top of page

TÜRKÄ°YE SERMAYE PÄ°YASALARI BÄ°RLİĞİ STATÜSÜ
 
(2/4/2014 Tarih ve 28960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)
 
["Türkiye Sermaye Piyasaları BirliÄŸi Statüsü"nün yürürlüÄŸe konulması, Sermaye Piyasası Kurulunun önerisine dayanan BaÅŸbakan Yardımcılığının 14/1/2014 tarihli ve 103 sayılı yazısı üzerine, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 75 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 5/2/2014 tarihinde kararlaÅŸtırılmıştır.]
 
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
 
Amaç
MADDE 1-

(1) Bu Statünün amacı, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca kurulan Türkiye Sermaye Piyasaları BirliÄŸinin organlarını, görev ve yetkileri ile çalışma ilke ve esaslarını düzenlemektir.
 
Kapsam
MADDE 2-

(1) Bu Statü Türkiye Sermaye Piyasaları BirliÄŸinin organları, komiteleri, görev ve yetkileri, gelirleri, giderleri, üyeleri, üyelik esasları, disiplin cezaları ile çalışma ilke ve esaslarına iliÅŸkin hususları kapsar.
 
Dayanak
MADDE 3-

(1) Bu Statü 6362 sayılı Kanunun 74 ve 75 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4-

(1) Bu Statüde geçen;

a) Banka: Mevduat ve katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarını,
b) Birlik: Türkiye Sermaye Piyasaları BirliÄŸini,
c) Borsa: Anonim ÅŸirket ÅŸeklinde kurulan, sermaye piyasası araçları, kambiyo ve kıymetli madenler ile kıymetli taÅŸların ve Kurulca uygun görülen diÄŸer sözleÅŸmelerin, belgelerin ve kıymetlerin serbest rekabet ÅŸartları altında kolay ve güvenli bir ÅŸekilde alınıp satılabilmesini saÄŸlamak ve oluÅŸan fiyatları tespit ve ilân etmek üzere kendisi veya piyasa iÅŸleticisi tarafından iÅŸletilen ve/veya yönetilen, alım-satım emirlerini sonuçlandıracak ÅŸekilde bir araya getiren veya bu emirlerin bir araya gelmesini kolaylaÅŸtıran, Kanuna uygun olarak yetkilendirilen ve düzenli faaliyet gösteren sistemleri ve pazar yerlerini,
ç) Kanun: 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,
d) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,
e) Sermaye piyasası kurumları: Kanunun 35 inci maddesinde sayılan kurumları,
f) Yatırım hizmet ve faaliyetleri: Kanunun 37 nci maddesinde sayılan hizmet ve faaliyetleri,
g) Yatırım kuruluÅŸu: Aracı kurumlar ile yatırım hizmeti ve faaliyetinde bulunmak üzere kuruluÅŸ ve faaliyet esasları Kurulca belirlenen diÄŸer sermaye piyasası kurumlarını ve bankaları,
ÄŸ) Yönerge: Bu Statü kapsamında Genel Sekreterlik tarafından hazırlanan ve yönetim kurulunca onaylanan düzenlemeleri

ifade eder.
 
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
BirliÄŸin Merkezi, Amacı, Görev ve Yetkileri ile Üyelik
 
Birliğin merkezi ve merkez dışı teşkilatı
MADDE 5-

(1) BirliÄŸin merkezi Ä°stanbul’dadır. Birlik, yurt içinde gerekli teÅŸkilatı ve yurt dışında ise ilgili mevzuat çerçevesinde Kurulun izniyle temsilcilik kurabilir.
 
Birliğin amacı
MADDE 6-

(1) BirliÄŸin amacı, üyelerinin müÅŸterek ihtiyaçlarını karşılamak, çalışanlarının mesleki faaliyetlerini kolaylaÅŸtırmak, sermaye piyasasının geliÅŸmesine katkıda bulunmak, üyelerin birbirleri ve yatırımcılar ile olan iliÅŸkilerinde dürüstlüÄŸü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlâkını korumak, üyelerin dayanışma ve sermaye piyasasının gerektirdiÄŸi özen ve disiplin içerisinde çalışmalarını, iktisadi menfaatlerinin korunmasını ve mesleki konularda geliÅŸmelerini saÄŸlamak, üyeleri arasında haksız rekabetin önlenmesini ve sermaye piyasasının geliÅŸmesini teminen Anayasa, Kanun ve bu Statü ile verilen görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmaktır.
 
BirliÄŸin görev ve yetkileri
MADDE 7-

(1) Birlik, 6 ncı maddede sayılan amaçlarını ve bu amaçlara yönelik olarak yapacağı diÄŸer faaliyetleri gerçekleÅŸtirmek üzere aÅŸağıda belirtilen görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır:

a) Sermaye piyasasının ve üye kuruluÅŸların faaliyetlerinin geliÅŸmesi için ihtiyaç duyulabilecek araÅŸtırmaların yapılmasını saÄŸlamak; tanıtım, seminer, toplantı, eÄŸitim ve reklam faaliyetleri düzenlemek.
b) BirliÄŸin üyeleri tarafından yürütülen faaliyetlerin adil ve dürüst olmasına, iÅŸ ahlakının saÄŸlanmasına, Birlik üyelerinin dayanışma ve sermaye piyasası ile mesleÄŸin gerektirdiÄŸi özen ve disiplin içinde çalışmalarına yönelik meslek kurallarını oluÅŸturmak.
c) Haksız rekabeti önlemek amacıyla gerekli tedbirleri almak.
ç) Kendisine mevzuatla verilen ve Kurul tarafından belirlenen konularda düzenlemeler yapmak, yürütmek ve denetlemek.
d) Bu Statüde öngörülen disiplin cezalarını vermek.
e) Üye kuruluÅŸları temsilen ulusal ve uluslararası kuruluÅŸlarla iÅŸ birliÄŸi yapmak.
f) Ulusal ve uluslararası mesleki geliÅŸmeleri, kanuni ve idari düzenlemeleri izleyerek bu konuda üyeleri bilgilendirmek.
g) Sermaye piyasalarının ve üye kuruluÅŸların faaliyetlerinin geliÅŸmesini saÄŸlamak üzere politikalar oluÅŸturmak, bunların uygulanmasına yönelik kararlar almak.
ÄŸ) Toplumun tasarruf ve yatırım konularında bilinçlenmesini saÄŸlamak ve bu yolla ulusal tasarrufların artırılması amacıyla ücret karşılığı olmamak üzere yatırımcıların finansal eÄŸitimi faaliyetlerinde bulunmak.
h) Amacıyla ilgili konularda, ilgili mevzuat çerçevesinde ulusal veya uluslararası mali, iktisadi ve mesleki kurum, kuruluÅŸ ve ortaklıklara üye olmak ve/veya hissedar olarak katılmak.
ı) Birliğin iştiraki olan kurumlarda Birliği temsil etmek.
i) Üyelerinin kendi aralarında ve müÅŸterileriyle olan ve Kanun kapsamındaki faaliyetlerinden kaynaklanan uyuÅŸmazlıkların tahkim yoluyla çözümüne iliÅŸkin gerekli altyapıyı kurmak ve yönetmek.
j) Üyeleri arasında veya üyeleri ile müÅŸterileri arasında borsa iÅŸlemleri dışındaki iÅŸlemlerden doÄŸan uyuÅŸmazlıkların çözümüne yardımcı olmak; bu amaçla hazırlanacak ve Kurul tarafından onaylanacak usûl ve esaslar dâhilinde hakem heyeti ve gerekli alt yapıyı oluÅŸturmak.
k) Üyeleri hakkında yapılan ÅŸikâyetleri deÄŸerlendirmek ve yapılan iÅŸlemin sonuçlarını Kurul tarafından belirlenecek usul ve esaslar doÄŸrultusunda Kurula bildirmek.
l) Üyelerinin, sermaye piyasası faaliyetleri kapsamında müÅŸterilerine verdikleri hizmetler karşılığında tahsil edecekleri komisyon, ücret ve masrafların oran ve sınırlarına iliÅŸkin esaslarla ilgili düzenleme yapmak.
m) Üyelerin ilan ve reklamlarında uyacakları esasları tespit etmek, ihbar ve ÅŸikâyetlere baÄŸlı olarak bu esaslara aykırılık tespit edilmesi halinde ilgili üyeye bu Statüde belirlenen disiplin cezalarını uygulamak.
n) Üyelerine iliÅŸkin genel ve istatistiki bilgileri tutmak ve düzenli olarak kamuya açıklamak. o) Üyeleri ile kendisi ve kendisi ile Kurul arasında, talep edilen çerçevede düzenli bilgi akışını saÄŸlamak.
ö) Üyelerin ortak menfaatlerini ilgilendiren konularda yönetim kurulu kararına istinaden dava açmak.
p) Kurul tarafından verilen diÄŸer görevleri yerine getirmek.

(2) Birlik, yapacağı düzenlemelerde ve alacağı kararlarda Kanuna, bu Statüye, ilgili mevzuata ve Kurul kararlarına uymakla yükümlüdür.
(3) Kurul yürürlükteki mevzuata aykırılık tespit etmesi halinde Birlikten, yapılan düzenlemelerin iptal edilmesini veya düzenlemelerde deÄŸiÅŸiklik yapılmasını isteyebilir.
 
Üyelik
MADDE 8-

(1) Yatırım hizmet ve faaliyetlerinde bulunmaya yetkili kılınmış kuruluÅŸlar, payları borsada iÅŸlem gören yatırım ortaklıkları ve sermaye piyasalarında faaliyet gösteren kurumlardan Kurul tarafından uygun görülenler BirliÄŸe üye olmak için baÅŸvurmak zorundadırlar. Söz konusu kuruluÅŸlar yetki belgelerini almalarından, yatırım ortaklıkları ise paylarının borsada iÅŸlem görmeye baÅŸlamasından itibaren üç ay içinde üyelik için gerekli baÅŸvuruyu yapmakla yükümlüdür. Anılan yükümlülüÄŸe uymayan kuruluÅŸların faaliyetleri Kurul tarafından durdurulur.
(2) Üyelik baÅŸvurusundan önce üyeliÄŸe giriÅŸ ücretinin Birlik adına açılan hesaba yatırılması ve ödemeye iliÅŸkin makbuzun baÅŸvuru belgeleri ile birlikte ibrazı zorunludur. GiriÅŸ ücretini yatırmayan kuruluÅŸların üyelik baÅŸvuruları kabul edilmez. Bu hüküm Statünün 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen disiplin cezasının uygulanması sonrasında Birlik üyeliÄŸine tekrar kabul edilen kuruluÅŸlar hakkında uygulanmaz.
(3) ÜyeliÄŸe kabul baÅŸvurusunun reddine iliÅŸkin olarak alınan karara karşı, kararın ilgiliye tebliÄŸini izleyen on iÅŸ günü içerisinde Kurul nezdinde itiraz edilebilir. Ä°tiraz Kurul tarafından kesin olarak karara baÄŸlanır. On iÅŸ günlük süre itiraz açısından hak düÅŸürücü süredir.
(4) Yetki belgelerinin tamamı iptal edilerek faaliyetleri sürekli durdurulan kuruluÅŸların ve yatırım ortaklığı statüsünden çıkan ortaklıkların üyelik kaydı silinir.
(5) Birlik üyeleri, bu Statüye ve Birlikçe alınan kararlara uymak zorundadırlar.
 
Birlik nezdinde üyelerin temsili
MADDE 9-

(1) Üyeler, Birlik organlarında yönetim kurulu baÅŸkanı, yönetim kurulu üyesi veya genel müdür ya da bunlar tarafından temsil yetkisi verilen en az genel müdür yardımcısı düzeyinde temsil edilirler. Birlik nezdinde Birlik ile ilgili iÅŸlemlerde üyeyi temsil edecek ve üye adına oy kullanacak söz konusu nitelikleri haiz bir temsilci BirliÄŸe bildirilir. Üyeler söz konusu temsilciler ile ilgili deÄŸiÅŸiklikleri üç iÅŸ günü içerisinde BirliÄŸe yazılı olarak bildirmek zorundadır.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
BirliÄŸin Organları, Yönetimi ve Komiteleri
 
Birliğin organları
MADDE 10-

(1) BirliÄŸin organları genel kurul, yönetim kurulu ve denetleme kuruludur. Birlikte ayrıca Genel Sekreterlik birimi bulunur.
 
Genel kurul
MADDE 11-

(1) Genel kurul BirliÄŸin en yüksek organı olup, Birlik üyelerinden oluÅŸur.
(2) Genel kurul her yıl Mayıs ayı içerisinde Yönetim Kurulunun daveti ile olaÄŸan olarak toplanır.
(3) Genel kurul toplantısı tamamen elektronik ortamda veya bazı üyelerin fiziken mevcut bulundukları bir toplantıya bir kısım üyelerin elektronik ortamda katılması yoluyla da icra edilebilir.
(4) Genel kurul gerekli hallerde Kurulun veya yönetim kurulunun daveti üzerine olaÄŸanüstü olarak da toplanabilir. Denetleme kurulunun veya Birlik üyelerinin beÅŸte birinin yazılı baÅŸvurusu üzerine yönetim kurulu, genel kurulu bir ay içinde toplantıya çağırır.
(5) Yönetim kurulu genel kurul toplantısının yerini, gününü, saatini, gündemini, toplantıya katılacak üyeler ve temsilcilerin listesini ve çoÄŸunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya iliÅŸkin hususları kararlaÅŸtırır. Ä°lk toplantı günü ile ikinci toplantı günü arasındaki süre on beÅŸ günden az olamaz.
(6) Genel kurul toplantılarına iliÅŸkin yukarıda belirtilen hususlar ve gündem maddelerine iliÅŸkin evraklar, ilk toplantı tarihinden en az otuz gün önce Kurula ve en az on beÅŸ gün önce üyelere iadeli taahhütlü mektupla bildirilir.
(7) Birlik organlarına seçim yapılacak genel kurul toplantılarında ayrıca, seçimlere katılacak Birlik üyelerini ve temsilcilerini belirleyen listeyi, toplantının gündemini, yerini, gününü, saatini ve çoÄŸunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya iliÅŸkin hususları belirten bir yazı ile birlikte üç nüsha olarak Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek seçim kurulu baÅŸkanı hakime ilk toplantı tarihinden en az on beÅŸ gün önce tevdi edilir. Hakim gerekli incelemeyi yaparak listeyi ve diÄŸer hususları onaylar, bir sandık kurulu baÅŸkanı ve iki sandık kurulu üyesi ile bunlar için birer yedek üye atar. Oy verme iÅŸlemi, gizli oy ve açık tasnif esasına göre ve yargı gözetimi altında yapılır. Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanakla tespit edilip, sandık kurulu baÅŸkanı ve üyeleri tarafından imzalanır. Seçimlere iliÅŸkin olarak tutanağın düzenlenmesinden itibaren iki iÅŸ günü içinde itiraz edilebilir. Ä°tiraz seçim kurulu baÅŸkanı hakim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara baÄŸlanır. Hakim yukarıda belirtilen hususlara aykırı olarak seçim yapılması veya seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük veya mevzuata aykırılık tespit ederse seçimlerin iptaline ve iki ila yedi gün içinde yenilenmesine karar verir ve BirliÄŸe bildirir. Ä°tiraz olmaması durumunda hakim kesin sonuçları ilan eder ve BirliÄŸe bildirir. Kurul, Kanunun uygulanması açısından itiraz hakkına sahip olup, Kurul tarafından yapılan itiraz da aynı ÅŸekilde incelenir ve karara baÄŸlanır.
(8) Genel kurul toplantısı Birlik merkezinde veya yönetim kurulunun kararlaÅŸtıracağı baÅŸka bir yerde yapılır. Kurul tarafından görevlendirilenler oy hakları olmaksızın Birlik genel kuruluna katılırlar.
 
Toplantı ve karar yeter sayısı
MADDE 12-

(1) Genel kurulun toplantı yeter sayısı üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸudur. Birinci toplantıda yeter sayı saÄŸlanamazsa ikinci toplantıda toplantı nisabına bakılmaksızın hazır bulunanlarla toplantı yapılır.
(2) Kararlar toplantıya katılan üyelerin salt çoÄŸunluÄŸu ile alınır.
 
Genel kurul toplantısı
MADDE 13-

(1) Genel kurulda yalnız gündemde yer alan maddeler görüÅŸülür. Ancak Kurul tarafından görüÅŸülmesi talep edilen veya Birlik toplam üye sayısının en az onda biri tarafından görüÅŸülmesi istenen hususların gündeme alınması zorunludur. Bir üyeyi ilgilendiren konularda bu üyenin temsilcisi oy kullanamaz.
(2) Genel kurulda her üye bir oy hakkına sahiptir ve oylar açıktır. Ancak, Birlik organlarının seçiminde oy verme iÅŸlemi gizli oy açık tasnif esasına göre yapılır. Genel kurulca karar verilen hususlarda da gizli oya baÅŸvurulur. Gider payı ve aidat borcunu bir takvim yılı geciktirmiÅŸ üyeler Genel Kurulda oy kullanamazlar.
(3) Kurul her yıl Ocak ayının sonuna kadar bu Statünün 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan kriterlere göre yatırım kuruluÅŸları, portföy yönetim ÅŸirketleri ve payları borsada iÅŸlem gören yatırım ortaklıklarını belirleyerek BirliÄŸe bildirir.
(4) Genel kurula, mevcut üye temsilcileri arasından seçilmiÅŸ bir divan baÅŸkanı baÅŸkanlık eder ve iki kâtip seçilir. Genel kurulun karar vermesi halinde divan baÅŸkanı ile kâtiplerin seçimi açık oyla yapılır. GörüÅŸme tutanakları ve kararlar, divan baÅŸkanı ile kâtipler tarafından imzalanır ve kararların birer örneÄŸi üç iÅŸ günü içinde Birlik tarafından üyelere ve Kurula gönderilir.
 
Genel kurulun görevleri
MADDE 14-

(1) Genel kurulun görevleri ÅŸunlardır:

a) Yönetim kurulunca hazırlanan meslek kuralları ve disiplin yönetmeliÄŸini onaylamak,
b) Birlik yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin komitesi üyelerini seçmek,
c) Yıllık aidatlar ile gider paylarını belirlemek,
ç) Yıllık bütçeyi ve kesin hesabı görüÅŸerek karara baÄŸlamak,
d) Yönetim kurulunun hazırladığı faaliyet raporunu görüÅŸmek,
e) Yönetim kurulunu ibra etmek, gerektiÄŸinde sorumlu görülenler hakkında yasal yollara baÅŸvurulmasına karar vermek,
f) Denetleme kurulu raporunu görüÅŸmek ve karara baÄŸlamak,
g) Birlik için gerekli taşınmazların satın alınması veya mevcut taşınmazların satılması hakkında karar almak veya bu konuda yönetim kuruluna yetki vermek,
ÄŸ) Bu Statüde yapılacak deÄŸiÅŸiklikler hakkında Kurula bildirilecek görüÅŸlere iliÅŸkin karar almak,
h) Yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyelerinin huzur hakkı ve ücretlerini belirlemek.

 
Yönetim kurulu
MADDE 15-

(1) Yönetim kurulu;

a) Aracı kurumlardan üç üye,
b) Bankalardan iki üye,
c) Portföy yönetim ÅŸirketlerinden iki üye,
ç) Payları borsada iÅŸlem gören yatırım ortaklıklarından bir üye,
d) Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸini temsilen bir üye,
e) Aday Öneri Komitesi tarafından belirlenerek Kurulca önerilen adaylar arasından genel kurul tarafından seçilecek iki bağımsız üye olmak üzere, on bir üyeden oluÅŸur.

(2) Yönetim kurulu üyelerinin temsil ettiÄŸi üye kuruluÅŸlar bünyesinde en az genel müdür yardımcısı düzeyinde fiilen görev yapması ya da üye kuruluÅŸlardan birinde en az %10 pay sahibi olması gerekmektedir.
(3) Yönetim kurulunda Birlik üyesi her kuruluÅŸ en fazla bir üye ile temsil edilir. Aralarında doÄŸrudan ya da dolaylı yönetim ve/veya %10’u aÅŸan tutarda sermaye iliÅŸkisi bulunan Birlik üyesi kuruluÅŸlar yönetim kurulunda en fazla bir üye ile temsil edilirler.
(4) Yönetim kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır.
(5) Yönetim kurulu üyeleri, aralarından bir yönetim kurulu baÅŸkanı ve yönetim kurulu baÅŸkanının çeÅŸitli nedenlerle görevi başında bulunamadığı durumlarda gerekli iÅŸlemleri yapmak üzere, bir de baÅŸkan vekili seçer.
(6) Yönetim kurulu üyeleri, üst üste en fazla iki defa genel kurul tarafından seçilebilir. Aradan bir dönem geçmedikçe yönetim kurulu üyeliÄŸi için tekrar aday olunamaz.
(7) Genel kurul, yönetim kurulu üyelerini gündemde ilgili bir maddenin bulunması veya gündemde madde bulunmasa bile üye tamsayısının üçte ikisinin yazılı talebi üzerine azledebilir. Azledilen üyelerin yerine, bu Statünün 16 ncı maddesinde belirtilen hususlar dikkate alınarak bu Statünün 11 inci maddesindeki esaslara uygun olarak en geç bir ay içinde yenileri seçilir.
(8) Yönetim kurulu üyesinin, bu maddenin ikinci fıkrasında sayılan ÅŸartları kaybetmesi halinde üç iÅŸ günü içerisinde Birlik üyesi tarafından BirliÄŸe yazılı olarak bildirim yapılır. Bildirimin yapıldığı tarihte yönetim kurulu üyeliÄŸi kendiliÄŸinden sona erer ve Birlik üyesi kuruluÅŸ tarafından bu maddenin ikinci fıkrasında sayılan niteliklere sahip bir temsilci, yönetim kurulu üyesinin kalan görev süresini tamamlamak üzere on gün içinde BirliÄŸe yazılı olarak bildirilir.
(9) Birlik üyesi kuruluÅŸ tarafından bu maddenin sekizinci fıkrası uyarınca yeni temsilci bildirilmezse ya da baÅŸka bir sebeple dönem içinde bir yönetim kurulu üyeliÄŸi boÅŸalırsa, yönetim kurulu üyeliÄŸinin boÅŸaldığı grupta önceki genel kurulda seçilen üyeler dışında en çok oyu alan Birlik üyesi kuruluÅŸun temsilcisi, yönetim kurulu tarafından yönetim kurulu üyeliÄŸine tayin olunur. Önceki genel kurulda oyların eÅŸit çıkması halinde, eÅŸitler arasında, bir önceki takvim yılı sonu itibarıyla aktif toplamı en büyük olan kuruluÅŸ üyeliÄŸe tayin edilir.
(10) Seçilecek grupta bir önceki genel kurulda seçilen Birlik üyesi kuruluÅŸlar dışında aday olmaması halinde ise, boÅŸalan grupta yer alan ve bir önceki takvim yılı sonu itibarıyla aktif toplamı en büyük olan Birlik üyesi kuruluÅŸ yönetim kurulu üyeliÄŸine tayin edilir. Söz konusu kuruluÅŸun yönetim kurulu üyeliÄŸini kabul etmemesi halinde, bu maddede belirlenen kriterlere göre bir sonraki sıradaki Birlik üyesi kuruluÅŸ yönetim kurulu tarafından üye olarak atanır.
(11) Bu maddenin dokuzuncu ve onuncu fıkraları uyarınca yönetim kurulu üyeliÄŸine yeni atanan kuruluÅŸ temsilcisinin yönetim kurulu üyeliÄŸi ilk toplanacak genel kurulda onaya sunulur.
(12) Yönetim kurulu baÅŸkanının Birlik üyesi kuruluÅŸ ile iliÅŸiÄŸinin kesilmesi veya herhangi bir baÅŸka nedenle baÅŸkanlığın boÅŸalması halinde, bu maddenin sekizinci ve dokuzuncu fıkralarına göre yapılacak yeni temsilci bildiriminden ve tayininden sonra, yönetim kurulunca bu maddenin beÅŸinci fıkrası uyarınca yeni yönetim kurulu baÅŸkanı eskisinin kalan görev süresini tamamlamak üzere bir ay içinde seçilir.
(13) Yönetim kurulu üyelerine genel kurulca belirlenecek miktarda huzur hakkı ödenebilir. Ancak, bağımsız yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı ödenmesi zorunludur ve genel kurulca ödenmesi kararlaÅŸtırılan huzur hakkı tutarı diÄŸer üyelere ödenecek tutardan ve Birlik genel sekreterine ödenen toplam aylık ücretin dörtte birinden az olamaz.
(14) Bu maddenin ikinci, sekizinci, dokuzuncu, onuncu, onbirinci ve onikinci fıkralarında yer alan hususlar, bu maddenin birinci fıkrasının (d) ve (e) bentleri için aranmaz.
(15) Bu maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸini temsil eden üyeliÄŸin herhangi bir nedenle boÅŸalması halinde, boÅŸalan üyelik için Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸince bir ay içinde yeni bir temsilci bildirilir.
(16) Bu maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan üyeliklerin herhangi bir nedenle boÅŸalması halinde ise, seçim yapılan bir önceki genel kurul toplantısında yedek olarak belirlenen bağımsız yönetim kurulu üyesi, yönetim kurulu tarafından bağımsız yönetim kurulu üyeliÄŸine tayin olunur.
 
Yönetim kurulu üyeliÄŸine seçim usulü
MADDE 16-

(1) Yönetim kurulu üyeliÄŸi seçimi her üye grubu için aÅŸağıdaki usullere göre yapılır.

a) Aracı kurumları temsil edecek üç üyenin belirlenmesinde,

1) Genel kurulun yapıldığı takvim yılından önceki takvim yılında gerçekleÅŸtirdikleri pay piyasası iÅŸlem hacimleri toplamı en yüksek olan ilk on aracı kurumdan bir üye,
2) Genel kurulun yapıldığı takvim yılından önceki bağımsız denetimden geçmiÅŸ ara dönem finansal tablolarına göre halka arz yüklenim ve yönetim komisyonları, iÅŸletme satın alma veya birleÅŸmesi aracılık komisyonları, yatırım danışmanlığı gelirleri ve Kurulca belirlenecek diÄŸer kurumsal finansman ve danışmanlık gelirleri toplamı en yüksek olan ilk on aracı kurumdan bir üye,
3) Üye aracı kurumların tamamının içerisinden bir üye,

b) Bankaları temsil edecek iki üyenin belirlenmesinde,

1) Genel kurulun yapıldığı takvim yılından önceki takvim yılında gerçekleÅŸtirdikleri sabit getirili menkul kıymetler ile menkul kıymetlerin geri alım veya satım taahhüdü ile alım satım iÅŸlem hacimleri (borsa dışında yapılan ve borsanın belirlediÄŸi ÅŸartlarla tescil edilen iÅŸlemler dahil olmak üzere) toplamı en yüksek olan ilk on bankadan bir üye,
2) (1) numaralı alt bentte yer almayan bankalardan bir üye,

c) Portföy yönetim ÅŸirketlerini temsil edecek iki üyenin belirlenmesinde,

1) Yönetilen portföylerin deÄŸerine göre ilk on portföy yönetim ÅŸirketinden bir üye,
2) (1) numaralı alt bentte yer almayan portföy yönetim ÅŸirketlerinden bir üye,

ç) Payları borsada iÅŸlem gören yatırım ortaklıklarını temsilen bir üyenin belirlenmesinde; genel kurulun yapıldığı takvim yılından önceki bağımsız denetimden geçmiÅŸ ara dönem finansal tablolarına göre aktif büyüklüÄŸü en yüksek on yatırım ortaklığından bir üye olmak üzere, genel kurulda her grup tarafından kendi aralarında aday gösterildikten sonra genel kurulca gizli oyla seçim yapılır.
d) Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesinde aÅŸağıda yer verilen esaslara uyulur.

1) Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin, Birlik üyeleri ve bunların yönetim kontrolünü elinde tuttuÄŸu ÅŸirketler nezdinde son beÅŸ yılda fiili bir görev almamış olması ve üyelerle danışmanlık dahil iÅŸ ve/veya ortaklık iliÅŸkisi içerisinde olmaması gerekmektedir.
2) Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin sermaye piyasaları alanında en az on yıllık mesleki tecrübeye sahip olmaları zorunludur.
3) Aday Öneri Komitesi, Kurul BaÅŸkanı, Borsa Ä°stanbul Anonim Åžirketi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Birlik BaÅŸkanı veya bunlar tarafından belirlenecek birer kiÅŸi olmak üzere üç kiÅŸiden oluÅŸur ve sadece seçim yapılacak ilgili dönem için görev yapar. Aday Öneri Komitesi, en geç bağımsız yönetim kurulu üyelerinin seçileceÄŸi yılın Ocak ayı sonuna kadar oluÅŸturulur.
4) Bağımsız yönetim kurulu üyesi olma niteliklerine sahip olanlar bağımsız yönetim kurulu üyesi olma talebiyle ilgili yılın Åžubat ayı sonuna kadar Aday Öneri Komitesine yazılı olarak baÅŸvuruda bulunur. BaÅŸvuru sürecine iliÅŸkin esaslar Birlik internet sayfasında ilan edilir.
5) Aday Öneri Komitesi aynı yönde en az iki olumlu oyla karar alır. Komite, seçilecek asil ve yedek bağımsız yönetim kurulu üye sayısının iki katına kadar adaydan oluÅŸan aday öneri listesini Mart ayı sonuna kadar Kurula gönderir. Kurul, Birlik genel kurul toplantısından üç hafta öncesine kadar Aday Öneri Komitesi tarafından gönderilen listedeki adaylar arasından seçilecek asil ve yedek bağımsız üye sayısının bir fazlasından oluÅŸan kesin aday listesini genel kurulun seçimine sunmak üzere BirliÄŸe gönderir.
6) Genel kurulda kesin aday listesindeki adaylar arasında oylama yapılır. Oylamada adaylar en çok oy alandan en az oy alana göre sıralanır ve seçilecek aday sayısına göre asil ve yedek üye olarak belirlenir.

 
Yönetim kurulu toplantıları ve kararları
MADDE 17-

(1) Yönetim kurulu en az ayda bir kez toplanır. Yönetim kurulu ayrıca Birlik iÅŸleri ihtiyaç gösterdikçe yönetim kurulu baÅŸkanının, yönetim kurulu baÅŸkanının bulunmaması halinde baÅŸkan vekilinin çaÄŸrısı üzerine toplanır. Her yönetim kurulu üyesi yönetim kurulunun toplantıya çaÄŸrılmasını yazı ile yönetim kurulu baÅŸkanından isteyebilir. Yönetim kurulu, Birlik merkezinde veya yönetim kurulu baÅŸkanının uygun göreceÄŸi baÅŸka bir yerde toplanır. Toplantı gündemi genel sekreter tarafından yönetim kurulu üyelerine ve denetleme kurulu üyelerine gönderilir. Yönetim kurulu baÅŸkanı tarafından toplantı yerinin Birlik merkezi dışında yapılmasına karar verilmesi halinde, toplantı yerine iliÅŸkin bilgiler gündemle birlikte yönetim kurulu üyelerine ve denetleme kurulu üyelerine bildirilir.
(2) Yönetim kurulunun toplanabilmesi için üyelerden en az yedisinin toplantıya katılması gerekir. Kararlar, yönetim kurulu üyelerinin en az yedisinin olumlu oyuyla alınır. Toplantıya katılan üyelerin çoÄŸunluÄŸunun talebi halinde gündeme madde ilave edilebilir.
(3) Yönetim kurulu toplantısı tamamen elektronik ortamda veya bazı üyelerin fiziken mevcut bulundukları bir toplantıya bir kısım üyelerin elektronik ortamda katılması yoluyla da icra edilebilir.
(4) Yönetim kurulu üyeleri, doÄŸrudan veya dolaylı olarak kendilerini veya kendileri ile ilgili kiÅŸileri veya temsilcisi oldukları üyeleri ilgilendiren kararların alınmasında toplantılara katılamaz ve oy kullanamazlar.
 
Yönetim kurulunun görev ve yetkileri
MADDE 18-

(1) Yönetim kurulu BirliÄŸin yürütme ve karar organıdır ve görevleri ÅŸunlardır:

a) BirliÄŸin görevleri arasında yer alan ve genel kurulun yetkileri dışında kalan konularda kararlar almak,
b) ÜyeliÄŸe kabul baÅŸvurularını karara baÄŸlamak,
c) Meslek kurallarını ve disiplin yönetmeliÄŸini hazırlayıp genel kurula sunmak,

ç) Üyelerin iÅŸlemlerinde uygulanan usullerde birlik saÄŸlanmasına iliÅŸkin standartlar oluÅŸturmak,
d) Birlik adının üyeler tarafından kullanılmasına iliÅŸkin esasları belirlemek,
e) Bu Statünün 24 üncü maddesinde öngörülen disiplin cezalarını vermek,
f) BirliÄŸin iÅŸleyiÅŸine ve personel istihdamına iliÅŸkin esasları belirlemek, Birlik genel sekreterini ve diÄŸer personelini atamak ve Kurulun uygun görüÅŸünü alarak ücret artışlarını belirlemek,
g) Birlik iÅŸlerinin yürütülmesi ile ilgili çalışma komiteleri oluÅŸturmak ve çalışma esaslarını belirlemek,
ÄŸ) Birlik bütçesi ve kesin hesabı ile faaliyet raporunu hazırlayarak genel kurula sunmak,
h) Birlik gelirlerinin tahsilini saÄŸlamak ve takibini yapmak,
ı) Üyelerin iÅŸlemleri hakkında BirliÄŸe verilecek periyodik rapor ve bilgileri saptamak,
i) BirliÄŸin yurt içi veya yurt dışında oluÅŸturacağı teÅŸkilat ve temsilcilikleri ile ofisleri belirlemek,
j) Bu Statüde yapılacak deÄŸiÅŸiklikler hakkında genel kurula öneride bulunmak,
k) Mevzuat ve bu Statü ile verilen diÄŸer görevleri yerine getirmek.

 
Yönetim kurulu karar defteri
MADDE 19-

(1) Yönetim kurulu toplantılarında alınan kararlar bir tutanaÄŸa baÄŸlanır ve en geç onbeÅŸ gün içinde karar defterine yazılıp baÅŸkan ve toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
(2) Yönetim kurulu karar defteri elektronik ortamda tutulabilir. Basılı olarak tutulması halinde yönetim kurulu kararları, sayfa aralarında açıklık bırakılmamak ve satır aralıklarında çıkıntı olmamak kaydıyla, noterden onaylanmış birbirini izleyen sıra numaralı ciltli deftere, metnin saÄŸlığından hiç bir ÅŸekilde ÅŸüpheyi gerektirmeyecek bir biçimde tarih ve numara sırasıyla yazılır.
 
Denetleme kurulu
MADDE 20-

(1) Denetleme kurulu beÅŸ üyeden oluÅŸur. Denetleme kuruluna,

a) Aracı kurumlardan iki üye,
b) Bankalardan bir üye,
c) Portföy yönetim ÅŸirketlerinden bir üye,
ç) Payları borsada iÅŸlem gören yatırım ortaklıklarından bir üye olmak üzere, yönetim kurulunda temsil edilmeyen Birlik üyesi kuruluÅŸlar arasından, genel kurulda her grup tarafından kendi aralarında aday gösterildikten sonra genel kurulca gizli oyla seçim yapılır. Seçilecek adayların bu Statünün 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan niteliklere sahip olması zorunludur.

(2) Denetleme kurulunda Birlik üyesi her kuruluÅŸun en fazla bir üyesi bulunur. Aralarında doÄŸrudan ya da dolaylı yönetim ve/veya %10’u aÅŸan tutarda sermaye iliÅŸkisi bulunan Birlik üyesi kuruluÅŸlar denetleme kurulunda en fazla bir üye ile temsil edilirler.
(3) Denetleme kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır. Üyeler, üst üste en fazla iki defa genel kurul tarafından seçilebilir. Aradan bir dönem geçmedikçe denetim kurulu üyeliÄŸi için tekrar aday olunamaz.
(4) Denetleme kurulu üyesinin temsil ettiÄŸi Birlik üyesi kuruluÅŸ ile iliÅŸkisinin kesilmesi halinde, üç iÅŸ günü içerisinde Birlik üyesi tarafından BirliÄŸe yazılı olarak bildirim yapılır. Bildirimin yapıldığı tarihte denetleme kurulu üyeliÄŸi kendiliÄŸinden sona erer. Bu durumda Birlik üyesi kuruluÅŸ tarafından bu Statünün 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan niteliklere sahip bir temsilci, eskisinin kalan görev süresini tamamlamak üzere on gün içinde BirliÄŸe yazılı olarak bildirilir.
(5) Birlik üyesi kuruluÅŸ tarafından temsilcisinin ayrılmasından itibaren on gün içinde yeni temsilci bildirilmezse ya da baÅŸka bir sebeple dönem içinde bir denetleme kurulu üyeliÄŸi boÅŸalırsa, denetleme kurulu üyeliÄŸinin boÅŸaldığı grupta önceki genel kurulda seçilen üyeler dışında en çok oyu alan ve yönetim kurulunda temsil edilmeyen Birlik üyesi kuruluÅŸun temsilcisi, denetleme kurulu tarafından denetleme kurulu üyeliÄŸine tayin olunur. Önceki genel kurulda oyların eÅŸit çıkması halinde, eÅŸitler arasında, bir önceki takvim yılı sonu itibarıyla, bağımsız denetimden geçmiÅŸ finansal tablolarına göre aktif toplamı en büyük olan kuruluÅŸ üyeliÄŸe tayin edilir.
(6) Seçilecek grupta bir önceki genel kurulda seçilen Birlik üyesi kuruluÅŸlar dışında aday olmaması halinde ise, boÅŸalan grupta yer alan ve bir önceki takvim yılı sonu itibarıyla bağımsız denetimden geçmiÅŸ finansal tablolarına göre aktif toplamı en büyük olan ve yönetim kurulunda temsil edilmeyen Birlik üyesi kuruluÅŸ denetleme kurulu üyeliÄŸine tayin edilir. Söz konusu kuruluÅŸun denetleme kurulu üyeliÄŸini kabul etmemesi halinde, bu maddede belirlenen kriterlere göre belirlenen bir sonraki sıradaki Birlik üyesi kuruluÅŸ denetleme kurulu tarafından eskisinin kalan görev süresini tamamlamak üzere üye olarak atanır.
(7) Yeni atanan kuruluÅŸun denetleme kurulu üyeliÄŸi ilk toplanacak genel kurulda onaya sunulur.
(8) Denetleme kurulu üyeleri, BirliÄŸin bütün hesap ve iÅŸlemlerini inceleyerek, BirliÄŸin çalışmaları hakkındaki görüÅŸlerini bir raporla olaÄŸan genel kurul toplantılarına sunarlar.
(9) Denetleme kurulu üyeleri istedikleri takdirde, oy hakkı bulunmaksızın yönetim kurulu toplantılarına katılabilirler ve gerekli gördükleri konuların yönetim kurulu gündemine alınmasını talep edebilirler.
(10) Denetleme kurulu üyelerine genel kurulca belirlenecek miktarda huzur hakkı ödenebilir.
 
Birlik başkanı
MADDE 21-

(1) Yönetim kurulu baÅŸkanı aynı zamanda BirliÄŸin de baÅŸkanıdır. BaÅŸkan, BirliÄŸin en üst amiri olup, BirliÄŸin genel yönetimi ve temsili ile görevlidir. BaÅŸkan idari merciler ve yargı mercileri ile üçüncü kiÅŸilere karşı BirliÄŸi temsil eder ve ilgili mevzuat, genel kurul ve yönetim kurulu kararları çerçevesinde BirliÄŸi yönetir.
(2) Birlik baÅŸkanının izin, hastalık, yurt içi ve yurt dışı görevlendirme durumları ve görevinde bulunmadığı diÄŸer hallerde Birlik baÅŸkanına verilmiÅŸ olan görev ve yetkilerin kesintisiz olarak yürütülmesi, baÅŸkan vekili tarafından saÄŸlanır.
 
Genel sekreter
MADDE 22-

(1) BirliÄŸe iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemler genel sekreter tarafından yürütülür. Genel sekreter yönetim kurulu tarafından atanır. Genel sekreter olarak atanma koÅŸulları ile genel sekreterin diÄŸer yetki ve görevleri Birlik yönergelerinde düzenlenir. Genel sekreterin baÅŸlıca görev ve yetkileri ÅŸunlardır:

a) BaÅŸkan ve yönetim kurulu tarafından verilen görevleri yerine getirmek,
b) BirliÄŸin iÅŸlem ve yazışmalarını yönetmek,
c) Birlik personelinin özlük iÅŸlerine ait sicil kayıtlarının düzenlenmesini ve saklanmasını saÄŸlamak,
ç) BirliÄŸin bütçe taslağını hazırlamak,
d) DemirbaÅŸ ve ayniyat kayıtlarının düzenlenmesini ve saklanmasını saÄŸlamak,
e) Birlik muhasebesi ile diğer defterlerin tutulmasını sağlamak,
f) Genel kurul ve yönetim kurulu kararlarının üyelere duyurulmasını ve uygulanmasını saÄŸlamak,
g) Yayın organları ve basın ile iliÅŸkileri düzenlemek.

(2) Genel sekretere maaÅŸ, aylık, ücret, prim, zam, tazminat, ikramiye, fazla mesai, kâr payı ve her ne ad altında olursa olsun bir yıl içinde yapılan ödemeler toplamına Kurulca bir üst sınır getirilebilir. BirliÄŸin diÄŸer personel ücretleri genel sekreter için belirlenen tutarı aÅŸamaz.
 
Disiplin komitesi
MADDE 23-

(1) Disiplin komitesi beÅŸ üyeden oluÅŸur. 24 üncü madde çerçevesinde disiplin soruÅŸturmalarının yürütülmesine yardımcı olmak üzere, disiplin komitesine,

a) Aracı kurumlardan iki üye,
b) Bankalardan bir üye,
c) Portföy yönetim ÅŸirketlerinden bir üye,
ç) Payları borsada iÅŸlem gören yatırım ortaklıklarından bir üye olmak üzere, yönetim kurulunda temsil edilmeyen Birlik üyesi kuruluÅŸlar arasından genel kurulda her grup tarafından kendi aralarında aday gösterildikten sonra, genel kurulca gizli oyla seçim yapılır. Seçilecek adayların bu Statünün 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan niteliklere sahip olması zorunludur.

(2) Disiplin komitesinde Birlik üyesi her kuruluÅŸun en fazla bir üyesi bulunur. Aralarında doÄŸrudan ya da dolaylı yönetim ve/veya %10’u aÅŸan tutarda sermaye iliÅŸkisi bulunan Birlik üyesi kuruluÅŸlar disiplin komitesinde en fazla bir üye ile temsil edilirler.
(3) Disiplin komitesi üyelerinin görev süresi iki yıldır. Süresi dolan üyeler tekrar seçilebilirler.
(4) Disiplin komitesi üyesinin, temsil ettiÄŸi Birlik üyesi kuruluÅŸ ile iliÅŸkisinin kesilmesi halinde, üç iÅŸ günü içerisinde Birlik üyesi tarafından BirliÄŸe yazılı olarak bildirim yapılır. Bildirimin yapıldığı tarihte disiplin komitesi üyeliÄŸi kendiliÄŸinden sona erer. Bu durumda Birlik üyesi kuruluÅŸ tarafından bu Statünün 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan niteliklere sahip bir temsilci, kalan görev süresini tamamlamak üzere on gün içinde BirliÄŸe yazılı olarak bildirilir.
(5) Birlik üyesi kuruluÅŸ tarafından temsilcisinin ayrılmasından itibaren on gün içinde yeni temsilci bildirilmezse ya da baÅŸka bir sebeple dönem içinde bir disiplin komitesi üyeliÄŸi boÅŸalırsa, disiplin komitesi üyeliÄŸinin boÅŸaldığı grupta önceki genel kurulda seçilen üyeler dışında en çok oyu alan Birlik üyesi kuruluÅŸun temsilcisi, yönetim kurulunda temsil edilmeyen Birlik üyesi kuruluÅŸlar arasından disiplin komitesi tarafından disiplin komitesi üyeliÄŸine tayin olunur. Önceki genel kurulda oyların eÅŸit çıkması halinde, eÅŸitler arasında, bir önceki takvim yılı sonu itibarıyla bağımsız denetimden geçmiÅŸ finansal tablolarına göre aktif toplamı en büyük olan kuruluÅŸ üyeliÄŸe tayin edilir.
(6) Seçilecek grupta bir önceki genel kurulda seçilen Birlik üyesi kuruluÅŸlar dışında aday olmaması halinde ise, boÅŸalan grupta yer alan ve bir önceki takvim yılı sonu itibarıyla bağımsız denetimden geçmiÅŸ finansal tablolarına göre aktif toplamı en büyük olan ve yönetim kurulunda temsil edilmeyen Birlik üyesi kuruluÅŸ disiplin komitesi üyeliÄŸine tayin edilir. Söz konusu kuruluÅŸun disiplin komitesi üyeliÄŸini kabul etmemesi halinde, bu maddede belirlenen kriterlere göre belirlenen bir sonraki sıradaki Birlik üyesi kuruluÅŸ disiplin komitesi tarafından eskisinin görev süresini tamamlamak üzere atanır.
(7) Yeni atanan kuruluÅŸun disiplin komitesi üyeliÄŸi ilk toplanacak genel kurulda onaya sunulur.
(8) Disiplin komitesi üyeleri, doÄŸrudan veya dolaylı olarak kendilerini veya kendileri ile ilgili kiÅŸileri ya da temsilcisi oldukları Birlik üyesi kuruluÅŸları ilgilendiren kararların alınmasında toplantılara katılamaz ve oy kullanamazlar.
(9) Disiplin komitesi üyelerine yaptıkları görev karşılığında her ne ad altında olursa olsun herhangi bir ödeme yapılmaz.
 
Disiplin cezaları
MADDE 24-

(1) Meslek onuruna veya meslek ilke ve kurallarına uymayacak fiil ve iÅŸlemlerde bulunan, müÅŸterisine karşı yükümlülüklerini haklı bir neden olmaksızın yerine getirmeyen, Birlik üyeliÄŸinin gerektirdiÄŸi ÅŸekilde davranmayan, sermaye piyasasının düzenini bozan, piyasada haksız rekabete yol açan, dürüstlük kuralına aykırı hareket eden, faaliyetlerine hile karıştıran, faaliyetlerin açık ve düzenli yürütülmesine engel olan ve ilgili mevzuata ve kararlara aykırı hareket eden Birlik üyeleri hakkında fiil ve iÅŸlemin nitelik ve önemine göre aÅŸağıdaki disiplin cezaları uygulanır:

a) Uyarı: Ä°lgiliye, mesleÄŸinin icrasında, yükümlülük ve davranışlarında daha dikkatli ve itinalı hareket etmesi gerektiÄŸinin yazı ile bildirilmesidir.
b) Kınama: İlgilinin mesleğinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.
c) Ä°dari para cezası: Kanunun 103 üncü maddesinin beÅŸinci fıkrası uyarınca verilen cezadır. Birlik üyesinin bir fiili nedeniyle Kanunun 103 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca ceza verildiÄŸi durumda, aynı fiil için bu hüküm uygulanmaz. Ä°dari para cezalarına itiraz Kabahatler Kanunu hükümlerine göre yapılır.
ç) Birlik üyeliÄŸinden geçici çıkarma: Yapmış olduÄŸu bir fiil veya iÅŸlem sonucu disiplin cezası ya da idari para cezası alan Birlik üyesinin, fiilin mahiyet ve önemi dikkate alınarak altı ayı aÅŸmamak üzere geçici bir süre için Birlik üyeliÄŸinden çıkarılması ve Birlik üyesi olmasının getirdiÄŸi haklardan mahrum edilmesidir.
d) Birlik üyeliÄŸinden sürekli çıkarma: Birlik üyeliÄŸi sıfatının sona erdirilmesidir.

(2) Üyeler, haklarında verilen disiplin kararlarına karşı kararın ilgiliye tebliÄŸini izleyen on iÅŸ günü içerisinde Kurul nezdinde itiraz edebilirler. Ä°tiraza iliÅŸkin olarak Kurul tarafından verilecek kararlar kesindir.
(3) Disiplin cezalarını gerektiren fiillere, disiplin kovuÅŸturmasının yürütülmesine ve disiplin siciline iliÅŸkin esaslar Birlik tarafından Kurulun da uygun görüÅŸü alınarak hazırlanıp, genel kurul tarafından onaylanan Yönetmelik ile belirlenir.
 
Meslek komiteleri ve diÄŸer komiteler
MADDE 25-

(1) Meslek komiteleri, yönetim kurulunun danışma birimi niteliÄŸinde olup, kendi gruplarını ilgilendiren alanlarda, yönetim kurulunca verilen ya da re’sen belirledikleri konularla ilgili olarak, gerekiyorsa diÄŸer komitelerle ortaklaÅŸa çalışarak görüÅŸ ve önerilerde bulunmak üzere oluÅŸturulan komitelerdir.
(2) Yönetim kurulunca;

a) Aracı kurumlardan Aracı Kurumlar Meslek Komitesine,
b) Bankalardan Bankalar Meslek Komitesine,
c) Portföy yönetim ÅŸirketlerinden Portföy Yönetim Åžirketleri Meslek Komitesine,
ç) Payları borsada iÅŸlem gören yatırım ortaklıklarından Yatırım Ortaklıkları Meslek Komitesine, olmak üzere, gerekli görülecek sayıda komite üyesi ve ilgili gruplardan seçilmiÅŸ bir yönetim kurulu üyesi komite baÅŸkanı olarak atanır. Komitenin seçeceÄŸi bir üye ise baÅŸkan vekili olarak görev yapar.

(3) Birlik yönetim kurulu, bu komiteler dışında gerekli gördüÄŸü konularda komiteler kurabilir. Komitelere üye olarak atanacaklara ve komitelerin çalışma usullerine iliÅŸkin esaslar yönetim kurulunca belirlenir.
(4) Meslek komitesi üyelerine yaptıkları görev karşılığında her ne ad altında olursa olsun herhangi bir ödeme yapılmaz.
(5) Meslek komiteleri Birlik iÅŸleri ihtiyaç gösterdikçe ve yılda en az iki defa olmak üzere, komite baÅŸkanının daveti ile toplanır. Meslek komitelerinin sekretarya hizmeti genel sekreterce belirlenecek ilgili Birlik bölümlerince yerine getirilir. Meslek komitelerinin çalışma sonuçları komite baÅŸkanları tarafından yönetim kurulu gündemine alınması için Birlik BaÅŸkanına bildirilir.
(6) Birlik tarafından talep edilmesi halinde meslek komitelerine Kuruldan katılım sağlanabilir.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Mali Hükümler
 
BirliÄŸin gelirleri
MADDE 26-

(1) Birliğin gelirleri aşağıdaki kaynaklardan sağlanır:

a) Üyelerin bir defaya mahsus verecekleri giriÅŸ ücreti,
b) Gider payları,
c) Yıllık aidat,
ç) Bir önceki yıldan devreden gelir fazlaları,
d) Her türlü bağışlar,
e) Yayın gelirleri,
f) EÄŸitim, kurs ve seminer gelirleri,
g) Sair gelirler.

 
Mali hükümler
MADDE 27-

(1) BirliÄŸin hesap dönemi takvim yılıdır.
(2) Birlik yıl sonu finansal durum tablosunu, gelir-gider tablosunu ve faaliyet raporunu genel kurul daveti ile birlikte üyelerine ve Kurula gönderir.
(3) GiriÅŸ ücretinin alındığı yıl ayrıca yıllık aidat alınmaz. GiriÅŸ ücreti genel kurulun önerisi ve Kurulun onayı ile belirlenir.
(4) Birlik, gelirlerinden fazla gider yapamaz. BirliÄŸin faaliyetlerini istikrarlı ÅŸekilde sürdürmesi amacıyla 26 ncı maddenin (ç) bendinde yer alan gelir fazlaları, cari yıl bütçesinin % 25’ine ulaşıncaya kadar yedek akçe olarak ayrılır.
(5) Genel kurulda kabul edilen yıllık aidatlar ile gider paylarının Ocak ve Temmuz ayları içinde iki eÅŸit taksit halinde yatırılması zorunludur.
(6) Birlik üyeliÄŸinin sona ermesi halinde peÅŸin tahsil edilen yıllık aidatlar ile gider payları iade edilmez.
(7) Kurul tarafından faaliyetleri geçici olarak durdurulan kuruluÅŸlar, yine Kurul tarafından faaliyetlerinin devamına karar verilme tarihine kadar yıllık aidat ve gider payı ödemezler. Faaliyete baÅŸlamaları halinde, faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduÄŸu döneme iliÅŸkin gider payı ve aidat borçlarını faaliyete baÅŸladıkları tarihten itibaren bir ay içinde yasal faizi ile birlikte ödemekle yükümlüdürler.
(8) Faaliyetleri geçici olarak durdurulan üyelerin faaliyetlerinin sürekli durdurulması durumunda, faaliyette bulunmadığı döneme iliÅŸkin olarak BirliÄŸe olan gider payı ve aidat borçları silinir.
(9) Birlik ödentileri, belirlenen süre içinde ödenmediÄŸi takdirde, Birlik tarafından cebri icra yoluyla tahsil olunur. Birlik ödentilerinin ödenmesine dair kararlar 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı Ä°cra Ä°flas Kanunun 68 inci maddesinde yazılı resmi belge niteliÄŸindedir.
(10) GiriÅŸ ücretleri, gider payları ve yıllık aidatlar Birlik yönetim kurulu tarafından karar verilen bankalarda açılan özel hesaplara yatırılır.
 
BEŞİNCÄ° BÖLÜM
DiÄŸer Hükümler
 
Yasal defterler
MADDE 28-

(1) Birlik tarafından aşağıda yazılı defterler ve gerekli diğer defterler basılı veya elektronik ortamda tutulur:

a) Üye kayıt defteri,
b) Yevmiye defteri, defteri kebir, envanter ve gerekli yardımcı muhasebe defterleri,
c) Yönetim kurulu karar defteri,
ç) Gelen ve giden evrak defteri.

 
Birliğin yapamayacağı işler
MADDE 29-

(1) Birlik, kuruluÅŸ amaçları ve bu Statüde belirtilenler dışında faaliyette bulunamaz.
(2) BirliÄŸin sorumlu organlarının amaçları dışında faaliyet göstermesi durumunda, Kurulun veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkeme kararıyla görevlerine son verilir ve yerlerine bu Statüde yer alan esaslar çerçevesinde ve görevlerine son verilen kuruluÅŸları temsil etmiyor olmak koÅŸulu ile yenileri seçtirilir. Görevlerine son verilen Birlik organları üyelerinin cezai sorumlulukları saklıdır. Birlik organlarının, yukarıdaki hükümler gereÄŸince görevlerine son verilmesine neden olan tasarrufları hükümsüzdür.
 
Sır saklama yükümlülüÄŸü
MADDE 30-

(1) Birlik yönetim kurulu ve diÄŸer tüm komitelerin üyeleri ile Birlik personeli, sıfat ve görevleri dolayısıyla ilgililere ve üçüncü kiÅŸilere ait öÄŸrendikleri sırları mevzuat uyarınca yetkili olanlar dışındakilere açıklayamazlar ve bu sırları doÄŸrudan ya da dolaylı olarak kendileri veya baÅŸkaları yararına kullanamazlar. Bu yükümlülük görevden ayrılmalarından sonra da devam eder.


Denetim
MADDE 31-

(1) Birlik, Kurul tarafından her yıl denetlenir. BirliÄŸin her türlü iÅŸlem ve hesaplarının denetimine iliÅŸkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir. Kurul tarafından bu kapsamda yapılan denetime iliÅŸkin denetim raporunun bir örneÄŸi en geç izleyen yılın altıncı ayı sonuna kadar Kurulun ilgili olduÄŸu Bakanlığa gönderilir. Ä°lgili Bakan; BirliÄŸin faaliyetinin kuruluÅŸ amacına uygunluÄŸunun saÄŸlanması için Kuruldan gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebileceÄŸi gibi BirliÄŸin her türlü iÅŸlem ve hesaplarını denetlemeye de yetkilidir.
(2) BirliÄŸin yetkili organlarınca alınan kararlara karşı, kararın ilgiliye tebliÄŸini izleyen on iÅŸ günü içinde Kurul nezdinde itiraz edilebilir. Ä°tiraza iliÅŸkin olarak Kurul tarafından verilecek kararlar kesindir.
 
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 32-

(1) 8/1/2001 tarihli ve 2001/1914 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüÄŸe konulan Türkiye Sermaye Piyasası Aracı KuruluÅŸları BirliÄŸi Statüsü yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) Mevzuatta Türkiye Sermaye Piyasası Aracı KuruluÅŸları BirliÄŸi Statüsüne yapılan atıflar bu Statüye yapılmış sayılır.
 
Ä°lk bağımsız yönetim kurulu üyelerinin seçim süreci
GEÇÄ°CÄ° MADDE 1-

(1) Kanunun geçici 5 inci maddesi çerçevesinde Birlik organlarının seçiminde, bu Statünün 16 ncı maddesi uyarınca oluÅŸturulması gereken Aday Öneri Komitesi Statünün yayımlanmasından itibaren bir ay içerisinde oluÅŸturulur ve bu süre içerisinde bağımsız yönetim kurulu üyeliÄŸine aday olacak kiÅŸiler Birlik nezdinde yazılı olarak adaylık baÅŸvurusunda bulunurlar. BaÅŸvuru ÅŸartları ve koÅŸulları, Birlik internet sitesinde duyurulur. En geç Statünün yayımlandığı ayı takip eden ayın sonunda Aday Öneri Komitesi tarafından belirlenen bağımsız yönetim kurulu üyeliÄŸi adayları Kurula bildirilir.
 
GiriÅŸ ücreti
GEÇÄ°CÄ° MADDE 2-

(1) Türkiye Sermaye Piyasası Aracı KuruluÅŸları BirliÄŸinin mevcut üyeleri giriÅŸ ücreti ödemezler.
(2) Kanunun geçici 5 inci maddesi uyarınca BirliÄŸe ilk defa üye olacak kuruluÅŸlar ile 2014 yılında üye olacak tüm kuruluÅŸlar için giriÅŸ ücreti 5.000 Türk Lirasıdır.
 
Yürürlük
MADDE 33-

(1) Bu Statü yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
 
Yürütme
MADDE 34-

(1) Bu Statü hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili olduÄŸu Bakan yürütür.

​

bottom of page