top of page

ARACI KURUMLARDA UYGULANACAK Ä°Ç DENETÄ°M SÄ°STEMÄ°NE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N ESASLAR HAKKINDA TEBLÄ°Äž
 
(Seri: V, No: 68)

 
(14/7/2003 tarihli ve 25168 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)
 
TebliÄŸ deÄŸiÅŸikliklerine iliÅŸkin liste:

1- (22/3/2007 tarihli ve 26470 sayılı Resmi Gazete’de "Aracı Kurumlarda Uygulanacak Ä°ç Denetim Sistemine Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ" Seri: V, No: 89 yayımlanmıştır.)
2- (21/10/2008 tarihli 27031 sayılı Resmi Gazete’de "Aracı Kurumlarda Uygulanacak Ä°ç Denetim Sistemine Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ"  Seri: V, No: 104 yayımlanmıştır.)
3- (1/11/2008 tarihli 27041 sayılı Resmi Gazete’de "Aracı Kurumlarda Uygulanacak Ä°ç Denetim Sistemine Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ"  Seri: V, No: 106 yayımlanmıştır.)
 

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
 
Amaç ve kapsam
Madde 1-
Bu TebliÄŸin amacı, aracı kurumların karşılaÅŸtıkları risklerin izlenmesini ve kontrolünü saÄŸlamak üzere kuracakları iç denetim sistemlerine iliÅŸkin esas ve usulleri düzenlemektir.
 
Dayanak
Madde 2-
Bu TebliÄŸ, 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun deÄŸiÅŸik 34 üncü maddesine dayanılarak düzenlenmiÅŸtir.
 
Tanımlar
Madde 3-
Bu TebliÄŸde geçen;

Kurul:   Sermaye Piyasası Kurulunu,
Ä°ç denetim sistemi:   Ä°ç kontrol sistemi ile teftiÅŸ sisteminden oluÅŸan bütünleÅŸtirilmiÅŸ süreci,
Ä°ç kontrol sistemi:   Aracı kurumun merkez dışı örgütleri dahil tüm iÅŸ ve iÅŸlemlerinin yönetim stratejisi ve politikalarına uygun olarak düzenli, verimli ve etkin bir ÅŸekilde mevcut mevzuat ve kurallar çerçevesinde yürütülmesi, hesap ve kayıt düzeninin bütünlüÄŸünün ve güvenilirliÄŸinin, veri sistemindeki bilgilerin zamanında ve doÄŸru bir ÅŸekilde elde edilebilirliÄŸinin saÄŸlanması, hata, hile ve usulsüzlüklerin önlenmesi ve tespiti amacıyla aracı kurumda uygulanan organizasyon planı ile bunlara iliÅŸkin tüm esas ve usulleri,
TeftiÅŸ sistemi:   Aracı kurumun günlük faaliyetlerinden bağımsız, yönetimin ihtiyaçları ve aracı kurumun yapısına göre mevzuat ve aracı kurum politikalarına uygunluk denetimleri ÅŸeklinde müfettiÅŸlerce gerçekleÅŸtirilen, iç kontrol sisteminin iÅŸleyiÅŸi baÅŸta olmak üzere aracı kurumların tüm faaliyetlerini ve birimlerini kapsayan ve bu alanlara iliÅŸkin deÄŸerlendirme yapılmasını saÄŸlayan, deÄŸerlendirmelerde kullanılan kanıt ve bulguların raporlama, izleme ve inceleme sonucunda elde edildiÄŸi sistematik denetim sürecini,
Üst düzey yönetim:  Aracı kurum genel müdür ve genel müdür yardımcıları ile birim yöneticilerini,
Ä°ç denetim birimi:  Ä°ç kontrol elemanları ile müfettiÅŸleri,
MüfettiÅŸ:  Aracı kurumun faaliyetlerinin sermaye piyasası mevzuatı ve ilgili mevzuat hükümleri yanında, aracı kurum esas sözleÅŸmesi ve iç kontrole yönelik yazılı prosedürler çerçevesinde yürütülmesinin kontrol ve denetiminden sorumlu personeli,

Ä°ç denetim programı: Ä°ç denetim sistemlerinin uygulanması sırasında aracı kurumların karşı karşıya kaldığı riskler dikkate alınarak aracı kurumun her bir faaliyet alanı için uygulanması düÅŸünülen denetim iÅŸlemlerinin kapsam ve niteliÄŸinin ayrıntılı olarak belirlendiÄŸi belgeleri,
Ä°ç kontrol birimi:  Aracı kurumun iç kontrol sistemini tasarlayan, yürüten ve eÅŸgüdümünü saÄŸlayan yapılanmayı,
Ä°ç kontrol elemanı:  Aracı kurum faaliyetlerine yönelik olarak sürekli izleme, inceleme ve kontrol yapmak üzere Aracı kurum yönetimi tarafından münhasıran görevlendirilmiÅŸ müfettiÅŸ dışındaki aracı kurum personelini,
Ä°htisas personeli:  11/8/2001 tarihli ve 24490 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan  Seri: VIII, No: 34 sayılı Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar Ä°çin Lisanslama ve Sicil Tutmaya Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸin 5 inci maddesi ile nitelikleri belirlenen aracı kurum çalışanlarını,

ifade eder.
 
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Ä°ç Denetim Sistemine Ä°liÅŸkin Esaslar
 
Ä°ç denetim sistemi
Madde 4-
Aracı kurumlar, bünyelerinde faaliyetlerinin kapsam ve yapısıyla uyumlu, deÄŸiÅŸen koÅŸullara cevap verebilecek nitelik, yeterlilik ve etkinlikte iç denetim sistemlerini kurmak, idame ettirmek ve geliÅŸtirmek zorundadırlar.
 
Ä°ç kontrol sistemi
Madde 5-
Aracı kurumların oluÅŸturdukları iç kontrol sistemlerine iliÅŸkin tüm politika ve prosedürlerini yazılı hale dönüÅŸtürmeleri zorunludur. Ä°ç kontrol sistemlerine iliÅŸkin bu gibi yazılı prosedürlerin kabulü ve yürürlüÄŸe konulması için aracı kurum yönetim kurulunun kararı ÅŸarttır.
Ä°ç kontrol sistemi kapsamındaki faaliyetler, yönetim kurulu, aracı kurumun her seviyedeki personeli ile iç denetimden sorumlu elemanlar tarafından yürütülür.
Aracı kurumların iç kontrol faaliyetleri, tespit edilen risklerin de izlenmesine olanak verecek ÅŸekilde günlük faaliyetlerin ayrılmaz bir parçası olarak düzenlenir ve sürdürülür.
Etkin bir iç kontrolün saÄŸlanmasında, tüm personelin kendi görevlerini yazılı prosedürlere uygun olarak yerine getirme yükümlülükleri ile meslek ilkeleriyle baÄŸdaÅŸmayan uygulamalar ve kurum politikalarına aykırı veya yasal olmayan faaliyetler gibi hususları üst düzey yönetime aktarmaları için görev ve yetkileri yazılı olarak tanımlanır ve ilgili personele bildirilir. Prosedürler her düzeyde personelin etkin bir ÅŸekilde iç kontrol sistemine iÅŸtirakini saÄŸlayacak ÅŸekilde oluÅŸturulur.
 
Yetki ve sorumluluklar
Madde 6-
 Aracı kurum yöneticisi ile aracı kurumun her seviyedeki personelinin yetki, görev ve sorumlulukları belirlenerek yazılı hale getirilir. Aracı kurumda yeni iÅŸe baÅŸlayan personele görev, yetki ve sorumluluklarını içeren görev tanımları ile iÅŸ akış prosedürleri imza karşılığında teslim edilir. Aynı ÅŸekilde personelin görev, yetki ve sorumlulukları ile iÅŸ akış prosedürlerindeki deÄŸiÅŸiklikler de personele imza karşılığında teslim edilir.

 

Yönetim kurulunun sorumlulukları
Madde 7-
Yönetim kurulu;
a) Aracı kurumun bünyesinde kurumsal yapıya uygun ve etkin bir iç denetim sisteminin kurulması, iç denetim programının oluÅŸturulması ve sürdürülmesi hususlarında gerekli tedbirleri alır. Aracı kurumun genel yönetim yapısında iç denetim sistemine açıkça yer verir, bu  sistemin idari yapısına, personel teminine, kalitenin saÄŸlanmasına iliÅŸkin esas ve usulleri belirler.
b) Aracı kurumun iç kontrol sistemine iliÅŸkin önemli strateji ve politikalar ile iç kontrol sistemine iliÅŸkin yazılı prosedürleri onaylar, uygulanmasını dönemsel olarak inceler.
c) Üst düzey yönetimin, iç denetim biriminin veya aracı kurumun bağımsız dış denetimini yapan kuruluÅŸun aracı kurumun iç denetim sistemine iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerini
düzenli olarak inceler, aracı kurumun bağımsız denetim kuruluÅŸu veya iç denetim biriminin iç denetimin güçlendirilmesine yönelik önerilerini deÄŸerlendirir ve bu öneri ve taleplerin üst yönetim tarafından dikkate alınıp alınmadığını kontrol eder.
d) Mesleki ve etik standartların geliÅŸtirilmesini ve aracı kurumun her seviyedeki personelinin bunlara uyumunu saÄŸlamak için gerekli tedbirleri alır.
 
Ä°ç kontrolden sorumlu yönetim kurulu üyesi
Madde 8-
 Aracı kurum yönetim kurulu; kendisine baÄŸlı icracı birimler bulunmayan üyelerinden birini "Ä°ç Kontrolden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi" olarak belirler.
Ä°ç kontrolden sorumlu yönetim kurulu üyesi;
a) Aracı kurum iç kontrol sisteminin düzenlemelere, meslek kurallarına ve yazılı prosedürlere uygun çalışması, doÄŸabilecek risklerin tespiti ve yönetilmesine iliÅŸkin çalışmalar yapar ve yönetim kurulunu bilgilendirir.
b) Kurulumuz düzenlemeleri ve aracı kurum politikaları çerçevesinde kabul edilebilir risk düzeylerini belirler; öngörülebilir risklere karşı iç denetim birimi tarafından hazırlanan iç kontrol programını onaylar. Ä°ç kontrol politikaları ile prosedürlerinin hazırlanmasından ve yönetim kurulunun onayına sunulmasından sorumludur.
c)  Ä°ç kontrol hedeflerinin uygunluÄŸu, kontrol sonuçlarının izlenebilirliÄŸi, kontrol faaliyetinin bağımsız ve nesnel olarak sürdürülmesi ve güvenilirliÄŸi konularından sorumludur.
 
Ä°ÅŸlevsel görev ayrımı ve sorumlulukların tesisi
Madde 9-
Ä°ç kontrol mekanizmalarını saÄŸlıklı ve etkin bir biçimde kurmak ve çalıştırabilmek için aracı kurum faaliyetlerine iliÅŸkin iÅŸlevsel ayrımlar tesis edilir.
a)   Kredilendirme sürecinde; talep sahibinin kredi deÄŸerliliÄŸinin tespitine yönelik gerekli belgelerin temini, söz konusu belgelerin yeterliliÄŸinin ve talep sahibinin kredi deÄŸerliliÄŸinin incelenerek onaylanması ve müÅŸterinin takibine yönelik faaliyetler,
b)   Ödemelere iliÅŸkin iÅŸlemlerde; ödemenin onaylanması ile fiili olarak gerçekleÅŸtirilmesi,
c)   Menkul kıymet alım-satım iÅŸlemlerinde; iÅŸlemin fiilen gerçekleÅŸtirilmesi ile kaydedilmesi,
d)   Menkul kıymet fiziki teslimlerinde; iÅŸlemin onaylanması ile fiili olarak gerçekleÅŸtirilmesi,
gibi deÄŸiÅŸik iÅŸlevler için tanınan yetkiler ve sorumluluklar birbirinden ayrılır ve aynı kiÅŸilerde toplanmaması saÄŸlanır.
Ä°ç denetim birimi, aracı kurumlar için risk yaratabilecek iÅŸlevleri tespit eder ve bu iÅŸlevler çapraz kontrollere imkan verecek ÅŸekilde farklı personelin sorumluluÄŸuna verilir.
 

Ä°ÅŸ akış  prosedürleri
Madde 10-
Aracı kurumlar iç kontrol iÅŸlevini etkin bir ÅŸekilde yerine getirmek amacıyla, asgari olarak;
a) MüÅŸteri  hesaplarının açılışı,
b) MüÅŸteri tarafından ve müÅŸteriye yapılan fiili sermaye piyasası aracı  teslimleri,
c)   MüÅŸteriden gelen ve müÅŸteriye yapılan  Elektronik Fon Transferi (EFT) ve havale iÅŸlemleri,
d) MüÅŸteriden tahsilat ve müÅŸteriye yapılan ödeme iÅŸlemleri,
e) Åžirket içi sermaye piyasası aracı virman iÅŸlemleri,
f)   Åžirket dışına yapılan ve ÅŸirket dışından gelen sermaye piyasası aracı virman iÅŸlemleri,
g)  Åžirket içi nakit virman iÅŸlemleri,
h)  MüÅŸteri emirlerinin alımı ve gerçekleÅŸtirilmesi,
ı)    Aracı kurum portföyünün oluÅŸturulması ve yönetilmesi,
i)    Ä°ÅŸlemlerin muhasebe sistemine aktarılması,
j)    Kurul düzenlemeleri ile müÅŸterilere gönderilmesi zorunlu tutulan hesap ekstreleri ve diÄŸer belgelerin gönderimi,
k)   Risklerin tanımlanması, risklerle ilgili limit ve standartların belirlenmesi,  kontrolü,
l)    Portföy yönetim faaliyeti,
m) Yatırım danışmanlığı faaliyeti,
n)  Repo-ters repo iÅŸlemleri,
o)  Halka arza aracılık faaliyeti,
ö)  Mali yapıya iliÅŸkin hazırlanması öngörülen tablo ve raporlar,
p)  Belgelerin saklanma ve korunmasına iliÅŸkin usul ve yöntemler,
r)   Aracı kurum personelinin iÅŸlem yapma esasları,
s)   Hatalı iÅŸlemlerde izlenecek yöntemler,
t)    Personel politikası,
u)  Bilgi iÅŸlem sistemlerinin güvenliÄŸi,
ü)  Ä°ç denetim biriminin çalışma usul ve esasları,
v)   (Ek: Seri: V, No: 104 sayılı TebliÄŸ ile) Acil ve beklenmedik durum planı
hususlarında yazılı prosedürler oluÅŸturmak zorundadırlar.
 
Ä°ÅŸ akış prosedürlerinde yer alması gereken asgari hususlar
Madde 11-
Aracı kurumlar 10 uncu madde uyarınca hazırlayacakları iÅŸ akış prosedürlerinde en az aÅŸağıda belirtildiÄŸi ÅŸekilde gerekli hususlara yer verirler.
a) Hesap açılışı sırasında yeni hesap açan müÅŸterinin kimlik bilgilerinin doÄŸruluÄŸunun tespiti, açılan hesabın niteliÄŸine göre çerçeve sözleÅŸmesi imzalanması ve müÅŸteri tanıma formunun doldurulması ile ilgili olarak yapılması gereken iÅŸlemler ve hazırlanması öngörülen belgeler belirlenir. Bu kapsamda hazırlanan iÅŸ akış prosedürlerinde asgari olarak; hesabın açılışından önce müÅŸteri tarafından nüfus hüviyet cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport veya kimliÄŸi tespite yarayan resmi belge niteliÄŸindeki diÄŸer belgelerin aslının veya noterce onaylanmış suretlerinin ibrazının saÄŸlanması, akabinde asıl veya noterce onaylanmış suretlerinin okunabilir fotokopilerinin alınması ve çerçeve sözleÅŸmeleri, müÅŸterinin risk ve getiri tercihlerini içeren tanıma formları ve imza kartonlarının isim ve adres kısımlarının silinmez yazı araçlarıyla müÅŸterinin el yazısıyla doldurularak imzalanması ve yapılan iÅŸlemlerin kontrol esasları yer alır.
b) Aracı kurum merkezi ile ÅŸubelerinden müÅŸteriye yapılan ya da müÅŸteri tarafından yapılan fiili hisse senedi ve/veya nakit teslimlerinde yapılması gereken iÅŸlemler ve düzenlenmesi öngörülen belgeler tanımlanır.  Åžube ve merkez kasalara bir kerede kabul edilebilecek ve bu kasalardan bir kerede ödenebilecek azami nakit tutarları ile belirli bir anda kasalarda bulundurulabilecek azami nakit tutarları belirlenir.

c) Aracı kurum tarafından müÅŸteri hesabından yapılan EFT, havale ve menkul kıymet virman iÅŸlemlerindeki aÅŸamalar ile düzenlenmesi öngörülen belgeler tanımlanır. Ä°ÅŸ akış prosedürleri diÄŸer iÅŸlemlerin yanı sıra müÅŸteri talimatlarında bulunması gereken tarih, müÅŸteri imzası, müÅŸteri telefon numarası gibi asgari unsurların belirtilmesi, müÅŸteri tarafından verilen EFT veya havale talimatlarında müÅŸteriye ait imzaların kontrollerinin yapılması, talimatlara onay iÅŸlemlerinin iÅŸ akış prosedürlerinde belirlenen yetki tanımlarına uygunluÄŸunun kontrolü, müÅŸteriye kayıtlı telefon vasıtasıyla ulaşılarak onay alınması ve müÅŸteri talebine iliÅŸkin belgelerin asıllarının temin edilmesi usullerini kapsar.
d) Aracı kurumun müÅŸterileri arasında gerçekleÅŸtirilen nakit ve menkul kıymet virman iÅŸlemlerindeki aÅŸamalar ile düzenlenmesi öngörülen belgeler tanımlanır. Ä°ÅŸ akış prosedürleri diÄŸer iÅŸlemlerin yanı sıra müÅŸteri talimatlarında bulunması gereken tarih, müÅŸteri imzası, müÅŸteri telefon numarası gibi asgari unsurların belirtilmesi, müÅŸteri tarafından verilen virman talimatlarında müÅŸteriye ait imzaların kontrollerinin yapılması, talimatlara onay iÅŸlemlerinin iÅŸ akış prosedürlerinde belirlenen yetki tanımlarına uygunluÄŸunun kontrolü, müÅŸteriye kayıtlı telefon vasıtasıyla ulaşılarak onay alınması ve müÅŸteri talebine iliÅŸkin belgelerin asıllarının temin edilmesi usullerini kapsar.
e) Aracı kurum müÅŸterilerinin emirlerinin alımı ve gerçekleÅŸtirilmesi aÅŸamasındaki iÅŸlemler ile düzenlenmesi öngörülen belgeler tanımlanır.
f) Aracı kurumların mali durumlarına iliÅŸkin rapor ve tabloların hazırlanması aÅŸamasında yapılması gereken iÅŸlemler ve düzenlenmesi gereken belgeler tanımlanır. Ä°ÅŸ akış prosedürleri diÄŸer iÅŸlemlerin yanı sıra aktif ve pasifte yer alan kalemler ile nazım hesapların mutabakatının yapılmasını, aktif deÄŸerler üzerinde mevcut bulunan toplam ipotek, teminat veya bloke tutarları ile pasifte yer almayan taahhütlerin toplam tutarının takibi, muhtemel gider, zarar ve borçları için yeterli düzeyde karşılık ayrılıp ayrılmadığının incelenmesi esaslarını kapsar.
g) Aracı kurumun müÅŸterilerine hesap ekstreleri, müÅŸteri menkul kıymet hareket dökümü ve Kurulumuz düzenlemeleri ile zorunlu tutulan diÄŸer belgelerin gönderimine iliÅŸkin esaslar belirlenir. Söz konusu esaslar, diÄŸer iÅŸlemlerin yanı sıra ekstrelerin müÅŸterilere ulaşıp ulaÅŸmadığının kontrolü, geri dönen ekstrelerin müÅŸterilere ulaÅŸtırılması ve müÅŸterilerden gerçekleÅŸtirilen iÅŸlemlere iliÅŸkin dönemsel yazılı mutabakat alınması ile müÅŸterilere ekstre gönderim iÅŸlemlerinin müÅŸteri iÅŸlemlerini yapan veya kaydeden birimlerin dışında tek bir merkezden gerçekleÅŸtirilmesi  hususlarını içerir.
h) Aracı kurum müÅŸterilerinin iÅŸlemlerinin mevzuat ve aracı kurumların risk politikaları kapsamında oluÅŸturdukları limitler çerçevesinde gerçekleÅŸtirilmesini teminen sınır aşımları ile ilgili uyarı sistemleri tanımlanır. Uyarı sistemleri diÄŸer hususların yanı sıra, emrin alınması aÅŸamasında ilgili kiÅŸinin hesaplarında iÅŸlemin gerektirdiÄŸi naktin ve menkul kıymetin olup olmadığının tespitini, kredili menkul kıymet veya açığa satış iÅŸlemlerinde Kurul düzenlemeleri ile aracı kurumun belirlediÄŸi risk politikaları çerçevesinde limitlere uyulup uyulmadığının kontrolünü kapsar.
ı) Aracı kurum iÅŸlemlerinin muhasebe kayıtlarına aktarılmasına, fiili ve kaydi durumun mutabakatına iliÅŸkin iÅŸlemler tanımlanır. Ä°ÅŸ akış prosedürlerinde; günlük, haftalık veya aylık periyotlarda mutabakat yapılacak iÅŸlemler açık olarak belirlenir.
j) Personelin seçilme, atanma, ilerleme ve görevden alınma usul ve esasları ile özlük hakları tanımlanır.
k) Aracı kurumların bilgi sistemlerinin güvenliÄŸine yönelik olarak aracı kurum personelinin görev tanımları dikkate alınarak yetkilendirmeler yapılır. EriÅŸim ve yetkilendirme iÅŸlemleri ile sistemin sürekliliÄŸini temin edecek yedekleme iÅŸlemleri dahil olmak üzere, bilgi sistemleri ile ilgili faaliyetlere iliÅŸkin tüm hususlar belirlenir.

​

Acil ve beklenmedik durum planı
MADDE 11/A –
(Ek madde: Seri: V, No: 104 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kurumların, acil ve beklenmedik durumlarda müÅŸterilerine, diÄŸer aracı kurumlara, piyasa katılımcılarına ve üçüncü taraflara karşı olan yükümlülüklerini yerine getirme koÅŸullarını, yöntemlerini, prosedürlerini ortaya koyacak Acil ve Beklenmedik Durum Planı ile iÅŸ akış prosedürlerini oluÅŸturmaları zorunludur. Söz konusu iÅŸ akış prosedürlerinin yeterliliklerinin aracı kurumlarca yıllık olarak aracı kurumların faaliyetleri ile ÅŸube ve irtibat bürosu açılması veya kapanması ÅŸeklinde örgütlenme yapılarındaki deÄŸiÅŸiklikler dikkate alınarak gözden geçirilmesi ve söz konusu prosedürlerde gerekli deÄŸiÅŸikliklerin yapılması zorunludur.
Acil ve beklenmedik durum planlarına iliÅŸkin iÅŸ akış prosedürlerinin aracı kurumların büyüklüklerine ve ihtiyaçlarına göre tespit edilmesi zorunlu olmakla birlikte söz konusu iÅŸ akış prosedürlerinin asgari olarak ÅŸu hususları içermesi zorunludur:
a) Mali tablolar ve mevcut mevzuat uyarınca tutmakla yükümlü oldukları her türlü kayıt ile kıymetli evrakın basılı olarak ve/veya elektronik ortamda saklanması,
b) Aracı kurum faaliyetinin aralıksız sürdürülebilmesine yönelik bilgi iÅŸlem sistemlerinin devamlılığının saÄŸlanması, yedeklerinin alınması ve söz konusu elektronik kayıt yedeklerin 5 yıl süre ile saklanması,
c) Mali ve bilgi iletiÅŸim altyapısı dahil olmak üzere operasyonel risk deÄŸerlendirmesi,
ç) MüÅŸterilerle alternatif iletiÅŸim kanallarının tedariki ve sürekliliÄŸinin saÄŸlanması,
d) Aracı kurum ve çalışanlarıyla alternatif iletiÅŸim kanallarının tedariki ve sürekliliÄŸinin saÄŸlanması,
e) Alternatif aracı kurum merkezi ve merkez dışı örgütlerinin tespit edilmesi,
f) Acil ve beklenmedik durumun, karşı tarafa olası etkileri hakkında değerlendirme,
g) Kurul'un alınan önlemler hakkında bilgilendirilmesi, rutin zorunlu bildirimlerin nasıl yapılacağı,
ÄŸ) Aracı kurumca faaliyete devam edilemeyeceÄŸi yönünde karar verilmesi durumunda müÅŸterilerin hesaplarına eriÅŸimi ve söz konusu hesapların baÅŸka bir aracı kuruma devri.
Yukarıda yer alan hususlardan herhangi birinin iÅŸ akış prosedürleri kapsamında yer almaması durumunda söz konusu duruma neden yer verilmediÄŸi hususunun iÅŸ akış prosedürleri kapsamında ayrıca açıklanması zorunludur.
Aracı kurumlar müÅŸterilerine acil ve beklenmedik durumlarda iÅŸ sürekliliÄŸinin nasıl saÄŸlanacağı ve buna iliÅŸkin iÅŸ akış prosedürleri hakkında bilgi vermekle yükümlüdürler. Söz konusu bildirimin hesap açılışı sırasında ve ayrıca aracı kurumların internet sayfalan aracılığıyla yapılması zorunludur.
Acil ve beklenmedik durum kapsamında bilgi iÅŸlem sistemleri; aracı kurumların faaliyetlerini normal bir ÅŸekilde sürdürmelerini saÄŸlayan, müÅŸteri emirlerinin iletimi ve gerçekleÅŸtirilmesini, takas ve saklama iÅŸlemlerinin yürütülmesini, müÅŸteri hesaplarının saklanması, takibi ve müÅŸteri kıymetleri ve nakdinin transferi iÅŸlemlerinin yürütülmesini saÄŸlayan sistemleri ifade etmektedir.
Acil ve beklenmedik durum planı ve buna iliÅŸkin iÅŸ akış prosedürlerinin aracı kurum yönetim kurulunca onaylanması ve en az genel müdür yardımcısı düzeyinde bir aracı kurum çalışanının ve bu kiÅŸiye alternatif olarak belirlenecek bir baÅŸka aracı kurum çalışanının acil ve beklenmedik durum planının uygulanmasından sorumlu kiÅŸiler olarak yönetim kurulunca atanması ve bu kiÅŸilere ait unvan ile e-posta adresi, telefon ve faks numaraları dahil var olan her türlü iletiÅŸim bilgilerinin Kurul, Ä°stanbul Menkul Kıymetler Borsası, Vadeli Ä°ÅŸlem ve Opsiyon Borsası A.Åž., Merkezi Kayıt KuruluÅŸu A.Åž., Ä°MKB Takas ve Saklama Bankası A.Åž. ve Kurulca belirlenecek diÄŸer kuruluÅŸlara bildirilmesi zorunludur

 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
TeftiÅŸ Birimine Ä°liÅŸkin Esaslar
 
TeftiÅŸ sistemi
Madde 12-
TeftiÅŸ faaliyeti, aracı kurumun tüm faaliyetlerini ve birimlerini kapsar. Aracı kurumların bünyelerinde bir teftiÅŸ birimi oluÅŸturmaları ve bu birimde münhasıran çalışmak üzere yeter sayıda müfettiÅŸ istihdam etmeleri zorunludur. Bankalarla veya özel finans kurumlarıyla acentelik tesisine izin verilen aracı kurumlar acentalarının sermaye piyasası faaliyetleriyle sınırlı olmak üzere banka veya özel finans kurumlarının teftiÅŸ birimlerinden istifade edebilirler.
TeftiÅŸ birimi doÄŸrudan yönetim kuruluna baÄŸlı ve sorumlu olarak çalışır. Yönetim kurulu bu birime iliÅŸkin yetkilerini, genel müdür dışında olmak üzere en az iki yönetim kurulu üyesine devredebilir.
MüfettiÅŸler aracı kurumun merkez ve merkez dışı örgütlerinin faaliyetlerinin sermaye piyasası mevzuatı ve ilgili mevzuat hükümleri yanında, aracı kurum esas sözleÅŸmesi ve iç kontrole yönelik yazılı prosedürler çerçevesinde yürütülmesinin kontrol ve denetiminden sorumludur.
TeftiÅŸ, aracı kurum içinde tüm varlıkların, hesap ve kayıtların, belgelerin, personelin ve aracı kurumun güvenliÄŸini etkileyebilecek diÄŸer tüm unsurların yerinde incelenmesinin yanısıra, aracı kurum yapısı ve faaliyetlerinin özelliÄŸine göre merkezden de inceleme ve denetleme faaliyetlerinde bulunulmasını, gerektiÄŸinde soruÅŸturma yapılmasını, ifade alınmasını, savunma istenmesini, belge ve bilgilere el konulmasını, gerekli görülmesi halinde sorumlu personelin inceleme sonuçlandırılıncaya kadar iÅŸten uzaklaÅŸtırılmasının aracı kurum yönetim kuruluna önerilmesi  gibi eylemleri de kapsar.
MüfettiÅŸler tarafından yapılan denetim çalışmaları rapora baÄŸlanarak aracı kurum merkezinde saklanır ve yönetim kuruluna sunulur. Düzenlenen raporlar ve bu raporlara esas teÅŸkil eden belgeler düzenlenmelerini izleyen yıldan itibaren en az 5 yıl süreyle veya bu süre içinde hukuki ihtilafa konu olanların, ihtilafın sonuçlanmasına kadar saklanması zorunludur.
TeftiÅŸ birimi, aracı kurumun mali durumunu zayıflatacak veya olaÄŸandışı sonuçlar doÄŸuracak herhangi bir durumun varlığının tespit edilmesi halinde hazırlayacağı raporu en kısa zamanda yönetim kuruluna sunar ve bir örneÄŸini Kurul’a gönderir.
 
TeftiÅŸ birimi yöneticisinin görevleri
Madde 13-
TeftiÅŸ birimi yöneticisi teftiÅŸ kapsamındaki faaliyetlerin gerçekleÅŸtirilmesi ve koordinasyonu ile birlikte;
a) Düzenlemelere ve organizasyonun hedeflerine göre iç kontrolden sorumlu yönetim kurulu üyesi tarafından belirlenen kabul edilebilir risk düzeylerini baz alan bir risk temelli iç kontrol programı hazırlar.
b) Onaylanan iç kontrol programının uygulanabilmesi için gerekli kaynakları (yazılım, donanım, çalışma saati/uzman sayısı) belirler; öngördüÄŸü kaynaktan yapılacak kısıtlamaların etkilerini hesaplar ve sorumlu yönetim kurulu üyesinin onayına sunar.
c) Ä°ÅŸ akış prosedürlerini her aÅŸamada izler ve gerektiÄŸinde sorumlu yönetim kurulu üyesine deÄŸiÅŸiklik ihtiyacını bildirir.
d) Görevlerini yerine getirirken ihtiyaç duymaları halinde, iç kontrol faaliyetinin yeterli ve saÄŸlıklı olarak sürdürülebilmesini teminen gerekli desteÄŸi ister, yeterli bilgi veya yardım saÄŸlanamadığı durumlarda hazırladığı raporda söz konusu eksiklikleri açıkça belirler.


MüfettiÅŸlerin çalışma esasları
Madde 14-
MüfettiÅŸler her türlü belgeye eriÅŸim imkanına sahip kılınırlar. MüfettiÅŸlerin aracı kurum bünyesindeki tüm bilgi ve belgelere ulaÅŸma yetkisi, yazılı politikalar arasında açıkça yer alır.

MüfettiÅŸlerin görevleri ile ilgili olarak düzenli ve yeterli bir kayıt düzenine sahip olmaları gerekir.
MüfettiÅŸler kayıt düzenini çalışma kağıtlarının hazırlanması ve bunların dosyalanmasıyla saÄŸlar. Çalışma kağıtları, müfettiÅŸlerin izlediÄŸi denetim yöntem ve tekniklerini, uyguladığı denetim testlerini, topladığı bilgileri ve incelemelerle ilgili olarak ulaÅŸtığı sonuçları gösteren hazırlanması zorunlu belgelerdir.
 
MüfettiÅŸ ile iç kontrolden sorumlu yönetim kurulu üyesinin  atanması ve görevden ayrılması
Madde 15-
MüfettiÅŸler yönetim kurulu kararı ile göreve baÅŸlarlar.
Ä°ç kontrolden sorumlu yönetim kurulu üyesi ile müfettiÅŸin herhangi bir nedenle görevden alınması ya da istifa etmesi durumunda, görevden alınmanın veya istifa etmenin gerekçesi, aracı kurum ile ayrılan yönetim kurulu üyesi ve  müfettiÅŸ tarafından 15 gün içinde Kurul’a yazılı olarak bildirilir.
 
Mesleki yeterlilik ilkesi
Madde 16-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 106 sayılı TebliÄŸ ile) Aracı kurumlar, teftiÅŸ biriminde görev yapacak müfettiÅŸlerde mesleki yeterliliÄŸi aramak zorundadırlar. Mesleki yeterlilik lisans düzeyinde ve sonrasındaki eÄŸitim ve öÄŸretim ile mesleki deneyiminin denetleme yapacak düzeyde olmasını ifade eder.
MüfettiÅŸ olarak atanacaklarda en az 4 yıllık lisans eÄŸitimi veren kurumlardan mezun olma ÅŸartı aranır. Yüksek öÄŸrenim yanında sermaye piyasaları, muhasebe, vergi, banka ve kambiyo, bilgi sistemleri denetimi, iÅŸletme analizi, organizasyonu, denetimi veya hukuk konularında en az 3 yıllık mesleki tecrübe ÅŸartı aranır.
MüfettiÅŸlerden bilgi teknolojileri denetimi icra edeceklerin bilgi teknolojileri ile bilgi teknolojilerine dayalı denetim teknikleri konularında öÄŸrenim alanları itibarıyla veya aldıkları eÄŸitim sertifikalarıyla kanıtlanabilir asgari bilgi ve beceriye sahip olmaları zorunludur.
Ä°ç kontrol prosedürlerinde müfettiÅŸlerin yeterlilikleri için aranan öÄŸrenim durumu, deneyim, bilgi ve beceri seviyeleri ile diÄŸer niteliklere yer verilir.
 
Ücretlendirme ve özlük hakları
Madde 17-
MüfettiÅŸlerin ücret ve diÄŸer özlük hakları yönetim kurulu tarafından belirlenir.
 
Tarafsızlık
Madde 18-
MüfettiÅŸler görevlerini tarafsız olarak yerine getirmelerini engelleyecek görev ya da iliÅŸkiler içinde yer alamazlar, bu sonuca yol açabilecek görev ve sorumlulukları kabul edemezler. Faaliyetleri sırasında tarafsızlığını zedeleyebilecek bir durumun ortaya çıkması halinde müfettiÅŸ bu durumu birim yöneticisine iletir. Ayrıca, herhangi bir çalışması sırasında tarafsızlığını etkileyebilecek bir durum ortaya çıktığında, çalışma sonuçları ile birlikte tarafsızlığı bozan durumu da açıklamakla yükümlüdür.
 
Sır saklama
Madde 19-
MüfettiÅŸler görevleri gereÄŸi eriÅŸtikleri bilgilerin gizliliÄŸine özen gösterirler. Bu türden bilgileri hiç bir durumda kiÅŸisel fayda saÄŸlamak amacıyla ya da yasalar, diÄŸer hukuki düzenlemeler veya meslek etiÄŸine aykırı biçimde kullanamazlar.
 
Bağımsız dış denetim ile iç denetim arasındaki iliÅŸkiler
Madde 20-
(DeÄŸiÅŸik: Seri: V, No: 89 sayılı TebliÄŸ ile.)Ä°ç kontrol sistemlerinin iÅŸleyiÅŸi ve prosedürlere uyumu konusuyla ilgili olarak, aÅŸağıda sayılan aracı kurumların Kurulun bağımsız denetim standartlarına iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde yıllık bazda

düzenlenecek özel amaçlı bağımsız denetim raporunu ilgili yılın bitimini izleyen 12 hafta içerisinde Kurula göndermeleri zorunludur.
a) Hisse senetleri halka arz edilmiş olanlar veya halka arz edilmiş sayılanlar,
b) Åžube ve irtibat bürolarının toplam sayısı 10 veya daha fazla olanlar,
c) Yurtdışı piyasalarda iÅŸlem gören türev araçların alım satımına aracılık yetki belgesine sahip olanlar.
Kurul gerekli görmesi halinde yukarıda belirtilen kapsama girmeyen aracı kurumlardan da iç kontrol sistemlerinin iÅŸleyiÅŸi ve prosedürlere uyumu konusunda Kurulun bağımsız denetim standartlarına iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde hazırlanan özel amaçlı bağımsız denetim raporu isteyebilir
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Ä°ç Kontrol Birimine Ä°liÅŸkin Esaslar
 
Ä°ç kontrol birimi
Madde 21-
Aracı kurumlar bünyelerinde tüm iÅŸlevlerinin güvenli bir biçimde icra edilmesini iç kontrol mekanizmaları vasıtasıyla izlemek, incelemek ve kontrol etmek amacıyla iç kontrol birimi oluÅŸturarak faaliyetlerinin kapsam ve yapısıyla uyumlu yeter sayıda iç kontrol elemanı istihdam edebilirler. Sürekli kontrol faaliyetini icra edecek olan iç kontrol elemanları, iç kontrol dışındaki baÅŸka görev ve sorumluluklar yüklenemezler.
Ä°ç kontrol birimi iç kontrol sistemine iliÅŸkin politika ve prosedürlerin uygulanmasını gözetir ve kontrol eder. Ä°ç kontrol elemanları iç kontrol faaliyeti kapsamında bilgi talebinde bulunurlar, çeÅŸitli kontrol dokümanları ve araçları üzerinden genel veya özel gözlemlere ve izlemeye dayalı kontrol ya da inceleme yaparlar, tespitlerini raporlara baÄŸlarlar veya uyarı raporları hazırlayarak ilgili birimlere tebliÄŸ ederler. Ä°ç kontrol elemanlarına, izledikleri, inceledikleri ve kontrol ettikleri hususlara iliÅŸkin olarak aracı kurum personelinden ilave açıklama isteme, bunların bilgi ve görüÅŸlerine baÅŸvurma, gerekli gördüklerinde teftiÅŸ ile aracı kurumda bulunan diÄŸer birimlere uyarıda bulunma yetkisi verilir.
Ayrı bir iç kontrol birimi kurulmuÅŸ olması halinde, teftiÅŸ biriminin iç kontrol faaliyeti kapsamında icra edeceÄŸi fonksiyonlar iç kontrol birimi tarafından ve teftiÅŸ birimi yöneticisinin iç kontrol faaliyeti kapsamında icra edeceÄŸi fonksiyonlar iç kontrol birimi yöneticisi tarafından yerine getirilir. TeftiÅŸ birimi de iç kontrol biriminin iÅŸleyiÅŸini denetler.
Ä°ç kontrol birimi iç kontrolden sorumlu yönetim kurulu üyesine  baÄŸlı olarak faaliyet gösterir.


Ä°ç kontrol elemanlarına uygulanacak hükümler
Madde 22-
Bu TebliÄŸde yazılı müfettiÅŸlerin atanma, görevden alınma, mesleki yeterlilik, ücretlendirme ve özlük hakları ile çalışma usul ve esasları iç kontrol elemanları için de uygulanır.
 
Kaldırılan hükümler
Madde 23-
7/9/2000 tarihli ve 24163 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: V, No: 46 sayılı Aracılık Faaliyetleri ve Aracı KuruluÅŸlara Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸin 32, 33, 34, 35 ve 36 ıncı maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
 
Yürürlük
Madde 24-
Bu TebliÄŸin;
a) 10 ve 11 inci maddeleri yayımı tarihinden 3 ay sonra,
b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,
yürürlüÄŸe girer.
 
Yürütme
Madde 25-
Bu TebliÄŸ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.

​

bottom of page