top of page

SERMAYE PÄ°YASASI KURULU BÜTÇE UYGULAMASI VE GÄ°DERLERÄ°N YAPILMASI Ä°LE SATIÅž VE BENZERÄ° Ä°ÅžLEMLERE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELÄ°K
 
(6/5/2014 tarihli ve 28992 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)
 
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
 
Amaç
MADDE 1 –

(1) Bu YönetmeliÄŸin amacı, Kurul kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir ÅŸekilde elde edilmesi ve kullanılması, hesap verilebilirliÄŸi ve mali saydamlığı saÄŸlamak üzere, Kurul mali yönetiminin yapısına ve iÅŸleyiÅŸine, Kurul bütçesinin hazırlanmasına ve uygulanmasına, giderlerin yapılmasına iliÅŸkin esaslar ile Kurulun demirbaÅŸ ve varlık satışı ve benzeri iÅŸlemlerine iliÅŸkin esasları düzenlemektir.
 
Kapsam
MADDE 2 –

(1) Bu Yönetmelik;

a) Kurul bütçesinin mali yönetimini ve bu iÅŸlerle görevli olanların yetki ve sorumluluklarını,
b) Kurul bütçesinin hazırlanmasına, içeriÄŸine ve kabulüne, bütçenin uygulanmasına, Kurul gelirlerinin tahsiline ve giderlerinin yapılmasına ve bütçe uygulama sonuçlarına iliÅŸkin genel esasları,
c) Kurulun hesap ve kayıtlarının mevzuata uygun olarak tutulması, kıymetlerin korunması işlemlerini,
ç) Kurulun demirbaÅŸ ve varlık satışı ve benzeri iÅŸlerini,

kapsar.
 
Dayanak
MADDE 3 –

(1) Bu Yönetmelik, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 130 uncu maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Tanımlar
MADDE 4 –

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Başkan: Sermaye Piyasası Kurulu Başkanını,
b) Bütçe: Kurulun belirli bir dönemdeki gelir ve gider tahminleri ile bunların uygulanmasına iliÅŸkin hususları gösteren ve usulüne uygun olarak yürürlüÄŸe konulan belgeyi,
c) Harcama birimi: Kurul bütçesi ile ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimi,
ç) Kamu zararı: Mevzuata aykırı karar, iÅŸlem, eylem veya ihmal sonucunda Kurul kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıyla doÄŸan zararı,
d) Kanun: 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,
e) Karar Organı: Kurul BaÅŸkanı, ikinci baÅŸkan, baÅŸkan vekili ve üyelerinin katılımıyla oluÅŸan organı,
f) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,
g) Kurul giderleri: Kanun, yönetmelik, Kurul kararları ve diÄŸer mevzuata dayanılarak yapılan bütçe giderlerini,
ÄŸ) Kurul kaynakları: Gelecek yıllar gelirlerine mahsuben Kanunun 130 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında sayılan kurumlardan alınan avanslar dahil, Kurula ait gelirler, taşınır ve taşınmazlar, hesaplarda bulunan para, alacak ve haklar ile her türlü deÄŸerleri,
h) Kurul mali yönetimi: Kurul kaynaklarının tanımlanmış standartlara uygun olarak etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını saÄŸlayacak yasal ve yönetsel sistem ve süreçleri,
ı) Mali yıl: Takvim yılını,

ifade eder.
 
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Kurul Kaynağının Kullanılmasına, Kurul Bütçesinin Hazırlanmasına ve 
Bütçe Uygulamasına Ä°liÅŸkin Esaslar
 
Mali saydamlık
MADDE 5 –

(1) Her türlü Kurul kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında denetimin saÄŸlanması amacıyla kamuoyu bilgilendirilir.
 
Hesap verme sorumluluÄŸu
MADDE 6 –

(1) Bu YönetmeliÄŸe göre her türlü Kurul kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleÅŸtirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur.
 
Bütçe ilkeleri
MADDE 7 –

(1) Bütçenin hazırlanması, uygulanması ve kontrolünde aÅŸağıdaki ilkelere uyulur:

a) Bütçede gelir ve gider denkliÄŸinin saÄŸlanması esastır.
b) Bütçeyle verilen harcama yetkisi, kanunlarla düzenlenen görev ve hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla kullanılır.
c) Bütçe, Kurulun stratejik planlarına göre hazırlanır, uygulanır ve kontrol edilir.
ç) Bütçe, Kurulun mali iÅŸlemlerinin kapsamlı ve saydam bir ÅŸekilde görünmesini saÄŸlar.
d) Tüm gelir ve giderler gayri safi olarak bütçede gösterilir.
e) Bütçe ait olduÄŸu yıl baÅŸlamadan önce yetkili organlarca kabul edilmedikçe veya onaylanmadıkça uygulanmaz.
f) Bütçe kurumsal, iÅŸlevsel ve ekonomik sonuçların görülmesini saÄŸlayacak ÅŸekilde uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanır ve uygulanır.
g) Bütçeye iliÅŸkin gelir ve gider tahminleri ile uygulama sonuçlarının raporlanmasında açıklık, doÄŸruluk ve mali saydamlık esas alınır.
ÄŸ) Kurul hizmetleri, bütçeye konulacak ödeneklerle, mevzuatla belirlenmiÅŸ yöntem, ilke ve amaçlara uygun olarak gerçekleÅŸtirilir.

 
Bütçenin kapsamı
MADDE 8 –

(1) Bütçeye iliÅŸkin Karar Organı tarafından alınacak kararda, ilgili yıl ve izleyen iki yılın gelir ve gider tahminleri, varsa bütçe açığının veya fazlasının tutarı, açığın nasıl kapatılacağı veya fazlasının nasıl kullanılacağı bütçenin uygulanmasında tanınacak yetkiler, baÄŸlı cetveller ve mali yıl içinde gelir ve giderlere yönelik olarak uygulanacak hükümler yer alır.
 
Kurul bütçesinin hazırlanması
MADDE 9 –

(1) Bütçe; üç yıllık bütçeleme anlayışına, stratejik plana, kurumsal, iÅŸlevsel ve ekonomik sınıflandırma sistemine göre hazırlanır.
(2) Bütçenin zamanında hazırlanabilmesi için Kurul hizmet birimlerinin bütçe teklifleri Temmuz ayının on beÅŸine kadar bütçeyi hazırlamakla görevli daireye gönderilir. Bütçe teklifinde ilgili birimin cari yılın geçmiÅŸ aylarında gerçekleÅŸen harcamalarına, yılsonu harcama tahminlerine, izleyen üç yılın gelir ve gider tahminlerine ve ilgili hizmet biriminin hizmet gerekçesi ve hedeflerine yer verilir.
(3) BaÅŸkan tarafından nihai ÅŸekli verilen bütçe teklifi Karar Organında görüÅŸülür ve kesinleÅŸen bütçe Eylül ayı sonuna kadar doÄŸrudan Türkiye Büyük Millet Meclisine, bir örneÄŸi de Maliye Bakanlığına gönderilir.
 
Bağlı cetveller
MADDE 10 –

(1) Bütçeye baÄŸlı cetveller aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir:

a) Bütçe ödeneklerinin dağılımı (A).
b) Kurul tarafından ilgili mevzuata göre tahsiline devam olunacak gelirler (B).
c) Kurul gelirlerine dayanak teÅŸkil eden temel hükümler (C).
ç) Bazı ödeneklerin kullanımına ve harcamalara iliÅŸkin esaslar (E).
d) Kurulun nakit imkânları ile bu imkânlardan harcanması öngörülen tutarlar (F).

(2) Ä°lgili mevzuat hükümleri gereÄŸi yukarıda sayılan cetvellerde çıkarma yapmaya veya yeni cetveller belirlemeye Karar Organı yetkilidir.
 
Ödeneklerin kullanılması
MADDE 11 –

(1) Bütçede yer alan ödeneklerin üzerinde harcama yapılamaz. Bütçeyle verilen ödenekler, tahsis edildikleri amaçlar doÄŸrultusunda yılı içinde yaptırılan iÅŸ, satın alınan mal ve hizmetler ile diÄŸer giderlerin karşılanmasında kullanılır. Ancak, ait oldukları mali yılda ödenemeyen ve emanet hesabına alınamayan zamanaşımına uÄŸramamış geçen yıllar borçları ile ilama baÄŸlı borçlar Kurulun cari yıl bütçesinden ödenir.
(2) Cari yılda kullanılmayan ödenekler yılsonunda iptal edilir. Ancak cari yıl içinde kullanılmayan ödeneklerden bütçeye iliÅŸkin Karar Organı tarafından alınacak kararda belirtilenler ertesi yıla devredilebilir. Ödenek devir iÅŸlemlerini yapmaya BaÅŸkan yetkilidir.
 
Ödenek aktarması
MADDE 12 –

(1) Bütçe içerisinde ödenek aktarma iÅŸlemi yapmaya BaÅŸkan yetkilidir.
(2) Daha önce aktarma yapılmış tertiplerden, diÄŸer tertiplere aktarma yapılamaz.
 
Yeni bütçe tertibi açılması
MADDE 13 –

(1) Öngörülemeyen ihtiyaçların ortaya çıkması halinde Kurul bütçesi içerisinde yeni bütçe tertibi açmaya BaÅŸkan yetkilidir.
 
Ödenek eklemesi
MADDE 14 –

(1) Bütçenin (B) iÅŸaretli cetvelinde belirtilen tahmini tutarlar üzerinde gerçekleÅŸen gelirler ile (F) iÅŸaretli cetvelinde belirtilen net finansman tutarlarını aÅŸan finansman gerçekleÅŸme karşılıklarını, bütçenin mevcut veya yeni açılacak tertiplerine ödenek olarak eklemeye BaÅŸkan yetkilidir.
 
Kurul yatırım projeleri
MADDE 15 –

(1) Kurulun yatırım nitelikli projeleri bilgi için yılı yatırım programında yer verilmek üzere Kalkınma Bakanlığına gönderilir.
 
Ertesi yıla geçen ve gelecek yıllara yaygın yüklenme
MADDE 16 –

(1) NiteliÄŸinden dolayı mali yılla sınırlı tutulamayan ve sürekliliÄŸi bulunan aÅŸağıdaki iÅŸ ve hizmetler için her iÅŸ itibarıyla, bütçede öngörülen ödeneklerin yüzde ellisini, izleyen yılın Haziran ayını geçmemek ve yüklenme süresi on iki ayı aÅŸmamak üzere, BaÅŸkanın onayıyla ertesi yıla geçen yüklenmelere giriÅŸilebilir:

a) Yiyecek, yakacak, elektrik, akaryakıt ve madeni yaÄŸ ihtiyaçları.
b) Süreli yayın alımı, taşıma, koruma ve güvenlik, temizlik ve yemek hizmetleri.
c) Taşıtların malî sorumluluk sigortası.
ç) Makine-teçhizat, bilgisayar ve haberleÅŸme sistemlerinin bakım iÅŸleri; her türlü onarım iÅŸleri ile elektronik bilgi eriÅŸim hizmetleri.

(2) Kurul bir malî yıl içinde tamamlanması mümkün olmayan yatırım projeleri için gelecek yıllara yaygın yüklenmeye giriÅŸebilir.
(3) Kurul, yabancı ülkelerde Kurul yurt dışı temsilciliÄŸi binası veya arsası satın alınması, bina yaptırılması veya kiralanması için gelecek yıllara yaygın yüklenmelere giriÅŸebilir.
(4) Yılı bütçesinde ödeneÄŸi bulunması kaydıyla; satın alma suretiyle edinilmesi ekonomik olmayan her türlü makine-teçhizat ve cihazlar ile taşıtların kiralanması veya finansal kiralama suretiyle temini; temizlik, yemek, koruma ve güvenlik ile personel taşıma hizmetleri, çaÄŸrı merkezi hizmetleri, internet eriÅŸim ve kiralık hat hizmetleri, plan, proje, etüt ve müÅŸavirlik hizmetleri için; süresi üç yılı geçmemek, finansal kiralama suretiyle temin edileceklerde ise dört yıl olmak üzere BaÅŸkanın onayıyla gelecek yıllara yaygın yüklenmeye giriÅŸilebilir.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Giderlerin Yapılmasına Ä°liÅŸkin Esaslar ve Ön Ödeme Ä°ÅŸlemleri
 
Harcama yetkilisi
MADDE 17 –

(1) Kurulun harcama yetkilisi Kanunda Karar Organına verilen yetkiler dışında Başkandır. Karar Organı harcama yetkisini Başkana, Başkan da harcama yetkisini başkan yardımcılarına veya daire başkanlarına devredebilir.
(2) Harcama yetkilisi bütçede öngörülen ödenek tutarında harcama yapabilir.
 
Harcama talimatı ve sorumluluk
MADDE 18 –

(1) Bütçeden harcama yapılabilmesi, harcama yetkilisinin harcama talimatı vermesiyle mümkündür. Harcama talimatlarında hizmet gerekçesi, yapılacak iÅŸin konusu ve tutarı, süresi, kullanılabilir ödeneÄŸi, gerçekleÅŸtirme usulü ile gerçekleÅŸtirmeyle görevli olanlara iliÅŸkin bilgiler yer alır.
(2) Harcama yetkilisi, harcama talimatlarının bu Yönetmelikte yer alan ilke ve esaslara, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diÄŸer mevzuata uygun olmasından, ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve bu Yönetmelik çerçevesinde yapmaları gereken diÄŸer iÅŸlemlerden sorumludur.
 
Giderin gerçekleÅŸtirilmesi
MADDE 19 –

(1) Kurulun bütün giderlerinin bütçeden karşılanması esastır. Bütçeden bir giderin yapılabilmesi için iÅŸ, mal veya hizmetin belirlenmiÅŸ usul ve esaslara uygun olarak alındığının veya gerçekleÅŸtirildiÄŸinin, görevlendirilmiÅŸ kiÅŸi veya komisyonlarca onaylanması ve gerçekleÅŸtirme belgelerinin düzenlenmiÅŸ olması gerekir. Giderlerin gerçekleÅŸtirilmesi harcama yetkilisince belirlenen görevli tarafından düzenlenen ödeme emri belgesinin harcama yetkilisince imzalanması ve tutarın hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır.
(2) GerçekleÅŸtirme görevlileri, harcama talimatı üzerine; iÅŸin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya iliÅŸkin iÅŸlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürütürler. Ödeme emri belgesini imzalayacak gerçekleÅŸtirme görevlileri BaÅŸkan tarafından belirlenir.
(3) GerçekleÅŸtirme görevlileri, bu Yönetmelik çerçevesinde yapmaları gereken iÅŸ ve iÅŸlemlerden sorumludurlar.
 
Ödenemeyen giderler
MADDE 20 –

(1) Kurulun nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması halinde giderler, muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre ödenir. Ancak sırasıyla, personel ödemeleri, kanunları gereÄŸince diÄŸer kamu idarelerine ödenmesi gereken vergi, resim, harç, prim, fon kesintisi, pay ve benzeri tutarlara, tarifeye baÄŸlı ödemelere, ilama baÄŸlı borçlara, ödenmemesi halinde gecikme cezası veya faiz gibi ek yük getirecek borçlara ve ödenmesi talep edilen emanet hesaplarındaki tutarlara öncelik verilir.
(2) Mali yıl içinde ödeme emri belgesine baÄŸlandığı halde, ödenemeyen tutarlar, bütçeye gider yazılarak emanet hesaplarına alınır ve buradan ödenir. Ancak, malın alındığı veya hizmetin yapıldığı mali yılı izleyen beÅŸinci yılın sonuna kadar talep edilmeyen emanet hesaplarındaki tutarlar bütçeye gelir kaydedilir. Gelir kaydedilen tutarlar, mahkeme kararı üzerine ödenir.
(3) Ä°lgili olduÄŸu mali yılın sonundan baÅŸlayarak beÅŸ yıl içinde alacaklıları tarafından geçerli bir mazerete dayanmaksızın, yazılı talep edilmediÄŸinden veya belgeleri verilmediÄŸinden dolayı ödenemeyen borçlar zaman aşımına uÄŸrayarak Kurul lehine düÅŸer.
 
Ön ödeme iÅŸlemleri
MADDE 21 –

(1) Ön ödeme, harcama yetkilisinin uygun görmesi ve karşılığı ödeneÄŸin saklı tutulması kaydıyla; ilgili kanunlarında öngörülen haller ile gerçekleÅŸtirme iÅŸlemlerinin tamamlanması beklenilemeyecek ivedi veya zorunlu giderler için avans verilmek veya kredi açılmak suretiyle yapılabilir. Verilecek avansların üst sınırları gider türlerine göre her yıl için BaÅŸkan tarafından belirlenir.
(2) Avans, iÅŸi yapacak, mal veya hizmeti saÄŸlayacak olan kiÅŸi veya kuruluÅŸa ödenmek üzere, doÄŸrudan mutemede verilir. Kurul yurt dışı temsilciliklerinin ihtiyaçları için verilen avanslar mutemetler adına mahallindeki banka hesaplarına transfer edilir. Bir mutemede verilecek avans, BaÅŸkan tarafından belirlenen avans üst sınırını aÅŸmamak koÅŸuluyla bütçenin çeÅŸitli tertiplerinden olabilir.
(3) Ä°lgili kanunlarına göre, görevlilere yolluk ve diÄŸer giderleri karşılığı ödenecek avanslar kendilerine veya ÅŸahsi mutemetlerine verilebilir.
(4) SözleÅŸmesinde belirtilmek ve yüklenme tutarının yüzde otuzunu geçmemek üzere, yüklenicilere teminat karşılığında bütçe dışı avans verilebilir. Ä°lgili kanunların bütçe dışı avans ödenmesine iliÅŸkin hükümleri saklıdır.
(5) Kredi, mutemetler adına banka veya satın almanın yapıldığı idareye hizmet veren muhasebe birimi nezdinde açtırılabilir.
(6) Mutemetler avans almadan harcama yapamazlar.
 
Ön ödeme yapılabilecek gider türleri
MADDE 22 –

(1) Avans verilmek veya kredi açılmak suretiyle yapılabilecek ön ödemeler aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir:

a) Avans verilmek suretiyle yapılacak ön ödemeler:

1) Her yıl için BaÅŸkan tarafından belirlenen avans üst sınırına kadar olan yapım iÅŸleri, mal ve hizmet alımları, temsil ve ağırlamaya iliÅŸkin giderler ile benzeri giderler için avans verilebilir.
2) Ä°lgili kanunlarında hüküm bulunması halinde, görevlilere yolluk ve diÄŸer giderleri karşılığı avans verilebilir. Bu avansların tutarı ve mahsup süreleri özel kanunlarındaki hükümlere tabidir.
3) Yetkili mercilerce ödeme gününden önce ödenmesine karar verilen maaÅŸ ve ücretler avans olarak verilebilir.

b) Kredi açılmak suretiyle yapılacak ön ödemeler:

1) Dairesinin göstereceÄŸi lüzum ve harcama yetkilisinin onayı ile mutemetler adına banka veya muhasebe birimi nezdinde kredi açtırılabilir.
2) Kurul yurt dışı temsilciliklerince yabancı ülkelerde yapılacak satın almalar için, mutemetler adına gerektiÄŸinde yerel bankalardan birinde kredi açtırılabilir.
3) Yabancı ülkelerden yapılacak satın almalar için, dairesinin göstereceÄŸi lüzum üzerine, ilgili mevzuatı gereÄŸince Türkiye’de bankacılık faaliyetine izin verilen bankalar nezdinde akreditif karşılığı kredi açtırılır.

(2) Açılmış akreditiflere iliÅŸkin kredi artıkları ertesi yıla devredilmekle birlikte ödenekleri iptal olunur. Devredilen akreditif karşılığı kredi artıklarının karşılığı BaÅŸkan tarafından bütçenin ilgili tertibine ödenek kaydolunur.
 
Bütçe dışı ön ödemeler
MADDE 23 –

(1) Ä°lgili kanunların bütçe dışı avans ödenmesine iliÅŸkin hükümleri saklı kalmak üzere aÅŸağıda belirtilen hallerde bütçe dışı avans verilmek veya kredi açılmak suretiyle ön ödeme yapılabilir. SözleÅŸmelerinde belirtilmek ve karşılığında aynı tutarda teminat alınmak koÅŸuluyla yüklenicilere;

a) Mal ve hizmet alımlarında yüklenme tutarının yüzde 10’una, yapım iÅŸlerinde ise yüklenme tutarının yüzde 15’ine kadar bütçe dışı avans verilebilir.
b) Yukarıda belirtilen oranların üzerinde avans verilmesini zorunlu kılan durumlarda; BaÅŸkanın kararı ile ve aÅŸan kısım için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz alınmak kaydıyla, yüklenme tutarının yüzde 30’unu aÅŸmamak üzere belirlenecek oranda bütçe dışı avans verilebilir.
c) Verilen avanslar karşılığında alınan teminatlar, yüklenicinin talebi halinde mahsup edilen tutarda serbest bırakılır veya iade edilir.

(2) Özel kanunlarında öngörülen hükme göre peÅŸin ödenmesi gereken maaÅŸ, ücret ve benzeri giderlerin ertesi yıl bütçesini ilgilendiren kısmı için bütçe dışı avans verilebilir.
 
Açılan kredilerin ilgililere ödenmesi
MADDE 24 –

(1) Nezdinde mutemet adına kredi açılan banka veya muhasebe birimi, mutemedin vereceÄŸi kredi ödeme talimatında gösterilen yere veya alacaklıya doÄŸrudan ödeme yapar.
(2) Ä°hale mevzuatı çerçevesinde mal ve hizmet alımı gerçekleÅŸtirilecek kamu idarelerinden Maliye Bakanlığınca belirlenenlere yapılacak ön ödemelerde kredi tutarı, doÄŸrudan ilgili kamu idaresinin banka hesabına aktarılabilir.
 
Mutemet görevlendirilmesi
MADDE 25 –

(1) Kurulun avans ve kredi verilmesini gerektiren iÅŸleri için harcama yetkilileri tarafından birden fazla mutemet görevlendirebilir.
(2) Mutemetlerin ilk görevlendirilmelerinde ve deÄŸiÅŸtirilmeleri halinde adı, soyadı ve görev unvanlarının yer aldığı onay belgesi muhasebe birimine bildirilir.
 
Ön ödemenin baÅŸka mutemede devri
MADDE 26 –

(1) Harcama yetkilisinin yazılı izniyle mutemet, üzerindeki avans veya adına açılan kredi tutarını baÅŸka bir mutemede devredebilir.
(2) Avans ÅŸeklindeki ön ödemelerin baÅŸka bir mutemede devrinde para ve harcama belgelerinin mutemede teslim edildiÄŸine iliÅŸkin tutanak düzenlenir. Devreden mutemetçe tutanak ve harcama yetkilisinin yazılı izni muhasebe birimine ibraz edilerek, avans kaydının yeni mutemet adına yapılması saÄŸlanır. Tutanağın birer nüshası devreden ve devralan mutemede verilir.
(3) Kredi ÅŸeklindeki ön ödemelerin baÅŸka bir mutemede devrinde ise, harcama yetkilisinin yazılı izni muhasebe birimine verilerek, kredi kaydının yeni mutemet adına yapılması saÄŸlanır. Banka nezdinde açılan kredilerin devrinde yeni mutemedin imza örneÄŸi ayrıca bankaya da gönderilir.
 
Ön ödemelerde mahsup süresi ve sorumluluk
MADDE 27 –

(1) Her mutemet ön ödemelerden harcadığı tutara iliÅŸkin kanıtlayıcı belgeleri, ilgili kanunlarında ayrıca belirtilmemiÅŸ olması halinde avanslarda bir ay, kredilerde ise üç ay içinde muhasebe birimine vermek ve artan tutarı iade ederek hesabını kapatmakla yükümlüdür. Mahsup süresi, avansın verildiÄŸi veya kredinin açıldığı güne, son ayda tekabül eden günün mesai saati bitiminde; sürenin bittiÄŸi ayda avansın verildiÄŸi veya kredinin açıldığı güne tekabül eden bir gün yok ise, süre o ayın son gününün mesai saati bitiminde sona erer. Harcama yetkilisinin talimatıyla, bu süreler içinde getirilecek harcama belgeleri tutarında yeniden ön ödeme yapılabilir. Bu ÅŸekilde mahsup iÅŸlemi yapılmadıkça aynı iÅŸ için ön ödeme yapılamaz. Ancak, Kurul yurt dışı temsilciliÄŸinin ihtiyaçları için verilen avans ve açılan kredilerin mahsubu ve artıklarının iadesinde nakit iadesi yapılmaz, verilecek yeni avans veya açılacak krediden mahsup edilir.
(2) Avansın verildiÄŸi tarihten önceki bir tarihi taşıyan harcama belgeleri avansın mahsubunda kabul edilemez. Mahsup döneminde verilen harcama belgelerinin de, ön ödemenin yapıldığı tarih ile en geç ait olduÄŸu bütçe yılının son günü arasındaki tarihi taşıması gerekir.
(3) Ön ödemenin baÅŸka mutemede devredilmesi halinde, devralan mutemedin de, hesabını ön ödemenin ilk mutemede yapıldığı tarihten itibaren, yukarıda belirtilen sürelerde muhasebe birimine vermesi zorunludur.
(4) Mutemetlerce süresi içinde mahsup edilmeyen avanslar hakkında 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır. Kanunen geçerli bir mazereti olmaksızın avanslarını süresinde mahsup etmeyen mutemetler hakkında, ayrıca Kurul personelinin tabi olduÄŸu disiplin hükümlerine göre de iÅŸlem yapılır. Kurul içi veya Kurul dışından görevlendirilenlere yolluk ve diÄŸer giderleri karşılığı verilen avanslardan süresinde mahsup edilmeyenler hakkında özel kanunlarındaki hükümler uygulanır.
 
Bütçe dışı avansların mahsubu
MADDE 28 –

(1) Bütçe dışı avans ve kredilerin mahsubu aÅŸağıdaki esaslara göre yapılır.

a) Yılı içinde sonuçlanacak iÅŸler ile ertesi yıla geçen veya gelecek yıllara yaygın yüklenmeler nedeniyle yüklenicilere sözleÅŸmelerine dayanılarak verilen bütçe dışı avansların mahsubunda ÅŸartname ve sözleÅŸmelerinde belirtilen esaslara uyulur.
b) Özel kanunlarındaki hükümlere göre verilen bütçe dışı avans veya kredi ÅŸeklinde ön ödemeler, özel kanunlarında ayrıca belirtilmemiÅŸ olması halinde avanslarda bir ay, kredilerde ise üç ay içinde belgeleri muhasebe birimine verilmek ve artan tutar iade edilmek suretiyle mahsup edilir.
c) Ertesi yıl bütçesinden karşılanmak üzere aylık, ücret ve benzeri hak ediÅŸler karşılığı verilen bütçe dışı avansların mahsup edilmesi gereken tarih, bu giderlerin ilgili mevzuatına göre ödenmesi gerektiÄŸi tarihtir.

 
Ön ödemelerin yıl sonunda mahsubu
MADDE 29 –

(1) Mutemetler, mali yılın sonunda avanslarda bir aylık, kredilerde üç aylık sürenin dolmasını beklemeksizin, mahsubunu yapmadıkları harcamalara ait belgeleri muhasebe birimine verip, artan tutarı iade ederek hesabını kapatmakla yükümlüdürler.
(2) Mali yıl sonuna kadar kapatılmayan veya mahsup döneminde mahsup edileceÄŸi muhasebe birimine bildirilmeyen ön ödeme tutarı, yıl sonunda mutemet adına ilgili hesaba borç kaydedilerek ön ödeme hesabı kapatılır. Mutemet adına borç kaydedilen tutarlar hakkında 30/12/2006 tarihli ve 26392 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Merkezi Yönetim Muhasebe YönetmeliÄŸinde belirtildiÄŸi ÅŸekilde iÅŸlem yapılır.
 
Ön ödemelerin mahsup dönemine aktarılması
MADDE 30 –

(1) Muhasebe birimine verilen mahsup belgelerinden incelenmesi yıl sonuna kadar tamamlanamayan ön ödeme artıkları mahsup dönemine ödeneÄŸi ile birlikte devredilir. Malın teslim alındığı, hizmetin gördürüldüÄŸü veya iÅŸin yaptırıldığı, ancak belgelerin mahsup döneminde verileceÄŸi, ilgili birim tarafından mali yılın sonuna kadar muhasebe birimine yazılı olarak bildirilen ön ödemeler için de aynı ÅŸekilde iÅŸlem yapılır. Mahsup döneminde verilen harcama belgelerinin, ön ödemenin yapıldığı tarih ile en geç ait olduÄŸu bütçe yılının son günü arasındaki tarihi taşıması gerekir. Mahsup döneminde de kapatılamayan ön ödeme tutarı, dönem sonunda mutemet adına borç kaydedilerek ön ödeme hesabı kapatılır. Karşılığı ödenekler iptal edilir.
(2) Yılı bütçesine gider kaydedilmek üzere geçici ve sürekli görev yolluÄŸu ile buna iliÅŸkin diÄŸer giderler karşılığı verilen avanslardan mali yılın sonuna kadar mahsubu yapılamamış olanlar hakkında da yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Kurul Kaynakları ve Gelirlerin Tahsili
 
Kurul kaynakları
MADDE 31 –

(1) Kurulun gelir kaynakları şunlardır:

a) Kurul tarafından alınan yasal ücret ve paylar.
b) Kurulun yayın, basılı kâğıt ve benzeri satış gelirleri.
c) Taşınır ve taşınmaz mal satış gelirleri.
ç) Kira gelirleri.
d) Faiz gelirleri.
e) Bağış ve yardımlar.
f) Hizmet satış gelirleri.
g) DiÄŸer gelirler.

 
Hazine yardımı ve avans
MADDE 32 –

(1) Kurulun gelirlerinin giderlerini karşılamaması durumunda açık, genel bütçeden yapılacak Hazine yardımlarından karşılanır. Ayrıca, ihtiyaç olması halinde Karar Organı kararı ile Kanunun 130 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında sayılan kurumlardan Kurulun gelecek yıllardaki alacağına mahsuben avans alınabilir.
 
Gelirlerin tahsili
MADDE 33 –

(1) Kurul gelirleri, yetkili ve görevli olanlar tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde tahsil edilir.
 
BEŞİNCÄ° BÖLÜM
Faaliyet Raporu, Kesin Hesap, Muhasebe Sistemi ve Muhasebe Hizmetleri
 
Faaliyet raporu
MADDE 34 –

(1) Kurul, faaliyetlerine iliÅŸkin olarak her yılın Haziran ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait kararları, yaptığı ikincil düzenlemeler ile bunların ekonomik ve sosyal etkilerini analiz eden bir faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporu, ayrıca Kurulun performans hedefleri ile uygulama sonuçlarının karşılaÅŸtırılmasını ve deÄŸerlendirilmesini de içerir.
 
Kesin hesap
MADDE 35 –

(1) Kurul kesin hesabı 26/4/2006 tarihli ve 26150 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu Ä°darelerinin Kesin Hesaplarının Düzenlenmesine Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Çerçevesinde muhasebe birimi tarafından Karar Organına sevk edilmek üzere hazırlanır.
 
Muhasebe sistemi ve kullanılacak belgeler
MADDE 36 –

(1) Kurulun muhasebe sistemi Merkezi Yönetim Muhasebe YönetmeliÄŸi hükümleri çerçevesinde uygulanır.
(2) Kurul mali iÅŸlemlerinin gerçekleÅŸtirilmesi ve muhasebeleÅŸtirilmesinde kullanılacak belgelerin ÅŸekil ve türlerine iliÅŸkin olarak 31/12/2005 tarihli ve 26040 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri YönetmeliÄŸi hükümleri uygulanır.
 
Muhasebe hizmetleri
MADDE 37 –

(1) Muhasebe hizmeti; gelirlerin ve alacakların tahsili, giderlerin hak sahiplerine ödenmesi, para ve parayla ifade edilebilen deÄŸerler ile emanetlerin alınması, saklanması, ilgililere verilmesi, gönderilmesi ve diÄŸer tüm malî iÅŸlemlerin kayıtlarının yapılması ve raporlanması iÅŸlemleridir.
(2) Kurulun bu iÅŸlemleri muhasebe müdürü tarafından yürütülür.
(3) Muhasebe müdürü, bu hizmetlerin yapılmasından ve muhasebe kayıtlarının usulüne uygun, saydam ve eriÅŸilebilir ÅŸekilde tutulmasından sorumludur. Muhasebe müdürü gerekli bilgi ve raporları düzenli olarak Kurula ve ilgili kamu idarelerine verir.
(4) Muhasebe müdürü ödeme aÅŸamasında, ödeme emri belgesi ve eki belgeler üzerinde;

a) Yetkililerin imzasını,
b) Ödemeye iliÅŸkin ilgili mevzuatında sayılan belgelerin tamam olmasını,
c) Maddi hata bulunup bulunmadığını,
ç) Hak sahibinin kimliÄŸine iliÅŸkin bilgileri,

kontrol etmekle yükümlüdür.
(5) Muhasebe müdürü, ilgili mevzuatında düzenlenmiÅŸ belgeler dışında belge arayamaz.
(6) Yukarıda sayılan konulara iliÅŸkin hata veya eksiklik bulunması halinde ödeme yapamaz. Belgesi eksik veya hatalı olan ödeme emri belgeleri, düzeltilmek veya tamamlanmak üzere en geç bir iÅŸ günü içinde gerekçeleriyle birlikte harcama yetkilisine yazılı olarak gönderilir. Hataların düzeltilmesi veya eksikliklerin giderilmesi halinde ödeme iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilir.
(7) Muhasebe müdürü, muhasebe iÅŸlemlerine iliÅŸkin defter, kayıt ve belgeleri muhafaza eder ve denetime hazır bulundurur.
(8) Muhasebe müdürü, yukarıdaki fıkralardaki ödemeye ve kontrole iliÅŸkin yükümlülüklerinden dolayı sorumludur. Muhasebe müdürünün bu YönetmeliÄŸe göre yapacakları kontrollere iliÅŸkin sorumlulukları, görevleri gereÄŸi incelemeleri gereken belgelerle sınırlıdır.
 
Muhasebe yetkilisi mutemetleri
MADDE 38 –

(1) Muhasebe müdürü adına ve hesabına para ve parayla ifade edilebilen deÄŸerleri geçici olarak almaya, vermeye ve göndermeye yetkili olanlar muhasebe yetkilisi mutemedidir. Muhasebe yetkilisi mutemetleri doÄŸrudan muhasebe müdürüne karşı sorumludur. Muhasebe yetkilisi mutemetlerinin görevlendirilmeleri, yetkileri, denetimi, tutacakları defter ve belgeler ve diÄŸer hususlara iliÅŸkin usul ve esaslar hususunda 31/12/2005 tarihli ve 26040 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerinin Görevlendirilmeleri, Yetkileri, Denetimi ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri kıyasen uygulanır.
 
ALTINCI BÖLÜM
Kurulun Satış ve Benzeri İşlerine İlişkin Usul ve Esaslar
 
Satış ve benzeri işleri
MADDE 39 –

(1) Kurulun taşınır satışı ile mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, arsa veya kat karşılığı inÅŸaat yaptırılması, kiraya verilmesi, ön izin verilmesi ve üzerlerinde irtifak hakkı kurulması ve taşınır mal tahsis iÅŸleri bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.
 
Satış ve benzeri işlerde yetki
MADDE 40 –

(1) Kurul taşınmaz mallarının satışına ve kiraya verilmesine Karar Organı, taşınır mallarının satışına ve kiraya verilmesine BaÅŸkan yetkilidir. BaÅŸkan bu yetkisini baÅŸkan yardımcılarına veya daire baÅŸkanlarına devredebilir. Satış ve kira bedelleri bütçeye gelir kaydedilir.
(2) Kurulun ihtiyaç fazlası taşınırları BaÅŸkanın onayı ile 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamındaki kamu idarelerine bedelsiz olarak verilebilir.
 
Satış bedeli tahmini
MADDE 41 –

(1) Satış ve benzeri iÅŸlemlerde yapılacak iÅŸin niteliÄŸine göre tahmin edilecek bedel, resmi daireler veya mesleki kuruluÅŸlarca yayımlanan birim fiyatları veya listelerine, genel tarifelere, bilirkiÅŸilerin hesap veya tahminlerine, piyasa rayiçlerine veya ekspertiz raporlarına göre, gerektiÄŸinde ilgili kuruluÅŸlardan belge alınarak ve fiyatlar göz önünde tutularak hesaplanır ve saptanır.
 
Satış komisyonlarına ilişkin genel esaslar
MADDE 42 –

(1) Kurulun satış ve benzeri iÅŸleri, BaÅŸkan tarafından bu amaçla oluÅŸturulacak en az beÅŸ asil ve beÅŸ yedek üyeden oluÅŸan satış ihale komisyonu tarafından yürütülür.
(2) Ä°hale komisyonları eksiksiz olarak toplanır. Komisyon kararları çoÄŸunlukla alınır. Oyların eÅŸit olması halinde baÅŸkanın bulunduÄŸu taraf çoÄŸunlukta kabul edilir. Kararlarda çekimser kalınamaz. Muhalif kalan üye karşı oy gerekçesine kararın altına yazarak imzalamak zorundadır. Komisyon baÅŸkan ve üyeleri, oy ve kararlarından sorumludurlar. Satış Ä°hale Komisyonunun kararı yetkili merci onayı ile tamamlanır.
 
Satış ihale usulleri
MADDE 43 –

(1) Kurulda satış ve benzeri işlerin ihaleleri pazarlık ve kapalı zarf usullerinden biri ile yapılır.
 
Pazarlık usulü
MADDE 44 –

(1) Pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde teklif alınması belli bir ÅŸekle baÄŸlı deÄŸildir. Ä°haleler, komisyon tarafından iÅŸin nitelik ve gereÄŸine göre bir veya daha fazla istekliden yazılı veya sözlü teklif almak ve bedel üzerinde anlaÅŸmak suretiyle yapılır.
(2) Pazarlığın ne suretle yapıldığı ve ne gibi tekliflerde bulunulduÄŸu ve üzerine ihale yapılanların neden dolayı tercih edildiÄŸi pazarlık kararında gösterilir.
(3) Pazarlık usulü ile yapılacak ihaleler için Kurul, ilan yapıp yapmamakta ve teminat alıp almamakta serbesttir.
(4) AÅŸağıda yazılı iÅŸlerin ihalesi, pazarlık usulüyle yapılabilir:

a) Kurul mülkiyetindeki taşınmazların trampası, arsa veya kat karşılığı inÅŸaat yaptırılması, kiraya verilmesi ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarına yapılacak satış ve benzeri iÅŸler.
b) Başkan onayı ile her yıl belirlenen tutarı aşmayan satış ve benzeri işler.
c) Kapalı zarf usulünde iki defa ilan verilmesine raÄŸmen istekli çıkmaması halinde, ilanda belirtilen tahmini bedelden aÅŸağı olmamak üzere yapılacak taşınır ve taşınmaz satışı ile benzeri iÅŸler.


Kapalı zarf usulü
MADDE 45 –

(1) Kurulun taşınır satışı ile mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, arsa veya kat karşılığı inÅŸaat yaptırılması, kiraya verilmesi, ön izin verilmesi ve üzerlerinde irtifak hakkı kurulması ile benzeri iÅŸlerinin kapalı zarf usulüne göre ihalesi aÅŸağıdaki ÅŸekilde yapılır.

a) Kapalı zarf usulü ile yapılacak ihalelerde ilan verilmesi zorunludur. Ä°lanla ilgili hususlarda 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet Ä°hale Kanunu hükümleri kıyasen uygulanır.
b) Tahmini bedelden az olmamak üzere teklif edilen fiyatı içeren mektuplar isteklilerce hazırlanıp imzalanır; bir zarfa konulup, üzerine "teklif" kelimesi, isteklinin adı, firması ve adresi yazılarak zarf kapatılır. Bu zarf, geçici teminat mektubu veya makbuzu ve istenen diÄŸer belgelerle birlikte ikinci bir zarfa konularak kapatılır ve üzerine hangi iÅŸe ait olduÄŸu yazılır.
c) Teklif mektubunda, ÅŸartnamenin tümüyle okunup kabul edildiÄŸinin kayıt edilmesi ve önerilen fiyatın hem yazı ile hem de rakamla açıkça yazılması, kazıntı ve silinti bulunmaması gerekir.
ç) Teklif mektupları, ihalenin yapılması için belirlenmiÅŸ ve ilan edilmiÅŸ olan gün ve saate kadar sıra numaralı makbuz karşılığında satış ihale komisyonu baÅŸkanının görevlendireceÄŸi ilgiliye teslim edilir. Makbuz numaraları ve mektubun alındığı tarih ve saat zarfın üzerine iÅŸaret edilir. Süre bitince komisyon baÅŸkanı ve üyeler tarafından hemen sürenin bittiÄŸini ve alınan zarf adedi ile makbuzların tarih ve sayısını gösteren bir tutanak düzenlenir. Postada meydana gelen gecikmeler nedeniyle zamanında ulaÅŸmayan teklifler deÄŸerlendirmeye alınmaz ve geç gelen mektubun geliÅŸ zamanı bir tutanakla saptanır.
d) Belirlenen gün ve saatte zarflar açılmadan önce, daha önce düzenlenmiÅŸ olan tutanaklar okunur. Bundan sonra zarflar sıra numarasına göre birer birer açılarak artırmaya girmek için aranılan genel ve özel ÅŸartların yerine getirilip getirilmediÄŸi, geçici teminatın miktar, ÅŸekil ve diÄŸer bakımlardan uygun olup olmadığı incelenir ve sonunda kimlerin artırmaya kabul edildiÄŸi hazır bulunanlara bildirilir.
e) Belgeleri tamam olmayan teklifler dikkate alınmaz ve bu durum bir tutanaÄŸa baÄŸlanarak, kabul edilmeyen isteklerin teklif mektuplarını içeren zarflar açılmayarak kendilerine veya vekillerine geri verilir.
f) Teklif mektuplarını içeren iç zarflar açılmadan önce artırmaya kabul edilenler dışındakiler ihale salonundan çıkarılır. Bundan sonra teklif mektupları numara sırasıyla birer birer komisyon baÅŸkanı tarafından açılarak okunur. Åžartnameye uygun olmayan veya ÅŸartname dışında ÅŸartlar taşıyan tekliflere itibar edilmez.
g) Tutanağın düzenlenmesinden sonra teklif sahipleri komisyondan çıkarılırlar ve komisyon çalışmaya baÅŸlar. Tekliflerin incelenmesi ve karşılaÅŸtırılması sonunda en yüksek fiyata sahip teklif, bir kararla tespit edilerek kesin ihale için yetkili merciin onayına sunulur.
ÄŸ) Åžartnameye aykırı olmayan bazı teknik konuların incelenmesi için kararın baÅŸka bir güne bırakılması gerektiÄŸinde, bu durum artırmaya girenlere bildirilir ve aynı celsede komisyon kararı yazılarak komisyon baÅŸkanı ve üyeler tarafından imza edilir. Komisyon kararlarına tüm geçerli tekliflerin özeti kaydedildikten sonra bunlardan en uygun görüleni, tercih nedenleri ile birlikte yazılır.

(2) Kapalı zarf usulü ile artırmaya istekli çıkmaz veya isteklilerin teklifleri uygun bulunmaz ise iÅŸ tekrar kapalı zarf usulü ile ihaleye çıkarılır.
(3) Ä°ki defa ilan verilmesine raÄŸmen satışın gerçekleÅŸmemesi halinde yeniden ilan verilmek kaydıyla daha düÅŸük tahmini bedel tespit edilerek satış iÅŸlemlerinin devam ettirilmesine yetkili merciler karar verebilir.
(4) Gayrimenkullerin taksitli olarak satılabilmesi mümkündür. Taksitlendirme ÅŸartları Karar Organı tarafından belirlenir.
 
Satış şartnameleri
MADDE 46 –

(1) Kurul adına yapılacak satış ve benzeri iÅŸler için ÅŸartname düzenlenir.
(2) Åžartname aÅŸağıda gösterilen iÅŸlerde düzenlenmeyebilir:

a) Tahmini bedeli her yıl Başkan tarafından belirlenen tutarı aşmayan menkul mal veya hizmet satışları.
b) Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak satışlar.

(3) Satılacak mal veya hizmetin satış usul ve ÅŸartlarını gösteren ÅŸartnamelerde, iÅŸin niteliÄŸine göre konulacak özel ve teknik ÅŸartlardan baÅŸka aÅŸağıdaki genel ÅŸartlar da gösterilir:

a) Satışa esas mal veya hizmetin adı, türü, miktarı, niteliÄŸi ile diÄŸer özellikleri.
b) Ödeme ÅŸartları.
c) Hangi tarihe kadar teklif yapılacağı.
ç) UyuÅŸmazlıkların çözüm ÅŸekli ve yetkili mahkeme.
d) Geçici ve kesin teminat tutarı ile geçici teminatın kesin teminata dönüÅŸtürülmesi.
e) Ödemenin kısmen veya tamamen yerine getirilmemesi halinde yapılacak iÅŸlem ve Kurulun teminat üzerindeki hakları.
f) Teminatın hangi hallerde gelir kaydedileceği.
g) Satışı yapılacak mal veya hizmetin niteliÄŸine göre diÄŸer hususlar.


SözleÅŸme yapılması
MADDE 47 –

(1) Bu YönetmeliÄŸe göre yapılan satış ve benzeri iÅŸlere iliÅŸkin tüm ihaleler bir sözleÅŸmeye baÄŸlanır. SözleÅŸmeler Kurul adına BaÅŸkan veya kendisine BaÅŸkan tarafından yetki verilen Kurul personeli tarafından, arttırma sonucunda üzerinde ihale kalan istekli ile birlikte müÅŸtereken imzalanır. Ä°hale dokümanında aksi belirtilmedikçe sözleÅŸmelerin notere tescili ve onaylattırılması zorunlu deÄŸildir.
(2) Artırma sonucunda üzerinde ihale kalan istekli ihalenin üzerinde kaldığına iliÅŸkin yapılan tebligatı izleyen günden itibaren on gün içinde geçici teminatı kesin teminata çevirmek ve sözleÅŸmeyi imzalamak zorundadır.
(3) SözleÅŸmenin noter tasdikinden geçmesi gerektiÄŸi hallerde, tasdik iÅŸlemi yüklenici tarafından yerine getirilir.
(4) Bu zorunluluklara uyulmadığı takdirde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın ihale iptal edilir ve geçici teminat Kurula gelir kaydedilir.
(5) AÅŸağıda gösterilen iÅŸlerde sözleÅŸme düzenlenmeyebilir:

a) Tahmini bedeli her yıl Başkan tarafından belirlenen tutarı aşmayan taşınır veya hizmet satışları.
b) Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak satış veya benzeri işler.
 

SözleÅŸmede bulunması gereken hususlar
MADDE 48 –

(1) Bu YönetmeliÄŸe göre düzenlenecek sözleÅŸmelerde aÅŸağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

a) SözleÅŸmenin tarafları.
b) Taraflara iliÅŸkin bilgiler.
c) SözleÅŸmenin bedeli ve süresi.
ç) Ödeme yeri ve ÅŸartları.
d) Ä°haleye konu satış veya benzeri iÅŸin adı, türü, miktarı, niteliÄŸi ile diÄŸer özellikleri.
e) Ödemenin kısmen veya tamamen yerine getirilmemesi halinde yapılacak iÅŸlemler ve Kurulun teminat üzerindeki hakları.
f) Vergi, resim ve harçlar ile sözleÅŸmeyle ilgili diÄŸer giderlerin kimin tarafından ödeneceÄŸi.
g) Kesin teminat miktarı ile kesin teminatın iadesine ait şartlar.
ğ) Teminatın hangi hallerde gelir kaydedileceği.
h) Gecikme halinde uygulanacak cezalar.
ı) Mücbir sebepler ve süre uzatımı verilebilme ÅŸartları.
i) SözleÅŸmede deÄŸiÅŸiklik yapılma ÅŸartları.
j) SözleÅŸmenin feshine iliÅŸkin ÅŸartlar.
k) Üzerinde ihale kalan isteklinin ölümü, iflası, ağır hastalığı, tutukluluÄŸu veya mahkumiyeti durumunda uygulanacak prosedür.
l) Ä°hale dokümanında yer alan bütün belgelerin sözleÅŸmenin eki olduÄŸu.
m) UyuÅŸmazlıkların çözüm ÅŸekli ve yetkili mahkeme.

 
Üzerinde ihale kalan isteklinin sözleÅŸmeyi feshetmesi
MADDE 49 –

(1) SözleÅŸme yapıldıktan sonra mücbir sebep halleri dışında üzerinde ihale kalan isteklinin mali acz içinde bulunması nedeniyle taahhüdünü yerine getiremeyeceÄŸini gerekçeleri ile birlikte yazılı olarak bildirmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar Kurula gelir kaydedilir ve sözleÅŸme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.
 
Kurulun sözleÅŸmeyi feshetmesi
MADDE 50 –

(1) SözleÅŸme imzalandıktan sonra;

a) Üzerinde ihale kalan isteklinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleÅŸme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya süresi içerisinde bitirmemesi veya teslim almaması durumunda ihale dokümanında belirlenen oranda ayrıca gecikme cezası uygulanmak ÅŸartıyla, Kurulun en az yirmi gün süreli ihtarına raÄŸmen aynı durumun devam etmesi,
b) SözleÅŸmenin uygulanması sırasında üzerinde ihale kalan isteklinin 2886 sayılı Kanunun 83 üncü maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduÄŸunun tespit edilmesi,
hallerinde ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminatı ve varsa ek kesin teminatları gelir kaydedilir ve sözleÅŸme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

 
Satışta alınacak teminatlar
MADDE 51 –

(1) Ä°haleye giren ve kendisine ihale yapılan isteklinin sözleÅŸme yapmaktan kaçınması veya imzaladığı sözleÅŸme gereÄŸince yükümlülüÄŸünü kısmen veya tümüyle ÅŸartlara uygun biçimde yerine getirmemesi durumunda Kurulun uÄŸrayacağı zararın kısmen veya tümüyle giderilmesini saÄŸlayacak ceza ÅŸartı niteliÄŸinde bir karşılık olmak üzere 52 nci maddede yazılı deÄŸerler teminat olarak alınır.
(2) Teminat, geçici ve kesin olarak iki çeÅŸittir:

a) Geçici teminat; ihaleye girenin teklifini ve bu teklifinin sonuçlarını,
b) Kesin teminat; kendisine ihale yapılan isteklinin imzalayacağı sözleÅŸme hükümlerini,

yerine getirmesini sağlamak amacı ile alınan teminattır.
(3) Kesin teminat, geçici teminatın iki katıdır. Satılacak mal ve hizmetler için tahmini bedel üzerinden alınacak geçici teminatın oranı tahmini bedelin yüzde üçüdür.
 
Teminat olarak kabul edilebilecek deÄŸerler
MADDE 52 –

(1) Aşağıdaki değerler teminat olarak kabul edilir:

a) Tedavüldeki Türk parası.
b) Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların usulüne göre verecekleri, kayıtsız ÅŸartsız ödeme taahhüdünü içeren teminat mektupları ile ilgili mevzuatına göre Türkiye’de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları ile Türkiye dışında faaliyette bulunan banka veya benzeri kredi kuruluÅŸlarının kontrgarantisi üzerine Türkiye’de faaliyette bulunan bankaların düzenleyecekleri kayıtsız ÅŸartsız ödeme taahhüdünü içeren teminat mektupları.
c) Devlet iç borçlanma senetleri ve Hazine kefaletini haiz tahviller.

(2) Para ve menkul değerler ya da bunları temsil eden belgelerin makbuz karşılığında Kurul veznesine yatırılması zorunludur.
 
Teminatın gelir yazılması
MADDE 53 –

(1) Aşağıdaki hallerde;

a) Ä°haleyi kazanmış olan isteklinin yapılacak tebligatta belirtilmek kaydıyla tebliÄŸ tarihinden itibaren yedi iÅŸ günü içinde sözleÅŸmeyi imzalamaması durumunda yatırdığı geçici teminat,
b) SözleÅŸme ÅŸartlarına uymaması halinde ise protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın sözleÅŸme feshedilebilir ve kesin teminat,

gelir yazılır.
 
Teminatın geri verilmesi
MADDE 54 –

(1) Satış ihale komisyonunun kararına göre ilk üç sırayı alan istekliler hariç diÄŸerlerine ait geçici teminatlar hemen, kazanan istekli dışındaki isteklilerin teminatları ihalenin onayından sonra, ihale yapılan isteklinin teminatı ise kesin teminatın alınmasından sonra geri verilir. Kesin teminat ise satış ve benzeri iÅŸe ait bedelin Kurula ödenmesinden veya isteklinin yükümlülüklerini yerine getirdiÄŸinin Kurulca tespitinden sonra iade edilir.
 
YEDÄ°NCÄ° BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
 
Sigorta
MADDE 55 –

(1) Kurul malvarlığından gerekli görülenlerin sigorta ettirilmesine BaÅŸkan yetkilidir.
 
Kamu zararının tahsili
MADDE 56 –

(1) Kamu zararlarının tahsili hususunda 27/9/2006 tarihli ve 2006/11058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüÄŸe giren Kamu Zararlarının Tahsiline Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümleri kıyasen uygulanır.
 
Saklı hükümler
MADDE 57 –

(1) Bu Yönetmelikte yer almayan ya da açıklık bulunmayan konularda, genel hükümlere göre karar vermeye, uygulamayı düzenlemeye ve yönlendirmeye Karar Organı yetkilidir.
 
Yürürlük
MADDE 58 –

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
 
Yürütme
MADDE 59 –

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini BaÅŸkan yürütür.

​

bottom of page