top of page

TÜRKÄ°YE DEÄžERLEME UZMANLARI BÄ°RLİĞİ STATÜSÜ
 
(2/4/2014 tarih ve 28690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)

 

(Karar sayısı: 2014/5933)


["Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸi Statüsü"nün yürürlüÄŸe konulması; Sermaye Piyasası Kurulunun önerisine dayanan BaÅŸbakan Yardımcılığının 14/1/2014 tarihli ve 112 sayılı yazısı üzerine, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 75 inci ve 76 ncı maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 5/2/2014 tarihinde kararlaÅŸtırılmıştır.]

 

Statü deÄŸiÅŸikliklerine iliÅŸkin liste:

1)   28/8/2020 tarihli ve 31227 sayılı Resmi Gazete’de Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸi Statüsünde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Ä°liÅŸkin Karar (Karar Sayısı: 2908) yayımlanmıştır.


 
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
 
Amaç
MADDE 1-

(1) Bu Statünün amacı; Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸinin organlarını, görev ve yetkileri ile çalışma ilke ve esaslarını düzenlemektir.
 
Kapsam
MADDE 2-

(1) Bu Statü, Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸinin organları, komiteleri, görev ve yetkileri, gelirleri, giderleri, üyeleri, üyelik esasları, disiplin cezaları ile çalışma ilke ve esaslarına iliÅŸkin hususları kapsar.
 
Dayanak
MADDE 3-

(1) Bu Statü, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 76 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Tanımlar
MADDE 4-

(1) Bu Statüde geçen;

a) Birlik: Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸini,
b) (DeÄŸiÅŸik: R.G.-28/8/2020-31227) DeÄŸerleme KuruluÅŸu: Kurul tarafından sermaye piyasasında deÄŸerleme faaliyetinde bulunmak üzere yetkilendirilmiÅŸ gayrimenkul deÄŸerleme kuruluÅŸlarını,
c) (DeÄŸiÅŸik: RG-28/8/2020-31227) DeÄŸerleme Uzmanı: Kurulun lisanslamaya iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde gayrimenkul deÄŸerleme lisansına sahip olan kiÅŸileri,
ç) Kanun: 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,
d) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,

e) (Ek: R.G.-28/8/2020-31227) MKK Gayrimenkul Bilgi Merkezi A.Åž.: Merkezi Kayıt KuruluÅŸu A.Åž.’nin sahibi olduÄŸu, deÄŸerleme faaliyetlerine iliÅŸkin tüm verilerin tutulduÄŸu kuruluÅŸu,

ifade eder.
 
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
BirliÄŸin Merkezi, Amacı, Görev ve Yetkileri ile Üyelik Esasları
 
Birliğin merkezi ve merkez dışı teşkilatı
MADDE 5-

(1) BirliÄŸin merkezi Ä°stanbul’dadır. Birlik, yurt içinde gerekli teÅŸkilatı kurabilir.
 
Birliğin amacı
MADDE 6-

(1) BirliÄŸin amacı; gayrimenkul piyasasının ve gayrimenkul deÄŸerleme faaliyetlerinin geliÅŸmesini, Birlik üyelerinin dayanışma ve deÄŸerleme faaliyetlerinin gerektirdiÄŸi özen ve disiplin içinde çalışmalarını, üyelerin mesleki menfaatlerinin korunmasını, haksız rekabetin önlenmesini, mesleki konularda üyelerin aydınlatılmasını ve eÄŸitilmesini saÄŸlamak üzere Kanun ve bu Statü ile verilen görevleri yerine getirmektir.
 
BirliÄŸin görev ve yetkileri
MADDE 7-

(1) Birlik, 6 ncı maddede sayılan amaçlarını ve bu amaçlara yönelik olarak yapacağı diÄŸer faaliyetleri gerçekleÅŸtirmek üzere aÅŸağıda belirtilen görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır:

a) (DeÄŸiÅŸik: RG-28/8/2020-31227) Gayrimenkul piyasasının ve gayrimenkul deÄŸerleme faaliyetlerinin geliÅŸmesini saÄŸlamak üzere araÅŸtırmalar yapmak, tanıtım, seminer, toplantı, eÄŸitim, reklam faaliyetleri düzenlemek, sertifika vermek, üyelerinin mesleki faaliyetlerinde etkin bir denetim mekanizması kurmak, üyelerin sicil bilgilerinin tutulmasını saÄŸlamak ve üyelerinin mesleki faaliyetlerinin denetimi ile üye sicil bilgilerinin tutulmasına yönelik olarak üyelerinden bilgi ve veri toplamak.

b) Birlik üyeleri tarafından yürütülen faaliyetlerin adil ve dürüst olması, iÅŸ ahlakının ve Birlik üyelerinin dayanışma ve mesleÄŸin gerektirdiÄŸi özen ve disiplin içinde çalışmalarının saÄŸlanması amacıyla deÄŸerleme standartları ve meslek kuralları oluÅŸturarak Kurula bildirmek.
c) Haksız rekabeti önlemek amacıyla gerekli tedbirleri almak.
ç) Kendisine mevzuatla verilen veya Kurul tarafından belirlenen konularda düzenlemeler yapmak, yürütmek ve denetlemek.
d) Kanunda yer alan idari para cezaları ile bu Statüde öngörülen disiplin cezalarını vermek.
e) Mesleki geliÅŸmeleri, idari ve yasal düzenlemeleri izleyerek üyeleri aydınlatmak, mesleki konularda ilgili kurum ve kuruluÅŸlara görüÅŸ bildirmek ve ilgili konularda üyeleri temsilen ilgili kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapmak.
f) Üyeleri arasında mesleki dayanışmayı güçlendirmek.
g) (DeÄŸiÅŸik: R.G.-28/8/2020-31227) ) DeÄŸerleme faaliyetlerinin geliÅŸtirilmesini saÄŸlamak üzere bölgesel düzeyde ve ülke genelinde gayrimenkul deÄŸerleri konusunda veri analiz raporlarının oluÅŸturulması ve yayınlanması görevini yürüten MKK Gayrimenkul Bilgi Merkezi A.Åž. ile iÅŸbirliÄŸi yapmak.
ÄŸ) (DeÄŸiÅŸik: R.G.-28/8/2020-31227) Kanunun 76 ncı maddesinin beÅŸinci fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Birlik üyeleri tarafından hazırlanan tüm deÄŸerleme raporlarına iliÅŸkin veri ve bilgilerin, MKK Gayrimenkul Bilgi Merkezi A.Åž.’ye gönderilmesini saÄŸlamak.
h) Üyelerinin Kanun kapsamındaki faaliyetleri ile üyelerince müÅŸterilerine verilecek deÄŸerleme hizmetlerinden kaynaklanan uyuÅŸmazlıklarının çözümüne yardımcı olmak, uyuÅŸmazlıkların ve itirazların, deÄŸerlemenin standartlara uygunluÄŸunun gözden geçirilmesi yoluyla çözümüne yönelik komite çalışması yapmak.
ı) Üyeleri hakkında yapılan ÅŸikâyetleri deÄŸerlendirmek ve yapılan iÅŸlemin sonuçlarını Kurula bildirmek.
i) Yabancı ülkelerin, deÄŸerleme konusunda faaliyet gösteren dengi kuruluÅŸları ile her türlü iÅŸbirliÄŸi yapmak.
j) Amacıyla ilgili konularda, ilgili mevzuat çerçevesinde ulusal veya uluslararası mali, iktisadi ve mesleki kurum, kuruluÅŸ ve ortaklıklara üye olmak ve/veya hissedar olarak katılmak.
k) BirliÄŸin iÅŸtiraki olan kurumlarda BirliÄŸi temsil etmek.
l) Kanun çerçevesinde oluÅŸturulan Türkiye Sermaye Piyasaları BirliÄŸinde, yönetim kurulu düzeyinde BirliÄŸi temsil etmek.
m) Kurul tarafından belirlenen diğer işleri yerine getirmek.

(2) Birlik, alacağı kararlarda ve yapacağı düzenlemelerde Kanuna, bu Statüye, Kurulun düzenlemeleri ile ilgili mevzuata uymakla yükümlüdür.
(3) Kurul, mevzuata aykırılık tespit etmesi halinde Birlikten, yapılan düzenlemelerin iptal edilmesini veya düzenlemelerde deÄŸiÅŸiklik yapılmasını isteyebilir.
(4) Birlik üyeleri, bu madde kapsamında Birlik tarafından talep edilen her türlü bilgi ve belgeyi vermekle yükümlüdür.

(5) (Ek: R.G.-28/8/2020-31227) Birlik üyeleri, hazırladıkları tüm deÄŸerleme raporlarına iliÅŸkin veri ve bilgileri, MKK Gayrimenkul Bilgi Merkezi A.Åž.’ye bildirmekle yükümlüdür. Bildirime iliÅŸkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir.
 
Üyelik
MADDE 8-

(1) (DeÄŸiÅŸik: R.G.-28/8/2020-31227) DeÄŸerleme uzmanları, gayrimenkul deÄŸerleme lisansını almaya hak kazandıkları tarihten itibaren üç ay içinde Birlik tarafından belirlenen bilgi ve belgelerle birlikte BirliÄŸe üyelik için gerekli baÅŸvuruyu yapmakla yükümlüdürler. Anılan yükümlülüÄŸe uymayanların lisansı Kurulca iptal edilir.​

(2) DeÄŸerleme kuruluÅŸları Kurul tarafından yetkilendirildikleri tarihten itibaren üç ay içinde Birlik tarafından belirlenen bilgi ve belgelerle birlikte üyelik için BirliÄŸe gerekli baÅŸvuruyu yapmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülüÄŸe uyulmaması hâlinde, Kurul, bu kuruluÅŸlar hakkında her türlü tedbiri almaya yetkilidir.
(3) (DeÄŸiÅŸik: R.G.-28/8/2020-31227) Konut deÄŸerleme lisansına sahip olan kiÅŸilerin, talep etmeleri halinde, BirliÄŸe üye olmaları mümkündür. Kendi isteÄŸiyle BirliÄŸe üye olan konut deÄŸerleme lisansına sahip bu kiÅŸiler, Birlik üyeliÄŸinin getireceÄŸi hak ve yükümlülüklere tabi olup, yükümlülüklerini yerine getirdikleri sürece genel kurullara katılabilir ve oy kullanabilirler. Konut deÄŸerleme lisansına sahip olan kiÅŸilerin, Birlik üyeleriyle yaptıkları sözleÅŸmeler çerçevesinde istihdam iliÅŸkisi içinde bulunmaları halinde, bu kiÅŸilerin kayıtları Kurulun belirlediÄŸi esaslar çerçevesinde Birlik tarafından tutulur.
(4) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışan deÄŸerleme uzmanlarının BirliÄŸe üye olmaları ihtiyaridir. Ancak Kamu kurum ve kuruluÅŸlarındaki görevleri sona eren deÄŸerleme uzmanlarının BirliÄŸe üye olmak için üç ay içinde BirliÄŸe baÅŸvurmaları zorunludur. Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalıştığı için üye olmayan deÄŸerleme uzmanları, BirliÄŸe üye olmadıkları sürece Birlik tarafından saÄŸlanacak haklardan yararlanamazlar ve genel kurullara katılamazlar. Kendi isteÄŸiyle BirliÄŸe üye olan kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışan deÄŸerleme uzmanları, Birlik üyeliÄŸinin getireceÄŸi hak ve yükümlülüklere tabi olup bu yükümlülükleri yerine getirdikleri sürece genel kurullara katılabilir ve oy kullanabilirler. Kamu kurum ve kuruluÅŸlarının iÅŸtiraki olup, Kurul tarafından deÄŸerleme kuruluÅŸu olarak yetkilendirilen kuruluÅŸlarda çalışanlar bu madde kapsamında deÄŸerlendirilmezler.
(5) (DeÄŸiÅŸik: R.G.-28/8/2020-31227) Birlik üyesi gerçek kiÅŸiler, herhangi bir gayrimenkul deÄŸerleme faaliyetinde bulunmadıklarını veya gayrimenkul deÄŸerleme faaliyetinde bulunan bir ÅŸirkette ortak, yönetici veya çalışan olmadıklarını beyan ettikleri takdirde, talepte bulundukları tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren geçerli olmak üzere ve bir yıldan az olmamak kaydıyla üyeliklerinin askıya alınmasını talep edebilirler. Talepleri üzerine üyelikleri askıya alınan Birlik üyeleri, bu süre içerisinde oy haklarını ve yönetimde temsil haklarını kullanamayacakları gibi Birlik üyelerine saÄŸlanan hiçbir haktan ve gayrimenkul deÄŸerleme lisansının saÄŸladığı diÄŸer haklardan da faydalanamazlar. ÜyeliÄŸi askıya alınan Birlik üyesinin, tekrar gayrimenkul deÄŸerleme faaliyetinde bulunmak istemesi halinde, ilgili yıl için belirlenen Birlik aidatını ödeyerek BirliÄŸe baÅŸvuru yapması gerekmektedir. GerçeÄŸe aykırı beyanda bulunan Birlik üyelerinin lisansları Kurul tarafından iptal edilir.
(6) Üyelik baÅŸvurusundan önce üyeliÄŸe giriÅŸ ücretinin Birlik adına açılan hesaba yatırılması ve ödemeye iliÅŸkin makbuzun baÅŸvuru belgeleri ile birlikte ibrazı zorunludur. ÜyeliÄŸe giriÅŸ ücretini yatırmayan deÄŸerleme uzmanları ile deÄŸerleme kuruluÅŸlarının üyelik baÅŸvuruları kabul edilmez. Bu hüküm, bu Statünün 28 inci maddesinin (ç) bendinde belirtilen disiplin cezasının uygulanması sonrasında Birlik üyeliÄŸine tekrar kabul edilenler ve kendi talebi ile üyeliÄŸini askıya alanlardan tekrar gayrimenkul deÄŸerleme faaliyetinde bulunmak isteyenler hakkında uygulanmaz. Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışan ve bu durumu BirliÄŸin belirlediÄŸi esaslara göre belgeleyen deÄŸerleme uzmanlarına dair hükümler saklıdır.
(7) Üyelik baÅŸvurusunun reddi kararlarına karşı, söz konusu kararın ilgiliye tebliÄŸini izleyen on iÅŸ günü içinde Kurul nezdinde itiraz edilebilir.
(8) (DeÄŸiÅŸik: R.G.-28/8/2020-31227) 14/8/2014 tarihli ve 29088 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar Ä°çin Lisanslama ve Sicil Tutmaya Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸ (VII-128.7)’in 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca gayrimenkul deÄŸerleme lisansı alanlar, gayrimenkul deÄŸerleme faaliyetinde bulunmadıkları veya gayrimenkul deÄŸerleme faaliyetinde bulunan bir ÅŸirkette ortak, yönetici veya çalışan olmadıkları süre boyunca giriÅŸ ücreti ve yıllık aidat ödemekle yükümlü deÄŸildirler. Bu üyeler; giriÅŸ ücreti ve yıllık aidat ödemedikleri süre boyunca, oy haklarını ve yönetimde temsil haklarını kullanamazlar.
(9) Birlik üyelerinin sermaye piyasası mevzuatında belirtilen haller sebebiyle Kurul tarafından lisanslarının ya da yetkilerinin süresiz olarak iptal edilmesi durumunda üyelik kayıtları silinir, süreli iptal edilmesi durumunda ise üyelikleri askıya alınır.
(10) (DeÄŸiÅŸik: R.G.-28/8/2020-31227) Birlik aidatlarını bu Statüde belirtilen süreler içinde yatırmayan üyelerin üyelikleri, söz konusu aidat ödemeleri tamamlanıncaya kadar herhangi bir karara gerek olmaksızın kendiliÄŸinden askıya alınmış sayılır. ÜyeliÄŸi askıya alınan üye genel kurula katılamaz, 14 üncü maddede düzenlenen genel kurul toplantı ve karar yeter sayısı hesabında dikkate alınmaz, Birlik tarafından saÄŸlanacak haklardan yararlanamaz ve deÄŸerleme raporu hazırlayamaz ya da imzalayamaz. Aidat ödemeleri tamamlanınca askıya alma durumu kendiliÄŸinden ortadan kalkar.
(11) (DeÄŸiÅŸik: R.G.-28/8/2020-31227) Üyelik kaydının silinmesi ve üyeliÄŸin askıya alınması iÅŸlemleri, yönetim kurulu kararı ile yapılır. Birlik aidatlarının ödenmemesi nedeniyle üyeliÄŸin askıya alındığı durumlarda ise yönetim kurulu kararı aranmaz. Ä°tirazlar kararın üyeye tebliÄŸ edildiÄŸi tarihten itibaren bir ay içinde Kurula yapılır. Kurulun bu konuda alacağı karar kesindir.
(12) Birlik üyeleri, bu Statüye ve Birlikçe alınan kararlara uymak zorundadır.
 
Birlik nezdinde üyelerin temsili
MADDE 9-

(1) Bireysel üyeler yönetim kurulu ve denetim kurulunda ÅŸahsen, genel kurulda ise ÅŸahsen veya usulüne uygun atanmış bir temsilci yoluyla temsil edilir. DeÄŸerleme kuruluÅŸu olan kurumsal üyeler ise, yetkilendirdikleri ve BirliÄŸe bildirdikleri yöneticileri ile Birlik organlarında temsil edilirler. Yalnızca genel kurul toplantısıyla sınırlı olmak üzere asgari genel müdür yardımcısı unvanına sahip ve deÄŸerleme uzmanı sıfatını haiz deÄŸerleme kuruluÅŸu temsilcisi, yazılı olarak yetkilendirilmek ÅŸartıyla genel kurulda ilgili üyeyi temsil edebilir. DeÄŸerleme kuruluÅŸları, bu temsilcilerle ilgili deÄŸiÅŸiklikleri üç iÅŸ günü içinde BirliÄŸe bildirmek zorundadır.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
BirliÄŸin Organları, Yönetimi ve Komiteleri
 
Birliğin organları
MADDE 10-

(1) BirliÄŸin organları genel kurul, yönetim kurulu ve denetleme kuruludur. Birlikte ayrıca Genel Sekreterlik birimi bulunur.
 
Genel kurul
MADDE 11-

(1) Genel kurul BirliÄŸin en yüksek karar organı olup, Birlik üyelerinden oluÅŸur.
(2) Genel kurul her yılın Mayıs ayı içerisinde yönetim kurulunun daveti ile olaÄŸan olarak toplanır.
(3) Genel kurul toplantısı tamamen elektronik ortamda veya bazı üyelerin fiziken mevcut bulundukları bir toplantıya bir kısım üyelerin elektronik ortamda katılması yoluyla da icra edilebilir.
(4) (DeÄŸiÅŸik: RG-28/8/2020-31227) Genel kurul gerekli hallerde yönetim kurulunun daveti üzerine olaÄŸanüstü olarak da toplanabilir. Genel kurul ayrıca, Birlik üyelerinin beÅŸte birinin yazılı baÅŸvurusu veya denetleme kurulunun kararı üzerine yönetim kurulunun davetiyle de olaÄŸanüstü olarak toplanabilir. Bu durumda yönetim kurulu, genel kurulu bir ay içinde toplantıya çağırır.
(5) (Ek: RG-28/8/2020-31227) (*) Genel kurul gerekli hallerde, Kurulun daveti üzerine de olaÄŸanüstü olarak toplanabilir. Anılan davet yönetim kurulu ve denetleme kurulunun seçimi için de olabilir.
(6) Yönetim kurulu, genel kurul toplantısının yerini, gününü, saatini, gündemini, toplantıya katılacak üyelerin ve üye deÄŸerleme kuruluÅŸlarının temsilcilerinin listesini ve çoÄŸunluk saÄŸlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya iliÅŸkin hususları kararlaÅŸtırır. Ä°lk toplantı günü ile ikinci toplantı günü arasındaki süre on beÅŸ günden az olamaz.
(7) Genel kurul toplantılarına iliÅŸkin yukarıda belirtilen hususlar ve gündem maddelerine iliÅŸkin evraklar, ilk toplantı tarihinden en az otuz gün önce Kurula bildirilir ve en az on beÅŸ gün önce BirliÄŸin internet sitesinde yayımlanmak suretiyle üyelere duyurulur.
(8) Genel kurul toplantısı Birlik merkezinde veya yönetim kurulunun kararlaÅŸtıracağı baÅŸka bir yerde yapılır. Kurul tarafından görevlendirilen gözlemciler oy kullanmaksızın Birlik genel kurul toplantısına katılabilirler.

 

(*) 11 inci maddenin dördüncü fıkrası deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve beÅŸinci fıkra eklenerek diÄŸer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiÅŸtir.
 
Genel kurulun görevleri
MADDE 12-

(1) Genel kurulun görevleri ÅŸunlardır:

a) BirliÄŸin amaçlarının gerçekleÅŸmesi için gereken kararları almak.
b) Birlik yönetim kurulu ve denetleme kurulu ile disiplin komitesi üyelerini seçmek.
c) GiriÅŸ ücretlerini, yıllık aidatları ve gider paylarını belirlemek.
ç) Yönetim kurulunca hazırlanan yönetmelikleri onaylamak.
d) Yıllık bütçeyi ve kesin hesabı görüÅŸerek karara baÄŸlamak.
e) Yönetim kurulunun faaliyet raporunu görüÅŸmek.
f) Yönetim kurulunu ibra etmek, gerektiÄŸinde sorumlu görülenler hakkında yasal yollara baÅŸvurulmasına karar vermek.
g) Denetleme kurulu raporunu görüÅŸmek ve karara baÄŸlamak
ÄŸ) Birlik için gerekli taşınmazların satın alınması veya mevcut taşınmazların satılması hakkında karar almak veya bu konuda yönetim kuruluna yetki vermek.
h) Bu Statüde yapılacak deÄŸiÅŸiklikler hakkında Kurula bildirilecek görüÅŸlere iliÅŸkin karar almak.
ı) Yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyelerinin huzur hakkı ve ücretlerini belirlemek.
 

Genel kurul toplantısı
MADDE 13-

(1) Genel kurulda yalnız gündeme konulan maddeler görüÅŸülür. Ancak toplam üye sayısının en az onda biri tarafından görüÅŸülmesi istenen maddelerin gündeme konulması zorunludur. Üyeler, doÄŸrudan ÅŸahıslarını ilgilendiren kararlarda, deÄŸerleme kuruluÅŸları da bünyesinde çalıştırdıkları Birlik üyesi deÄŸerleme uzmanları ile ilgili kararlarda oy kullanamaz.
(2) Genel kurulda her üye bir oy hakkına sahiptir ve oylar açıktır. Ancak, Birlik organlarının seçiminde oy verme iÅŸlemi gizli oy açık tasnif esasına göre yapılır. Genel kurulca karar verilen hususlarda da gizli oya baÅŸvurulur. Genel kurulun karar vermesi halinde divan baÅŸkanı ile kâtiplerin seçimi açık oyla yapılır.
(3) Değerleme kuruluşları genel kurullarda Birliğe bildirmiş oldukları temsilcileri ile temsil edilir. Bu temsilci hem temsil ettiği değerleme kuruluşu hem de şahsı adına oy kullanabilir.
(4) Genel kurula, mevcut üyeler arasından seçilmiÅŸ bir divan baÅŸkanı baÅŸkanlık eder ve iki kâtip seçilir. GörüÅŸme tutanakları ve kararlar, divan baÅŸkanı ile kâtipler tarafından imzalanır ve Birlik merkezinde ve varsa merkez dışı teÅŸkilatlarda üyelerin incelemesi için hazır bulundurulur. Kararların birer örneÄŸi toplantıyı izleyen üç iÅŸ günü içinde Birlik tarafından Kurula gönderilir ve BirliÄŸin internet sitesinde yayımlanmak suretiyle üyelere duyurulur.
(5) Genel kurul kararları, Kurulun onayı ile bu onayın gecikmesi halinde ise, genel kurul kararlarının Kurula sunulmasını izleyen bir ay içinde yürürlüÄŸe girer. Kararın tümünün veya bazı maddelerinin onaylanmaması, genel kurulun yeni bir karar vermesini gerektiriyorsa, bu takdirde genel kurul, Kurul tarafından bu durumun BirliÄŸe bildirildiÄŸi tarihten itibaren, on beÅŸ gün içinde olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılır.
 
Toplantı ve karar yeter sayısı
MADDE 14-

(1) Genel kurulun toplantı yeter sayısı üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸudur. Birinci toplantıda yeter sayı saÄŸlanamazsa ikinci toplantıda toplantı nisabına bakılmaksızın hazır bulunanlarla toplantı yapılır.
(2) Kararlar toplantıya katılan üyelerin salt çoÄŸunluÄŸu ile alınır.
 
Yönetim kurulu ve denetleme kurulunun seçimi
MADDE 15-

(1) Yönetim kurulu ve denetleme kurulunun seçiminin yapılacağı genel kurul toplantılarında, seçimlere katılacak Birlik üyeleri ve üyelerin temsilcilerinin listesini, toplantının gündemini, yerini, gününü, saatini ve çoÄŸunluk saÄŸlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya iliÅŸkin hususları belirten bir yazı ile birlikte üç nüsha olarak Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek seçim kurulu baÅŸkanı hâkime ilk toplantı tarihinden en az on beÅŸ gün önce tevdi edilir. Hakim gerekli incelemeyi yaparak listeyi ve diÄŸer hususları onaylar, bir sandık kurulu baÅŸkanı ve iki sandık kurulu üyesi ile bunlar için birer yedek üye atar. Oy verme iÅŸlemi, gizli oy ve açık tasnif esasına göre ve yargı gözetimi altında yapılır. Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanakla tespit edilip, sandık kurulu baÅŸkanı ve üyeleri  tarafından imzalanır. Tutanağın düzenlenmesinden itibaren iki iÅŸ günü içinde seçimlere yapılacak her türlü itiraz hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara baÄŸlanır. Kurul, Kanunun uygulanması açısından itiraz hakkına sahip olup, Kurul tarafından yapılan itiraz da aynı ÅŸekilde incelenir ve karara baÄŸlanır.

(2) (Ek: RG-28/8/2020-31227) Bağımsız üyeler dışında yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyeliÄŸine aday olanlar adaylıklarını, seçimin yapılacağı Genel Kurulun ilk toplantı tarihinden önceki gün mesai saati bitimine kadar BirliÄŸin belirleyeceÄŸi esas ve usuller çerçevesinde BirliÄŸe bildirir.
 
Yönetim kurulu
MADDE 16-

(1) Yönetim kurulu;

a) Bir asıl ve bir yedek üye, deÄŸerleme kuruluÅŸlarındaki sorumlu deÄŸerleme uzmanları arasından,
b) Bir asıl ve bir yedek üye, deÄŸerleme kuruluÅŸlarında tam zamanlı çalışan ve sorumlu deÄŸerleme uzmanı sıfatını haiz olmayan deÄŸerleme uzmanları arasından,
c) Ä°ki asıl ve iki yedek üye, tüzel kiÅŸi olarak deÄŸerleme kuruluÅŸları arasından,
ç) Bir asıl ve bir yedek üye, deÄŸerleme kuruluÅŸları ile tam zamanlı istihdam iliÅŸkisi içinde olmayan deÄŸerleme uzmanları arasından,
d) Ä°ki asil ve iki yedek bağımsız üye ise, Aday Öneri Komitesi tarafından belirlenerek Kurulca önerilen adaylar arasından
genel kurul tarafından seçilen 7 asil ve 7 yedek üyeden oluÅŸur.

(2) Yönetim kurulunda, bir deÄŸerleme kuruluÅŸunun doÄŸrudan tüzel kiÅŸi olarak yer almasında Türk Ticaret Kanununun ilgili hükümleri kıyasen uygulanır. Bu doÄŸrultuda tüzel kiÅŸiyi temsil edecek gerçek kiÅŸilerde bu Statünün 9 uncu maddesi ile düzenlenen Birlik nezdinde üyelerin temsili hükümleri dikkate alınır.

(3) (DeÄŸiÅŸik: RG-28/8/2020-31227) Yönetim kuruluna;

a) Tüzel kiÅŸi olarak seçilen yönetim kurulu üyesinin deÄŸerleme kuruluÅŸu sıfatını kaybetmesi,
b) Sorumlu deÄŸerleme uzmanı olarak seçilen yönetim kurulu üyesinin sorumlu deÄŸerleme uzmanı sıfatını kaybetmesi veya ortağı olduÄŸu deÄŸerleme kuruluÅŸunun faaliyet yetkisinin Kurul tarafından geçici veya sürekli olarak iptal edilmesi,
c) DeÄŸerleme uzmanı olarak seçilen yönetim kurulu üyesinin deÄŸerleme uzmanı sıfatını kaybetmesi veya lisans belgesinin Kurul tarafından geçici veya sürekli olarak iptal edilmesi,

hallerinde bu kiÅŸilerin yönetim kurulu üyelikleri düÅŸer ve geriye kalan sürenin tamamlanmasına kadar en yüksek oyu almış yedek üye yönetim kurulu üyeliÄŸini devam ettirir.

(4) Aynı deÄŸerleme kuruluÅŸunda çalışanlar ile deÄŸerleme kuruluÅŸları, yönetim ve denetleme kurulu üyesi veya tüzel kiÅŸi temsilcisi olarak aynı anda yönetim kurulunda ve/veya denetleme kurulunda yer alamazlar. Bu hüküm, aralarında herhangi bir ÅŸekilde iÅŸ ve ortaklık iliÅŸkisi veya üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlık bulunan gerçek kiÅŸi Birlik üyeleri için de geçerlidir. Her ne surette olursa olsun böyle bir durumun oluÅŸması halinde bu durumda olan üyeler içinde en fazla oyu almış olan üyenin veya tüzel kiÅŸi temsilcisinin görevi devam eder, diÄŸer üyenin veya tüzel kiÅŸi temsilcisinin üyeliÄŸi düÅŸer ve geriye kalan sürenin tamamlanmasına kadar en yüksek oyu almış yedek üyenin üyeliÄŸi devam eder.
(5) Yönetim kurulu, ilk toplantısında, üyeleri arasından bir kiÅŸiyi yönetim kurulu baÅŸkanı, bir kiÅŸiyi de baÅŸkan vekili olarak seçer.
(6) Yönetim kurulu üyeliÄŸi seçimlerinde; adaylar aldıkları oyların sayısına göre sıralanır ve en çok oy alandan baÅŸlanmak üzere asıl ve yedek üyeler belirlenir. Asıl ve yedek üyelerin belirlenmesi sırasında, eÅŸit miktarda oy alan üyeler arasından seçim yapılmasının zorunlu olması halinde, kura çekme yöntemi uygulanır:
(7) Yönetim kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır. Herhangi bir sebeple dönem içinde asıl üyeliklerden biri boÅŸalır ise, yönetim kurulu bu üyenin görev süresini tamamlamak üzere, boÅŸalan asıl üyenin yedeklerinden en fazla oy alan kiÅŸiyi yönetim kurulu üyeliÄŸine tayin eder. Yönetim kurulu baÅŸkanlığının herhangi bir nedenle boÅŸalması halinde ise, boÅŸalan üyenin görev süresini tamamlamak üzere seçilen yeni yönetim kurulu üyesi ile birlikte toplanarak yeni baÅŸkanını seçer. Yönetim kurulunun toplu olarak görevinden ayrılması veya üye sayısının beÅŸten aÅŸağıya düÅŸmesi ve boÅŸalan üyelikler yerine atanacak yedek üye kalmaması halinde genel kurul, denetleme kurulu veya Kurul tarafından olaÄŸanüstü toplantıya çağırılır ve eski yönetim kurulunun görev süresini tamamlamak üzere boÅŸ üyelikler için seçim yapılır.

(8) (DeÄŸiÅŸik: RG-28/8/2020-31227) Yönetim kurulu üyelerine genel kurulca belirlenecek miktarda huzur hakkı ödenebilir. Ancak, bağımsız yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı ödenmesi zorunludur ve genel kurulca ödenmesi kararlaÅŸtırılan huzur hakkı tutarı, diÄŸer üyelere ödenecek tutardan az olamaz.
(9) Yönetim kurulu üyeleri, üst üste en fazla iki dönem görev alabilirler. Aradan bir dönem geçmedikçe yönetim kurulu üyeliÄŸi için tekrar aday olunamaz.
(10) Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesinde aÅŸağıda yer verilen esaslara uyulur:

a) Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin, Birlik üyesi deÄŸerleme kuruluÅŸları nezdinde son 5 yılda fiili bir görev almamış olması ve deÄŸerleme kuruluÅŸlarıyla danışmanlık dahil iÅŸ ve ortaklık iliÅŸkisi içerisinde olmaması gerekmektedir.
b) Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin sermaye piyasaları alanında en az 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmaları zorunludur.
c) (DeÄŸiÅŸik: RG-28/8/2020-31227) Aday Öneri Komitesi; Kurul BaÅŸkanı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BaÅŸkanı ve Birlik BaÅŸkanı veya bunlar tarafından belirlenecek birer kiÅŸi olmak üzere üç kiÅŸiden oluÅŸur ve sadece seçim yapılacak ilgili dönem için görev yapar. Aday Öneri Komitesi, en geç bağımsız yönetim kurulu üyelerinin seçileceÄŸi genel kurul toplantı tarihinden dört ay öncesinde oluÅŸturulur.
ç) (DeÄŸiÅŸik: RG-28/8/2020-31227) Bağımsız yönetim kurulu üyesi olma niteliklerine sahip olanlar, bağımsız yönetim kurulu üyesi olma talebiyle, en geç genel kurul toplantı tarihinden üç ay öncesinde Aday Öneri Komitesine yazılı olarak baÅŸvuruda bulunur. BaÅŸvuru sürecine iliÅŸkin esaslar Birlik internet sayfasında ilan edilir.
d) (DeÄŸiÅŸik: RG-28/8/2020-31227) Aday Öneri Komitesi, bağımsız yönetim kurulu üyeliÄŸi için, aynı yönde en az iki olumlu oy ile seçilecek bağımsız yönetim kurulu asıl ve yedek üye sayısının iki katına kadar adaydan oluÅŸan aday öneri listesini genel kurul toplantı tarihinden en geç iki ay öncesinde Kurula gönderir. Kurul, genel kurul toplantısından üç hafta öncesine kadar Aday Öneri Komitesi tarafından gönderilen listedeki adaylar arasından asıl ve yedek bağımsız üye sayısının bir fazlasından oluÅŸan kesin aday listesini genel kurulun seçimine sunmak üzere BirliÄŸe gönderir.

 
Yönetim kurulunun görev ve yetkileri
MADDE 17-

(1) Yönetim kurulu, BirliÄŸin yürütme organıdır ve görevleri ÅŸunlardır:

a) BirliÄŸin görevleri arasında yer alan veya genel kurulca kendisine yetki verilen konularda kararlar almak.
b) ÜyeliÄŸe kabul baÅŸvurularını karara baÄŸlamak.
c) BirliÄŸin genel iÅŸleyiÅŸine ve üyelerine yönelik bu Statü kapsamında yapılacak düzenlemeleri, Kurulun da uygun görüÅŸünü alarak hazırlayıp genel kurula sunmak.
ç) DeÄŸerleme standartları ve meslek kurallarını Kurulun da uygun görüÅŸünü alarak oluÅŸturmak, bunları yayımlamak ve belirli aralıklarla gözden geçirmek.
d) Disiplin komitesi tarafından verilen 28 inci maddede öngörülen disiplin cezaları ile Kanundaki idari para cezalarının ilgililere tebliÄŸ edilmesini saÄŸlamak ve gereklerini yerine getirmek.
e) DeÄŸerlendirme Komitesi tarafından yürütülen deÄŸerlendirme çalışmalarında Birlik üyelerinin disiplin kovuÅŸturması yapılmasını gerektiren faaliyetleri ile ilgili tespit edilen hususlar hakkında disiplin komitesini görevlendirmek.
f) Sektörün geliÅŸimi için ihtiyaç duyulabilecek araÅŸtırmaların yapılmasını, veri üretilmesini ve bunların kullanılmasına yönelik altyapının oluÅŸturulmasını saÄŸlamak.
g) Birlik adının veya oluÅŸturulan unvanların üyeler tarafından kullanılmasına iliÅŸkin esasları belirlemek.
ÄŸ) Birlik iÅŸlerinin yürütülmesi ile ilgili çalışma komiteleri oluÅŸturmak, bunların çalışma esaslarını belirleyerek ihtiyaçlarını karşılamak.
h) Birlik genel sekreterini, çalışma komiteleri ile diÄŸer personeli atamak ve Kurulun uygun görüÅŸünü alarak ücret artışlarını belirlemek.
ı) Birlik bütçesi ve kesin hesabı ile faaliyet raporunu hazırlayarak genel kurula sunmak.
i) Birlik gelirlerinin tahsil edilmesini sağlamak ve bunların takibini yapmak.
j) Üyelerin iÅŸlemleri hakkında BirliÄŸe ve Kurula verilecek periyodik rapor ve bilgileri saptamak.
k) Mevzuat ve bu Statü ile verilen diÄŸer görevleri yerine getirmek.

 
Yönetim kurulu toplantıları
MADDE 18-

(1) Yönetim kurulu ayda en az bir kez toplanır. Yönetim kurulu ayrıca Birlik iÅŸleri ihtiyaç gösterdikçe yönetim kurulu baÅŸkanı, yönetim kurulu baÅŸkanının bulunmaması halinde ise baÅŸkan vekilinin çaÄŸrısı üzerine toplanır. Her yönetim kurulu üyesi, yönetim kurulunun toplantıya çaÄŸrılmasını yazı ile yönetim kurulu baÅŸkanından isteyebilir. Yönetim kurulu, Birlik merkezinde veya yönetim kurulu baÅŸkanının uygun göreceÄŸi baÅŸka bir yerde toplanır. Toplantı gündemi genel sekreter tarafından yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyelerine gönderilir. Yönetim kurulunun toplanabilmesi için üyelerden en az beÅŸinin toplantıya katılması gerekir. Kararlar, yönetim kurulu üyelerinin en az dördünün olumlu oyuyla alınır.
(2) Yönetim kurulu toplantısı tamamen elektronik ortamda veya bazı üyelerin fiziken mevcut bulundukları bir toplantıya bir kısım üyelerin elektronik ortamda katılması yoluyla da icra edilebilir.
(3) Yönetim kurulu üyesi, mazeretsiz olarak art arda üç toplantıya katılmadığı durumda, istifa etmiÅŸ sayılır ve yönetim kurulu, 16 ncı maddedeki esaslar çerçevesinde yeni yönetim kurulu üyesini tayin eder.
(4) Yönetim kurulu üyeleri, doÄŸrudan veya dolaylı olarak kendilerini, üstsoyundan ve altsoyundan biriyle eÅŸi ve üçüncü derece dahil kan ve kayın hısımlarını ve varsa görev yaptıkları deÄŸerleme kuruluÅŸunu veya çalışanlarını ilgilendiren kararların alınmasında toplantılara katılamaz ve oy kullanamazlar.
 
Yönetim kurulu karar defteri
MADDE 19-

(1) Yönetim kurulu toplantılarında alınan kararlar bir tutanaÄŸa baÄŸlanır ve en geç bir ay içinde karar defterine yazılıp baÅŸkan ve toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
(2) Yönetim kurulu karar defteri elektronik ortamda tutulabilir. Basılı olarak tutulması halinde yönetim kurulu kararları, sayfa araları açık bırakılmamak ve satır aralıklarında boÅŸluk olmamak kaydıyla, noterden onaylanmış birbirini izleyen sayfa numaralı ciltli deftere, metnin sıhhatinden hiçbir ÅŸekilde ÅŸüpheyi gerektirmeyecek bir biçimde tarih ve numara sırasıyla yazılır.
 
Denetleme kurulu
MADDE 20-

(1) Denetleme kurulu, genel kurul tarafından yönetim kurulu üyesi olmayan deÄŸerleme uzmanı adaylar arasından seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluÅŸur.
Aynı değerleme kuruluşundan birden fazla kişi aynı anda denetleme kurulunda yer alamaz.
(2) Adaylar aldıkları oyların sayısına göre sıralanır ve en çok oy alandan baÅŸlanmak üzere asıl ve yedek üyeler belirlenir. Asıl ve yedek üyelerin belirlenmesi sırasında, eÅŸit miktarda oy alan üyeler arasından seçim yapılmasının zorunlu olması halinde, kura çekme yöntemi uygulanır.
(3) (DeÄŸiÅŸik: RG-28/8/2020-31227) Denetleme kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır. Herhangi bir sebeple dönem içinde asıl üyeliklerden biri boÅŸalır ise, bu üyenin görev süresini tamamlamak üzere, boÅŸalan asıl üyenin yedeklerinden en fazla oy alan kiÅŸi denetleme kurulu üyesi olarak seçilir. Denetleme kurulunun toplu olarak görevinden ayrılması veya asıl üye sayısının ikiden aÅŸağıya düÅŸmesi ve boÅŸalan üyelikler yerine atanacak yedek üye kalmaması halinde genel kurul, yönetim kurulu tarafından olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılır ve eski denetleme kurulunun görev süresini tamamlamak üzere boÅŸ üyelikler için seçim yapılır. Denetleme kurulu üyelerinin herhangi bir nedenle lisanslarının Kurul tarafından geçici veya sürekli olarak iptal edilmesi halinde üyelikleri kendiliÄŸinden sona erer.
(4) Denetleme Kurulu, BirliÄŸin bütün hesapları ve iÅŸlemlerini inceleyerek BirliÄŸin çalışmaları hakkındaki görüÅŸlerini bir raporla genel kurulun olaÄŸan toplantılarına sunmakla görevlidir.
(5) Denetleme kurulu üyeleri istedikleri takdirde, oy hakkı bulunmaksızın yönetim kurulu toplantılarına katılabilirler ve gerekli gördükleri konuların yönetim kurulu gündemine alınmasını teklif edebilirler.
(6) Denetleme kurulu üyelerine yaptıkları görev karşılığında, genel kurulca belirlenecek ve yönetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakkını aÅŸmayacak tutardaki ücret dışında, her ne ad altında olursa olsun herhangi bir ödeme yapılamaz.
(7) Denetleme kurulu üyeleri, üst üste en fazla iki dönem görev alabilirler. Aradan bir dönem geçmedikçe denetleme kurulu üyeliÄŸi için tekrar aday olunamaz.
 
Birlik başkanı
MADDE 21-

(1) Yönetim kurulu baÅŸkanı aynı zamanda BirliÄŸin de baÅŸkanıdır. Birlik baÅŸkanı, BirliÄŸin en üst amiri olup, BirliÄŸin genel yönetimi ve temsili ile görevlidir. Birlik baÅŸkanı idari merciler ve yargı mercileri ile üçüncü kiÅŸilere karşı BirliÄŸi temsil eder ve ilgili mevzuat, genel kurul ve yönetim kurulu kararları çerçevesinde BirliÄŸi yönetir.
(2) Birlik baÅŸkanının izin, hastalık, yurt içi ve yurt dışı görevlendirme durumları ve görevinde bulunmadığı diÄŸer hallerde Birlik baÅŸkanına verilmiÅŸ olan görev ve yetkilerin kesintisiz olarak yürütülmesi baÅŸkan vekili tarafından saÄŸlanır.
 
Genel sekreter
MADDE 22-

(1) BirliÄŸe iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemler genel sekreter tarafından yürütülür. Genel sekreter yönetim kurulu tarafından atanır. Genel sekreter olarak atanma koÅŸulları ile diÄŸer yetki ve görevler Birlik yönetmeliklerinde düzenlenir. Genel sekreterin baÅŸlıca görev ve yetkileri ÅŸunlardır:

a) BaÅŸkan ve yönetim kurulu tarafından verilen görevleri yerine getirmek.
b) BirliÄŸin iÅŸlem ve yazışmalarını yönetmek.
c) Birlik personelinin özlük iÅŸlerine ait sicil kayıtlarının düzenlenmesini ve saklanmasını saÄŸlamak.
ç) BirliÄŸin bütçe taslağını hazırlamak.
d) DemirbaÅŸ ve ayniyat kayıtlarının düzenlenmesini ve saklanmasını saÄŸlamak.
e) Birlik muhasebesi ile diğer defterlerin tutulmasını sağlamak.
f) Genel kurul ve yönetim kurulu kararlarının üyelere duyurulmasını ve uygulanmasını saÄŸlamak.
g) Basın ve yayın organları ile iliÅŸkileri düzenlemek.

(2) Genel sekretere maaÅŸ, aylık, ücret, prim, zam, tazminat, ikramiye, fazla mesai, kar payı ve her ne ad altında olursa olsun bir yıl içinde yapılan ödemeler toplamına, Kurulca bir üst sınır getirilebilir. BirliÄŸin diÄŸer personel ücretleri, genel sekreter için belirlenen tutarı aÅŸamaz.
 
Disiplin komitesi
MADDE 23-

(1) Disiplin komitesi, Birlik üyelerine iliÅŸkin ÅŸikâyetleri deÄŸerlendirmek ve 28 inci madde çerçevesinde disiplin kovuÅŸturmalarını yürütmek üzere yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyesi olmayan üyeler arasından genel kurulca gizli oyla seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluÅŸur. Üç asıl ve üç yedek üyeden;

a) Bir asıl ve bir yedek üye, deÄŸerleme kuruluÅŸlarında tam zamanlı çalışan ve sorumlu deÄŸerleme uzmanı sıfatını haiz olmayan deÄŸerleme uzmanları arasından,
b) Bir asıl ve bir yedek üye, deÄŸerleme kuruluÅŸlarındaki sorumlu deÄŸerleme uzmanları arasından,
c) Bir asıl ve bir yedek üye, deÄŸerleme kuruluÅŸları ile tam zamanlı istihdam iliÅŸkisi içinde olmayan deÄŸerleme uzmanları arasından

seçilir.
(2) Adaylar aldıkları oyların sayısına göre sıralanır ve en çok oy alandan baÅŸlanmak üzere asıl ve yedek üyeler belirlenir. Asıl ve yedek üyelerin belirlenmesi sırasında, eÅŸit miktarda oy alan üyeler arasından seçim yapılmasının zorunlu olması halinde, kura çekme yöntemi uygulanır.
(3) Disiplin komitesi üyelerinin görev süresi iki yıldır. Süresi dolan üyeler tekrar seçilebilirler. Disiplin Komitesi asıl üyeliklerinin boÅŸalması ve bu kiÅŸilerin yerlerine yeni üyelerin seçilmesi durumlarında bu Statünün 16 ncı maddesinin ilgili hükümleri kıyasen uygulanır.
(4) Disiplin komitesi üyeleri, doÄŸrudan veya dolaylı olarak kendilerini, üstsoyundan ve altsoyundan biriyle, eÅŸi ve üçüncü derece dâhil kan ve kayın hısımlarını ya da temsilcisi oldukları deÄŸerleme kuruluÅŸlarını ilgilendiren kararların alınmasında toplantılara katılamaz ve oy kullanamazlar. Bu durumdaki disiplin komitesi üyesi yerine en çok oy alan yedek üye komite toplantısına katılır.
(5) Disiplin komitesi üyelerine yaptıkları görev karşılığında her ne ad altında olursa olsun herhangi bir ödeme yapılmaz.
 
DeÄŸerlendirme komitesi
MADDE 24-

(1) DeÄŸerlendirme komitesi, Birlik üyeleri arasında veya Birlik üyeleri ile müÅŸterileri arasında deÄŸerleme hizmetleri konusunda ortaya çıkabilecek uyuÅŸmazlıkların çözümüne yardımcı olmak, itiraza konu deÄŸerleme raporları ile disiplin komitesinin görev alanına girmeyen ve mesleÄŸin icrasına iliÅŸkin konularda Birlik üyelerine iliÅŸkin ÅŸikâyetleri deÄŸerlendirmek, Kurul ya da yönetim kurulu tarafından tevdi edilen kalite kontrol ve denetim görevini gerçekleÅŸtirerek sonucu hakkında ilgilileri bilgilendirmek üzere yönetim kurulunca oluÅŸturulur.
(2) DeÄŸerlendirme komitesine, üye tam sayısının yarısından fazlası deÄŸerleme uzmanı olmak üzere, yönetim kurulu tarafından yeteri kadar üye atanır. Yönetim kurulu, komite üyeleri arasından bir kiÅŸiyi baÅŸkan olarak belirler.
(3) DeÄŸerlendirme komitesi üyeleri BirliÄŸin tam zamanlı personeli olup, komite üyelerine, yaptıkları görev karşılığında yönetim kurulu tarafından belirlenen ücret ödenir.
(4) DeÄŸerlendirme komitesi üyeleri, doÄŸrudan veya dolaylı olarak kendilerini, üstsoyundan ve altsoyundan biriyle, eÅŸi ve üçüncü derece dâhil kan ve kayın hısımlarını ilgilendiren kararların alınmasında toplantılara katılamaz ve oy kullanamazlar.
(5) DeÄŸerlendirme komitesi üyeleri, görev yaptıkları süre içinde, herhangi bir deÄŸerleme kuruluÅŸunda ortak veya çalışan olamayacakları gibi, hiçbir surette deÄŸerleme faaliyetinde de bulunamazlar.
(6) DeÄŸerlendirme komitesi, itiraz konusu deÄŸerleme raporunu hazırlayan Birlik üyesinin faaliyetlerinin disiplin hükümleri uyarınca da incelenmesi gerektiÄŸi kanaatine ulaşırsa bu durumu yönetim kuruluna bildirir.
 
Standartlar komitesi
MADDE 25-

(1) Standartlar komitesi, deÄŸerleme mesleÄŸinde belli kalitede faaliyet gösterilmesini temin etmek üzere mesleÄŸe iliÅŸkin genel kabul görmüÅŸ standartlar oluÅŸturur ve bu standartları günceller.
(2) Bu komitenin üyeleri Birlik üyeleri arasından, yönetim kurulunun mesleki kompozisyonu da dikkate alınarak yönetim kurulu tarafından atanır ve bunlara, yaptıkları görev karşılığında yönetim kurulunca belirlenen ücret ödenir. Yönetim kurulu, komite üyeleri arasından bir kiÅŸiyi baÅŸkan olarak belirler.
(3) Komite üyeleri iki yıl süreyle görev yapar. Süresi dolanların yeniden atanması mümkündür.
 
Mesleki eğitim ve araştırma komitesi
MADDE 26-

(1) Mesleki eÄŸitim ve araÅŸtırma komitesi, üyelerin meslekte ilerlemesi için gereken kiÅŸisel geliÅŸim ve eÄŸitimin saÄŸlanabilmesi amacıyla kurallar, prosedürler ve yöntemler belirler.
(2) Bu komite ayrıca, deÄŸerleme mesleÄŸinin ilgi alanına giren tüm konularda araÅŸtırma yapılmasını saÄŸlar. Bu araÅŸtırmanın sonuçları, yönetim kurulunca belirlenen çerçevede, üyelere, ilgili kurum ve kuruluÅŸlara ya da kamuya açık hale getirilebilir.
(3) Bu komite, Birlikçe verilecek eÄŸitim çalışmalarından ve Birlik üyesi gerçek kiÅŸilerin mesleki olarak geliÅŸiminin belli bir sistematik çerçevesinde saÄŸlanmasından sorumludur. Bu komite oluÅŸturacağı kurallar, prosedürler ve yöntemler ile Birlik üyesi tüzel kiÅŸiler tarafından istihdam edilen deÄŸerleme uzmanlarının mesleki geliÅŸiminin takip edilmesinden de sorumludur.
(4) Bu komite, Kanunun 76 ncı maddesi çerçevesinde Birlik üyelerinin ilettiÄŸi deÄŸerleme raporları üzerinden analiz ve veri üretim çalışmaları yürütür. Sektörün ihtiyaç duyacağı konularda yazılı ve görsel yayınlar hazırlar.
(5) Bu komitenin üyeleri Birlik üyeleri arasından yönetim kurulunun mesleki kompozisyonu da dikkate alınarak yönetim kurulu tarafından atanır ve bunlara, yaptıkları görev karşılığında yönetim kurulunca belirlenen ücret ödenir. Yönetim kurulu, komite üyeleri arasından bir kiÅŸiyi baÅŸkan olarak belirler.
(6) Komite üyeleri iki yıl süreyle görev yapar. Süresi dolanların yeniden atanması mümkündür.
 
Komitelerin çalışma esasları
MADDE 27-

(1) Komitelerin kuruluÅŸ, çalışma ve iÅŸleyiÅŸ esasları yönetmelik ile belirlenir. Bu Statüde anılan komitelerin yanı sıra yönetim kurulu kararı ile süreli ya da süresiz olarak baÅŸkaca komitelerin kurulması mümkündür.
(2) Komitelerin aldıkları kararlar, yönetim kurulu onayı olmaksızın uygulamaya konamaz.
(3) Komiteler, faaliyetleri konusunda yönetim kuruluna ve genel kurula düzenli olarak raporlama yaparlar.
(4) Komiteler, çalışma alanlarına iliÅŸkin kendilerine yönetim kurulu tarafından tevdi edilen baÅŸkaca görevleri de yerine getirirler.
(5) Komite üyeleri yönetim kurulunca atanır.
 
Disiplin ve idari para cezaları
MADDE 28-

(1) (DeÄŸiÅŸik: RG-28/8/2020-31227) Meslek onuruna veya meslek ilke ve kurallarına uymayacak fiil ve hareketlerde bulunan, müÅŸterisine karşı yükümlülüklerini haklı bir neden olmaksızın yerine getirmeyen, görevinin gerektirdiÄŸi dürüstlüÄŸe uygun ÅŸekilde davranmayan, deÄŸerleme mesleÄŸinde düzeni ve dürüstlüÄŸü bozan, piyasada haksız rekabete yol açan, faaliyetlere hile karıştıran, faaliyetlerin açık ve düzenli yürütülmesine engel olan, deÄŸerleme faaliyetleri ile ilgili olarak MKK Gayrimenkul Bilgi Merkezi A.Åž.’ye iletilecek veri ve bilgileri zamanında ve belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde iletmeyen ve ilgili mevzuata ve kararlara aykırı hareket eden Birlik üyeleri hakkında fiilin nitelik ve önemine göre aÅŸağıdaki disiplin cezaları uygulanır:

a) Uyarı: Birlik üyesine, mesleÄŸinin icrasında, yükümlülük ve davranışlarında daha dikkatli ve itinalı hareket etmesi gerektiÄŸinin yazı ile bildirilmesidir.
b) Kınama: Birlik üyesine, mesleÄŸinde ve davranışlarında kusurlu olduÄŸunun yazı ile bildirilmesidir.
c) Ä°dari para cezası: Kanunun 76 ncı maddesinin onuncu fıkrası uyarınca verilen cezadır. Birlik üyesine Kanunun 103 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca idari para cezası verildiÄŸi durumda, aynı fiil için bu hüküm uygulanmaz. Ä°dari para cezalarının tahsili ve bu cezalara iliÅŸkin itirazlar, Kabahatler Kanunu hükümlerine göre yapılır.
ç) Birlik üyeliÄŸinin askıya alınması: Birlik üyesi tarafından, iÅŸlenen fiilin mahiyet ve önemine göre en fazla altı ay olarak belirlenecek bir süre için, doÄŸrudan veya dolaylı olarak üyelik sıfatının kullanılamaması ile Birlik üyeliÄŸinin ve gayrimenkul deÄŸerleme lisansının saÄŸladığı genel kurula katılma, oy kullanma, deÄŸerleme raporu hazırlama ve imzalama dahil tüm haklardan geçici bir süre faydalanılamamasıdır.
d) Birlik üyeliÄŸinin iptal edilmesi: Birlik üyesinin üyelik sıfatının sona erdirilmesidir.

(2) (DeÄŸiÅŸik: RG-28/8/2020-31227) Birinci fıkranın (ç) ve (d) bentlerinde yer alan disiplin cezalarının verildiÄŸi Birlik üyelerinin lisanslarının geçici veya sürekli olarak iptali için Birlik tarafından Kurula bildirimde bulunulur. Lisansları Kurul tarafından geçici veya sürekli olarak iptal edilenler, genel kurulda oy kullanamazlar. Yönetim kurulu ve denetleme kurulunda yer alan veya temsil edilen üyelere bu cezaların uygulanması halinde yönetim veya denetleme kurulu üyelikleri düÅŸer ve yedek üyelerden en fazla oyu alan üye, üyeliÄŸi düÅŸen kiÅŸinin yerine geçer.
(3) Birlik üyeleri, Birlik Statüsüne ve Birlik tarafından alınacak kararlara uymakla yükümlüdür. Bu yükümlülüÄŸe uymayan üyelere Kanunun 76 ncı maddesinin onuncu fıkrası uyarınca, Birlik tarafından beÅŸ bin Türk Lirasından elli bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
(4) Üyeler, haklarında verilen disiplin cezası kararlarına karşı kararın ilgiliye tebliÄŸini izleyen on iÅŸ günü içinde Kurul nezdinde itiraz edebilirler.
(5) Disiplin cezalarını gerektiren fiiller, disiplin kovuÅŸturmasının yürütülmesi ve disiplin siciline iliÅŸkin esaslar Birlik tarafından Kurulun da uygun görüÅŸü alınarak hazırlanıp, genel kurul tarafından onaylanan yönetmelik ile belirlenir.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Mali Hükümler
 
BirliÄŸin gelirleri
MADDE 29-

(1) Birliğin gelirleri şunlardır:

a) Birlik üyelerinin bir defaya mahsus verecekleri giriÅŸ ücreti,
b) Yıllık aidat,
c) DeÄŸerlendirme ve gözden geçirme hizmetlerinden elde edilen gelirler,
ç) Bir önceki yıldan devreden gelir fazlaları,
d) Her türlü bağışlar,
e) Gider payları,
f) Yayın, araştırma ve veri paylaşım gelirleri,
g) EÄŸitim, kurs ve seminer gelirleri,
ÄŸ) DiÄŸer gelirler.

 
Mali hükümler
MADDE 30-

(1) BirliÄŸin hesap dönemi takvim yılıdır.
(2) Birlik her yılsonunda finansal durum tablosunu, gelir-gider tablosunu ve faaliyet raporunu olaÄŸan genel kurul daveti ile birlikte Kurula gönderir. Aynı süre içinde; finansal durum tablosu, gelir-gider tablosu ve faaliyet raporu Birlik merkezinde ve varsa merkez dışı teÅŸkilatlarında üyelerin incelemesi için hazır bulundurulur ve BirliÄŸin internet sitesinde yayımlanmak suretiyle üyelere duyurulur.
(3) Birlik, gelirlerinden fazla gider yapamaz.
(4) BirliÄŸin bireysel ve kurumsal üyeleri olan deÄŸerleme uzmanları ve deÄŸerleme kuruluÅŸları için ayrı ayrı olmak üzere üyeliÄŸe giriÅŸ ücreti ve yıllık aidat Birlik genel kurulunca her yıl için belirlenir. Genel kurulca kabul edilen yıllık aidatların ve üyeliÄŸe giriÅŸ ücretlerinin genel kurulca belirlenen tarihe kadar ödenmesi zorunludur. Zamanında yapılmayan ödemeler için yasal faiz uygulanır. ÜyeliÄŸe giriÅŸ ücretleri ile üyelik aidatlarının tahsil ÅŸekli ve esasları yönetmelik ile belirlenir.
(5) ÜyeliÄŸe giriÅŸ ücretinin alındığı yıl ayrıca yıllık aidat alınmaz.
(6) Birlik üyeliÄŸinin sona ermesi veya her ne sebeple olursa olsun üyelikten ayrılma halinde üyeliÄŸe giriÅŸ ücretleri ve peÅŸin tahsil edilen yıllık aidatlar iade edilmez.
(7) BirliÄŸe yapılacak ödemeler, belirlenen süre içinde yapılmadığı takdirde, Birlik tarafından icra yoluyla tahsil olunur. Birlik ödentilerinin ödenmesine dair kararlar 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı Ä°cra ve Ä°flas Kanununun 68 inci maddesinde yazılı resmi belge niteliÄŸindedir.
(8) ÜyeliÄŸe giriÅŸ ücretleri ve yıllık aidatlar Birlik yönetim kurulu tarafından karar verilen bankalarda açılan özel hesaplara yatırılır.
(9) Kurul tarafından lisansı veya yetkisi süreli iptal edilen üyeler, iptal kararı kaldırılana dek yıllık aidat ödemezler. Faaliyete baÅŸlamaları halinde ise, geçmiÅŸ döneme iliÅŸkin aidat borçlarını faaliyete baÅŸladıkları tarihten itibaren bir ay içinde yasal faizi ile birlikte ödemekle yükümlüdürler. Lisansın veya yetkinin süresiz iptal edilmesi durumunda ise, üyenin faaliyette bulunmadığı döneme ait aidat borçları silinir.
 
BEŞİNCÄ° BÖLÜM
DiÄŸer Hükümler
 
Yasal defterler
MADDE 31-

(1) Birlik tarafından aşağıda yazılı defterler ve gerekli diğer defterler basılı veya elektronik ortamda tutulur:

a) Üye kayıt defteri,
b) Yevmiye defteri, defteri kebir, envanter ve gerekli yardımcı muhasebe defterleri,
c) Yönetim kurulu karar defteri,
ç) Gelen ve giden evrak defteri.

​

BirliÄŸin yapamayacağı iÅŸler ve MKK Gayrimenkul Bilgi Merkezi A.Åž.’ye iletilen veriler (*)
MADDE 32- (DeÄŸiÅŸik: RG-28/8/2020-31227)

(1) Birlik, kuruluÅŸ amaçları ile Kanunda ve bu Statüde belirtilenler dışında herhangi bir faaliyette bulunamaz.
(2) BirliÄŸin sorumlu organlarının, amaçları dışında faaliyet göstermeleri durumunda, Kurulun veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkeme kararıyla görevlerine son verilir ve yerlerine yenileri seçtirilir. Görevlerine son verilen Birlik organları üyelerinin cezai sorumlulukları saklıdır. Birlik organlarının, görevlerine son verilmesine neden olan tasarrufları hükümsüzdür.
(3) Birlik, üyeleri tarafından hazırlanan tüm deÄŸerleme raporlarına iliÅŸkin veri ve bilgilerin MKK Gayrimenkul Bilgi Merkezi A.Åž.’ye iletilmesini saÄŸlar. Bu kapsamda, MKK Gayrimenkul Bilgi Merkezi A.Åž.’ye iletilecek veri ve bilgilerin gönderilmesine iliÅŸkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir. Bu kapsamda iletilen verilere iliÅŸkin tüm hak ve yükümlülükler, MKK Gayrimenkul Bilgi Merkezi A.Åž.’ye aittir. MKK Gayrimenkul Bilgi Merkezi A.Åž., BirliÄŸin asli faaliyetlerini yürütmek için ihtiyaç duyduÄŸu veri ve bilgileri BirliÄŸe saÄŸlar.

 

(*) 32 nci madde başlığı ile birlikte yukarıda kayıtlı olduğu şekilde değiştirilmiştir.
 
Sır saklama yükümlülüÄŸü
MADDE 33-

(1) Birlik yönetim kurulu, denetleme kurulu ve ilgili komitelerin üyeleri ile personeli, sıfat ve görevleri dolayısıyla ilgililere ve üçüncü kiÅŸilere ait öÄŸrendikleri sırları mevzuat uyarınca yetkili olanlar dışındakilere açıklayamazlar ve bu sırları doÄŸrudan ya da dolaylı olarak kendileri veya baÅŸkaları yararına kullanamazlar. Bu yükümlülük görevden ayrılmalarından sonra da devam eder.
 
DeÄŸerleme hizmeti verenlerin hak ve yükümlülüÄŸü
MADDE 34-

(1) Birlik üyesi deÄŸerleme kuruluÅŸları ve deÄŸerleme uzmanları; resmi kurumlar nezdinde deÄŸerleme faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli olan kayıt ve belgelerin incelenmesi ve bunların edinilmesinde ilgili kiÅŸi ve kuruluÅŸlardan sayılır. Bu hususa iliÅŸkin bilgilendirme Birlik tarafından ilgili kurum ve kuruluÅŸlar nezdinde yapılabilir. Birlik üyeleri deÄŸerleme faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla edindikleri bilgi ve belgeleri bu amaç dışında kullanamaz ve açıklayamazlar.
 
Denetim
MADDE 35-

(1) Birlik, Kurul tarafından her yıl denetlenir. BirliÄŸin her türlü iÅŸlem ve hesaplarının denetimine iliÅŸkin usul ve esaslar Kurulca belirlenir. Kurul tarafından bu kapsamda yapılan denetime iliÅŸkin denetim raporunun bir örneÄŸi en geç izleyen yılın altıncı ayı sonuna kadar Kurulun ilgili olduÄŸu Bakanlığa gönderilir. Ä°lgili Bakan BirliÄŸin faaliyetinin kuruluÅŸ amacına uygunluÄŸunun saÄŸlanması için Kuruldan gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebileceÄŸi gibi BirliÄŸin her türlü iÅŸlem ve hesaplarını denetlemeye de yetkilidir.
(2) BirliÄŸin yetkili organlarınca alınan kararlara karşı, kararın ilgiliye tebliÄŸini izleyen on iÅŸ günü içinde Kurul nezdinde itiraz edilebilir. Ä°tiraza iliÅŸkin olarak Kurulca verilecek kararlar kesindir.
(3) Kurul, Birlikten her türlü bilgi ve belgeyi istemeye yetkilidir.
 
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 36-

(1) 30/10/2009 tarihli ve 2009/15635 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüÄŸe konulan Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸi Statüsü yürürlükten kaldırılmıştır.
 
DeÄŸerleme kuruluÅŸlarının BirliÄŸe üyeliÄŸi ve organların seçimi
GEÇÄ°CÄ° MADDE 1-

(1) BirliÄŸe üye olması gereken deÄŸerleme kuruluÅŸları, bu Statünün yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren üç ay içinde BirliÄŸe baÅŸvurmakla yükümlüdürler. Bu süreyi izleyen üç ay içinde yeni Statüye uygun olarak organlarının seçimini yapmak üzere Birlik, üyelerini genel kurul toplantısına çağırır.
 
Mali yükümlülüklerin yerine getirilmemesi
GEÇÄ°CÄ° MADDE 2-

(1) Bu Statünün yayımı tarihinden önce yürürlükte bulunan Birlik Statüsü hükümleri doÄŸrultusunda üyeliÄŸe giriÅŸ aidatı, yıllık aidat veya yıllık katkı payı borcu veya benzeri ödenmemiÅŸ ve tahsili gecikmiÅŸ mali yükümlülükleri bulunan deÄŸerleme uzmanları veya deÄŸerleme kuruluÅŸları bu mali yükümlülüklerini bu Statünün yayımından itibaren üç ay içinde yerine getirir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen yükümlülüÄŸü süresi içinde yerine getirmeyen deÄŸerleme uzmanları, bu Statünün yayımı tarihinden önce yürürlükte bulunan Birlik Statüsü uyarınca Birlik üyeliÄŸi sıfatını kazanmış olsalar dahi Birlik üyelikleri baÅŸka bir iÅŸleme gerek olmadan düÅŸer ve bu yükümlülüklerin süresi içinde yerine getirilmemesi halinde bu kiÅŸilerin lisans belgeleri Kurul tarafından iptal edilebilir. Hâlihazırda kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışmakta olup bu hususu BirliÄŸin belirlediÄŸi esaslara göre belgeleyen deÄŸerleme uzmanları için bu fıkra hükmü uygulanmaz. Bunların üyeliklerine dair Statünün ilgili hükümleri dikkate alınır.
(3) Birinci fıkrada belirtilen yükümlülüÄŸü süresi içinde yerine getirmeyen deÄŸerleme kuruluÅŸları ise bu Statü hükümleri uyarınca BirliÄŸe üye olamazlar. Kurul, bu kuruluÅŸlar hakkında her türlü tedbiri almaya yetkilidir.
 
Yıllık katkı payı tutarlarının üyeliÄŸe giriÅŸ ücretinden mahsubu
GEÇÄ°CÄ° MADDE 3-

(1) Bu Statünün yayımından önce yürürlükte olan hükümler doÄŸrultusunda deÄŸerleme kuruluÅŸlarınca BirliÄŸe ödenmesi gereken veya ödenen yıllık katkı payı tutarları, söz konusu tutarın Kanunun geçici 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca yapılacak genel kurul toplantısının düzenlendiÄŸi tarihe iliÅŸkin olması durumunda, Kanunun geçici 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca yapılacak genel kurul toplantısında belirlenecek üyeliÄŸe giriÅŸ ücretinden mahsup edilir.
 
Ä°lk bağımsız yönetim kurulu üyelerinin seçim süreci
GEÇÄ°CÄ° MADDE 4-

(1) Kanunun geçici 5 inci maddesi çerçevesinde Birlik organlarının seçiminde, bu Statünün 16 ncı maddesi uyarınca oluÅŸturulması gereken Aday Öneri Komitesi, Statünün yayımlanmasından itibaren bir ay içerisinde oluÅŸturulur. Aday Öneri Komitesinin teÅŸekkül etmesinden itibaren bir ay içerisinde, bağımsız yönetim kurulu üyeliÄŸine aday olacak kiÅŸiler Birlik nezdinde yazılı olarak adaylık baÅŸvurusunda bulunurlar. Aday Öneri Komitesi, en geç Statünün yayımlandığı tarihi takip eden üçüncü ay sonuna kadar belirleyeceÄŸi bağımsız yönetim kurulu üyeliÄŸi adaylarını Kurula bildirir.
 
Yürürlük
MADDE 37-

(1) Bu Statü yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
 
Yürütme
MADDE 38-

(1) Bu Statü hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili olduÄŸu Bakan yürütür.

​

bottom of page