri Formları", elektronik ortamda alınan emirlere iliÅŸkin belgeler ile faks kayıtları ve internet de dâhil olmak üzere elektronik ortamda alınan müÅŸteri emirlerine iliÅŸkin TebliÄŸ’in dokuzuncu maddesinde belirtilen elektronik kayıtlar düzenleme tarihinden itibaren 5 yıl süreyle saklanır. Sözlü emirlerde iliÅŸkin ses kayıtları emir tarihinden sonra gelen takvim yılı başından itibaren 2 sene süreyle saklanır. Saklanması gereken belge ve kayıtlardan ihtilaflı olanların yukarıda belirtilen süre ile kayıtlı olmaksızın ihtilaf sonuçlanıncaya kadar muhafazası zorunludur.


(DeÄŸiÅŸik beÅŸinci fıkra: Seri: V, No: 107 sayılı TebliÄŸ ile) (**) Aracı kuruluÅŸlar, TebliÄŸin 1 numaralı ekinde örneÄŸi yer alan hesap ekstresini aylık dönemler itibariyle ilgili dönemi izleyen 7 gün içinde müÅŸterilerin adreslerine taahhütlü olarak göndermek zorundadırlar. Ancak hesap ekstresi müÅŸterinin yazılı talebi üzerine; müÅŸteri tarafından beyan edilecek elektronik posta adresine aynı süre içinde elektronik ortamda gönderilebilir ya da 7/9/2000 tarihli ve 24163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seri: V, No: 46 sayılı "Aracılık Faaliyetleri ve Aracı KuruluÅŸlara Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸ"in 49 uncu maddesi çerçevesinde, müÅŸterilerinden borsaya iletilmek üzere elektronik ortamda emir kabul eden aracı kurumlar tarafından müÅŸterilerin ekstrelerine elektronik ortamda eriÅŸimine imkân saÄŸlanabilir. Hesap ekstresinin elektronik ortamda gönderildiÄŸine veya elektronik ortamda ekstreye eriÅŸim saÄŸlandığına iliÅŸkin ispat yükü aracı kuruluÅŸa aittir. Ayrıca, ilgili dönem içinde herhangi bir iÅŸlem yapmayan müÅŸteriler ile hesap ekstresi gönderilmemesi hususunda münhasıran sözleÅŸme imzalanan müÅŸterilere anılan belge gönderilmeyebilir. Hesap ekstresinde yer alan bilgilerin belirli süre geçtikten sonra müÅŸteri tarafından kabul edilmiÅŸ sayılacağına iliÅŸkin sorumsuzluk kayıtlarına çerçeve sözleÅŸmelerde ve ilgili diÄŸer belgelerde yer verilmez.


(DeÄŸiÅŸik altıncıi fıkra: Seri: V, No: 112 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kuruluÅŸlar, aracılık faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında her müÅŸteri için ayrı bir hesap numarası verir ve bu numara müÅŸteri ile ilgili her türlü iÅŸlem ve alt hesaplarda kullanılır. Hesap sahibi müÅŸterilerin çerçeve sözleÅŸmelerinde yer alan adres bilgilerindeki deÄŸiÅŸikliklerin aracı kuruluÅŸlar tarafından öÄŸrenilmesini müteakip keyfiyetin derhal yetkili takas ve saklama kuruluÅŸu ve/veya Merkezi Kayıt KuruluÅŸuna bildirilmesi zorunludur. Halka arz iÅŸlemleri nedeniyle talepte bulunanlara hesap açılması zorunlu deÄŸildir.


MüÅŸteri kimliÄŸinin belge ve kayıtlarda yer alması gerekmez, ancak müÅŸteri kimliÄŸinin belge ve kayıtlarda gösterilmesine iliÅŸkin diÄŸer mevzuat hükümleri saklıdır. Ä°stenildiÄŸinde hesap numarası sahibi müÅŸterilerin kimlik bilgileri ve adresi aracı kuruluÅŸça Kurula veya Kurulca görevlendirilenlere ibraz edilir.


Aracı kuruluÅŸlar, hesap numarası verdikleri müÅŸterilerinin kimlik bilgilerinin doÄŸruluÄŸundan sorumludurlar.


Tutulması zorunlu olan tüm belge ve kayıtlarda, silinemez yazı araçlarının kullanılması, silinti ve kazıntı yapılmaması; düzeltmelerin yanlış kaydın görülmesine engel olmayacak tarzda yapılması, boÅŸ satır bırakılmaması zorunludur.

​

Nakit Alındı ve Ödendi Belgeleri (***)
Madde 5-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) MüÅŸterilerden tahsilat yapıldığında "Nakit Alındı Belgesi", müÅŸterilere ödeme yapıldığında "Nakit Ödendi Belgesi" düzenlenir. Müteselsil sıra numarası izleyen bu belgelerin en az iki örnek olarak düzenlenmesi, nakit alındı belgesinin müÅŸteriye imzalatılması ve belgelerin imzalı birer örneÄŸinin müÅŸteriye verilmesi gerekir.

​

(*)    28/6/2007 tarihli ve 26566 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: V, No: 93 sayılı TebliÄŸin 1 inci maddesi ile öngörülen bu deÄŸiÅŸiklik, aynı TebliÄŸin 5 inci maddesi hükmü gereÄŸi yayımı tarihinden 1 ay sonra yürürlüÄŸe girer.
(**)   BeÅŸinci fıkra daha önce 17/12/2003 tarihli ve 25319 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: V, No: 73 sayılı TebliÄŸ ile deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
(***) Madde 5; madde başlığı ile birlikte Seri: V, No: 66 sayılı Tebliğ ile değiştirilmiştir.

 

Ä°ÅŸlem Sonuç Formu
Madde 6-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Yapılan alım satımların, verilen hizmetlerin ve bunlar için alınan paraların mahiyetini göstermek üzere TebliÄŸin 2 numaralı ekinde yer alan müteselsil numaralı "Ä°ÅŸlem Sonuç Formu" düzenlenir.
 
Menkul Kıymet GiriÅŸ ve Çıkış FiÅŸleri
Madde 7-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) MüÅŸterilere veya aracı kuruluÅŸlara ait menkul kıymetlerin aracı kuruluÅŸ menkul kıymet kasasına fiziken giriÅŸ ve çıkışlarında, örneÄŸi bu TebliÄŸin 3 ve 4 numaralı eklerinde yer alan "Menkul Kıymet GiriÅŸ" veya "Menkul Kıymet Çıkış" fiÅŸi düzenlenir ve belgelerin imzalı bir örneÄŸi müÅŸterilere verilir.
 
Aracılık Yüklenimi Ä°ÅŸlemleri
Madde 8-
Aracı kuruluÅŸlar menkul kıymetlerin halka arzına aracılık ettiÄŸinde, ihraç eden ortaklık ile aracı kuruluÅŸ arasındaki mevcut aracılık yüklenim sözleÅŸmesine göre, halka arz edilen menkul kıymetin satılamayan kısmının aracı kuruluÅŸça satın alınması taahhüt edildiÄŸinde, toplam taahhüt tutarı nazım hesaplarda izlenir. Satış süresi içinde, menkul kıymetin satılması suretiyle, taahhüt tutarında meydana gelen eksilmeler, ters kayıtla bu hesaplara intikal ettirilir.

​

HÄ°SSE SENEDÄ° Ä°ÅžLEMLERÄ°NÄ°N BELGE VE KAYIT DÜZENÄ°
 
MüÅŸteri Emirlerinin Alınması ve Ä°zlenmesi
Madde 9-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) MüÅŸterilerden yazılı emir alındığında 19/2/1996 tarihli ve 22559 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Ä°stanbul 
Menkul Kıymetler Borsası YönetmeliÄŸinin 29 uncu maddesinde belirtilen hususlar kapsayan ve TebliÄŸin 5 numaralı ekinde yer alan müteselsil sıra numaralı "MüÅŸteri Emri Formu"ndan en az iki örnek düzenlenir ve formun imzalı bir örneÄŸi müÅŸteriye verilir.


(DeÄŸiÅŸik ikinci fıkra: Seri: V, No: 93 sayılı TebliÄŸ ile) (*) MüÅŸterilerden seanstan önce veya seans sırasında telefon, faks, ATM kayıtları, elektronik ortamda ya da benzeri ÅŸekillerde müÅŸteri imzası olmaksızın emir alınabilir. Bu emirler genel hükümler açısından sözlü emir niteliÄŸindedir. Telefon ile alınan müÅŸteri emirlerine iliÅŸkin ses kayıtlarının; faks yoluyla alınan emirlere iliÅŸkin talimatın ve gün içinde faks ile iletilen tüm emirlerin aracı kuruluÅŸa ulaÅŸtığı tarih ve zaman bilgilerini içeren toplu dökümün; internet üzerinden alınan emirlerde tarih, zaman ve müÅŸteri bazında olmak üzere emri ileten müÅŸterilere iliÅŸkin IP (Internet Protokol) numaraları kayıtlarının; her ne türlü olursa olsun elektronik ortamda diÄŸer ÅŸekillerde alınan emirlerde emri veren kaynağı gösterecek ÅŸekilde gerekli elektronik log kayıtlarının emri alan aracı kuruluÅŸlarca tutulması zorunludur.


(Ek fıkra: Seri: V, No: 93 sayılı TebliÄŸ ile) (*) Ä°kinci fıkrada düzenlenen faks yoluyla iletilen emirlere iliÅŸkin talimatın, faks cihazı tarafından otomatik olarak yazılan, göndericinin faks numarası, tarih ve zaman bilgilerini kapsaması zorunludur.


(DeÄŸiÅŸik dördüncü fıkra: Seri: V, No: 73 sayılı TebliÄŸ ile) Yazılı ve sözlü olarak alınan tüm emirlerde, müÅŸterinin talebi halinde emrin alınması sırasında müÅŸteriye emir alınış numarasının verilmesi zorunludur.
 

Aracı kuruluÅŸlar merkez ve merkez dışı örgütlerinde aldıkları yazılı veya sözlü tüm müÅŸteri emirlerini bilgisayar ortamında düzenlenmiÅŸ olan "MüÅŸteri Emri Formu"na müteselsil sıra numarası izleyecek ÅŸekilde kaydederler. Bu formlar esas alınarak seans öncesinde alınan tüm müÅŸteri emirleri, aracı kurum merkezinde bilgisayar ortamında düzenlenen ve TebliÄŸin 6 numaralı ekinde yer alan "Seans Takip Formu"na zaman önceliÄŸine göre otomatik olarak kaydedilir. Borsa’da seans sürerken alınan emirler de aynı ÅŸekilde "Seans Takip Formu"na seans esnasında aktarılır. Zaman önceliÄŸi esasına uyulmasını teminen, tüm emirleri alınış zamanına göre sıralayabilecek bir sistem için gerekli altyapının oluÅŸturulması zorunludur. Bu ÅŸekilde kaydedilen müÅŸteri emirleri, yerine getirilmek üzere borsaya iletilir.


Aracı kuruluÅŸların kendi nam ve hesabına yapacakları alım ve satımlar da yukarıdaki esaslara göre izlenir.


Aracı kuruluÅŸlar seans bitiminde merkezde bilgisayar ortamında izlenen seans takip formunu yazılı hale getirirler. Yazılı hale getirilen seans takip formları birim yöneticisi tarafından imzalanır.


(Ek sekizinci fıkra: Seri: V, No: 116 sayılı TebliÄŸ ile) Piyasa yapıcılığı faaliyeti kapsamında iletilen kotasyon emirleri için bu maddede yer alan hükümler uygulanmaz.

​

(*)    28/6/2007 tarihli ve 26566 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: V, No: 93 sayılı TebliÄŸin 2 nci ve 3 üncü maddeleri ile öngörülen bu deÄŸiÅŸiklik ve ek fıkra hükümleri, aynı TebliÄŸin 5 inci maddesi hükmü gereÄŸi yayımı tarihinden 1 ay sonra yürürlüÄŸe girer.

​

Sözlü Emirlerde Ä°spat Yükü
Madde 9/A-
(Ek: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Sözlü alım satım emirlerine dayanılarak yapılan iÅŸlemlerde, sözlü emrin varlığını ispat yükü aracı kuruluÅŸa aittir. Faks, ATM kayıtları, bilgisayar ağı yoluyla girilen kayıtlar ile ses ve görüntü kayıtları ve diÄŸer her türlü delil ya da yazılı delil baÅŸlangıcı gibi müÅŸteri mutabakatını içermeyen aracı kuruluÅŸ kayıtları tek taraflı delil oluÅŸturamaz.
Alım veya satım emri vermesine raÄŸmen herhangi bir iÅŸlem gerçekleÅŸtirilmediÄŸini iddia eden müÅŸteri, emri verdiÄŸini ispatla yükümlüdür.

​

KesinleÅŸen Ä°ÅŸlemlerin Hak Sahiplerine Dağıtılması Sırasında Düzenlenecek Belgeler
Madde 10-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Borsa tarafından düzenlenen Günlük Ä°ÅŸlem Defteri uyarınca gerçekleÅŸtirildiÄŸi saptanan iÅŸlemler, mevzuat hükümlerine uygun olarak TebliÄŸin 7 ve 8 numaralı eklerinde yer alan "Ä°ÅŸlem Dağıtım

Listeleri"ne kaydedilerek hak sahiplerine dağıtılır. Bu listeler, ilgili muhasebe işlemlerinin dayanağını teşkil eder.
 
Hisse Senedi Satış İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi
Madde 11-
Hisse senedinin satış işlemleri aşağıdaki şekilde muhasebeleştirilir.

a) MüÅŸteriden hisse senedi teslim alındığında düzenlenen Menkul Kıymet GiriÅŸ FiÅŸlerinden hareketle "Emanet Hisse Senetleri Hesabı"na bulundukları yer bazında hisse senetleri itibariyle borç, "Emanet Hisse Senetlerinden Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler bazında, hisse senetleri itibariyle alacak kaydedilir.
b) (DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Satış iÅŸlemlerinde gerçekleÅŸen satışların parasal tutarları, alım satım sözleÅŸmeleri ve iÅŸlem dağıtım tablolarına uygun olarak "Takas Merkezi Hesabı"na borç, ilgili müÅŸteri hesaplarına alacak kaydedilir.
Aracı kuruluÅŸun kendi portföyünden yapılan satışlarda, muhasebe kayıtlarının "sürekli envanter yöntemi"ne göre yapılması ve hisse senetlerinin birim maliyetinin "hareketli ağırlıklı ortalama maliyet" yöntemine göre belirlenmesi zorunludur. Buna göre aracı kuruluÅŸun kendi portföyünden satış yapıldığında, satışların parasal tutarı "Takas Merkezi Hesabına"na borç, "Yurtiçi Satışlar-Hisse Senetleri-Ä°lgili Hisse Senedi Hesabı"na alacak; satılan hisse senetlerinin "hareketli ağırlıklı ortalama maliyet" yöntemine göre belirlenen maliyet tutarı ise "Yurtiçi Satışların Maliyeti Hisse Senetleri-Ä°lgili Hisse Senedi Hesabı"na borç, "Hisse Senedi Hesabı"na alacak kaydedilir.
c) (DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Satışı yapılan hisse senetlerinin müÅŸterilere göre nominal bedelle dağıtımında "Emanet Hisse Senetleri-Takas Merkezi Hesabı"na hisse senetleri itibariyle  alacak, "Emanet Hisse Senetlerinden Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler bazında hisse senetleri itibariyle borç kaydedilir.

​

Hisse Senedi Alış İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi
Madde 12-
Hisse senedi alış işlemleri aşağıdaki şekilde muhasebeleştirilir:

a) (DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Alış iÅŸlemlerinde gerçekleÅŸen alışların parasal tutarları, alım satım sözleÅŸmeleri ve iÅŸlem dağıtım tablolarına uygun olarak "Takas Merkezi Hesabı"na alacak, müÅŸteri hesaplarına borç kaydedilir.Aracı kurumun kendi portföyü için  yapılan alışlarda "Takas Merkezi Hesabı" ve "Hisse Senetleri Hesabı" iÅŸletilir.
b) (DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Alışı yapılan hisse senetlerinin müÅŸterilere göre nominal bedelle dağıtımında öncelikle "Emanet Hisse Senetleri- Takas Merkezi Hesabı"na hisse senetleri itibariyle borç, "Emanet Hisse Senetlerinden Alacaklılar Hesabına" na müÅŸteriler bazında,  hisse senetleri itibariyle alacak kaydedilir.
c) MüÅŸteriye hisse senedi teslim edildiÄŸinde düzenlenen menkul kıymet çıkış fiÅŸlerinden hareketle, "Emanet Hisse Senetlerinden Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler bazında hisse senetleri itibariyle borç; "Emanet Hisse Senetleri Hesabı"na çıkış yerleri bazında hisse senetleri itibariyle alacak kaydedilir.

 
Borsa Dışı Hisse Senedi Alım Satım İşlemleri
Madde 13-
(DeÄŸiÅŸik birinci fıkra: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Borsa mevzuatı çerçevesinde Borsa dışında gerçekleÅŸtirilen alım-satım iÅŸlemlerinde, aracı kuruluÅŸun "Hisse Senetleri" "Yurtiçi Satışlar" ve "Yurtiçi Satışların Maliyeti" hesapları ile bu hesapların ilgili alt hesapları kullanılır.


Bu ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilen alış ve satışlarda iÅŸlem sonuç formu ile menkul kıymet ve nakit hareketlerinde düzenlenmesi gereken belgeler düzenlenir.
 
Rüçhan Hakkı Kullanımı ve Bedelsiz Hisse Senetlerinin MuhasebeleÅŸtirilmesi
Madde 14-
Aracı kuruluÅŸ tarafından müÅŸterilere ait emanetteki hisse senetleri için rüçhan haklarının kullanılması durumunda müÅŸteri hesapları borçlandırılır.


Rüçhan haklarının kullanılmasını takiben geçici ilmühaber veya hisse senedi alınması durumuna göre, "Emanet Hisse Senetleri" veya "Emanet Hisse Senetleri Geçici Ä°lmühaberleri" hesabına bulundukları yer bazında hisse senetleri itibariyle nominal bedelle borç; "Emanet Hisse Senetlerinden Alacaklılar" ("Emanetteki Geçici Ä°lmuhaberlerden Alacaklılar") hesabına müÅŸteriler bazında hisse senetleri itibariyle nominal bedelle alacak kaydedilir. Sermaye arttırımı nedeniyle bedelsiz hisse senedi alınması halinde de aynı nazım hesaplar kullanılır.

​

Temettü Farkları
Madde 15-
Aracı kuruluÅŸlar müÅŸteri hesaplarını temettü farklarını gözönünde tutmaksızın izlerler. Bu farklar, hisse senedinin müÅŸterilere verilmesi veya onlardan alınması durumunda müÅŸteri hesaplarına yansıtılır.


MüÅŸterilerin emanete vermiÅŸ oldukları hisse senetleri eksik temettü içeriyorsa, eksik tutar müÅŸteri hesabına borç "Temettü Farkı Hesabı"na alacak kaydedilir.


MüÅŸterilere eksik temettü içeren hisse senedi teslim edildiÄŸinde, "Temettü Farkı Hesabı"na borç, müÅŸteri hesabına alacak kaydı yapılarak temettü farkı müÅŸteriye ödenir.


Hisse senedi satın alınması ve takas merkezi’nin eksik temettü içeren hisse senedi teslim etmesi halinde, temettü farkı toplamı "Takas Merkezi Hesabı"na borç, "Temettü Farkı Hesabı"na alacak kaydedilir.

​

Takas Merkezi’ne hisse senedi teslim ederken eksik temettü içeren hisse senetlerinin verilmesi halinde "Temettü Farkı Hesabı"na borç, "Takas Merkezi Hesabı"na alacak kaydedilir.
 
Hisse senetlerinin temettü getirileri
Madde 16-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kuruluÅŸ, gerek kendi portföyünde bulunan hisse senetleri için, gerekse müÅŸterilere ait olup da Kurulun aracılık faaliyetlerine iliÅŸkin düzenlemelerinde belirtilen sözleÅŸme uyarınca, müÅŸterileri için yapacağı temettü tahsilatını, ihraçcı ÅŸirketin temettü dağıtımına baÅŸladığı ilk gün itibariyle nazım hesaplarda izler. Bu amaçla aracı kuruluÅŸa ve müÅŸterilere ait hisse senetleri için, temettü farkları dikkate alınmaksızın hesap edilen temettü tutarı kadar "Emanet Hisse Senetleri Temettüleri Hesabı"na bulundukları yer bazında hisse senetleri itibariyle borç, "Emanet Hisse Senetleri Temettülerinden Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler veya portföy bazında hisse senetleri itibariyle alacak kaydedilir.


Aracı kuruluÅŸun kendi portföyünde bulunan hisse senetlerine iliÅŸkin olarak tahakkuk eden temettü gelirleri, ihraçcı ÅŸirketin temettü dağıtımına baÅŸladığı ilk gün "Temettü Gelirleri Hesabı"na alacak, "Tahsil Edilecek Anapara, Faiz, Kupon, Gelir Payları Hesabı"na borç kaydedilir.


Temettünün ihraçcı ÅŸirketten tahsil edilmesi durumunda; temettü farklarına bakılmaksızın müÅŸteri hesaplarına ve "Tahsil Edilecek Anapara, Faiz, Kupon, Gelir Payları Hesabı"na alacak, tahsil edilen tutar kadar "Kasa Hesabı"na borç ve aradaki fark kadar da "Temettü Farkı Hesabı"na borç kaydedilir. Temettü tahsilatının yapılması halinde, birinci fıkra hükmünce açılmış olan nazım hesaplar da ters kayıtla kapatılır.

​

BORÇLANMAYI Ä°FADE EDEN MENKUL KIYMET Ä°ÅžLEMLERÄ°NÄ°N BELGE VE KAYIT DÜZENÄ°
 
MüÅŸteri Emirlerinin Alınması, Yerine Getirilmesi ve Hak Sahiplerine Dağıtımı
Madde 17-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kuruluÅŸlar müÅŸterileri nam ve hesabına veya kendi namlarına müÅŸterileri hesabına borçlanmayı ifade eden menkul kıymet alım veya satımında bulunmaları halinde TebliÄŸin 5 numaralı ekinde yer alan "MüÅŸteri Emri Formu"ndan en az iki örnek düzenler ve formun imzalı bir örneÄŸini müÅŸteriye verirler.


MüÅŸterilerden telefon ve benzeri iletiÅŸim araçlarıyla ya da elektronik ortamda emir alınabilir. Bu emirler genel hükümler açısından sözlü emir niteliÄŸindedir. Telefon ile alınan müÅŸteri emirlerine iliÅŸkin ses kayıtlarının tutulması zorunludur. Bu emirlerde ispat yükü aracı kuruluÅŸa aittir. Alım satım iÅŸlemlerinde, emrin sözlü olarak verildiÄŸi hallerde doÄŸacak uyuÅŸmazlıklarda; aracı kurumun kayıtlarının esas alınmasında 9/A maddesindeki esaslar geçerlidir.


Aracı kuruluÅŸlar gerek yazılı gerekse sözlü olarak alınan tüm müÅŸteri emirlerini bilgisayar ortamında düzenlenmiÅŸ olan "MüÅŸteri Emri Formu"na müteselsil sıra numarası izleyecek ÅŸekilde kaydederler. Bu formlar esas alınarak tüm müÅŸteri emirleri, aracı kurum merkezinde bilgisayar ortamında düzenlenen ve TebliÄŸin 6 numaralı ekinde yer alan "Seans Takip Formu"na zaman önceliÄŸine göre otomatik olarak kaydedilir. Öncelik sırası esasına uyulmasını teminen, tüm emirleri alınış zamanına göre sıralayabilecek bir sistem için gerekli altyapının oluÅŸturulması zorunludur.


Aracı kuruluÅŸların kendi nam ve hesabına yapacağı alım ve satımlar da yukarıdaki esaslara göre izlenir.


Aracı kuruluÅŸlar borçlanmayı ifade eden menkul kıymetlerle ilgili olarak, kendi nam ve hesaplarına, müÅŸterileri nam ve hesabına veya kendi namlarına müÅŸterileri hesabına gerçekleÅŸtirdikleri emirleri 10 uncu maddede belirtilen Ä°ÅŸlem Dağıtım Listelerine hisse senedi dağıtımlarından sonra gelmek üzere kaydederek hak sahiplerine dağıtır. Bu listeler ile TebliÄŸin 5, 6 ve 7 inci maddelerinde düzenlenmesi öngörülen belgeler, ilgili muhasebe iÅŸlemlerinin dayanağını teÅŸkil eder.
 

Borçlanmayı Ä°fade Eden Menkul Kıymetlerin Alım Satım Ä°ÅŸlemleri ve MuhasebeleÅŸtirilmesi
Madde 18–
Borçlanmayı ifade eden menkul kıymetlerin alım ve satım iÅŸlemlerinin Borsa’da gerçekleÅŸtirilmesi halinde, muhasebe kayıtları, bu TebliÄŸ’in 11.ve 12’nci maddelerinde belirtilen ÅŸekilde menkul kıymet türünün adını taşıyan ilgili hesaplar kullanılarak yapılır.


Aracı kuruluÅŸların kendi portföylerinden Borsa dışında yaptıkları alım ve satım iÅŸlemlerinde TebliÄŸ’in 13’ncü maddesinde belirtilen belge ve kayıt düzenine uyulur.


Ä°hale suretiyle satın alınan ancak teslim alınamayan Hazine Bonosu, Devlet Tahvili veya diÄŸer kamu menkul kıymetlerinin miktar ve fiyatını gösteren bir makbuzun T.C. Merkez Bankası tarafından aracı kuruluÅŸa verilmesi halinde, bu menkul kıymetler nominal bedel ile "Emanet Hazine Bonosu Makbuzları" (veya "Emanet Devlet Tahvilleri Makbuzları") ve "Emanet Hazine Bonosu Makbuzlarından Alacaklılar"  (veya "Emanet Devlet Tahvilleri Makbuzlarından Alacaklılar") hesaplarında izlenir.
 
Anapara, Faiz, Kupon ve Gelir Payının Muhasebeleştirilmesi
Madde 19-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kuruluÅŸun gerek kendi portföyünde bulunan menkul kıymetleri için, gerekse müÅŸterilere ait olup da Kurulun aracılık faaliyetine iliÅŸkin düzenlemelerinde belirtilen sözleÅŸme uyarınca müÅŸterileri için yapacağı faiz, kupon, temettü ve gelir payları tahsilatı, ihraçcı ÅŸirketlerin dağıtıma baÅŸladığı ilk gün itibariyle nazım hesaplarda izlenir. Bu amaçla, aracı kuruluÅŸa ve müÅŸterilere ait menkul kıymetler için hesaplanan faiz kupon, temettü ve gelir payları kadar "Emanet Faiz, Kupon ve Gelir Payları Hesabı"na bulundukları yer bazında menkul kıymetler itibariyle borç, "Emanet Faiz Kupon ve Gelir Paylarından Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler veya portföy bazında menkul kıymetler itibariyle alacak kaydedilir.


Aracı kuruluÅŸun kendi portföyünde bulunan borçlanmayı ifade eden menkul kıymetlere iliÅŸkin olarak tahakkuk eden faiz, kupon, temettü ve gelir payları, ihraçcı ÅŸirketin dağıtıma baÅŸladığı ilk gün ilgili gelir hesaplarına alacak, "Tahsil Edilecek Anapara, Faiz, Kupon, Gelir Payları Hesabı"na borç kaydedilir. Bu menkul kıymetlerin anaparaları muaccel hale geldiÄŸinde ilgili menkul kıymet hesabına alacak kaydı yapılır.


Faiz, kupon, temettü ve gelir paylarının tahsil edilmesi durumunda, kasa hesabına borç, müÅŸteri hesapları ile "Tahsil Edilecek Anapara, Faiz, Kupon, Gelir Payları Hesabı"na alacak kaydedilir. Bu tahsilatların yapılması ile birlikte, birinci fıkra hükmünce açılmış olan nazım hesaplar, ters kayıtla kapatılır.

​

REPO VE TERS REPO Ä°ÅžLEMLERÄ°NÄ°N BELGE VE KAYIT DÜZENÄ° (*)
 
MüÅŸteri Emirlerinin Alınması ve Ä°zlenmesi
Madde 20-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kuruluÅŸlar müÅŸterileri ile borsa dışında yaptıkları repo ve ters repo iÅŸlemlerinde, Kurulun repo ve ters repo iÅŸlemlerine iliÅŸkin düzenlemelerinde yer alan "Repo ve Ters Repo Ä°ÅŸlemleri Dekontu"ndan en az iki örnek düzenlerler ve formun imzalı bir örneÄŸini müÅŸteriye verirler.


Düzenlenen bütün dekontlara, numaratörle veya bilgisayarla repo ve ters repo iÅŸlemlerine iliÅŸkin müteselsilen bir numara verilir.

​

Aracı kuruluÅŸların Borsada gerçekleÅŸtirecekleri repo ve ters repo iÅŸlemlerinde Kurulun repo ve ters repo iÅŸlemlerine iliÅŸkin düzenlemelerinde belirtilen belgeler düzenlenir.

​

(*)    Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile, Seri: V, No: 6 sayılı TebliÄŸ’in 20 ve 21’inci maddeleri ve matlapları deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve TebliÄŸ’e 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ve 31’inci maddeler eklenmiÅŸtir
 

Repo ve Ters Repo Ä°ÅŸlemlerinin MuhasebeleÅŸtirilmesi
Madde 21-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile)  Aracı kuruluÅŸların kendi portföylerinden gerçekleÅŸtirdikleri repo ve ters repo iÅŸlemlerinde, muhasebe kayıtlarının "sürekli envanter yöntemi"ne göre yapılması; repo ve ters repo yapılan menkul kıymetlerin birim maliyetlerinin "hareketli ağırlıklı ortalama maliyet" yöntemine göre belirlenmesi zorunludur.
 
Repo Ä°ÅŸlemlerinin MuhasebeleÅŸtirilmesi
Madde 22-
(Ek: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kuruluÅŸların Borsa’da kendi namına baÅŸkaları hesabına yaptıkları repo iÅŸlemleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde muhasebeleÅŸtirilir:

a) Repo iÅŸlemlerinin parasal tutarları "Takas Merkezi Hesabı"na alacak, ilgili müÅŸteri hesabına borç kaydedilir. Repo iÅŸlemlerinin nominal tutarları "Emanet Menkul Kıymetler-Takas Merkezi Hesabı"na ilgili menkul kıymet itibariyle  borç, "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler bazında, ilgili menkul kıymet itibariyle alacak kaydedilir.
b) Repo iÅŸleminin vade tarihinde ödenen parasal tutarlar "Takas Merkezi Hesabı"na borç, ilgili müÅŸteri hesabına alacak kaydedilir. Repo iÅŸleminin nominal tutarları "Emanet Menkul Kıymetler-Takas Merkezi Hesabı"na ilgili menkul kıymet itibariyle alacak, "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler bazında, ilgili menkul kıymet itibariyle borç kaydedilir.

​

Madde 23- (Ek: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kuruluÅŸların  kendi nam ve hesabına yaptıkları repo iÅŸlemleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde muhasebeleÅŸtirilir:

a) Aracı kuruluÅŸların yaptıkları repo iÅŸlemlerinin parasal tutarı ilgili müÅŸteri hesaplarına borç, "Yurtiçi Satışlar-Ä°lgili Menkul Kıymet Hesabı"na alacak kaydedilir. Daha sonra repo yapılan menkul kıymetlerin "hareketli ağırlıklı ortalama maliyet" yöntemine göre belirlenen maliyet tutarları "Yurtiçi Satışların Maliyeti - Ä°lgili Menkul Kıymet Hesabı"na borç, "Menkul Kıymetler- Ä°lgili Menkul Kıymetler Hesabı"na alacak kaydedilir.
b) Repo iÅŸlemlerinin nominal tutarları "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacaklılar-Åžirket Portföyü Hesabı"na ilgili menkul kıymetler itibariyle borç "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler bazında, menkul kıymetler itibariyle alacak kaydedilir.
c) Repo iÅŸleminin vadesinde ödenmesi taahhüt edilen parasal tutarlar, "Repo Taahhütlerinden Borçlular Hesabı"na repo iÅŸlemlerin vadeleri itibariyle borç, "Repo Taahhütlerinden Alacaklılar Hesabı"na  repo iÅŸlemlerinin vadeleri bazında,  müÅŸteriler itibariyle  alacak  kaydedilir.
d) Repo iÅŸleminin vadesinde ödenen parasal tutarlar "Menkul Kıymetler Ä°lgili Menkul Kıymet Hesabı"na borç, ilgili müÅŸteri hesaplarına alacak kaydedilir.
e) Repo iÅŸlemlerinin nominal tutarları "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacaklılar-Åžirket Portföyü Hesabı"na ilgili menkul kıymetler itibariyle alacak, "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler bazında, ilgili menkul kıymetler itibariyle borç kaydedilir.
f) Repo iÅŸlemlerinin vadesinde ödenen parasal tutarlar "Repo Taahhütlerinden Borçlular Hesabı"na repo iÅŸlemlerinin vadeleri itibariyle alacak, "Repo Taahhütlerinden Alacaklılar Hesabı"na repo iÅŸlemlerinin vadeleri bazında, müÅŸteriler itibariyle borç kaydedilir.

​

Ters Repo Ä°ÅŸlemlerinin MuhasebeleÅŸtirilmesi
Madde 24–
(Ek: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kuruluÅŸların Borsa’da kendi namına baÅŸkaları hesabına gerçekleÅŸtirdikleri ters repo iÅŸlemleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde muhasebeleÅŸtirilir.

a) Ters repo iÅŸlemlerinin parasal tutarları "Takas Merkezi Hesabı"na borç, ilgili müÅŸteri hesabına alacak kaydedilir. Ters repo iÅŸlemlerinin nominal tutarları "Emanet Menkul Kıymetler-Takas Merkezi Hesabı"na ilgili menkul kıymetler itibariyle alacak, "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler bazında, ilgili menkul kıymetler itibariyle borç kaydedilir.
b) Ters repo iÅŸleminin vadesinde ödenen parasal tutarlar "Takas Merkezi Hesabı"na alacak, ilgili müÅŸteri hesabına borç kaydedilir. Ters repo iÅŸlemlerinin nominal tutarları "Emanet Menkul Kıymetler-Takas Merkezi Hesabı"na ilgili menkul kıymet itibariyle borç, "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler bazında, ilgili menkul kıymetler itibariyle alacak kaydedilir.

 
Madde 25– (Ek: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kuruluÅŸların kendi nam ve hesaplarına yaptıkları ters repo iÅŸlemleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde muhasebeleÅŸtirilir:

a) Aracı kuruluÅŸların yaptıkları ters repo iÅŸlemlerinin parasal tutarları "Menkul Kıymetler-Ä°lgili Menkul Kıymet Hesabı"na borç, müÅŸteri hesaplarına alacak kaydedilir.
b) Ters repo iÅŸlemlerinin nominal tutarları "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacak Hesabı"na müÅŸteriler bazında ilgili menkul kıymetler itibariyle borç, "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacaklılar - Åžirket Portföyü Hesabı"na ilgili menkul kıymetler itibariyle alacak kaydedilir.
c) Ters repo iÅŸlemleriyle vadesinde ödenmesi taahhüt edilen parasal tutarlar "Ters Repo Taahhütlerinden Borçlular Hesabı"na ters repo iÅŸlemlerinin vadeleri bazında, müÅŸteriler itibariyle borç, "Ters Repo Taahhütlerinden Alacaklılar Hesabı"na ters repo iÅŸlemlerinin vadeleri itibariyle alacak kaydedilir.
d) Ters repo iÅŸleminin vadesinde alınan parasal tutarlar "Yurtiçi Satışlar-Ä°lgili Menkul Kıymet Hesabı"na alacak, ilgili müÅŸteri hesaplarına borç kaydedilir. Daha sonra ters repo yapılan menkul kıymetlerin "hareketli ağırlıklı ortalama maliyet" yöntemine göre belirlenen  maliyet tutarları "Yurtiçi Satışların Maliyeti-Ä°lgili Menkul Kıymet Hesabı"na borç, "Menkul Kıymetler-Ä°lgili Menkul Kıymet Hesabı"na alacak kaydedilir.
e) Ters repo iÅŸlemlerinin nominal tutarları "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacaklılar-Åžirket Portföyü Hesabı"na ilgili menkul kıymetler itibariyle borç, "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler bazında, ilgili menkul kıymetler itibariyle alacak kaydedilir.
f) Ters repo iÅŸlemlerinin vadesinde alınan parasal tutarlar "Ters Repo Taahhütlerinden Borçlular Hesabı"na ters repo iÅŸlemlerinin vadeleri bazında, müÅŸteriler itibariyle alacak, "Ters Repo Taahhütlerinden Alacaklılar Hesabı"na ters repo iÅŸlemlerinin vadeleri itibariyle borç kaydedilir.

​

KREDÄ°LÄ° MENKUL KIYMET ve AÇIÄžA SATIÅž Ä°ÅžLEMLERÄ°NÄ°N
BELGE ve KAYIT DÜZENÄ°
 
MüÅŸteri Emirlerinin Alınması ve Ä°zlenmesi
Madde 26–
(Ek: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile; DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kuruluÅŸların, kredili menkul kıymet alımı ve açığa satış iÅŸlemlerinde bulunmaları halinde TebliÄŸ’in 9 uncu maddesinde belirtilen belge ve kayıt düzenine uyulur.
 
Kredili Menkul Kıymet İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi
Madde 27–
(Ek: Seri: V, No: 20 sayılı Tebliğ ile) Kredili menkul kıymet işlemleri aşağıdaki şekilde muhasebeleştirilir;

a) Kredili menkul kıymet iÅŸlemine iliÅŸkin özkaynağı müÅŸteri tarafından nakit olarak yatırılması halinde alınan parasal tutarlar "Kasa Hesabı"na borç, "Kredi Hesabı-Kredili MüÅŸterilerin Nakit Özkaynakları Hesabı"na alacak kaydedilir.
Özkaynağın menkul kıymet olarak yatırılması halinde, alınan menkul kıymetlerin nominal tutarları "Kredili MüÅŸterilerin Menkul Kıymet Özkaynakları-Saklama Merkezi veya Merkez Kasası Hesabı"na menkul kıymetler itibariyle borç, "Kredi MüÅŸterilerin Menkul Kıymet Özkaynaklarından Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler bazında menkul kıymetler itibariyle alacak kaydedilir.
b) Kredili menkul kıymet alımlarının parasal tutarları alım-satım sözleÅŸmeleri ve iÅŸlem dağıtım tablolarına uygun olarak "Kredi Hesabı-Kredili MüÅŸteriler Hesabı"na ilgili müÅŸteri bazında borç, "Takas Merkezi Hesabı"na alacak kaydedilir.
c) Kredili menkul kıymet alımlarının nominal tutarları, "Kredili MüÅŸterilerin Emanet Hisse Senetleri-Takas Merkezi Hesabı"na hisse senetleri itibariyle borç, "Kredili MüÅŸterilerin Emanet Hisse Senetlerinden Alacaklılar" hesabına müÅŸteriler bazında, hisse senetleri itibariyle alacak kaydedilir.

​

Açığa Satış ve Menkul Kıymetlerin Ödünç Alınması Ä°ÅŸlemlerinin MuhasebeleÅŸtirilmesi
Madde 28–
(Ek: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Açığa satış ve menkul kıymetlerin ödünç alınması iÅŸlemleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde muhasebeleÅŸtirilir;

a) Açığa satış iÅŸlemlerine iliÅŸkin özkaynağın müÅŸteri tarafından nakit olarak yatırılması halinde, alınan parasal tutarlar "Kasa Hesabı"na borç, "Kredi Hesabı-Açığa Satış MüÅŸterileri Nakit Özkaynakları Hesabı"na müÅŸteriler bazında alacak kaydedilir.
Özkaynağın menkul kıymet olarak yatırılması halinde, alınan menkul kıymetlerin nominal tutarları "Açığa Satış MüÅŸterileri Menkul Kıymet Özkaynakları- Saklama Merkezi veya Merkez Kasası Hesabı"na menkul kıymetler itibariyle borç, "Açığa Satış MüÅŸterileri Menkul Kıymet Özkaynaklarından Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler bazında, menkul kıymetler itibariyle alacak kaydedilir.
b) Açığa satışların parasal tutarları alım-satım sözleÅŸmeleri ve iÅŸlem dağıtım  tablolarına uygun olarak "Takas Merkezi Hesabı"na borç, "Kredi Hesabı-Açığa Satış MüÅŸterileri Hesabı"na ilgili müÅŸteri bazında alacak kaydedilir.
c) Açığa satılan hisse senetlerinin nominal tutarları, "Emanet Hisse Senetleri-Takas Merkezi Hesabı"na hisse senetleri itibariyle alacak, "Ödünç Alınan Menkul Kıymetlerden Borçlular Hesabı"na müÅŸteri bazında, menkul kıymetler itibariyle borç kaydedilir. Açığa satılan menkul kıymetlerin nominal tutarları daha sonra "Ödünç Alınan, Menkul Kıymetlerden Alacaklılar Hesabı"na ödünç alınan kiÅŸi veya kuruluÅŸ bazında, menkul kıymetler itibariyle alacak, "Emanet Hisse Senetleri-Takas Merkezi veya Merkez Kasası Hesabı"na menkul kıymetler itibariyle borç kaydedilir.
d) Ödünç alınan menkul kıymetler karşılığında nakit teminat verilmesi halinde, teminat tutarları "Ödünç Alınan Menkul Kıymetler Ä°çin Verilen Teminatlar Hesabı"na ödünç veren kiÅŸi veya kuruluÅŸ bazında borç, "Kasa Hesabı"na alacak kaydedilir.
Ödünç alınan menkul kıymetler karşılığında menkul kıymet teminatı verilmesi halinde, verilen menkul kıymet teminatlarının nominal tutarları "Ödünç Alınan Menkul Kıymetler Ä°çin Verilen Menkul Kıymet Teminatları Hesabı"na ödünç veren kiÅŸi ve kuruluÅŸ bazında menkul kıymetler itibariyle borç, "Ödünç Alınan Menkul Kıymetler Ä°çin Verilen Menkul Kıymet Teminatlarından Alacaklılar Hesabı"na teminat hisse senedini veren müÅŸteriler veya Åžirket portföyü bazında, menkul kıymetler itibariyle alacak kaydedilir.

​

Menkul Kıymetlerin Ödünç Verilmesi Ä°ÅŸlemlerinin MuhasebeleÅŸtirilmesi
Madde 29–
(Ek: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Menkul kıymetlerin ödünç verilmesi iÅŸlemleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde muhasebeleÅŸtirilir:

a) Aracı kuruluÅŸların müÅŸteri emanetlerinden veya ÅŸirket portföyünden ödünç verdiÄŸi menkul kıymetlerin nominal tutarları "Ödünç Verilen Menkul Kıymetlerden Borçlular Hesabı"na ödünç verilen kiÅŸi ve kuruluÅŸ bazında menkul kıymetler itibariyle borç, "Emanet Menkul Kıymetler-Takas Merkezi veya Merkez Kasası Hesabı"na menkul kıymetler itibariyle alacak; "Ödünç Verilen Menkul Kıymetlerden Alacaklılar Hesabı"na ödünç veren müÅŸteriler veya ÅŸirket portföyü bazında,  menkul kıymetler itibariyle alacak, "Emanet Menkul Kıymetlerden Alacaklılar Hesabı"na müÅŸteriler veya ÅŸirket portföyü bazında, ilgili menkul kıymetler itibariyle borç kaydedilir.
b) Ödünç verilen menkul kıymetler karşılığında nakit teminat alınması halinde alınan parasal tutarlar "Kasa Hesabı"na borç, "Ödünç Verilen Menkul Kıymetler Ä°çin Alınan Teminatlar Hesabı"na ilgili kiÅŸi veya kuruluÅŸ bazında alacak kaydedilir.
Ödünç verilen menkul kıymetler karşılığında menkul kıymet teminatı alınması halinde, alınan menkul kıymet teminatlarının nominal tutarları "Ödünç Verilen Menkul Kıymetler Ä°çin Alınan Menkul Kıymet Teminatlarından Alacaklılar Hesabı"na ödünç alan kiÅŸi veya kuruluÅŸ bazında, menkul kıymetler itibariyle alacak, "Ödünç Verilen Menkul Kıymetler Ä°çin Alınan Menkul Kıymet Teminatları-Saklama Merkezi veya Merkez Kasası Hesabı"na menkul kıymetler itibariyle borç kaydedilir.

​

BANKALARIN BELGE ve KAYIT DÜZENÄ°
 
Madde 30–
(Ek: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Bankalar aracılık faaliyetleri ile sınırlı olarak bu TebliÄŸ’deki belge düzenine iliÅŸkin hükümlere uyarlar; ancak yetkili mercilerce öngörülmesi halinde, bu TebliÄŸ’de belirtilen kayıt düzenini dikkate alarak muhasebe iÅŸlemlerini yürütürler.
 
Geçici Madde 1- (DeÄŸiÅŸik birinci fıkra: Seri: V, No: 109 sayılı TebliÄŸ ile) (*) Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile deÄŸiÅŸik 9 uncu maddede belirtilen emir iletim süreci ve sistemine iliÅŸkin hükümler, müÅŸteri emirlerini uzaktan eriÅŸim aracılığıyla Borsaya ileten aracı kurumlar tarafından uygulanabilir. Söz konusu emir iletim süreci ve sistemini uygulamayan aracı kurumlar için 31/12/2009 tarihine kadar aÅŸağıda yer alan hüküm geçerli olup, bu tarihten sonra alınan tüm müÅŸteri emirlerinde 9 uncu madde geçerli olacaktır.

 

MüÅŸterilerden yazılı emir alındığında 19/2/1996 tarihli ve 22559 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ä°stanbul Menkul Kıymetler Borsası YönetmeliÄŸinin 29 uncu maddesinde belirtilen hususları kapsayan ve TebliÄŸin 5 numaralı ekinde yer alan müteselsil sıra numaralı "MüÅŸteri Emri Formu"ndan en az iki örnek düzenlenir ve formun imzalı bir örneÄŸi müÅŸteriye verilir.
 

MüÅŸterilerden seanstan önce veya seans sırasında telefon, faks, ATM kayıtları, elektronik ortamda ya da benzeri ÅŸekillerde müÅŸteri imzası olmaksızın emir alınabilir. Bu emirler genel hükümler açısından sözlü emir niteliÄŸindedir. Telefon ile alınan müÅŸteri emirlerine iliÅŸkin ses kayıtlarının tutulması zorunludur.
 

Aracı kuruluÅŸlar bu tür emirleri aÅŸağıda belirtilen seans takip formuna kaydetmeden önce, müÅŸteri imzası aranmaksızın yazılı hale dönüÅŸtürürler. Alınan tüm emirlere (gerek yazılı gerekse sözlü) numaratörle veya bilgisayarla müteselsil bir numara verilir.
 

Seans öncesinde alınan tüm müÅŸteri emirleri, öncelik sırasına göre TebliÄŸin 6 numaralı ekinde yer alan, aracı kuruluÅŸun merkez bürosunda düzenlenen "Seans Takip Formu"na kaydedilir. Borsa’da seans sürerken alınan emirler de aracı kurumun merkez bürosunda tutulan aynı "Seans Takip Formu"na kaldığı sıra numarası izleyen numaralar verilerek seans esnasında yazılır. Bu ÅŸekilde kaydedilen müÅŸteri emirleri, yerine getirilmek üzere borsa temsilcilerine bildirilir.

​

Aracı kuruluÅŸun kendi nam ve hesabına yapacağı alım ve satımların da aracı kuruluÅŸun merkezinde düzenlenen "Seans Takip Formu"na kaydedilmesi zorunludur.

​

Åžubede ayrı bir muhasebe tutuluyorsa ÅŸubeler, müÅŸterileri için merkezden ayrı bir seans takip formu düzenler ve müÅŸterilerinden aldıkları emirleri merkeze topluca iletirler. Bu emirler, merkezde tutulan seans takip formuna ÅŸube adına kaydedilir.

​

Åžube muhasebesi merkezde tutuluyorsa, gelen müÅŸteri emirleri ÅŸube seans takip formuna kaydedilir ve sırasına göre bu emirler merkeze aktarılır. Merkez, ÅŸubeden gelen emirleri kendi düzenlediÄŸi seans takip formuna ikinci fıkradaki esaslar dahilinde müÅŸteriler itibariyle kaydeder.

​

(*)    GEÇÄ°CÄ° MADDE 1; daha önce 28/6/2007 tarihli ve 26566 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: V, No: 93 sayılı TebliÄŸ ile deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

​

Yürürlük

Madde 31– (Ek: Seri: V, No: 20 sayılı TebliÄŸ ile) Bu TebliÄŸ, yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

 

Yürütme

Madde 32 – (Ek: Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile) Bu TebliÄŸ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.

​

EKLER HAKKINDA NOT:
 
(Seri: V, No: 66 sayılı TebliÄŸ ile; 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 ve 17 numaralı Ekler yürürlükten kaldırılmış; 1,2,3,4,5,6,7,8 numaralı ekler numaraları ile birlikte yeniden düzenlenmiÅŸtir.)

​

​

bottom of page