top of page

SERMAYE PÄ°YASASI KURULU Ä°Ç DENETÄ°M USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELÄ°K
 
(31/1/2014 tarihli ve 28899 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)
 
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
 
Amaç ve kapsam
MADDE 1 –

(1) Bu YönetmeliÄŸin amacı, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri kapsamında Sermaye Piyasası Kurulunun hesap, iÅŸlem ve faaliyetlerinin iç denetimine iliÅŸkin usul ve esasları belirlemektir.
(2) Bu Yönetmelik, Sermaye Piyasası Kurulunun iç denetim faaliyetinin amacı, BaÅŸkanın sorumluluÄŸu, iç denetçiler, iç denetçinin görev, yetki ve sorumlulukları ile iç denetim esaslarını kapsar. Personel hakkındaki idari soruÅŸturmalar bu Yönetmelik kapsamında deÄŸildir.
 
Dayanak
MADDE 2 –

(1) Bu Yönetmelik, Sermaye Piyasası Kanununun 130 uncu maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Tanımlar
MADDE 3 –

(1) Bu Yönetmelikte geçen,

a) Başkan: Sermaye Piyasası Kurulu Başkanını,
b) Ä°ç denetçi: BaÅŸkan tarafından görevlendirilen, Kurulun iç denetim görevini yürüten meslek personelini,
c) Kanun: 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,
ç) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,
d) Kurul Karar Organı: Kurul BaÅŸkan ve üyelerinden oluÅŸan Kurulu,
e) Meslek personeli: Kanunun 127 nci maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan personeli,

ifade eder.
 
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Ä°ç Denetim Faaliyeti
 
Ä°ç denetim faaliyetinin amacı
MADDE 4 –

(1) Ä°ç denetim faaliyeti, Kurul çalışmalarına deÄŸer katmak ve geliÅŸtirmek için kaynakların ekonomiklik, etkinlik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediÄŸini deÄŸerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence saÄŸlama ve danışmanlık faaliyetidir.
(2) Ä°ç denetim, özellikle risk yönetimi, kontrol ve yönetim süreçlerini geliÅŸtirmede Kurula yardımcı olmak üzere bir danışmanlık hizmeti saÄŸlar. Danışmanlık hizmeti, Kurulun hedeflerini gerçekleÅŸtirmeye yönelik faaliyetlerinin ve iÅŸlem süreçlerinin sistemli ve düzenli bir biçimde deÄŸerlendirilmesi ve geliÅŸtirilmesine yönelik önerilerde bulunulmasıdır.
 
Başkanın sorumluluğu
MADDE 5 –

(1) BaÅŸkan, iç denetim faaliyetlerinin yerine getirilmesinde:

a) Ä°ç denetçileri seçer ve görevlendirir.
b) Ä°ç denetçilerin görevlerini bağımsız ve tarafsız bir ÅŸekilde yerine getirmeleri için gereken tüm önlemleri alır.
c) Ä°ç denetim kapsamına giren konularda, iç denetçilere gerekli bilgi ve belgelerin saÄŸlanması amacıyla, birimler arasında etkin iletiÅŸim kurulmasını saÄŸlar. Ä°ç denetim raporlarında düzeltilmesi ve iyileÅŸtirilmesi önerilen konuları deÄŸerlendirir ve gerekli önlemleri alır.
ç) Ä°ç denetçilerin mesleki yeterliliÄŸinin geliÅŸtirilmesi için gerekli tedbirleri alır.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ä°ç Denetçiler, Ä°ç Denetçinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Çalışma Esasları
 
Ä°ç denetçi
MADDE 6 –

(1) Ä°ç denetçiler, BaÅŸkan tarafından görevlendirilen iki veya daha fazla meslek personelinden oluÅŸur.
(2) Ä°ç denetim süresi ve raporun teslim tarihi denetim alanı ve konularının çokluÄŸu, ağırlığı, görevlendirilen meslek personeli sayısı dikkate alınarak iç denetçilerin görevlendirme onaylarında belirtilir. Ä°ç denetim süreci içerisinde iç denetim kapsamında deÄŸiÅŸiklik yapılabilmesi için BaÅŸkanın yazılı onayı gereklidir. Ä°ç denetim kapsamının geniÅŸletilmesi durumunda iç denetim süresi veya görevlendirilen iç denetçi sayısı yeniden gözden geçirilebilir.
(3) Ä°ç denetçiler mazeretlerini BaÅŸkana bildirmek kaydıyla iç denetim görevinden ayrılabilir. Bu durumda ivedilikle yeni görevlendirme yapılır.
 
Ä°ç denetçinin görevleri
MADDE 7 –

(1) Ä°ç denetim sırasında iç denetçi aÅŸağıdaki görevleri yerine getirir:

a) Kurulun hesap, işlem ve muhasebe kayıtlarının doğruluk ve tamlığını incelemek,
b) Kurulun harcamalarının, malî iÅŸlemlere iliÅŸkin karar ve tasarruflarının, Kurul amaç ve politikalarına, programlarına ve stratejik planlarına uygunluÄŸunu denetlemek ve deÄŸerlendirmek,
c) Bilgi sistemlerinin sürekliliÄŸini ve güvenilirliÄŸini incelemek, kontrolü ve geliÅŸtirilmesi konusunda öneriler sunmak,
ç) BaÅŸkan tarafından gerekli görülen hallerde iÅŸ süreçlerine iliÅŸkin incelemeler yaparak Kurulun hizmet kalitesinin artırılmasına iliÅŸkin önerilerde bulunmak,
d) Denetim sırasında veya denetim sonuçlarına göre soruÅŸturma açılmasını gerektirecek bir duruma rastlandığında, BaÅŸkana yazılı olarak bildirmek.

(2) Ä°ç denetim, birinci fıkrada belirtilen denetim alanlarından bir veya birkaçını kapsayacak ÅŸekilde yapılır. Ä°ç denetimin hangi alanlarda uygulanacağı görevlendirmede belirtilir.
 
Ä°ç denetçinin yetkileri
MADDE 8 –

(1) Ä°ç denetçi, görevinde bağımsızdır ve iç denetçiye, iç denetim görevi sürecinde, baÅŸka yeni bir görev verilemez ve yaptırılamaz.
(2) Ä°ç denetçi, görevlerinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak aÅŸağıdaki yetkilere sahiptir:

a) Ä°ç denetim konusuyla ilgili elektronik ortamdakiler dâhil her türlü bilgi ve belgenin ibrazını talep etmek, gerekli durumlarda ilgili belgelerin bir örneÄŸini almak,
b) Ä°ç denetim faaliyetlerinin gereÄŸi olarak Kurul personelinden yardım almak, yazılı ve sözlü bilgi istemek, BaÅŸkanın onayı ile Kurul dışından bilgi temin etmek,
c) Ä°ç denetim faaliyetinin gerektirdiÄŸi araç, gereç ve elektronik donanımlar ile diÄŸer imkânlardan yararlanmak.
ç) Ä°ç denetimi engelleyici tutum, davranış ve hareketleri BaÅŸkana yazılı olarak bildirmek.
d) Kurul içi yazışma yapmak.

 
Ä°ç denetçinin sorumlulukları
MADDE 9 –

(1) Ä°ç denetçi, görevlerini yerine getirirken aÅŸağıdaki hususlara riayet eder:

a) Mevzuata ve Kurulun etik kurallarına uygun hareket etmek,
b) Ä°ç denetim faaliyeti kapsamında olmamakla birlikte tespit edilen aykırılıkları BaÅŸkana yazılı olarak bildirmek,
c) Verilen görevin tarafsız ve bağımsız olarak yapılmasına engel olan durumların bulunması halinde, durumu BaÅŸkana yazılı olarak bildirmek,
ç) Ä°ç denetim raporlarında kanıtlara dayanmak ve deÄŸerlendirmelerinde objektif olmak,
d) Ä°ç denetim esnasında elde ettiÄŸi bilgilerin gizliliÄŸini korumak.


Ä°ç denetim esasları
MADDE 10 –

(1) Kurulun iç denetimi yıllık olarak yapılır. Ä°ç denetime iliÅŸkin görevlendirme, denetimi yapılacak ilgili yılın Ocak ayı içinde Kurul Özel Bürosu tarafından hazırlanarak BaÅŸkanın onayına sunulur. Görevlendirmede BaÅŸkanın denetlenmesini istediÄŸi konular da belirtilir.
(2) Ä°ç denetçiler iç denetim sonucunda ulaÅŸtıkları tespit, deÄŸerlendirme ve önerilerini iç denetim raporu düzenleyerek doÄŸrudan BaÅŸkana sunulmak üzere ilgili yılı izleyen Åžubat ayı sonuna kadar Kurul Özel Bürosuna teslim ederler. Rapor ve ekleri Kurul Özel Bürosunda saklanır. Rapor Kurul Karar Organınca karar alınmasını gerektiren bir hususu içermesi halinde BaÅŸkan tarafından görüÅŸülmek üzere Kurul Karar Organına sunulur ve gereÄŸi için ilgili birimlere gönderilir.
(3) Raporun tesliminde karşılaşılabilecek gecikmeye karşı BaÅŸkan oluru ile üç aya kadar ek süre verilebilir. Yıllık raporlarda önceki yıla iliÅŸkin raporlarda yer alan öneri ve eleÅŸtirilerin gereklerinin yerine getirilip getirilmediÄŸine de yer verilir.
(4) Ä°ç denetçilerin hazırlayacakları rapor tamamlanıncaya kadar BaÅŸkan hariç hiç kimse raporun içeriÄŸi hakkında bilgi sahibi olmak isteyemez, raporla ilgili emir veya telkinde bulunamaz.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yönetmelikte Hüküm Bulunmayan Haller, Yürürlük ve Yürütme
 
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 11 –

(1) Bu Yönetmelikte yer almayan ya da açıklık bulunmayan konularda, genel hükümlere göre karar vermeye, uygulamayı düzenlemeye ve yönlendirmeye BaÅŸkan yetkilidir.
 
Düzenleyici Ä°ÅŸlemler
GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 –

(1) 2014 yılına yönelik iç denetime iliÅŸkin görevlendirme bu YönetmeliÄŸin yayımından itibaren 1 ay içinde yapılır.
 
Yürürlük
MADDE 12 –

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinden itibaren yürürlüÄŸe girer.
 
Yürütme
MADDE 13 –

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini BaÅŸkan yürütür.

​

bottom of page