top of page

KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TEBLİĞİ
 
(VII-128.6)
 
(27/12/2013 Tarih ve 28864 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)

 

TebliÄŸ deÄŸiÅŸikliklerine iliÅŸkin liste:

1-    10/2/2017 tarihli ve 29975 sayılı Resmi Gazete’de Kamuyu Aydınlatma Platformu TebliÄŸi (VII-128.6)’nde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ (VII-128.6a) yayımlanmıştır.
 

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Kısaltma ve Tanımlar
 
Amaç ve kapsam
MADDE 1 –

(1) Bu Tebliğin amacı,

a) Ortaklıklar, yatırım kuruluÅŸları, fon kurucuları ve Kurul tarafından belirlenen diÄŸer kurum ve kuruluÅŸların bilgi, belge ve açıklamalarının elektronik ortamda imzalanarak Kamuyu Aydınlatma Platformuna gönderilmesine,
b) Bağımsız denetim kuruluÅŸlarınca düzenlenen bağımsız denetim raporlarının elektronik ortamda hazırlanarak imzalanmasına ve bağımsız denetimini yaptığı bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlara elektronik ortamda iletilmesine,

ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
 
Dayanak
MADDE 2 –

(1) Bu Tebliğ, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 128 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Kısaltma ve tanımlar
MADDE 3 –

(1) Bu TebliÄŸde geçen;

a) 5070 sayılı Kanun: 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununu,
b) Bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlar: Ortaklıklar, yatırım kuruluÅŸları, fon kurucuları ve Kurul tarafından belirlenen diÄŸer kurum ve kuruluÅŸları,
c) Borsa: Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde tanımlanan borsayı,
ç) Elektronik imza: 5070 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde tanımlanan güvenli elektronik imzayı,
d) Elektronik sertifika: 5070 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinde belirtilen nitelikli elektronik sertifikayı,
e) Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı: 5070 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen elektronik sertifika hizmet sağlayıcısını,
f) Fon: Yatırım fonlarını, borsa yatırım fonlarını ve emeklilik yatırım fonlarını, varlık ve konut finansmanı fonlarını,
g) Fon kurucusu: Kurulun ilgili düzenlemelerinde fonları kurmakla yetkilendirilen kuruluÅŸları,
ÄŸ) Ä°mza sahibi: Bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlar tarafından yetkili kılınan ve elektronik imza oluÅŸturmak amacıyla, bir güvenli elektronik imza oluÅŸturma aracını kullanan gerçek kiÅŸiyi ve bağımsız denetim kuruluÅŸlarında sorumlu ortak baÅŸdenetçiyi,
h) Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP): Mevzuat uyarınca kamuya açıklanması gerekli olan bilgilerin elektronik imzalı olarak iletildiÄŸi ve kamuya duyurulduÄŸu elektronik sistemi,
ı) Kanun: 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,
i) KAP iÅŸleticisi: KAP sistemini iÅŸletmek ve yönetmek üzere Kurul tarafından yetkilendirilen kurum ya da kuruluÅŸu,
j) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,
k) MKK: Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketini,
l) Ortaklık: Sermaye piyasası araçları borsada iÅŸlem gören veya nitelikli yatırımcılara satılan ortaklıkları,
m) Zorunlu Haller: Yangın, doÄŸal afetler, harp hali, terör olayları,  faaliyetlerin sürdürülebilmesini önemli ölçüde etkileyebilecek diÄŸer geliÅŸmeler, genel aÄŸ baÄŸlantısında meydana gelen önlenemeyen teknik aksaklıklar, bildirim yapacak tarafların bilgi iÅŸlem sistemlerinin kendilerine isnat edilemeyen nedenlerle iÅŸlevsiz kalması ve bu gibi halleri

ifade eder.
(2) Elektronik veri ve güvenli elektronik imza oluÅŸturma aracı, 5070 sayılı Kanunun 3 üncü ve 6 ncı maddelerindeki anlamlarıyla kullanılmıştır.
 
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Elektronik Bildirim
 
Elektronik imzalı olarak KAP’a gönderilecek bildirimler
MADDE 4 –

(1) Kurul düzenlemeleri uyarınca kamuya duyurulmak üzere KAP’a gönderilmesi gereken bildirimlerde elektronik imza kullanılır.
(2) Söz konusu bildirimler bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlar tarafından Kurul ve/veya KAP iÅŸleticisi tarafından belirlenen biçim, içerik ve süreye uygun ÅŸekilde elektronik imza ile imzalanarak elektronik ortamda KAP’a gönderilir. Ayrıca, finansal tablo ve raporlara iliÅŸkin olarak bağımsız denetim kuruluÅŸları tarafından düzenlenerek bağımsız denetimini yaptığı bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlara elektronik ortamda gönderilen bağımsız denetim raporlarında da güvenli elektronik imza oluÅŸturma aracı ile oluÅŸturulan elektronik imza kullanılır.
(3) (DeÄŸiÅŸik:RG-10/2/2017-29975) Kurul, borsa, merkezi takas kuruluÅŸları, merkezi saklama kuruluÅŸları, MKK, KAP iÅŸleticisi, Türkiye Sermaye Piyasaları BirliÄŸi ve Kurul tarafından belirlenecek diÄŸer kurum ve kuruluÅŸlar tarafından yapılacak duyurular da elektronik imzalı olarak KAP’a iletilir.

(4) (Ek:RG-10/2/2017-29975) Bu madde kapsamında sermaye piyasası araçları borsada iÅŸlem gören yabancı ortaklıklar veya kuruluÅŸlar tarafından yapılacak bildirimler, yönetim kurulu kararı alınması, bu bildirimlere iliÅŸkin sorumluluÄŸun ilgili bildirim yükümlüsü ortaklık veya kuruluÅŸta kalması ve söz konusu bilginin kamuya açıklanmasına kadar geçen sürede gizliliÄŸinin saÄŸlanmasına yönelik gerekli önlemlerin alınması kaydıyla, sözleÅŸme ile hizmet alınan üçüncü kiÅŸiler tarafından ilgili bildirim yükümlüsü ortaklık veya kuruluÅŸ adına gerçekleÅŸtirilebilir. Buna iliÅŸkin esaslar KAP iÅŸleticisi tarafından belirlenir.
 
Elektronik sertifika baÅŸvurusu yapma zorunluluÄŸu
MADDE 5 –

(1) Sermaye piyasası araçlarını nitelikli yatırımcılara satacak veya borsada iÅŸlem görmek üzere ilk defa halka arz edecek ortaklıklar, borsada iÅŸlem görme baÅŸvurusu yapan payları halka arz edilmiÅŸ sayılan ortaklıklar ile fonların katılma paylarının ilk defa ihracında fon kurucusu tarafından izahnamenin veya ihraç belgesinin onaylanması talebiyle Kurula baÅŸvuru yapıldığı tarihte, yeterli sayıda ortaklık/fon personeli tarafından elektronik sertifika hizmet saÄŸlayıcısına elektronik sertifika baÅŸvurusunda bulunulmuÅŸ olması zorunludur.
(2) Bu ortaklıklar ve fonlar, bildirim göndermeye yetkili olacak kiÅŸilerin elektronik sertifika baÅŸvuru belgesini izahnamenin ve ihraç belgesinin onaylanması aÅŸamasında Kurula ibraz eder. Ortaklık/fon adına bildirim göndermeye yetkili olacak kiÅŸilerin daha önce alınmış elektronik sertifikalarının bulunması halinde izahnamenin ve ihraç belgesinin onaylanması aÅŸamasında Kurula ilgili ortaklık/fon tarafından konuya iliÅŸkin bir beyan yazısı verilmesi gerekir.
(3) Borsa tarafından kotasyon kararı veya pazar kaydına/listesine alma kararı verilebilmesi için elektronik sertifikaların alınmış olması ÅŸartı aranır. Bu maddenin birinci fıkrası kapsamında yapılan baÅŸvuruların Kurul tarafından olumsuz karşılanması, baÅŸvurudan vazgeçilmesi ya da payların/katılma paylarının borsada iÅŸlem görememesi hallerinde; elektronik sertifikaların KAP sistemine eriÅŸim yetkileri, KAP iÅŸleticisi tarafından iptal edilir.
(4) Yatırım kuruluÅŸları ve bağımsız denetim kuruluÅŸlarının, Kurul tarafından yetkilendirildikleri tarihten itibaren onbeÅŸ gün içinde yeterli sayıda personeli için elektronik sertifika hizmet saÄŸlayıcısına elektronik sertifika baÅŸvurusunda bulunmaları zorunludur.
(5) Bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlar ile bağımsız denetim kuruluÅŸları, bu TebliÄŸ kapsamındaki bildirimlerin yapılmasını aksatmayacak ÅŸekilde ve en az iki kiÅŸi için geçerli elektronik sertifika bulundurmakla yükümlüdür.
(6) (Ek:RG-10/2/2017-29975) (1) Bu TebliÄŸin 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının uygulandığı durumlarda, bu maddenin dördüncü ve beÅŸinci fıkralarında yer alan yükümlülükler sözleÅŸme ile hizmet alınan kiÅŸiler tarafından yerine getirilir.

(7) Elektronik sertifikaların deÄŸiÅŸmesini gerektiren durumlarda, sertifika baÅŸvurusunun, deÄŸiÅŸikliÄŸin meydana geldiÄŸi tarihi izleyen üç iÅŸ günü içerisinde yapılması zorunludur.
(8) Bu TebliÄŸ kapsamındaki bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlar ile bağımsız denetim kuruluÅŸları, yeni elektronik sertifikanın kullanıma açılması ve elektronik sertifika iptal iÅŸlemleri tamamlandığında, konuya iliÅŸkin olarak derhal KAP iÅŸleticisine bilgi verir.
(9) Elektronik sertifikaların KAP sistemine eriÅŸim yetkilerinin açılması veya kaldırılması KAP iÅŸleticisi tarafından yerine getirilir.
 
Elektronik sertifikanın iptalini gerektiren haller ve elektronik sertifika sahibinin KAP sistemine erişim yasağı
MADDE 6 –

(1) Kanunun 92 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi, 96 ncı maddesinin ikinci fıkrası, 97 nci maddesinin birinci fıkrası veya diÄŸer yasal düzenlemeler çerçevesinde imza yetkileri kaldırılan veya sınırlandırılan kiÅŸilere elektronik sertifika tahsis edilmez. Elektronik sertifikası olan kiÅŸilerin durumlarında meydana gelecek ve ilgili kiÅŸinin elektronik sertifikasında deÄŸiÅŸiklik gerektirecek güncellemelerin yapılmasında KAP iÅŸleticisine bildirim sorumluluÄŸu bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlara aittir.
(2) (DeÄŸiÅŸik:RG-10/2/2017-29975) Elektronik sertifikaların KAP sistemine eriÅŸim yetkilerinin hangi durumlarda iptal edileceÄŸine ve eriÅŸim iptaline hangi durumlarda son verileceÄŸine iliÅŸkin esaslar, Kurulun uygun görüÅŸü alınarak KAP iÅŸleticisi tarafından belirlenir.
 
Elektronik ortamda bildirim yapılamaması
MADDE 7 –

(1) Bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlar tarafından bu TebliÄŸde belirtilen zorunlu haller dolayısıyla elektronik ortamda bildirim yapılamaması veya bağımsız denetim kuruluÅŸu tarafından bağımsız denetimini yaptığı bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlara gönderilecek bildirimin elektronik imzalı olarak yapılamaması durumlarında; bildirim, bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlar tarafından KAP iÅŸleticisi tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde en kısa sürede KAP iÅŸleticisine yapılır. Bu durumda bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlar tarafından gönderilen bildirim KAP iÅŸleticisi tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde en kısa süre içinde KAP iÅŸleticisi tarafından KAP’a aktarılır. Zorunlu bir hal olmamasına raÄŸmen bildirimlerin bu TebliÄŸ uyarınca elektronik ortamda gönderilmemesi halinde ilgili gerçek ya da tüzel kiÅŸilerin sorumluluÄŸu saklıdır. Zorunlu bir halin varlığına iliÅŸkin ispat yükü ilgili bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlar ile bağımsız denetim kuruluÅŸlarına ait olup, ispata iliÅŸkin bilgi ve belgelerin söz konusu halin ortaya çıktığı günü takip eden 3 iÅŸ günü içinde KAP iÅŸleticisine gönderilmesi zorunludur. Gönderilen bilgi ve belgeler çerçevesinde zorunlu bir halin mevcut olmadığının ya da zorunlu halin varlığına iliÅŸkin yeterli kanıt bulunmadığının anlaşılması halinde, KAP iÅŸleticisi tarafından yapılacak bildirim üzerine Kurul tarafından gerekli iÅŸlemler tesis edilir.
(2) Ä°mza sahipleri dışındaki kiÅŸiler tarafından yapılacak bildirimler, bildirimi yapan tarafın kimlik bilgisi doÄŸrulanacak ÅŸekilde, KAP iÅŸleticisi tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde en kısa sürede KAP’a aktarılmak üzere KAP iÅŸleticisine gönderilir. Bu bildirimlerin KAP iÅŸleticisine iletilmesine ve KAP iÅŸleticisi tarafından KAP’ta duyurulmasına iliÅŸkin usul ve esaslar KAP iÅŸleticisi tarafından belirlenir.
(3) Bildirimlerin KAP iÅŸleticisi tarafından KAP’a aktarılarak kamuya duyurulmuÅŸ olması, içeriÄŸinin KAP iÅŸleticisi tarafından incelendiÄŸi, teyit ya da tekeffül edildiÄŸi anlamına gelmez.
 
DiÄŸer hususlar
MADDE 8 –

(1) Kurulun diÄŸer düzenlemelerinde, bu TebliÄŸ kapsamındaki bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlar ile bağımsız denetim kuruluÅŸlarının bu TebliÄŸin 4 üncü maddesi kapsamında yapacakları bildirimlerin gönderim yerine iliÅŸkin olarak yer alan atıflar, bu TebliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren KAP için yapılmış sayılır.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son ve Geçici Hükümler
 
KAP iÅŸleticisi ve düzenleme yetkisi
MADDE 9 –

(1) KAP işleticisi Kurul tarafından belirlenir.
(2) Kurul tarafından uygun görülen hallerde, KAP güvenli elektronik sertifika yönetim prosedürleri, söz konusu prosedürler çerçevesinde imza sahiplerinden ve tüzel kiÅŸilerden taahhütname alınması, KAP’a bildirim gönderilmesi ve imza sahipleri dışındaki kiÅŸiler tarafından yapılacak bildirimlerin KAP’ta ilanına iliÅŸkin usul ve esaslar KAP iÅŸleticisi tarafından belirlenir.
 
Yürürlükten kaldırılan tebliÄŸ
MADDE 10 –

(1) 30/5/2009 tarihli ve 27243 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bilgi, Belge ve Açıklamaların Elektronik Ortamda Ä°mzalanarak Kamuyu Aydınlatma Platformuna Gönderilmesine Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸ (Seri:VIII, No:61) yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) Kurulun diÄŸer düzenlemelerinde Bilgi, Belge ve Açıklamaların Elektronik Ortamda Ä°mzalanarak Kamuyu Aydınlatma Platformuna Gönderilmesine Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸ (Seri:VIII, No:61)’e yapılan atıflar bu TebliÄŸe yapılmış sayılır.
 
Kimlik bilgisinin doğrulanması
GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 –

(1) Bu TebliÄŸin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen kimlik bilgisi doÄŸrulanması uygulamasına, gerekli geliÅŸtirmelerin tamamlanması sonrasında KAP iÅŸleticisi tarafından yapılacak duyuruyu takiben baÅŸlanır. Bu uygulamaya baÅŸlanıncaya kadar söz konusu bildirimler ilgililer tarafından, KAP iÅŸleticisi tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde en kısa sürede KAP’a aktarılmak üzere KAP iÅŸleticisine iletilir.
 
Mevcut bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlar ile bağımsız denetim kuruluÅŸları için elektronik sertifika baÅŸvurusu yapma zorunluluÄŸu
GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 –

(1) Mevcut bildirim yükümlüsü ortaklık ve kuruluÅŸlar ile bağımsız denetim kuruluÅŸlarından, bu TebliÄŸin 5 inci maddesinde düzenlenen elektronik sertifika baÅŸvurusu yapmamış olanların, bu TebliÄŸin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde elektronik sertifika baÅŸvurusunda bulunmaları zorunludur.
 
Yürürlük
MADDE 11 –

(1) Bu TebliÄŸ 1/1/2014 tarihinde yürürlüÄŸe girer.
 
Yürütme
MADDE 12 –

(1) Bu TebliÄŸ hükümlerini Kurul yürütür.

-------------

(1) 10/20/2017 tarihli ve 29975 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan deÄŸiÅŸiklik ile TebliÄŸin 5 inci maddesinin beÅŸinci fıkrasından sonra gelmek üzere fıkra eklenmiÅŸ ve müteakip fıkralar buna göre teselsül ettirilmiÅŸtir.

​

4
5
7
Not
3
bottom of page