top of page

SERMAYE PÄ°YASASI ARAÇLARININ SATIÅžI TEBLİĞİ


(II-5.2)
 
(28.06.2013 tarih ve 28691 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)

 

TebliÄŸ deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin liste:

1-    1/12/2017 tarihli ve 30257 sayılı Resmi Gazete’de Sermaye Piyasası Araçlarının Satışı TebliÄŸinde (II-5.2) DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ (II-5.2.a) yayımlanmıştır.


BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanım ve Kısaltmalar
 
Amaç
MADDE 1 –

(1) Bu TebliÄŸin amacı sermaye piyasası araçlarının satış yöntemlerine, dağıtımına ve teslimine iliÅŸkin esasları düzenlemektir.
 
Kapsam
MADDE 2 –

(1) Bu TebliÄŸ, sermaye piyasası araçlarının satışında belirlenecek fiyat, satış ÅŸekilleri ve yöntemleri, dağıtım ve teslim esasları ile halka arzda teÅŸviklere ve sermaye piyasası araçlarının satışında özellikli durumlara iliÅŸkin esasları kapsar.
(2) Yatırım fonu ile emeklilik yatırım fonu katılma payları ve deÄŸiÅŸken sermayeli yatırım ortaklığı paylarının ihracı ile halka açık olmayan ortaklıkların ortaklarının mevcut paylarının veya bu ortaklıklarca sermaye artırımı yoluyla çıkarılacak payların halka arz edilmeksizin satışı bu TebliÄŸ hükümlerine tabi deÄŸildir.
 
Dayanak
MADDE 3 –

(1) Bu Tebliğ, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Tanım ve kısaltmalar
MADDE 4 –

(1) Bu TebliÄŸde geçen;

a) Bireysel yatırımcı: Kurumsal yatırımcı tanımı dışında kalan gerçek ve tüzel kiÅŸileri,
b) Borsa: Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde tanımlanan borsayı,
c) Gelişen işletmeler piyasası (GİP): Borsa mevzuatında tanımlanan piyasayı,
ç) Halka arz: Sermaye piyasası araçlarının satın alınması için her türlü yoldan yapılan genel bir çaÄŸrıyı ve bu çaÄŸrı devamında gerçekleÅŸtirilen satışı,
d) Halka arz eden: Sahip olduÄŸu sermaye piyasası araçlarını halka arz etmek üzere Kurula baÅŸvuruda bulunan gerçek veya tüzel kiÅŸiyi,
e) ISIN kodu: Sermaye piyasası araçlarına tahsis edilen uluslararası standartlarda tanımlama numarasını,
f) Ä°hraç: Sermaye piyasası araçlarının ihraççılar tarafından çıkarılıp, halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin satışını,
g) Ä°hraççı: Sermaye piyasası araçlarını ihraç eden, ihraç etmek üzere Kurula baÅŸvuruda bulunan veya sermaye piyasası araçları halka arz edilen tüzel kiÅŸileri,
ÄŸ) Ä°hraç belgesi: Kurulun izahname hazırlanmasına iliÅŸkin düzenlemelerinde tanımlanan belgeyi,
h) Ä°zahname: Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) bendinde tanımlanan kamuyu aydınlatma belgesini,
ı) Kanun: 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,
i) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,
j) Kurumsal yatırımcı: Kurulun yatırım kuruluÅŸlarına iliÅŸkin düzenlemelerinde tanımlanan ve talebe dayalı olarak profesyonel kabul edilenler dışındaki profesyonel müÅŸterileri,
k) MKK: Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketini,
l) MKS: Merkezi kaydi sistemi,
m) Nitelikli yatırımcı: Kurulun yatırım kuruluÅŸlarına iliÅŸkin düzenlemelerinde tanımlanan ve talebe dayalı olarak profesyonel kabul edilenler de dahil profesyonel müÅŸterileri,
n) Ortaklık: Anonim ortaklığı,
o) Sermaye piyasası aracı: Menkul kıymetler ve türev araçlar ile yatırım sözleÅŸmeleri de dahil olmak üzere Kurulca bu kapsamda olduÄŸu belirlenen diÄŸer sermaye piyasası araçlarını,
ö) Tahsisli satış: Sermaye piyasası araçlarının doÄŸrudan yurt dışında ve/veya yurt içinde yerleÅŸik kiÅŸilere borsa dışında tahsisli olarak ya da borsada toptan satışını,
p) Tertip ihraç belgesi: Kurulun izahname hazırlanmasına iliÅŸkin düzenlemelerinde tanımlanan belgeyi,
r) Yatırımcı grubu: Bu TebliÄŸde tanımlanmış olan ya da izahnamede nitelikleri açıkça belirtilen, kendilerine belirli miktar ya da oranda sermaye piyasası aracı tahsis edilecek olan grubu,
s) Yetkili kuruluÅŸ: Kurulca sermaye piyasası araçlarının halka arzında satışa aracılık etmek üzere yetkilendirilmiÅŸ aracı kurumlar ile yatırım ve kalkınma bankalarını,
ÅŸ) Yurt içi yatırımcı: 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre Türkiye’de yerleÅŸik sayılan kiÅŸileri

ifade eder.
 
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Sermaye Piyasası Araçlarının Satış Åžekilleri ile Satışına Ä°liÅŸkin Esaslar
 
Genel esaslar
MADDE 5 –

(1) Sermaye piyasası araçlarının ihracında fiyat, satış ve dağıtım esasları, ihraççı ve/veya halka arz eden tarafından ya da ihraççının yetkili organ kararı ve/veya halka arz edenin yazılı onayının bulunması halinde, yetkili kuruluÅŸ veya varsa konsorsiyum lideri veya eÅŸ liderce bu TebliÄŸde yer alan esaslar çerçevesinde belirlenir. Sermaye piyasası araçlarının halka arz yoluyla satışında, yetkili kuruluÅŸların halka arz fiyatının tespiti ile ilgili olarak Kurul düzenlemelerinde yer alan sorumlulukları saklıdır.
(2) Sermaye piyasası araçlarının halka arz yoluyla satışında, ihraççı ve/veya halka arz edenin yükümlülüklerine izahnamede ve satışa iliÅŸkin diÄŸer belgelerde ayrıntılı olarak yer verilir. Bu yükümlülükler yatırımcılar için en uygun ÅŸekilde yerine getirilir.
(3) Kurul, sermaye piyasası araçlarının halka arz yoluyla satışında, yatırımcıların bunları almalarını kolaylaÅŸtırıcı, hak ve yararlarını koruyucu tedbirlerin alınmasını ve belirli bir satış yönteminin uygulanmasını ihraççıdan, halka arz edenlerden, satışı yapanlardan ve borsalardan isteyebilir.
(4) Payları borsada iÅŸlem gören ortaklıklar ile payları borsada iÅŸlem görmek üzere baÅŸvuruda bulunan ortaklıklarca ihraç edilecek paylar ile yurt içinde ihraç edilecek diÄŸer sermaye piyasası araçlarının teslimi, bunların MKK nezdinde hak sahibinin ismine açılmış hesaplarda izlenmesi yoluyla gerçekleÅŸtirilir. Kurul, sermaye piyasası aracının türüne ve ihraççısının veya MKK üyesinin niteliÄŸine göre sermaye piyasası araçlarının hak sahibi ismine hesap açılmaksızın hesapların toplu olarak tutulmasına karar verebilir.
(5) Yatırımcılar satın almak istedikleri sermaye piyasası aracının bedelini, ihraca iliÅŸkin belgelerde yer alan süre içinde ilgili banka hesabına aktarılmak üzere yatırırlar ve varsa düzenlenen talep formunu doldurup imzalarlar. Yetkili kuruluÅŸlar tarafından gerekli güvenlik önlemlerinin saÄŸlanmış olması koÅŸuluyla, talep formu elektronik ortamda da doldurularak onaylanabilir. Kurumsal yatırımcılar, ödenmeme riskinin yetkili kuruluÅŸlarca üstlenilmesi kaydıyla, sermaye piyasası aracının bedelini talep toplama süresinin bitimini takiben de ödeyebilirler.
(6) Sermaye piyasası araçlarının halka arz yoluyla satışında, yatırımcılar BIST-30 endeksinde yer alan paylar, para piyasası fonları, kısa vadeli tahvil ve bono fonları, kamu borçlanma araçları, döviz, mevduat, borsada iÅŸlem gören özel sektör borçlanma araçları ile kira sertifikaları ve yüksek likiditesi olan Kurulca uygun görülecek benzer varlıkların blokajı yoluyla talepte bulunabilir. Blokaj yoluyla talepte bulunma neticesinde doÄŸabilecek zararlardan yetkili kuruluÅŸ ile ihraççı ve/veya halka arz eden sorumludur. Blokaj yoluyla talepte bulunulması durumunda, blokaja konu edilen varlık karşılığında ne kadarlık bir talepte bulunulabileceÄŸi izahnamede belirtilir.
(7) Kurulca gerekçesi belirtilmek suretiyle ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının satış iÅŸlemlerinin geçici veya sürekli olarak durdurulmasına karar verilmesi durumunda, satışın derhal durdurulması gerekir.
(8) Kanunun 13 üncü maddesi çerçevesinde kayden izlenen sermaye piyasası araçlarının MKK nezdinde izlenen yatırımcı hesabına ya da MKK’daki ilgili hesaplara aktarılması ile birlikte satış tamamlanır.
(9) Kayden izlenmeyen sermaye piyasası araçlarının tesliminde, ilgili sermaye piyasası araçlarının ihracına iliÅŸkin Kurul düzenlemelerinde yer alan hükümlere uyulur.
(10) Vade bitiÅŸ tarihi aynı gün olsa dahi, ihraç tarihindeki vadesi, faiz ya da iskonto oranı veya kullanılan ihraç tavanı farklı olan sermaye piyasası araçları için aynı ISIN kodu kullanılamaz.
 
Satış şekilleri
MADDE 6 –

(1) Sermaye piyasası araçları:

a) Halka arz edilmek suretiyle,
b) Halka arz edilmeksizin;

i) Tahsisli olarak,
ii) Nitelikli yatırımcılara

satılabilir.

(2) Kurulun ilgili düzenlemelerinde aksine bir hükmün bulunmaması kaydıyla, bu maddenin birinci fıkrasında yer alan satış ÅŸekilleri bir arada kullanılabilir.
 
Halka arz edilmeksizin gerçekleÅŸtirilen satış ÅŸekillerine iliÅŸkin genel hükümler
MADDE 7 –

(1) Nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihraç edilen sermaye piyasası araçları, borsa düzenlemeleri çerçevesinde yalnızca nitelikli yatırımcılar arasında alınıp satılmak üzere borsada iÅŸlem görebilir. Tahsisli olarak satılmak üzere ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının ise borsada iÅŸlem görmemesi esastır. Bu maddenin ikinci fıkrası hükmü saklıdır.
(2) Halka açık ortaklıklarca halka arz edilmeksizin ihraç edilen payların, Kurulun payların ihracına iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde borsada iÅŸlem gören nitelikte oluÅŸturulması veya sonradan borsada iÅŸlem gören niteliÄŸe dönüÅŸtürülmesi durumunda, bu paylar yatırımcı sayısı yönünden bir sınırlama olmaksızın borsada iÅŸlem görebilir.
(3) Halka arz edilmeksizin yurt içinde yapılacak satışlarda içeriÄŸi Kurulca belirlenen beyanların satıştan önce yatırımcılara imzalatılması zorunludur. Tahsisli satışlara iliÅŸkin olarak imzalanacak beyanda, satışa konu sermaye piyasası araçlarının risklerine ve yatırımcının bu riskleri anlayıp kabul ettiÄŸine iliÅŸkin bilgiye yer verilir. Nitelikli yatırımcılara yapılacak satışlara iliÅŸkin olarak imzalanacak beyanda ise, satışa konu sermaye piyasası araçlarının riskleri ve yatırımcının bu riskleri anlayıp kabul ettiÄŸi ile yatırımcının nitelikli yatırımcı olduÄŸuna iliÅŸkin açıklama yer alır. Ancak bu TebliÄŸin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde halihazırda MKK nezdinde kaydı tutulan nitelikli yatırımcılardan beyan alınması gerekmez. Bu durumda MKK üyesi yatırım kuruluÅŸları, iÅŸlemi gerçekleÅŸtirmeden önce adına iÅŸlem yapılacak yatırımcının MKK nezdinde kaydı tutulan nitelikli yatırımcılar arasında bulunup bulunmadığını kontrol etmekle yükümlüdür.
(4) Daha önce tahsisli olarak gerçekleÅŸtirilen satışlarda beyanların imzalanmış olması, yatırımcının bu maddenin üçüncü fıkrasındaki beyan yükümlülüÄŸünü ortadan kaldırmaz.
(5) Ä°hraççılar veya varsa yetkili kuruluÅŸlar bu madde çerçevesinde yatırımcılardan aldıkları beyanları bunların alındığı tarihten itibaren beÅŸ yıl süreyle saklamak ve talep edilmesi halinde bir örneÄŸini Kurula göndermek zorundadır.
 
Tahsisli satışlara iliÅŸkin özel hükümler
MADDE 8 –

(1) Payların ikincil piyasa iÅŸlemleri hariç olmak üzere, tahsisli olarak satılan sermaye piyasası araçlarını belirli bir anda elinde bulunduran yatırımcıların sayısının yüz elliyi geçmemesi esastır. ISIN kodu bazında sermaye piyasası aracının vadesi boyunca günlük olarak yapılacak olan kontrolde;

a) MüÅŸterek hesap sahibi kiÅŸiler ayrı ayrı dikkate alınır,
b) Yalnızca gün sonları itibarıyla bakiyesi olan hesaplar dikkate alınır.

(2) Tahsisli olarak satılan sermaye piyasası araçlarının diÄŸer yatırımcılarla birlikte nitelikli yatırımcılar tarafından da satın alınması mümkündür. Bu durumda yüz elli kiÅŸinin hesaplanmasında nitelikli yatırımcılar dikkate alınmaz.
(3) Tahsisli olarak satılan sermaye piyasası araçlarını belirli bir anda elinde bulunduran yatırımcı sayısının yüz elliyi geçmesi durumunda, bu sayının aşıldığı MKK tarafından derhal ihraççıya ve Kurula bildirilir. Ä°hraççı, kendisine yapılan bildirim tarihinden itibaren yirmi iÅŸ günü içerisinde hazırlayacağı izahnamenin onaylanması amacıyla Kurula ve söz konusu sermaye piyasası aracının borsada iÅŸlem görmesi amacıyla borsaya baÅŸvurur.
 
Nitelikli yatırımcılara yapılacak satışlara iliÅŸkin özel hükümler
MADDE 9 –

(1) Nitelikli yatırımcılara yapılacak satışlar, yalnızca bu yatırımcılara yönelik bir çaÄŸrıda bulunulması ve/veya nitelikli yatırımcıların önceden belirlenmesi suretiyle gerçekleÅŸtirilebilir. Sermaye piyasası araçlarının nitelikli yatırımcılara satışında, yatırımcı sayısı yönünden bir kısıtlama uygulanmaz.
(2) Bir yatırımcının nitelikli yatırımcı olduÄŸuna iliÅŸkin bilginin, ilgiliden alınan beyan üzerine MKK üyesi yatırım kuruluÅŸları tarafından MKS’de kayıt altına alınması zorunludur. MKK üyesi yatırım kuruluÅŸlarından birisi tarafından yapılacak kayıt, bir yatırımcının nitelikli yatırımcı olarak kabul edilmesi için yeterlidir. Nitelikli yatırımcıların sahip oldukları tüm tekil hesaplar nitelikli olarak kabul edilir. Ancak müÅŸterek hesapların nitelikli olarak kabul edilebilmesi için hesap sahibi tüm kiÅŸilerin nitelikli yatırımcı özelliÄŸini taşıması gerekir. Kurumsal yatırımcıların MKK nezdinde kaydı tutulan nitelikli yatırımcılar arasına dahil edilmesi, kurumsal yatırımcılardan beyan alınmasına gerek bulunmaksızın MKK üyesi yatırım kuruluÅŸları tarafından res’en yerine getirilir. Bir yatırımcının MKK nezdinde kaydı tutulan nitelikli yatırımcılar arasında bulunup bulunmadığının kontrol edilebilmesini teminen, MKK üyesi yatırım kuruluÅŸlarının eriÅŸimine olanak saÄŸlayacak ÅŸekilde MKK tarafından gerekli sistem kurulur.
(3) Nitelikli yatırımcı özelliÄŸinin kaybedilmesi durumunda, bu durumun ilgili yatırımcı tarafından bir MKK üyesi yatırım kuruluÅŸuna bildirilmesi zorunludur. Bildirim üzerine, söz konusu yatırımcının MKK nezdindeki statüsünün deÄŸiÅŸtirilmesine iliÅŸkin yükümlülük MKK üyesi yatırım kuruluÅŸuna aittir.
(4) Talebe dayalı olarak profesyonel kabul edilenler de dahil olmak üzere, Kurulun yatırım kuruluÅŸlarına iliÅŸkin düzenlemelerinde tanımlanan profesyonel müÅŸteri statüsünden çıkılması durumunda, yatırımcının nitelikli yatırımcı özelliÄŸinin de kaybedildiÄŸi kabul edilir.
 
Halka arz yoluyla gerçekleÅŸtirilen sermaye piyasası ihraçlarına iliÅŸkin satış süreleri
MADDE 10 –

(1) Sermaye piyasası araçlarının halka arzına en erken, izahnamenin ve fiyat tespit raporunun yayımlanmasını takip eden üçüncü gün baÅŸlanabilir. Ä°zahname ve fiyat tespit raporunun farklı günlerde ilan edilmesi durumunda bu süre daha geç yayımlanan belgenin ilan tarihi itibarıyla baÅŸlar. Kurulun izahname hazırlanmasına iliÅŸkin düzenlemelerinde yer alan tasarruf sahiplerine satış duyurusunun ve arz programı sirkülerinin de satıştan önce ayrıca ilan edilmesi gerekir.
(2) (DeÄŸiÅŸik:RG-1/12/2017-30257) Sermaye piyasası araçlarının halka arz fiyatına, fiyat aralığı ile talep toplanması durumunda fiyat aralığına, satışa konu sermaye piyasası aracının nominal deÄŸerine, faiz veya ek getiri aralığına ya da faiz veya iskonto oranına izahnamede yer verilmediÄŸi ve fiyat tespit raporu hazırlama zorunluluÄŸu bulunmadığı durumlarda sermaye piyasası araçlarının halka arzına en erken, izahnamenin önceden yayımlanmış olması kaydıyla bu bilgilerin özel durum açıklamasıyla kamuya duyurulmasını takip eden üçüncü gün baÅŸlanabilir. Sermaye piyasası araçlarının halka arz fiyatı, fiyat aralığı ile talep toplanması durumunda fiyat aralığı ya da faiz veya iskonto oranı yapılacak bir özel durum açıklamasıyla satış ve/veya talep toplama süresinin baÅŸlangıç tarihinden önce veya söz konusu süreler içerisinde izahname deÄŸiÅŸikliÄŸi gerektirmeksizin aÅŸağı yönlü revize edilebilir. Fiyatın satış ve/veya talep toplama süresinin baÅŸlangıç tarihinden önce revize edilmesi durumunda halka arza en erken yapılacak özel durum açıklamasını takip eden ikinci gün baÅŸlanabilir. Söz konusu revizenin satış ve/veya talep toplama süresi içerisinde yapılması durumunda ise belirlenen halka arz süresine asgari iki iÅŸ günü ilave edilir.
(3) Halka arz ettiÄŸi sermaye piyasası araçları borsada iÅŸlem gören ihraççılar için bu maddenin birinci veya ikinci fıkrasında yer alan süreler, takip eden iÅŸ günü olarak uygulanır. Ancak bu durumdaki ortaklıkların paylarının ilk defa halka arz edilmesi durumunda, bu maddenin birinci veya ikinci fıkrasında yer alan süreler uygulanır.
(4) Ä°zahnamenin birden fazla belge ÅŸeklinde hazırlanması durumunda sermaye piyasası aracı notu ve özetin yayımlandığı tarih, izahname yayım tarihi olarak esas alınır.
(5) Bu madde çerçevesinde kamuya duyurulan halka arz fiyatının, satışa konu sermaye piyasası aracının nominal deÄŸerinin, faiz veya ek getiri aralığının ya da faiz veya iskonto oranının kesinleÅŸtirilmemiÅŸ olması durumunda, kesinleÅŸtirilmiÅŸ fiyat, tutar ya da oran, halka arzın bitimini takiben bir iÅŸ günü içerisinde ihraççı ya da halka arz eden tarafından yapılacak özel durum açıklaması ile kamuya duyurulur.
(6) Talep üzerine ve Kurulca uygun görülmesi kaydıyla, bu maddenin ikinci fıkrasında yer alan unsurların kamuya duyurulmasına iliÅŸkin süre kısaltılabilir.
(7) Sermaye piyasası araçlarının halka arz yoluyla satış süresi iki iÅŸ gününden az, yirmi iÅŸ gününden fazla olmamak üzere ihraççı ve/veya halka arz eden tarafından serbestçe belirlenir. Sermaye piyasası araçlarının talep toplama yoluyla satışa sunulduÄŸu halka arzlarda, talep toplama süresi içerisinde yeterli talep gelmesi durumunda dahi, bu sürenin sonuna kadar talep toplamaya devam edilir.
(8) Sermaye piyasası araçlarının halka arzında borsada satış yönteminin kullanılması durumunda;

a) Satışın talep toplanmaksızın gerçekleÅŸmesi durumunda satış süresi iki iÅŸ günüdür. Satılacak sermaye piyasası araçlarının tamamının satışının iki iÅŸ gününden önce tamamlanması durumunda satış sona erdirilir.
b) Satışın talep toplama suretiyle gerçekleÅŸmesi durumunda talep toplama süresi, en az iki iÅŸ günü en fazla üç iÅŸ günüdür. Satışa sunulan sermaye piyasası araçlarına talep toplama süresi içerisinde yeterli talep gelmesi durumunda dahi bu sürenin sonuna kadar talep toplamaya devam edilir.

(9) Tasarruf sahiplerine satış duyurusuna konu payların ya da arz programı sirkülerine konu sermaye piyasası araçlarının satışına, bu duyurunun ya da sirkülerin ilan edildiÄŸi tarihi takip eden on iÅŸ günü içerisinde baÅŸlanır.
(10) Halka açık ortaklıkların sermaye artırımlarında, yeni pay alma hakkının kullanımından sonra kalan payların satışına, yeni pay alma haklarının kullanımının bitiminden itibaren on iÅŸ günü içinde baÅŸlanır.
 
Halka arz edilmeksizin gerçekleÅŸtirilen sermaye piyasası aracı ihraçlarına iliÅŸkin satış süreleri
MADDE 11 –

(1) Halka açık ortaklıkların halka arz edilmeksizin gerçekleÅŸtireceÄŸi sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilen payların satışına, ihraç belgesinin ilan edildiÄŸi tarihi takip eden on iÅŸ günü içerisinde baÅŸlanması ve payların satışının azami on iÅŸ günü içinde tamamlanması zorunludur.
(2) Ä°hraççılar tarafından pay dışındaki sermaye piyasası araçlarının halka arz edilmeksizin satışına, düzenlenen ihraç belgesinin ya da varsa tertip ihraç belgesinin ilan edildiÄŸi tarihi takip eden iÅŸ gününde baÅŸlanabilir.
 
Ä°hraç edilen sermaye piyasası araçlarının satış sürelerine iliÅŸkin ortak hükümler
MADDE 12 –

(1) Kurul, makul gerekçelerin var olması ve ihraççı veya halka arz edenin talep etmesi halinde bu TebliÄŸde öngörülen satış sürelerinin uzatılmasına veya farklı bir satış süresinin belirlenmesine karar verebilir. Bu sürelerin deÄŸiÅŸtirilmesi talebinin Kurulca olumlu karşılanması durumunda sermaye piyasası araçlarının halka arz edilmesi suretiyle satışında, ihraççı veya halka arz eden satış süresine iliÅŸkin yeni tarihleri derhal özel durum açıklaması yoluyla ilan eder.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sermaye Piyasası Araçlarının Halka Arz Yoluyla Satışında Uygulanabilecek Yöntemler
 
Halka arzda uygulanabilecek satış yöntemleri
MADDE 13 –

(1) Sermaye piyasası araçlarının halka arz yoluyla satışında;

a) Talep toplama yoluyla satış yöntemi,
b) Talep toplanmaksızın satış yöntemi,
c) Borsada satış yöntemi 
[Bknz: Kurulun 11.11.2021 tarih ve 59/1669 sayılı kararı]
  

kullanılabilir.
 
Talep toplama yoluyla satış yöntemi
MADDE 14 –

(1) Talep toplama yoluyla satış yöntemi, yatırımcıların halka arz edilen sermaye piyasası araçlarına iliÅŸkin taleplerinin toplanarak bu taleplerin önceden belirlenmiÅŸ usul ve esaslar çerçevesinde karşılanan kısmına iliÅŸkin satışını ifade eder.
(2) Talep toplama yoluyla satış yönteminde, yatırımcıların satışa sunulan sermaye piyasası araçlarına iliÅŸkin talepleri bu TebliÄŸin ekindeki talep formunun düzenlenmesi suretiyle toplanır ve satış iÅŸlemi talep toplandıktan sonra izahnamede belirlenen usul ve esaslara göre gerçekleÅŸtirilir. Sermaye piyasası araçlarının dağıtımı yalnızca talepte bulunanlar arasında yapılır. Yatırımcılar istedikleri takdirde, talep formunda satın almak istedikleri sermaye piyasası aracının miktarına iliÅŸkin bir alt sınır belirleyebilirler. Yetkili kuruluÅŸlar talep formunu kabul etmeden önce yatırımcıların kimlik bilgilerini tespit ederler. Satışı planlanan sermaye piyasası araçlarına iliÅŸkin talep toplanmış olması, bu taleplerin mutlaka karşılanacağı anlamına gelmez.
(3) Ä°zahnamede aksi belirtilmediÄŸi sürece, talep toplama yoluyla satış yönteminin kullanıldığı halka arzlarda izahnamede herhangi bir deÄŸiÅŸiklik olmasa dahi, yatırımcılar talep toplama süresi içerisinde taleplerini deÄŸiÅŸtirme ya da geri alma hakkına sahiptirler.
(4) Talep toplama yoluyla satış yöntemi;

a) Sabit fiyatla talep toplama,
b) Fiyat teklifi alarak talep toplama,
c) Fiyat aralığı ile talep toplama

yoluyla gerçekleÅŸtirilir.
(5) Sabit fiyatla talep toplama yoluyla satış yönteminde;

a) Satışa sunulan aracın pay olması durumunda sabit bir fiyat belirlenerek talep toplanır.
b) Pay dışındaki sermaye piyasası araçlarının satışında aracın niteliÄŸine göre uygun görülen iskonto oranı, kupon faizi oranı gibi sabit kriterler belirlenir.

(6) Fiyat teklifi alarak talep toplama yoluyla satış yönteminde;

a) Satışa sunulan aracın pay olması durumunda asgari bir satış fiyatı belirlenir ve bunun üzerindeki fiyat teklifleri toplanır.
b) Pay dışındaki sermaye piyasası araçlarının satışında aracın niteliÄŸine göre uygun görülen iskonto oranı, kupon faizi oranı gibi kriterler belirlenir ve bu kriterlere dayalı olarak fiyat teklifleri toplanır.

(7) Fiyat aralığı ile talep toplama yoluyla satış yönteminde;

a) Satışa sunulan aracın pay olması durumunda bir taban ve tavan fiyat belirlenerek bu fiyat aralığından yatırımcıların talepleri toplanır.
b) Pay dışındaki sermaye piyasası araçlarının satışında aracın niteliÄŸine göre uygun görülen asgari ve azami iskonto oranı, kupon faizi oranı gibi kriterlerin tespit edilmesi suretiyle belirlenecek taban ve tavan fiyat aralığından yatırımcıların talepleri toplanır.
c) Bu fıkra kapsamındaki talep toplama iÅŸlemlerinin, fiyat aralığında kalmak kaydıyla farklı oran ya da fiyat adımlarından gerçekleÅŸtirilmesi mümkündür.

(8) Fiyat aralığı ile talep toplama yoluyla satış yönteminin kullanılması durumunda tavan fiyat, taban fiyatın yüzde yirmi fazlasını aÅŸmayacak ÅŸekilde belirlenir.
(9) Talep toplama yoluyla satış yönteminin kullanılması durumunda, halka arz edilen paylara yeterli talepte bulunulmaması durumunda, talepte bulunulmayan paylar için bu TebliÄŸin talep toplanmaksızın satış yöntemine iliÅŸkin düzenlemeleri uygulanır.
 
Talep toplanmaksızın satış yöntemi
MADDE 15 –

(1) Talep toplamaksızın satış yöntemi, payları borsada iÅŸlem görmeyen halka açık ortaklıklardan, bu TebliÄŸin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan nitelikleri belirlenmiÅŸ ortaklıklar dışında kalanların paylarının kendileri ya da yetkili kuruluÅŸlar vasıtasıyla belirli bir fiyattan izahnamede belirlenecek bir usulle halka arz edilmek suretiyle satışıdır. Talep toplanmaksızın satış yönteminde yatırımcılar arasında eÅŸitsizliÄŸe yol açmayacak bir usulün belirlenmesi zorunludur.
(2) Talep toplanmaksızın satış yönteminin kullanılması halinde, yatırımcılar tasarruf sahiplerine satış duyurusunda belirtilen süre içinde pay bedellerinin izahnamede belirtilen bankada açılan özel hesaba aktarılması suretiyle sermaye artırımına katılırlar.
 
Borsada satış yöntemi
MADDE 16 – 

(1) Borsada satış yöntemi, sermaye piyasası araçlarının borsa düzenlemeleri çerçevesinde borsada satışını ifade eder.
(2) Borsada satış yönteminin esasları borsa tarafından belirlenir. Borsa tarafından birden fazla satış yönteminin belirlenmiÅŸ olması durumunda, ihraççı ve/veya halka arz eden tarafından seçilen yönteme göre satış gerçekleÅŸtirilebilir.
 
NiteliÄŸi belirlenmiÅŸ ortaklıklarca halka arz edilecek paylar için uygulanacak satış yöntemleri
MADDE 17 –

(1) Payları borsada iÅŸlem gören ortaklıkların borsada iÅŸlem sırası bulunan belirli bir gruba dahil paylarına iliÅŸkin sermaye artırımlarında yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan payların satışında borsada satış yönteminin kullanılması zorunludur. Yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan paylar, nominal deÄŸerin altında satışa sunulamaz.
(2) Payları borsada iÅŸlem gören ortaklıkların, borsada iÅŸlem sırası bulunmayan belirli bir gruba dahil paylarına iliÅŸkin yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan payların satışında borsada satış yönteminin kullanılması zorunlu deÄŸildir. Borsada satış yönteminin kullanılmaması durumunda, yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan payların en az, borsada iÅŸlem gören ortaklık paylarının yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan kısmının borsada halka arz süresinin son iki iÅŸlem gününde borsa birincil piyasasında oluÅŸan günlük ağırlıklı ortalama fiyatlarının ağırlıklı ortalaması üzerinden satılması zorunludur. Borsada halka arz için birincil piyasa açılmamışsa veya bu piyasada iÅŸlem olmamışsa, bu payların en az yeni pay alma kullanım süresinin son gününde ikincil piyasada oluÅŸan günlük ağırlıklı ortalama fiyat üzerinden satılması zorunludur. Yeni pay alma kullanım süresinin son gününde ikincil piyasada iÅŸlem olmamışsa, satış iÅŸlemi ikincil piyasadaki son iÅŸlem gününde oluÅŸan günlük ağırlıklı ortalama fiyat üzerinden gerçekleÅŸtirilir. Bu fıkra çerçevesinde yapılan iÅŸlemlerde yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan paylar, nominal deÄŸerin altında satışa sunulamaz. Borsada iÅŸlem gören payların, borsada iÅŸlem görmeyen paylara göre farklı haklar saÄŸlaması durumunda, satış fiyatı Kurulca uygun görülmesi kaydıyla farklı yöntemlerle belirlenebilir.
(3) Payları borsada iÅŸlem görmeyen halka açık ortaklıkların sermaye artırımlarında yeni pay alma hakkı kullanıldıktan sonra kalan paylarının satışında, Kurulca belirlenen standartlara uygun olarak hazırlanmış son yıla ait bilançosuna göre, paylarının defter deÄŸeri nominal deÄŸerinin en az iki katı olan ortaklıkların; son yıllık hesap dönemi içinde net dönem kârı elde etmiÅŸ olmaları ve aktif toplamının yirmi milyon TL'yi aÅŸmış olmaları halinde, talep toplama yoluyla satış yöntemlerinden birisini kullanması zorunludur. Bu durumda, talep toplama iÅŸleminin ortaklık ya da yetkili kuruluÅŸ vasıtasıyla yerine getirilmesi mümkündür. Ancak, yeni pay alma haklarının kullanılmasından sonra kalan tutarın, nakit karşılığı artırılacak sermayeye oranının yüzde on ve altında kalması durumunda, yapılacak baÅŸvuru üzerine Kurulca uygun görülmesi halinde bu yöntemler uygulanmayabilir. Kurul gerekli görmesi halinde talep toplama yoluyla satış yöntemlerinden birisinin kullanılmasını zorunlu tutabilir veya bu zorunluluÄŸu kaldırabilir.
(4) GÄ°P’te ilk defa iÅŸlem görmek üzere baÅŸvuruda bulunan ortaklıkların paylarının satışında borsada satış yönteminin kullanılması zorunludur. Borsa tarafından birden fazla satış yönteminin belirlenmiÅŸ olması durumunda, ortaklık tarafından seçilen yönteme göre satış gerçekleÅŸtirilir.
(5) Bu maddenin birinci ve ikinci fıkrası çerçevesinde gerçekleÅŸtirilecek iÅŸlemlerde, yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan payların satışına iliÅŸkin olarak, payların nominal deÄŸerinin altında ihracına iliÅŸkin Kurul düzenlemeleri saklıdır.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sermaye Piyasası Araçlarının Halka Arzında Dağıtım
 
Tahsisatlara iliÅŸkin genel esaslar
MADDE 18 –

(1) Halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının izahnamede nitelikleri tanımlanan yatırımcı grupları arasında tahsis edilmesi suretiyle satışı mümkündür. Bu durumda, her bir yatırımcı grubu için yapılacak tahsisat oranlarına izahnamede ayrıntılı olarak yer verilir.
(2) Satış sırasında talep edilebilecek sermaye piyasası aracı miktarlarına ihraççı veya halka arz eden tarafından izahnamede belirtilmesi suretiyle asgari veya azami sınırlar konulabilir. Ancak getirilebilecek sınırlamalar yetkili kuruluÅŸ ile ihraççı, halka arz eden veya yetkili kuruluÅŸla sermaye, yönetim, denetim ve benzeri ÅŸekillerde iliÅŸkisi bulunan kiÅŸilere menfaat saÄŸlamak amacıyla kullanılamaz.
(3) Belirli bir yatırımcı grubuna tahsisat yapılmış olması halinde, söz konusu gruptan baÅŸvuru yapacak yatırımcılar aranan nitelikleri taşıdıklarına dair izahnamede öngörülen gerekli belgeleri talep formuna eklerler. 
[Bknz: Kurulun i-SPK 5.2 (19/01/2023 tarihli ve 3/96 s.k.) sayılı Ä°lke Kararı]  [Bknz: Kurulun i-SPK-128.21 (30/03/2023 tarihli ve 20/412 s.k.)  sayılı kararı]   
(4) (DeÄŸiÅŸik:RG-1/12/2017-30257) Halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının nominal deÄŸerinin, en az yüzde onunun yurt içi bireysel yatırımcılara ve yüzde onunun yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilmesi zorunludur. Bu fıkrada yer alan tahsisat sınırlamaları, borsada satış yöntemiyle yapılan halka arzlar, talep toplanmaksızın yapılan halka arzlar ile niteliÄŸi belirlenmiÅŸ ortaklıkların sermaye artırımları ve ek satış yapılması halinde ek satışa konu sermaye piyasası araçları için uygulanmaz. Kurul, halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının piyasa deÄŸerini, piyasa koÅŸullarını ve benzeri gerekçeler ile ihraççının ve/veya halka arz edenin talebini de dikkate alarak bu fıkrada yer alan asgari tahsisat oranlarını sıfıra kadar indirebilir veya bir kata kadar artırabilir.
(5) Talep toplama süresinin sonunda her bir yatırımcı grubuna tahsis edilen tutarı karşılayacak kadar talep gelmiÅŸ olsun ya da olmasın, izahnamede esasları açıklanmış olmak koÅŸuluyla, yurt içi bireysel ve yurt içi kurumsal yatırımcıların asgari tahsisat oranlarını azaltmamak üzere, yatırımcı grupları için belirlenen tahsisat oranlarında kaydırma yapılabilir. Ancak herhangi bir yatırımcı grubu için izahnamede açıklanan tutarın yüzde yirmisinden daha fazla azaltma yapılamaz. [Bknz: Kurulun i-SPK-128.21 (30/03/2023 tarihli ve 20/412 s.k.) sayılı kararı]   
(6) Talep toplama yoluyla satış yönteminde talep süresi sonunda belirli bir yatırımcı grubuna tahsis edilen tutarı karşılayacak miktarda talep gelmemiÅŸ ise, o gruba ait tahsisatın karşılanamayan kısmı diÄŸer gruplara aktarılabilir. Bu durumda bu maddenin dördüncü fıkrasındaki sınırlamalar uygulanmaz.
(7) Herhangi bir tahsisat grubuna dahil olamayan yatırımcı talepleri, halka arza aracılık eden yetkili kuruluşun onayı ile uygun olan bir tahsisat grubuna dahil edilir.
 
Dağıtıma ilişkin genel esaslar
MADDE 19 –

(1) Dağıtım sırasında her bir yatırımcıya dahil olduÄŸu grup içerisinde eÅŸit ve adil davranılması, taleplerin hangi yetkili kuruluÅŸ tarafından toplandığına bakılmaksızın aynı ÅŸekilde deÄŸerlendirilmesi esastır.
(2) Ä°zahnamede ayrıntılı olarak yer verilmesi suretiyle, nitelikli yatırımcı ve/veya kurumsal yatırımcı grubuna giren yatırımcılara dağıtılacak sermaye piyasası araçlarının grup içinde dağıtılmasında bu maddenin birinci fıkrasında yer alan ilkelerden farklı ilkeler belirlenebilir.
(3) Ä°hraççı veya ihraççının dahil olduÄŸu grubun çalışanlarının ayrı bir yatırımcı grubu olarak belirlenmesi durumunda, bu gruba tahsis edilen sermaye piyasası araçlarının dağıtımının bireysel yatırımcılarla aynı dağıtım ilkelerine tabi tutulması gerekir.
(4) Dağıtımın bu TebliÄŸ hükümleri ile izahnamede yer alan esaslara uygun olarak yapılmamasından ihraççı ve/veya halka arz eden ile yetkili kuruluÅŸ ya da varsa konsorsiyum lideri ve eÅŸ liderler kusurlarına ve durumun gereklerine göre zararlar kendilerine yükletilebildiÄŸi ölçüde sorumludur. Dağıtıma iliÅŸkin kayıtların düzenli ve dağıtım iÅŸlemine iliÅŸkin ihtiyaç duyulabilecek detayları içerecek ÅŸekilde tutulmasından ve dağıtıma iliÅŸkin kayıtların konsolide edilmesinden konsorsiyum lideri veya varsa eÅŸ lider sorumludur. Konsorsiyuma katılan tüm yetkili kuruluÅŸlar, dağıtıma iliÅŸkin kayıtların konsolide edilmesinde konsorsiyum liderine gerekli kolaylığı saÄŸlamakla yükümlüdür.
 
Sabit fiyat veya fiyat aralığı ile talep toplama yöntemlerinin kullanıldığı satışlarda dağıtım ilkeleri
MADDE 20 – [Bknz: Kurulun i-SPK-128.21 (30/03/2023 tarihli ve 20/412 s.k.) sayılı kararı]   

(1) Sabit fiyat veya fiyat aralığı ile talep toplama yönteminin kullanıldığı halka arzlarda, talep formlarını toplayan yetkili kuruluÅŸ, talep toplama süresinin sona ermesinden sonra halka arz edilen sermaye piyasası araçlarının yatırımcılar arasında dağıtımını bu maddede yer alan esaslara göre yapar. Konsorsiyum oluÅŸturulmuÅŸ olması durumunda, talep formlarını toplayan konsorsiyum üyesi her bir yetkili kuruluÅŸ, izahnamede ve/veya konsorsiyum sözleÅŸmesinde belirtilen usulde talepte bulunan yatırımcı listesini konsorsiyum liderine iletir. Konsorsiyum lideri iletilen yatırımcı listelerini konsolide ederek bu madde hükümleri çerçevesinde, talep toplama süresinin sona ermesinden sonra halka arz edilen sermaye piyasası araçlarının yatırımcılar arasındaki dağıtımını gerçekleÅŸtirir.
(2) Taleplerin satışa sunulan sermaye piyasası aracı tutarından az olması halinde bütün talepler karşılanır. Taleplerin satışa sunulan sermaye piyasası aracı tutarından fazla olması durumunda dağıtım aÅŸağıdaki esaslar çerçevesinde gerçekleÅŸtirilir;

a) Varsa belirli bir yatırımcı grubu için ayrılan kısım hariç olmak üzere, satışa sunulan toplam tutar, talep eden yatırımcı sayısına bölünür ve bu suretle bulunan tutar ve altındaki alım talepleri karşılanır.
b) Kalan tutar, talebi tamamen karşılanamayan yatırımcı sayısına bölünerek aynı ÅŸekilde dağıtılır. Bu ÅŸekildeki dağıtım iÅŸlemine satışa sunulan sermaye piyasası araçlarının tamamı dağıtılıncaya kadar devam olunur.
c) Dağıtım sonucunda ortaya çıkan miktarlar, miktar konusunda bir alt sınır koyan yatırımcılar açısından gözden geçirilir. Miktarın bu alt sınırın altında kalması halinde yatırımcı isteÄŸine uygun olarak listeden çıkarılır ve bu miktarlar tekrar dağıtıma tabi tutulur.
ç) Dağıtım hesaplamalarında küsurat ortaya çıkması durumunda, küsurat tama iblaÄŸ edilerek talebi tamamen karşılanamayan yatırımcılar arasında, ihraççı veya halka arz edenin uygun gördüÄŸü ÅŸekilde dağıtım yapılır.

(3) Sabit fiyat veya fiyat aralığı ile talep toplama yönteminin kullanıldığı halka arzlarda istenmesi halinde, herhangi bir yatırımcı grubuna tahsis edilmiÅŸ bulunan toplam sermaye piyasası aracı miktarının bu gruba gelen toplam talep miktarına bölünmesi ile arzın talebi karşılama oranı bulunduÄŸu oransal dağıtım yöntemi kullanılabilir. Söz konusu oran yatırımcıların talep ettikleri tutar ile çarpılarak, her bir yatırımcının talebi arzın talebi karşılama oranında karşılanır.
(4) Sabit fiyat veya fiyat aralığı ile talep toplama yönteminin kullanıldığı halka arzlarda, halka arz tutarı ile sınırlı olmak üzere talepte bulunan tüm bireysel yatırımcılara asgari olarak dağıtılacak tutar satış öncesinde belirlenebilir. Bu durumda halka arz tutarının tüm bireysel yatırımcıların asgari talep tutarlarını karşılayamaması durumunda nasıl bir yöntem izleneceÄŸi izahnamede belirtilir.
 
Fiyat teklifi alma yoluyla talep toplama yönteminde dağıtım ilkeleri
MADDE 21 –

(1) Talep formlarını toplayan yetkili kuruluÅŸ, talep toplama süresinin sonunda sermaye piyasası araçlarının yatırımcılar arasında dağıtımını bu maddedeki esaslara göre yapar;

a) Toplanan teklifler, en yüksek fiyat teklifinden en düÅŸük fiyat teklifine doÄŸru olmak üzere, her fiyat düzeyinde talep edilen miktarlar ile birikimli miktarları gösteren bir tabloya dönüÅŸtürülür. Birikimli olarak en çok sermaye piyasası aracının satılabildiÄŸi fiyat, satış fiyatı olarak belirlenir.
b) Sermaye piyasası araçlarının dağıtımında bu fiyatı karşılayan teklifler dikkate alınır. Satış fiyatı olarak belirlenen bu fiyat düzeyinde talep edilen toplam sermaye piyasası aracı miktarının satışa sunulandan fazla olması durumunda, en yüksek fiyatlı talepten baÅŸlamak suretiyle dağıtım iÅŸlemi yapılır.
c) Satış fiyatı olarak belirlenen fiyat seviyesinde birden fazla yatırımcının karşılanamayan talebi olması durumunda, bu yatırımcılar arasında dağıtım talep miktarı ile orantılı olarak yapılır.
ç) Dağıtım sonucunda ortaya çıkan miktarlar, miktar konusunda alt sınır koyan yatırımcılar açısından gözden geçirilir. Ortaya çıkan miktarın bu alt sınırın altına kalması halinde yatırımcı isteÄŸine uygun olarak listeden çıkarılır ve bu miktarlar tekrar talep miktarı ile orantılı olarak dağıtıma tabi tutulur.
d) Dağıtım hesaplamalarında küsurat ortaya çıkması durumunda küsurat tama iblaÄŸ edilerek talebi tamamen karşılanamayan yatırımcılar arasında ihraççı veya halka arz edenin uygun gördüÄŸü ÅŸekilde dağıtım yapılır.

 
Mükerrer talep durumunda dağıtım esasları
MADDE 22 –

(1) Talep toplama sonucunda sermaye piyasası araçlarının dağıtımı sırasında bir defadan fazla talepte bulunan yatırımcıların yalnızca en yüksek miktarlı talep tutarları hesaplamada dikkate alınır. Bu TebliÄŸin 20 nci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen oransal dağıtım yönteminin uygulanması durumunda, bu fıkra hükmü uygulanmaz.
(2) Bu maddenin birinci fıkrası uyarınca mükerrer taleplerin tespiti amacıyla yapılan kontrol sonucunda baÅŸvuru taleplerinin satışa sunulan sermaye piyasası aracı tutarından az olması halinde ve izahnamede belirtilmesi kaydıyla, bir defadan fazla talepte bulunan yatırımcıların en yüksek miktarlı ikinci talep tutarları da hesaplamada dikkate alınabilir. Satışa sunulan sermaye piyasası aracı tutarının tamamını karşılayacak talep belirleninceye kadar hesaplamaya bu ÅŸekilde devam edilir. Bu konuda yapılan iÅŸlemlere iliÅŸkin sorumluluk yetkili kuruluÅŸ ya da konsorsiyum oluÅŸturulmuÅŸ olması durumunda konsorsiyum liderine aittir.
 
Dağıtım listesinin kesinleşmesi, bedel iadesi ve teslim
MADDE 23 –

(1) Talep toplama süresinin bitimini izleyen iki iÅŸ günü içerisinde yetkili kuruluÅŸ ya da varsa konsorsiyum lideri, sermaye piyasası aracı satın almak isteyen yatırımcıların adı/soyadını, varsa T.C. Kimlik numaralarını, ticaret unvanlarını, vergi kimlik numaralarını, talep ettikleri sermaye piyasası aracı miktarını, teklif edilen fiyatı, talepte bulunulan asgari miktarı, talebin sisteme girildiÄŸi tarih ve saat ile sermaye piyasası araçlarının yatırımcılar arasındaki dağıtımını gösterir bir liste düzenleyerek ihraççıya ve/veya halka arz edene verir. Yurt dışından alınan taleplerde, talebin sisteme girildiÄŸi tarih ve saatin bu listede yer alması gerekmez. [Bknz: Kurulun i-SPK-128.21 (30/03/2023 tarihli ve 20/412 s.k.) sayılı kararı]     
(2) Ä°hraççı ve/veya halka arz eden, dağıtım listesinin teslimini izleyen iki iÅŸ günü içinde listeyi onaylayarak yetkili kuruluÅŸ veya konsorsiyum liderine teslim eder.
(3) Onaylanan dağıtım listesini alan yetkili kuruluÅŸ, karşılanan taleplere iliÅŸkin sermaye piyasası araçlarının yatırımcılara teslimini izahnamede belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirir. Konsorsiyum oluÅŸturulması durumunda sermaye piyasası araçlarının yatırımcılara teslimi yükümlülüÄŸü konsorsiyum liderine aittir.
(4) Karşılanamayan taleplere iliÅŸkin bedel iadeleri, onaylanan dağıtım listesinin yetkili kuruluÅŸ tarafından teslim alınmasını izleyen iÅŸ günü içerisinde yerine getirilir. Konsorsiyum oluÅŸturulmuÅŸ olması durumunda onaylanan dağıtım listesini alan konsorsiyum lideri karşılanamayan taleplere iliÅŸkin bedel iadelerinin yerine getirilmesi için aynı gün içerisinde konsorsiyum üyelerine bildirimde bulunur. Konsorsiyum üyeleri bildirimi izleyen iÅŸ günü içerisinde karşılanamayan taleplere iliÅŸkin bedel iadelerini yerine getirir.
 
Satış sonuçlarının saklanması ve bildirimi ile satış sonuçlarının kamuya açıklanması
MADDE 24 –

(1) Sermaye piyasası araçlarının satış süresinin sona erdiÄŸi tarihten itibaren beÅŸ yıl süreyle sermaye piyasası araçlarını satın almak isteyen tüm yatırımcılara iliÅŸkin olarak hazırlanan liste ile satış sonuçlarının ihraççı ve/veya halka arz eden tarafından basılı olarak ve ayrıca elektronik ortamda saklanması ve korunması zorunludur. Satışın yetkili kuruluÅŸ veya konsorsiyum aracılığıyla gerçekleÅŸmesi durumunda yetkili kuruluÅŸ veya konsorsiyum lideri de bu fıkrada belirtildiÄŸi ÅŸekilde sermaye piyasası araçlarını satın almak isteyen tüm yatırımcılara iliÅŸkin olarak hazırlanan liste ile satış sonuçlarının saklanması ve korunmasından sorumludur. Sermaye piyasası araçlarının satıldığı gerçek ve/veya tüzel kiÅŸilerden ihraççı ile sermaye ve/veya yönetim bakımından iliÅŸkili olanlar ile bu kiÅŸilerin satın aldıkları sermaye piyasası aracı miktar ve tutarını gösteren tablo bu fıkrada yer alan esaslar çerçevesinde ayrıca tutulur. Kurul veya borsa tarafından talep edilmesi halinde, sermaye piyasası araçlarını satın almak isteyen tüm yatırımcılara iliÅŸkin olarak hazırlanan liste ve satış sonuçları ile tablonun bir örneÄŸinin Kurula ya da borsaya gönderilmesi zorunludur.
(2) Sermaye piyasası araçlarını satın almak isteyen tüm yatırımcılara iliÅŸkin olarak hazırlanan liste hariç olmak üzere, bu maddenin birinci fıkrasında yer alan bilgi ve belgelerin payların ilk halka arzında Kurulca talep edilmeksizin Kurula gönderilmesi zorunludur.
(3) Sermaye piyasası araçlarının satış süresinin sona ermesini izleyen on iÅŸ günü içinde ihraççı veya halka arz eden ilan ve reklamların yayımlandığı yazılı basın araçlarının ilgili sayfaları ile görsel yayın kayıtlarının birer örneÄŸini Kurula göndermekle yükümlüdür. Bu yükümlülükler, yetkili kuruluÅŸ tarafından yerine getirilebilir.
(4) Payların ilk halka arzı ile pay dışındaki sermaye piyasası araçlarının halka arzında yetkili kuruluÅŸun, ihracın nihai tutarını, yatırımcı grupları bazında dağıtımı yapılan sermaye piyasası araçlarının tutarı, oranı ve yatırımcı sayısı hakkındaki bilgileri de içerecek ÅŸekilde hazırlanan dağıtım sonuçlarını, ek satış hakkı ile tahsisatın kaydırılması ile ilgili sonuçları ve halka arz edilen sermaye piyasası araçlarının nominal deÄŸerinin yüzde beÅŸinden fazlasını satın alan kiÅŸi ve kurumları, dağıtım listesinin kesinleÅŸtiÄŸi günü takip eden iki iÅŸ günü içerisinde Kurulun özel durumların kamuya açıklanmasına iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde açıklaması zorunludur.
(5) Halka açık ortaklıklar tarafından yapılan sermaye artırımlarında, yetkili kuruluÅŸun ihracın nihai tutarını, halka arz edilen payların nominal deÄŸerinin yüzde beÅŸinden fazlasını satın alan kiÅŸi ve kurumları, herhangi bir orana baÄŸlı olmaksızın ortaklığın Kurulun ilgili düzenlemelerinde tanımlanan iliÅŸkili taraflarından ortaklık paylarını satın alan kiÅŸi ve kurumları, satışın kesinleÅŸtiÄŸi günü takip eden iki iÅŸ günü içerisinde Kurulun özel durumların kamuya açıklanmasına iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde açıklaması zorunludur. Yetkili kuruluÅŸun bulunmaması durumunda, bu fıkrada yer alan yükümlülük ortaklık tarafından yerine getirilir.
(6) Payların ilk halka arzında ve halka açık ortaklıklar tarafından yapılan sermaye artırımlarında, Kurulun özel durumların kamuya açıklanmasına iliÅŸkin düzenlemelerinde tanımlanan ortaklıkta idari sorumluluÄŸu bulunan kiÅŸilerin yaptıkları pay alımlarının da bu maddede belirtilen orana baÄŸlı olmaksızın kamuya açıklanması zorunludur.
 
BEŞİNCÄ° BÖLÜM
Sermaye Piyasası Araçlarının Satışına Ä°liÅŸkin Özellikli Durumlar ile Halka Arzda TeÅŸvikler ve Yetkili KuruluÅŸlara Ä°liÅŸkin Esaslar
 
Yeni pay alma hakkının kullanımı
MADDE 25 –

(1) Halka açık ortaklıkların bedelli sermaye artırımlarında birim pay başına yeni pay alma hakkı kullanım fiyatı, ortaklığın yetkili organı tarafından belirlenir. Payların piyasa fiyatının veya defter deÄŸerinin nominal deÄŸerinin üzerinde olması halinde Kurul, yeni pay alma haklarının payların nominal deÄŸeri üzerinde belirlenecek bir fiyattan kullanılmasını talep edebilir.
 
Sermaye piyasası araçlarının halka arz edilmeksizin satışında halka açık ortaklıklarca uygulanacak esaslar
MADDE 26 –

(1) Halka açık ortaklıkların halka arz edilmeksizin gerçekleÅŸtirecekleri sermaye artırımlarında, satış fiyatı Kurulun pay ihracına iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde belirlenir.
(2) Halka açık ortaklıkların pay dışındaki sermaye piyasası araçlarını halka arz edilmeksizin ihraç etmeleri durumunda, ilgili sermaye piyasası aracına iliÅŸkin Kurul düzenlemelerinde aksine bir hüküm yoksa satış fiyatı piyasa koÅŸulları, ortaklığın ve ortakların menfaati ile ortaklığın içinde bulunduÄŸu koÅŸullar dikkate alınarak belirlenir.
 
Payların ilk ve ikincil halka arzında teşvikler
MADDE 27 –

(1) Payların ilk ve ikincil halka arzlarında belirli yatırımcı gruplarına nakdi ve/veya gayri nakdi teÅŸviklerin saÄŸlanmasına, teÅŸvik ve uygulama esaslarının tam ve doÄŸru olarak, abartılmış ve yanıltıcı bilgileri içermeyecek ÅŸekilde izahnamede yer alması, söz konusu teÅŸviklerin ihraççı, halka arz eden, yetkili kuruluÅŸ ile bunların sermaye, yönetim, denetim ve benzeri ÅŸekillerde iliÅŸkisi bulunan kiÅŸilere menfaat saÄŸlamak amacıyla kullanılmaması koÅŸuluyla Kurulca izin verilebilir. Ancak söz konusu teÅŸviklerin, saÄŸlıklı fiyat oluÅŸumunu etkileyecek ve yatırımcıların yatırım kararlarını saÄŸlıklı olarak ve serbestçe vermelerini engelleyecek ve bilinçli bir deÄŸerlendirme yapmalarını engelleyecek nitelikte olmaması zorunludur.
(2) Payların ilk ve ikincil halka arzlarında belirli yatırımcı gruplarına Kurulca uygun görülmesi koÅŸuluyla farklı fiyat uygulanarak satış yapılabilir. Bu durumda halka arz fiyatları arasındaki fark yüzde yirmiyi aÅŸamaz ve aynı yatırımcı grubu içerisinde farklı fiyat uygulanamaz.
(3) Payların ilk ve ikincil halka arzında belirli yatırımcı gruplarına farklı fiyat uygulanmak suretiyle diÄŸerlerine göre iskontolu satış yapılmak istenmesi ve ortakların mevcut paylarının da halka arz edilmesi durumunda, iskontolu olarak satılmak istenen paylar öncelikle halka arz edenlerin sahip oldukları mevcut paylardan karşılanır.
(4) Ä°skontolu olarak satılan payların sermaye artırımı suretiyle ihraç edilmiÅŸ olması durumunda, iskonto uygulaması nedeniyle ortaklığın halka arzdan elde edilecek toplam fonda meydana gelebilecek olası azalmanın tutarı hakkındaki bilgiye izahnamede yer vermesi zorunludur.
(5) Payların ilk ve ikincil halka arzında yatırımcılara, ortaklık tarafından halka arzdan toplanan fonun satış tamamlandıktan sonra azalması sonucunu verecek herhangi bir teÅŸvik saÄŸlanamaz. Payların ihracına iliÅŸkin Kurul düzenlemelerinde yer alan fiyat istikrarını saÄŸlayıcı iÅŸlemler ile payların ortaklık tarafından geri satın alınmasına iliÅŸkin iÅŸlemler bu kapsamda deÄŸerlendirilmez.
 
Yetkili kuruluÅŸlara iliÅŸkin esaslar
MADDE 28 –

(1) Sermaye piyasası araçlarının halka arzının, yetkili kuruluÅŸ veya bu kuruluÅŸlardan oluÅŸan konsorsiyum aracılığıyla gerçekleÅŸtirilmesi esastır. Halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının satışının ve bunlara iliÅŸkin anapara, faiz ödemesi gibi benzeri yükümlülüklerin halka arza aracılık eden yetkili kuruluÅŸ veya diÄŸer yetkili kuruluÅŸlar vasıtasıyla yerine getirilmesi zorunludur. Bu TebliÄŸin 15 inci ve 17 nci maddelerinde yer alan hükümler saklıdır.
(2) Halka arza aracılığın birden fazla yetkili kuruluÅŸ tarafından gerçekleÅŸtirilmesi durumunda aracılık konsorsiyum sözleÅŸmesinde, yetkili kuruluÅŸlardan en az biri konsorsiyum lideri olarak belirlenir. Bu ÅŸekilde birden fazla konsorsiyum üyesinin eÅŸ lider olarak belirlenmesi mümkündür. Konsorsiyum sözleÅŸmesinde her bir eÅŸ liderin görev ve sorumlulukları açıkça belirtilir. Konsorsiyum lideri konsorsiyumun sözleÅŸmeye uygun ÅŸekilde yürütülmemesinden kusuruna ve durumun gereklerine göre zararlar kendisine yükletilebildiÄŸi ölçüde sorumludur. Konsorsiyum sözleÅŸmesinde, izahnamenin lider ile eÅŸ liderler tarafından imzalanacağı, konsorsiyum adına ve ayrıca yetki verilmiÅŸ olması kaydıyla ihraççı adına Kurul nezdindeki baÅŸvuru iÅŸlemlerinin lider tarafından yürütüleceÄŸi açıkça belirtilir.
(3) Yetkili kuruluÅŸlar, halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının satışını izahnamede belirtilen satış koÅŸullarına ve ilgili mevzuattaki diÄŸer kurallara uygun olarak gerçekleÅŸtirmekle yükümlüdürler.
(4) Halka arz süreci devam ederken gelen talep tutarına iliÅŸkin açıklama yapılamaz. Konsorsiyum lideri veya eÅŸ liderler halka arz fiyatı ve üzerindeki fiyatlardan halka arza gelen talep tutarını yanıltıcı olmamak ÅŸartıyla ancak halka arz süresinin bitimini takiben Kurulun özel durumların kamuya açıklanmasına iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde açıklayabilir. Söz konusu açıklama, halka arzda talepte bulunan tahsisat gruplarının seçilmiÅŸ bir kısmına iliÅŸkin olamaz. Yapılacak olan açıklamanın doÄŸruluÄŸundan konsorsiyum lideri veya eÅŸ liderler kusurlarına ve durumun gereklerine göre zararlar kendilerine yükletilebildiÄŸi ölçüde sorumludur.
(5) Halka arza aracılığın, tek bir yetkili kuruluÅŸ tarafından gerçekleÅŸtirilmesi halinde bu kuruluÅŸ, bu TebliÄŸde konsorsiyum lideri için belirlenen görev ve sorumlulukları haizdir.
 
ALTINCI BÖLÜM
Son ve Geçici Hükümler
 
Halka arzlarda özellikli durumlar
MADDE 29 –

(1) Kurulca uygun görülmesi halinde özelleÅŸtirme kapsamındaki ortaklıkların pay halka arzlarında, satışa ve ilana iliÅŸkin süreler ile pay bedellerinin ödenme yöntemlerinde bu TebliÄŸde belirtilenlerden farklı esaslar uygulanabilir.
 
Saklı tutulan hükümler
MADDE 30 –

(1) Bu TebliÄŸin uygulanmasında, münhasıran belli bir sermaye piyasası aracına iliÅŸkin Kurulun diÄŸer düzenlemelerinde yer alan hükümler saklıdır.
(2) Bu TebliÄŸin yatırım ortaklıkları açısından uygulanmasında Kurulun ilgili düzenlemeleri saklıdır.
 
Yeniden deÄŸerleme
MADDE 31 –

(1) Bu TebliÄŸde yer alan tutarların her yıl Maliye Bakanlığınca ilan edilen yeniden deÄŸerleme katsayısı dikkate alınarak Kurulca yeniden belirlenmesi esastır. Bu durumda yeniden belirlenmiÅŸ tutarlar Kurul Bülteni ile ilan edilir. Ancak Kurul tarafından bu TebliÄŸde yer alan tutarların yeniden deÄŸerlenmemesine karar verilebilir.
 
Yürürlükten kaldırılan tebliÄŸ
MADDE 32 –

(1) 3/4/2010 tarihli ve 27541 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sermaye Piyasası Araçlarının Halka Arzında Satış Yöntemlerine Ä°liÅŸkin Esaslar TebliÄŸi (Seri: VIII, No: 66) yürürlükten kaldırılmıştır. Kurulun diÄŸer düzenlemelerinde Sermaye Piyasası Araçlarının Halka Arzında Satış Yöntemlerine Ä°liÅŸkin Esaslar TebliÄŸi (Seri: VIII, No: 66)’ne yapılan atıflar bu TebliÄŸe yapılmış sayılır.
 
Mevcut baÅŸvuruların sonuçlandırılması
GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 –

(1) Bu TebliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte Kurul Karar Organı tarafından karara baÄŸlanmamış baÅŸvurular, bu TebliÄŸ hükümlerine göre sonuçlandırılır.
 
Yürürlük
MADDE 33 –

(1) Bu TebliÄŸ yayımı tarihinden bir ay sonra yürürlüÄŸe girer.
 
Yürütme
MADDE 34 –

(1) Bu TebliÄŸ hükümlerini Kurul yürütür.

​

9
15
17
20
ek
5
18
23
bottom of page