top of page

SERMAYE PÄ°YASASI ARAÇLARININ TEMÄ°NATLI Ä°HRACINA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLÄ°Äž
 
(II-31/B.1)
 
(26/1/2022 tarihli ve 31731 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)

​

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

​

Amaç ve kapsam

MADDE 1 –

(1) Bu TebliÄŸin amacı, sermaye piyasası araçlarının bu TebliÄŸ kapsamında teminatlı ihracında verilecek teminatlara, teminat yönetim sözleÅŸmelerine ve teminat yöneticisine iliÅŸkin uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

 

Dayanak

MADDE 2 –

(1) Bu Tebliğ, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 31/B maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 3 –

(1) Bu TebliÄŸde geçen;

a) Banka: 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununda tanımlanan bankaları,

b) Borçlanma aracı sahipleri kurulu (BASK): Kanunun 31/A maddesinde düzenlenen kurulu,

c) Borsa: Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde tanımlanan borsayı,

ç) Finansal kuruluÅŸ: 5411 sayılı Kanunda tanımlanan kuruluÅŸları,

d) Ä°hraç: Sermaye piyasası araçlarının ihraççılar tarafından çıkarılıp, halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin satışını,

e) Ä°hraççı: Bu TebliÄŸde tanımlanan sermaye piyasası araçlarını ihraç eden, ihraç etmek üzere Kurula baÅŸvuruda bulunan veya bu TebliÄŸde tanımlanan sermaye piyasası araçları halka arz edilen tüzel kiÅŸileri,

f) Ä°liÅŸkili taraf: Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS)’nda tanımlanan iliÅŸkili tarafı,

g) Kanun: 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,

ğ) KAP: Kamuyu Aydınlatma Platformunu,

h) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,

ı) MKK: Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketini,

i) Ortaklık: Anonim ortaklığı,

j) Sermaye piyasası aracı: NiteliÄŸi itibarıyla borçlanma aracı olduÄŸu Kurulca kabul edilen sermaye piyasası araçları da dâhil olmak üzere, 7/6/2013 tarihli ve 28670 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Borçlanma Araçları TebliÄŸi (VII-128.8)’nde tanımlanan borçlanma araçları ve Kurulca uygun görülecek diÄŸer sermaye piyasası araçlarını,

k) Sınırlı ayni hak: 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 779 ila 972 nci maddelerinde tanımlanan hakları,

l) Teminata konu varlık: Ä°hraç edilecek sermaye piyasası aracından doÄŸan yükümlülüÄŸün ifasının teminatını teÅŸkil etmek üzere bu TebliÄŸ kapsamında ihraççı veya üçüncü bir kiÅŸi tarafından teminat yöneticisine devredilen veya üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesis edilen 5 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen varlıkları,

m) Teminat yöneticisi: 11/7/2013 tarihli ve 28704 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸ (III-37.1)’de düzenlenen genel saklama yetkisine sahip yatırım kuruluÅŸlarından Kurulca onaylanarak ilan edilenleri,

n) TTSG: Türkiye Ticaret Sicili Gazetesini,

o) Yönetim kontrolü: Kanunun 26 ncı maddesinde tanımlanan kontrol gücünü,

ifade eder.

​

Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM

Teminatlı İhraca İlişkin Genel Esaslar ve Teminata Konu Varlıklar

​

Teminatlı ihraç ve baÅŸvuru süreci

MADDE 4 –

(1) Sermaye piyasası araçlarının bu TebliÄŸ kapsamında teminatlı ihracında, ihraççının bu araçlardan doÄŸan yükümlülüklerinin vadesinde yerine getirilmesini saÄŸlamak üzere, teminata konu varlıkların sevk ve idaresinin saÄŸlanması, korunması, muhafazası amacıyla teminat yöneticisine mevzuatta öngörülen usulde mülkiyeti devredilir veya bunlar üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesis edilir.

(2) Ä°hraççılar, ihraç edecekleri sermaye piyasası araçlarını bu TebliÄŸ kapsamında teminat altına alabilir. Kurul; ihraççı, ihraççının türü veya finansal durumu, ihraç tutarı ve/veya ihracı planlanan sermaye piyasası aracı türüne göre ihraç edilecek sermaye piyasası aracının bu TebliÄŸ kapsamında teminat altına alınmasını zorunlu tutabilir.

(3) Teminata konu varlıkların mülkiyetinin teminat yöneticisine devri veya bunlar üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesisine iliÅŸkin iÅŸlemler tamamlanmadan,  bu TebliÄŸ kapsamında teminatlı sermaye piyasası aracının satışına baÅŸlanamaz. Bu iÅŸlemler en geç satışa baÅŸlanmadan bir iÅŸ günü önce tamamlanır ve iÅŸlemlerin tamamladığı hususu satıştan önce KAP’ta ilan edilir. Bu TebliÄŸ kapsamında ihraç edilecek sermaye piyasası araçlarının tahsisli olarak veya borsada iÅŸlem görmeyecek ÅŸekilde nitelikli yatırımcılara satılması durumunda, bu madde kapsamında yapılması gereken ilanlar MKK aracılığıyla yatırımcılara elektronik ortamda iletilir ve ihraççının internet sitesinde yayımlanarak yatırımcıların eriÅŸimine açık tutulur. MKK aracılığıyla yapılacak duyuruların gönderim ÅŸekli ve usulüne iliÅŸkin esaslar MKK tarafından belirlenir.

(4) Kurul, teminata konu varlıkların devir tarihindeki deÄŸerinin, ihraççının teminatlı ihraç edilecek sermaye piyasası araçlarından doÄŸan yükümlülüklerinin devir tarihi itibarıyla hesaplanan tutarına eÅŸit ya da bu tutardan yüksek olmasını isteyebilir.

(5) Bu TebliÄŸ kapsamında sermaye piyasası araçlarının teminatlı ihracı için Kuruldan bu amaçla bir ihraç tavanı alınır. Alınan ihraç tavanı kapsamında yapılacak ihraçların teminatlı olması zorunludur.

(6) Ä°hraç tavanının onaylanması amacıyla Kurula yapılan baÅŸvuruda iletilecek yetkili organ kararlarında, Borçlanma Araçları TebliÄŸi (VII-128.8)’nin 5 inci maddesi hükümleri kıyasen uygulanır. Yetkili organ kararlarında sermaye piyasası aracının bu TebliÄŸ kapsamında teminatlı ihraç edileceÄŸi hususu açıkça belirtilir.

​

Teminata konu varlıklar

MADDE 5 –

(1) AÅŸağıdaki varlıklar, ihraç edilecek sermaye piyasası araçları için bu TebliÄŸ kapsamında teminata konu olabilir:

a) Nakit (Türk Lirası/konvertibl döviz).

b) 9/1/2014 tarihli ve 28877 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Varlığa veya Ä°poteÄŸe Dayalı Menkul Kıymetler TebliÄŸi (III-58.1)’nin 16 ncı maddesinde belirlenen nitelikleri haiz, aynı TebliÄŸin 15 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılan varlıklar.

c) Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen döviz cinsinden tahviller, Devlet iç borçlanma senetleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama Anonim Åžirketi tarafından ihraç edilen kira sertifikaları.

ç) Borsa Ä°stanbul A.Åž. Yıldız Pazarda iÅŸlem gören paylar.

d) Bankalar tarafından ihraç edilmiÅŸ özkaynak hesaplamasına dahil edilecek niteliktekiler hariç borçlanma araçları.

e) Herhangi bir kısıtlama içermeksizin ilk talepte derhal ödeme taahhüdünü içeren banka teminat mektupları.

f) Yatırım fonu katılma payları.

g) Borsada iÅŸlem gören standart kıymetli madenler.

ğ) İpoteğe dayalı menkul kıymetler ve varlığa dayalı menkul kıymetler.

h) Niteliğine uygun olması durumunda sigortalanması şartıyla 20/10/2016 tarihli ve 6750 sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (e), (f), (g), (ğ), (h) ve (l) bentlerinde yer alan varlıklar.

ı) Sigortalanması ÅŸartıyla, 4721 sayılı Kanunun 704 üncü maddesinde belirtilen taşınmaz mallar.

i) Bu fıkrada sayılan teminat olarak kabul edilebilecek varlıklar üzerinde tesis edilebilecek sınırlı ayni haklar.

j) Kurulca uygun görülecek diÄŸer varlıklar.

(2) Üzerinde sınırlı ayni hak bulunan taşınmazlar ancak söz konusu taşınmazın deÄŸerini düÅŸüren mevcut ayni hak yükümlülüÄŸünden arta kalan deÄŸeri kadar dikkate alınır. Bu deÄŸer beÅŸinci fıkra çerçevesinde yaptırılacak deÄŸerleme ile tespit edilir.

(3) Kurul; ihraççı ile teminata konu varlıkların niteliÄŸini, likiditesini ve benzeri özelliklerini dikkate alarak ihraççılardan teminata konu varlıkların çeÅŸitlendirilmesini ve/veya deÄŸiÅŸtirilmesini talep etmeye, söz konusu varlıkların hangi oranda teminat olarak kabul edilebileceÄŸini belirlemeye ve/veya teminata konu varlıkların düzenli olarak ve/veya arızi olarak yeniden deÄŸerlenmesini talep etmeye yetkilidir.

(4) Teminata konu varlıkların teminat yöneticisine devredildiÄŸi veya bunlar üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesis edildiÄŸi tarih itibarıyla aÅŸağıdaki ÅŸartları saÄŸlaması zorunludur:

a) Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen varlıklar hariç, teminata konu varlıkların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde olması, teminata konu varlığın alacak olması halinde ise söz konusu alacağın borçlusunun Türkiye’de yerleÅŸik kiÅŸilerden olması,

b) Varlıkların üzerinde devri veya sınırlı ayni hak tesisini kısıtlayıcı yükümlülüklerin bulunmaması.

(5) Birinci fıkranın (h), (ı) ve (i) bentlerindeki teminata konu varlıkların piyasa deÄŸeri, bu varlıkların teminat yöneticisine devrinden veya bunlar üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesis edilmesinden önce Kurulun deÄŸerlemeye iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde belirlenir. Birinci fıkranın (ı) bendindeki varlıklar için iki farklı deÄŸerleme ÅŸirketinden deÄŸerleme raporu alınması ve bu raporlarda tespit edilen deÄŸerlerden düÅŸük olanının esas alınması gerekir.

(6) Teminata konu varlıkların, teminat yöneticisinin borçları dışındaki bir nedenle haczedilmesi, bir mahkeme kararı gereÄŸi veya kanuna dayalı iÅŸlemle teminat yöneticisinin mülkiyetinden çıkması, tedbir uygulanması yahut yok olması gibi hallerde, ihraççı veya ilgili üçüncü kiÅŸi tarafından söz konusu varlıkların yerine aynı deÄŸerde yeni varlıkların ve/veya hakların üç iÅŸ günü içerisinde teminat yöneticisine devredilmesi veya üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesis edilmesi zorunludur.

(7) Teminata konu varlıklara ait dönemsel gelirler, aksi teminat yönetim sözleÅŸmesinde kararlaÅŸtırılmadıkça teminata konu varlık deÄŸerine eklenir.

 

Teminata konu varlıklara ilişkin genel esaslar

MADDE 6 –

(1) Teminata konu varlıklar, ihraç edilecek sermaye piyasası araçlarından doÄŸan yükümlülüklerin vadesinde yerine getirilmesini temin amacıyla sınırlı olmak üzere teminat yöneticisine devredilir veya bu varlıklar üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesis edilir. Teminata konu varlıklar, teminat yöneticisinin malvarlığından ayrıdır ve ayrı izlenir. Teminata konu varlıklar, teminat yöneticisinin borçları nedeniyle kamu alacakları için olsa dahi haczedilemez, rehnedilemez, iflas masasına dahil edilemez ve üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz. Teminata konu varlığın, teminat olarak devredildiÄŸi veya üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesis edildiÄŸi hususu ilgili sicilde beyanlar hanesine kaydedilir.

(2) Bankalar, MKK veya diÄŸer finansal kuruluÅŸlar nezdinde tutulmakta olan teminata konu varlıklar teminat yöneticisinin kendi varlığından ayrı hesaplarda izlenir. Teminat yöneticisi adına açılacak olan hesapların teminat yönetim sözleÅŸmesi gereÄŸi açılmış olduÄŸu, bankalar, MKK veya ilgili diÄŸer finansal kuruluÅŸlar tarafından açıkça tanımlanır ve bu hesaplar amacı dışında kullanılamaz. Bu hesaplar teminat olarak gösterilemez, üzerinde blokaj, rehin ve benzeri herhangi bir takyidat tesis edilemez.

(3) Teminat yöneticisi tarafından teminata konu varlıklar için banka hesabı açtırılırken, bankaya söz konusu hesaptaki varlığın teminat yönetim sözleÅŸmesi gereÄŸi açılmış olduÄŸu ve herhangi bir ÅŸekilde kendi hesabı ile birleÅŸtirilmemesi gerektiÄŸi hususunda yazılı bilgi verilmesi ve bankadan konuya iliÅŸkin onay alınması zorunludur. Açılan hesap, teminat yöneticisinin banka nezdindeki diÄŸer hesaplarından ayrıştırılabilecek ÅŸekilde isimlendirilir. Banka tarafından on beÅŸ iÅŸ günü içerisinde konuya iliÅŸkin onay verilmemesi durumunda teminat yöneticisi ilgili tutarı baÅŸka bir bankaya aktarmak zorundadır.

(4) Teminat yöneticisi tarafından Kanunun 31/B maddesi ve bu TebliÄŸ kapsamında teminata konu varlıkların korunması, muhafazası, idaresi, satışı ve benzeri iÅŸlemler için vergi dahil yapılması gereken giderler teminata konu varlıklardan karşılanamaz. Teminata konu varlıklara iliÅŸkin masrafların ve giderlerin ilgili özel düzenlemeler nedeniyle teminata konu varlıklardan karşılanmasının zorunlu olması halinde, bu kapsamda kesinti yapılan tutarlar ihraççı tarafından üç iÅŸ günü içinde karşılanması zorunludur. Bu hususa teminat yönetim sözleÅŸmesinde yer verilir.

​

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Teminat Yönetim SözleÅŸmesi

​

Teminat yönetim sözleÅŸmesi ve asgari unsurları

MADDE 7 -

(1) Teminat yönetim sözleÅŸmesi, ihraççı ile teminat yöneticisi arasında, ihraççının ilgili sermaye piyasası aracı ihracından doÄŸan ödeme yükümlülüklerini izahnamede veya ihraç belgesinde belirtilen esaslara uygun olarak yerine getirmesini saÄŸlamak üzere teminata konu varlıkların teminat yöneticisine devredilmesi yahut bu varlıklar üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesis edilmesine iliÅŸkin taahhüdü içeren ve teminat yöneticisinin teminata konu varlıkları korumayı, idare etmeyi ve gerektiÄŸinde söz konusu varlıkları paraya çevirerek ihraççının yatırımcılara olan yükümlülüklerinin ifasını saÄŸlamayı, ihraççının ilgili sermaye piyasası aracı ihracından doÄŸan ödeme yükümlülüÄŸünü yerine getirmesi halinde ise teminata konu varlıkların bu varlıkları devredene iade edilmesine veya üzerindeki sınırlı aynı hakkın kaldırılmasına iliÅŸkin taahhüdü içeren yazılı sözleÅŸmedir.

(2) Teminat yönetim sözleÅŸmesinde asgari olarak;

a) SözleÅŸmenin hangi ihraçtan doÄŸan ödeme yükümlülüÄŸünün teminatını oluÅŸturan varlıkları yönetmek üzere yapıldığı,

b) Ä°hraççının sermaye piyasası aracı ihracından doÄŸan ödeme yükümlülüÄŸünün ne olduÄŸu, bunun ne zaman ve ne ÅŸekilde yerine getirileceÄŸi,

c) Ä°hraççının temerrüdü dışında hangi hallerde alacağın teminattan karşılanmasının söz konusu olabileceÄŸi ve her halde teminat yöneticisinin derhal bilgilendirileceÄŸi,

ç) Teminata konu varlıkların zilyetliÄŸinin hangi tarafta kalacağı ve zilyetliÄŸe sahip olacak tarafça bu varlıkların nasıl iÅŸletileceÄŸi ve/veya kullanılacağı,

d) Teminata konu varlıkları zilyetliÄŸinde bulunduran kiÅŸinin teminat yöneticisi haricinde bir kiÅŸi olması durumunda, bu kiÅŸinin talep halinde varlıkların durumu, kullanımı ve iÅŸletilmesine iliÅŸkin her türlü bilgi ve belgeyi teminat yöneticisine vereceÄŸi hususunun ihraççı tarafından taahhüt edilmiÅŸ olduÄŸu,

e) Teminata konu varlıkların olaÄŸan bakım ve koruma giderleri, olaÄŸandışı masrafları, vergi yükümlülükleri, deÄŸerleme masrafları ile bu varlıklara iliÅŸkin mevzuat yahut sözleÅŸme uyarınca zorunlu olarak ödenmesi gereken benzeri diÄŸer yükümlülüklerin hangi tarafça karşılanacağı,

f) Tarafların hak ve yükümlülüklerinin neler olduÄŸu ile sözleÅŸme uyarınca teminat yöneticisine ödenecek ücret ve ödeme esasları,

g) Teminat yöneticisinin yükümlülüklerinden kaynaklanan operasyonel görevlerini kısmen veya tamamen üçüncü kiÅŸilere devredip devredemeyeceÄŸi ve devredilebilecek görevlere iliÅŸkin esaslar,

ÄŸ) Devredilecek veya üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilecek teminata konu varlıkların bu TebliÄŸde belirtilen nitelikleri eksiksiz olarak saÄŸladığının hangi aralıklarla, nasıl ve hangi tarafça tespit edileceÄŸi,

h) Bu TebliÄŸdeki zorunlu haller haricinde, teminata konu varlığın taraflarca vade içerisinde deÄŸerlemesinin yapılıp yapılmayacağı,

yer alır.

​

Teminat yönetim sözleÅŸmesine iliÅŸkin genel esaslar

MADDE 8 –

(1) Teminat yönetim sözleÅŸmesi, ihraç tavanı baÅŸvurusuna iliÅŸkin belgelerle birlikte Kurula iletilir. Teminat yönetim sözleÅŸmesi, ihraç tavanı tutarının tamamı için tek seferde veya ihraç tavanı içerisinde gerçekleÅŸtirilecek tertip ihraçları için ayrı ayrı yapılabilir. Yurt içinde halka arz edilmeksizin yapılacak ihraçlar bakımından ihraç tavanı tutarının tamamı için tek teminat yönetim sözleÅŸmesi yapılarak sözleÅŸmenin Kurula baÅŸvuru sırasında iletilmesi halinde, her bir tertip ihracı için Kurula ayrıca baÅŸvuru yapılması zorunlu deÄŸildir.

(2) Teminat yönetim sözleÅŸmesinin ihraç tavanı tutarının tamamı için tek seferde yapılması durumunda, Kurula baÅŸvuru sırasında iletilecek teminat yönetim sözleÅŸmesinde, teminata konu varlıkların her bir tertip ihracı bakımından açıkça ayrıştırılmış olması gerekir. Ayrıştırma iÅŸlemi teminata konu varlıkların hangi oranda, hangi tutarda ve hangi tertibe özgülenmiÅŸ olduÄŸu açıkça belirtilmek suretiyle yapılır.

(3) Teminat yönetim sözleÅŸmesinin ihraç tavanı dahilindeki tertipler için ayrı ayrı yapılacak olması halinde ise ihraç tavanı baÅŸvurusuna iliÅŸkin belgelerle birlikte taslak teminat yönetim sözleÅŸmesi Kurula sunulur. Bu durumda her bir tertip ihracından önce tertip ihraç belgesinin onaylanması amacıyla Kurula baÅŸvuru yapılarak imzalı teminat yönetim sözleÅŸmesinin Kurula iletilmesi gerekir. Bu fıkra uyarınca yapılacak ihraçlarda aynı varlığın birden fazla tertip için teminata konu varlık olarak belirlenmesi halinde ise, varlığın ihraç edilecek tertibe hangi oranda ve tutarda özgülendiÄŸi ilgili teminat yönetim sözleÅŸmesinde açıkça belirtilir.

(4) Ä°hraçtan sonra teminat yönetim sözleÅŸmesinde, izahname veya ihraç belgesinde,  yatırımcıların ilgili sermaye piyasası araçlarından doÄŸan alacaklarını tam ve zamanında almalarını etkileyecek nitelikteki deÄŸiÅŸikliklerin yapılabilmesi için söz konusu deÄŸiÅŸikliÄŸin BASK tarafından karara baÄŸlanması gerekir. BASK toplantılarında Kurulun BASK’a iliÅŸkin düzenlemeleri uygulanır.

(5) Teminat yönetim sözleÅŸmesine, ilgili sermaye piyasası araçlarına ve bunların ihracına iliÅŸkin bu TebliÄŸde hüküm bulunmayan hallerde, mahiyetine uygun düÅŸtüÄŸü ölçüde Kurulun diÄŸer düzenlemeleri ile genel hükümler kıyasen uygulanır.

​

Temerrüt ve temerrüdün sonuçları

MADDE 9 –

(1) Sermaye piyasası aracının anapara, faiz ve benzeri ödemelerinin izahnamede veya ihraç belgesinde öngörülen sürede yerine getirilmemesi temerrüt sayılır. Teminat yönetim sözleÅŸmesinde teminattan alacağın karşılanmasının söz konusu olacağı diÄŸer durumlar da belirlenebilir. Bu durumlar temerrütle aynı sonucu doÄŸurur.

(2) Teminat yöneticisi, temerrüt halinde ya da kanun veya sözleÅŸme hükümlerinde öngörülen diÄŸer sebeplerle teminattan alacağın karşılanması söz konusu olduÄŸunda; herhangi bir ihbar veya ihtarda bulunma, süre verme, adli veya idari merciden izin ya da onay alma, teminatın açık arttırma ya da baÅŸka bir yol ile nakde çevrilmesi gibi herhangi bir ön ÅŸartı yerine getirme yükümlülüÄŸü olmaksızın, teminata konu varlıkları satıp bedellerini yatırımcılar arasında paylaÅŸtırabilir.

(3) Temerrüt veya temerrütle aynı sonucu doÄŸuran diÄŸer hallerin meydana gelmesi durumunda 5 inci maddenin birinci fıkrasının;

a) (a) bendinde belirtilen konvertibl döviz en geç izleyen iÅŸ gününde Türk Lirasına çevrilerek yatırımcılara ödenir.

b) (b) bendinde belirtilen teminata konu varlıklar vadelerinde tahsil edildikçe yatırımcılara ödenir.

c) (c), (ç), (d), (e), (f), (g), (ÄŸ) ve (j) bentlerinde belirtilen teminata konu varlıklar beÅŸ iÅŸ günü içerisinde paraya çevrilerek yatırımcılara ödenir.

ç) (h), (ı) ve (i) bentlerinde belirtilen teminata konu varlıkların deÄŸerleme yaptırılması da dahil olmak üzere paraya çevrilmesi iÅŸlemlerine en geç otuz beÅŸ gün içinde baÅŸlanır.

(4) Üçüncü fıkrada öngörülen deÄŸerleme iÅŸlemlerinde, Kurulun ilgili düzenlemeleri esas alınır.

(5) Teminata konu varlıkların, ihraççının ödeme yükümlülüklerini karşılayacak kadarlık kısmı paraya çevrilir.

(6) Teminata konu varlıkların paraya çevrilmesiyle elde edilen tutarın, yatırımcıların tamamının alacaklarını karşılamaya yetmemesi halinde teminat yöneticisi tarafından yatırımcılara oransal olarak ödeme yapılır. Bu fıkra kapsamında oransal ödeme tutarı; teminata konu varlıkların paraya çevrilmesi sonucunda elde edilen satış tutarının ihraççının ilgili sermaye piyasası aracı ihracından doÄŸan ödeme yükümlülüÄŸüne bölünmesi suretiyle bulunan oranın, birim sermaye piyasası aracının saÄŸladığı alacak tutarı ile çarpılması suretiyle, aÅŸağıdaki ÅŸekilde hesaplanır:

a) Oransal Ödeme Tutarı=(Teminatların Satış Tutarı/Ä°hraççının Ödeme Yükümlülükleri) x Birim Sermaye Piyasası Aracının SaÄŸladığı Alacak

(7) Teminat yöneticisi yatırımcılara yapacağı ödemeleri MKK aracılığı ile gerçekleÅŸtirebilir. Bu hususa teminat yönetim sözleÅŸmesinde yer verilir.

​

5
4
12
13
15
18

Ä°hraççının hak ve yükümlülükleri

MADDE 10 –

(1) Ä°hraççı, teminat yönetim sözleÅŸmesi kapsamında ihraca iliÅŸkin yükümlülüklerini karşılamak üzere 5 inci maddede belirtilen varlıkları teminat yöneticisine devretmek yahut bu varlıklar üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesis etmekle yükümlüdür.

(2) Ä°hraççı, teminat yöneticisinden, sermaye piyasası aracı ihracından doÄŸan dönemsel ödeme yükümlülüÄŸünün yerine getirilmesi halinde sermaye piyasası aracının ödenen/itfa edilen kısmına denk gelen oranda, satılamayan sermaye piyasası aracı olması halinde ise satılamayan kısma denk gelen oranda teminata konu varlığın iadesini;

a) Ä°zahname veya ihraç belgesinde belirtilen esaslara uygun olması,

b) Ä°lgili sermaye piyasası aracına iliÅŸkin devam eden ödeme yükümlülüÄŸünü 4 üncü maddenin dördüncü fıkrası da gözetilmek suretiyle yeterli oranda teminata konu varlığın teminat yöneticisinde muhafazasına devam edilmesi,

kaydıyla talep edebilir.

(3) Ä°hraççının sözleÅŸme imzaladığı teminat yöneticisinin ticaret unvanı, hangi ihraçla ilgili olarak atandığı ve yetkileri, her halükarda Kurulca onaylanan izahname veya ihraç belgesi kapsamında yapılacak ilk satıştan önce, teminat yöneticisinin sonradan deÄŸiÅŸmesi durumunda ise sözleÅŸmenin imza tarihinden itibaren üç iÅŸ günü içinde ihraççı tarafından, ihraççının merkezinin bulunduÄŸu yerin ticaret siciline ayırt edici ÅŸekilde tescil ve TTSG’de ilan olunur.

 

Teminat yöneticisinin hak ve yükümlülükleri

MADDE 11 –

(1) Teminat yöneticisi, bu TebliÄŸ kapsamında teminatlı ihraç edilen sermaye piyasası aracı ihracından doÄŸan ödeme yükümlülüÄŸünün teminatını teÅŸkil etmek üzere mülkiyeti kendisine devredilen veya üzerinde lehine sınırlı ayni hak tesis edilen varlıkların sevk ve idaresinin saÄŸlanması, korunması, muhafazası, bunlara iliÅŸkin hukuki yollara müracaat edilmesi, temerrüt halinde ya da kanun veya sözleÅŸmede öngörülen diÄŸer sebeplerle, teminattan alacağın karşılanması söz konusu olduÄŸunda; teminata konu varlıkların paraya çevrilmesine, teminata konu varlıkların satış tutarının yatırımcılar arasında paylaÅŸtırılmasına, yatırımcıların alacağı karşılandıktan sonra arta kalan deÄŸer olursa bunun teminat verene iade edilmesine, sermaye piyasası aracının itfa edilmesi halinde teminata konu varlıkların teminat verene iade edilmesine, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması da dahil diÄŸer her türlü iÅŸ ve iÅŸlemlerin yerine getirilmesine yetkili ve görevlidir.

(2) Teminat yöneticisi, teminata konu varlıklara iliÅŸkin tapuya tescil iÅŸlemleri, araç sicili, taşınır rehin sicili ve benzeri sicillerde yapılacak rehin, ipotek veya herhangi bir ayni hakkın, ÅŸerhin, takyidatın, hak ve alacağın tescili, kaydı ve bunlar için gerekli olan her türlü iÅŸlem dahil olmak üzere teminatın tesisi, terkini, fekki, sona erdirilmesi konusundaki tüm iÅŸ ve iÅŸlemleri kendi adına ve yatırımcılar hesabına yerine getirmeye yetkilidir.

(3) Teminat yöneticisi, teminata konu varlıkları devralacağı veya bunlar üzerinde lehine ayni hak tesis edileceÄŸi tarih itibarıyla söz konusu varlıkların TebliÄŸde veya izahname ya da ihraç belgesinde öngörülen nitelikleri taşıyıp taşımadığını kontrol eder; kontrol sonucunda, öngörülen nitelikleri taşıyanları teminat olarak kabul edip teminat tesis iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirir. Teminatlı ihraç edilen sermaye piyasası aracı itfa olana kadar, söz konusu nitelikleri taşımadığı anlaşılan varlıkların olması durumunda ise, bunların gerekli nitelikleri taşıyanlarla derhal deÄŸiÅŸtirilmesini ihraççıdan talep eder. Anılan nitelikleri taşımadığı anlaşılan varlıkların en geç beÅŸ iÅŸ günü içinde nitelikleri uygun olanlarla deÄŸiÅŸtirilmesi zorunludur. Bu fıkra kapsamındaki hususlara ayrıca teminat yönetim sözleÅŸmesinde yer verilir.

(4) Teminat yöneticisi, mevzuat ve teminat yönetim sözleÅŸmesi kapsamında üstlendiÄŸi görev ve sorumlulukları, ilgili sermaye piyasası aracına sahip olan yatırımcıların menfaatlerini gözeterek, iyi niyet ve dürüstlük kuralları çerçevesinde, sadakat, özen ve titizlikle yürütür.

(5) Teminat yönetim sözleÅŸmesinde teminat yöneticisinin yükümlülüklerini kısmen veya tamamen devredebileceÄŸinin düzenlendiÄŸi hallerde, teminat yöneticisi devrettiÄŸi yetkilerin TebliÄŸe ve sözleÅŸmeye uygun olarak yerine getirilip getirilmediÄŸi hususunda gerekli kontrolleri saÄŸlamakla, devralanın yürüttüÄŸü iÅŸlemlere iliÅŸkin bilgi ve belgelerin bir örneÄŸini temin etmek ve saklamakla yükümlüdür.

(6) BeÅŸinci fıkra çerçevesinde yükümlülükleri devralacak kiÅŸiler ile teminat yöneticisi arasında ayrı bir sözleÅŸme yapılır. Yapılacak sözleÅŸme hakkında 17/12/2013 tarihli ve 28854 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırım KuruluÅŸlarının KuruluÅŸ ve Faaliyet Esasları Hakkında TebliÄŸ (III-39.1)’in 52 nci maddesinin birinci fıkrası kıyasen uygulanır.

(7) Yetki ve yükümlülüklerin kısmen veya tamamen devredilmesi veya teminata konu varlıkların zilyetliÄŸinin ihraççıda ya da üçüncü kiÅŸide bırakılması teminat yöneticisinin bu TebliÄŸden ve diÄŸer mevzuattan kaynaklanan sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. Teminat yöneticisinin sorumluluklarını azaltan ya da ortadan kaldıran sözleÅŸmeler geçersizdir.

 

Teminat yönetim sözleÅŸmesinin sona ermesi

MADDE 12 –

(1) Teminatlı olarak ihraç edilen sermaye piyasası aracı ihracından doÄŸan ödeme yükümlülüÄŸünün ifa edilerek sermaye piyasası araçlarının itfası veya teminat varlıkların paraya çevrilerek yatırımcılara yapılacak ödeme iÅŸlemlerinin tamamlanması ile teminat yönetim sözleÅŸmesi sona erer.

(2) Teminata konu varlıkların sözleÅŸmeye uygun ÅŸekilde saklanmadığı, muhafaza ve idare edilmediÄŸi, korunmadığı ve/veya varlıkların teminat yönetim sözleÅŸmesinde belirlenen ÅŸekilde kullanılmadığı ve/veya iÅŸletilmediÄŸi ya da teminat yöneticisinin teminata konu varlıkları amacı dışında kullandığı hallerde, bu durumun ihraççı tarafından öÄŸrenildiÄŸi tarihten itibaren üç iÅŸ günü içerisinde ihraççı tarafından yapılacak bildirim üzerine beÅŸ iÅŸ günü içinde teminat yöneticisi tarafından sözleÅŸmeye uygunluÄŸun saÄŸlanmaması halinde, bu sürenin sonundan itibaren üç iÅŸ günü içinde teminat yönetim sözleÅŸmesi ihraççı tarafından feshedilir. Bu fıkra kapsamında teminat yönetim sözleÅŸmesinin feshi durumunda Kurul, teminat yöneticisinden, teminata konu varlıkların deÄŸerlemesinin yaptırılmasını talep edebilir.

(3) Teminat yöneticisinin teminata konu varlıkları amacı dışında kullandığının Kurulca tespit edilmesi halinde, Kurul teminat yönetim sözleÅŸmesinin sona erdirilmesini isteyebilir.

(4) Teminat yöneticisinin faaliyet izninin iptali, faaliyetlerinin sürekli veya geçici olarak durdurulması, genel saklama yetkisinin iptal edilmesi hallerinde söz konusu halin gerçekleÅŸtiÄŸi tarih itibarıyla teminat yönetim sözleÅŸmesi sona erer.

(5) 13 üncü maddede düzenlenen teminat yöneticisinin bağımsızlığını zedeleyen veya Kurulca bağımsızlığı zedeleyen haller arasında deÄŸerlendirilen durumların meydana gelmesinden itibaren otuz gün içerisinde aykırılığın giderilmemesi halinde teminat yönetim sözleÅŸmesi sona erer.

(6) Ä°kinci, üçüncü, dördüncü ve beÅŸinci fıkralardaki hallerde teminat yönetim sözleÅŸmesinin sona ermesinden itibaren beÅŸ iÅŸ günü içerisinde ihraççı tarafından yeni bir teminat yöneticisi ile bir teminat yönetim sözleÅŸmesi yapılarak Kurulun onayına sunulur. Ä°hraççının yeni bir teminat yöneticisi ile sözleÅŸme imzalaması ile birlikte teminata konu varlıklar üzerinde eski teminat yöneticisi lehine tesis edilen mülkiyet dahil bütün hak, imtiyaz ve yetkiler ilgililerce yeni teminat yöneticisine devredilir. Ä°hraççı yeni bir teminat yöneticisi ile sözleÅŸme imzalayıp, teminata konu varlıklar yeni teminat yöneticisine devredilinceye kadar teminata konu varlıklara iliÅŸkin mevcut teminat yöneticisinin görev, hak ve sorumlulukları devam eder. Bu maddede sayılanlar dışındaki herhangi bir sebeple teminat yönetim sözleÅŸmesinin sona ermesi halinde de bu fıkra hükümleri uygulanır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Teminat Yöneticisi

 

Teminat yöneticisinin bağımsızlığı

MADDE 13 –

(1) Teminat yöneticisi ile ihraççı iliÅŸkili taraf olamaz.

(2) Teminat yönetim sözleÅŸmesinin akdedilmesinden sona ermesine kadar geçen sürede teminat yöneticisi ve/veya teminat yöneticisinin yönetim kontrolüne sahip pay sahibi ile ihraççı ve/veya ihraççının yönetim kontrolüne sahip pay sahibi arasında, sözleÅŸme kapsamındaki sermaye piyasası aracının tedavülde bulunan nominal deÄŸerinin yüzde otuzu veya fazlasına denk tutarda;

a) Halka arza aracılık hizmeti sağlanamaz.

b) Herhangi bir surette borç iliÅŸkisi kurulamaz.

c) Teminat yöneticisi veya teminat yöneticisinin yönetim kontrolüne sahip pay sahibi veya yönetim kurulu üyeleri ile genel müdürü tarafından ihraççı lehine veya ihraççı tarafından bu kiÅŸiler lehine rehin, ipotek, kefalet, taahhüt, garanti ve benzeri teminat verilemez.

(3) Teminat yöneticisi veya teminat yöneticisinin yönetim kontrolüne sahip pay sahibi veya yönetim kurulu üyeleri ile genel müdürü, ikinci fıkrada sayılan iÅŸ ve iÅŸlemleri gerçekleÅŸtiren üçüncü kiÅŸilerin yüzde yirmi ve üzeri oranında oy hakkı saÄŸlayan ortağı olamaz veya imza yetkilisi olarak görev alamaz.

(4) Teminat yöneticisi, teminat yönetim sözleÅŸmesi kapsamında üstlendiÄŸi görevlerin yerine getirilmesi esnasında teminata konu varlıklara veya ihraççıya iliÅŸkin elde ettiÄŸi bilgilerin gizliliÄŸini saÄŸlamakla yükümlüdür. Söz konusu bilgiler yatırım kuruluÅŸlarının müÅŸterilerine sunduÄŸu yatırım danışmanlığı, portföy yöneticiliÄŸi veya genel yatırım tavsiyesi gibi hizmetler de dahil olmak üzere menfaat elde etmek amacıyla kullanılamaz.

​

Teminat yöneticisinde ve personelinde aranacak nitelikler

MADDE 14 –

(1) Teminat yöneticisi, teminat yönetim sözleÅŸmesi kapsamında üstlendiÄŸi görev ve sorumlulukları yerine getirebilmesini teminen;

a) Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı belgesine sahip ve finansal piyasalarda en az beÅŸ yıllık deneyimi olan bir birim yöneticisi ile ona baÄŸlı olarak çalışacak yeterli sayıda personel bulundurur.

b) Teminat yöneticiliÄŸi hizmetinden dolayı edinilen bilgilerin, ihraççı ve yatırımcıların çıkarlarına aykırı olarak kurum dışında ve kurum içinde farklı birimler arasında paylaşılmasını engelleyecek gerekli kurumsal yapıyı kurar, bu amaca yönelik tedbirleri de içeren teminat yöneticiliÄŸi sorumluluklarına iliÅŸkin iÅŸ akış prosedürlerini oluÅŸturur ve gerekli iç kontrol mekanizmalarını kurar.

(2) Bu madde kapsamında istihdam edilecek personelin;

a) YükseköÄŸrenim görmüÅŸ olması,

b) Kendisi veya sınırsız sorumlu ortak oldukları kuruluşlar hakkında iflas kararı verilmemiş ve konkordato ilan edilmemiş olması,

c) Faaliyet izinlerinden biri Kurulca iptal edilmiÅŸ kuruluÅŸlarda, bu müeyyideyi gerektiren olayda sorumluluÄŸu bulunan kiÅŸilerden olmaması,

ç) Kanunda yazılı suçlardan kesinleÅŸmiÅŸ mahkûmiyetinin bulunmaması,

d) 14/1/1982 tarihli ve 35 sayılı Ödeme GüçlüÄŸü Ä°çinde Bulunan Bankerlerin Ä°ÅŸlemleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre ortağı olduÄŸu kuruluÅŸlar hakkında tasfiye kararı verilmemiÅŸ olması,

e) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiÅŸ olsa bile; kasten iÅŸlenen bir suçtan dolayı beÅŸ yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da Devletin güvenliÄŸine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin iÅŸleyiÅŸine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüÅŸvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, biliÅŸim sistemini engelleme veya bozma, verileri yok etme veya deÄŸiÅŸtirme, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması, suçtan kaynaklanan malvarlığı deÄŸerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından mahkûm olmuÅŸ olmaması,

f) 5411 sayılı Kanun kapsamındaki suçlardan, mülga 25/4/1985 tarihli ve 3182 sayılı Bankalar Kanunu ile mülga 18/6/1999 tarihli ve 4389 sayılı Bankalar Kanununun hapis cezası gerektiren hükümlerine göre, sonradan affa uÄŸramış olsa dahi, mahkûm olmaması,

g) 7/2/2013 tarihli ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunda düzenlenen suçlardan mahkûm olmaması,

gereklidir.

 

BEŞİNCÄ° BÖLÜM

Kamunun Aydınlatılması, Kayıtların Tutulması ve Saklanması

 

Teminat raporunun hazırlanması

MADDE 15 –

(1) Teminat yöneticisi;

a) Ä°lgili sermaye piyasası araçlarının ihracını takip eden altı aylık dönemler itibarıyla,

b) Temerrüt veya temerrütle aynı sonucu doÄŸuran diÄŸer hallerin ortaya çıkması durumunda,

c) Teminata konu varlığın paraya çevrilmesi iÅŸlemi sonuçlandığında,

ç) Kurul tarafından istenecek diÄŸer hallerde,

Ek-1’de yer alan örneÄŸe uygun teminat raporunu on iÅŸ günü içinde hazırlar.

(2) Ä°lgili sermaye piyasası araçlarının ihracını takip eden her altı aylık döneme iliÅŸkin hazırlanan teminat raporunda teminat varlıkların niteliklerini koruyup korumadıklarına, teminata konu varlıkların muhafazası ve idaresine iliÅŸkin bilgiler, varsa nakden katlanılan giderler ile tahsil edilen gelirler gösterilir.

(3) Teminata konu varlığın paraya çevrilmesi iÅŸlemi sonuçlandığında hazırlanan teminat raporunda söz konusu varlıkların paraya çevrilmesine yönelik iÅŸlemlere iliÅŸkin süreç, yapılan tahsilata iliÅŸkin bilgi, ihraççının sermaye piyasası aracı ihracından doÄŸan ödeme yükümlülüÄŸünün ne kadarını karşıladığı ve varsa satış iÅŸleminde alıcının nasıl belirlendiÄŸi ile varsa deÄŸerleme raporuna iliÅŸkin bilgiler sunulur.

(4) Teminat raporunun hazırlanmasından, sunulmasından ve gerçeÄŸe uygunluÄŸu ile doÄŸruluÄŸundan teminat yöneticisi sorumludur.

(5) Kurulca kabul edilecek makul gerekçelerin varlığı halinde teminat raporunun hazırlanmasına iliÅŸkin olarak ek süre verilebilir.

 

Teminat raporunun kamuya açıklanması

MADDE 16 –

(1) 15 inci madde çerçevesinde hazırlanan teminat raporu, imzalandığı tarihi takip eden iÅŸ günü kamuya açıklanır.

(2) Teminat raporunun kamuya açıklanması teminat yöneticisi tarafından KAP’ta yapılır. Ä°hraç edilecek sermaye piyasası araçlarının tahsisli olarak veya borsada iÅŸlem görmeyecek ÅŸekilde nitelikli yatırımcılara satılması durumunda, bu madde kapsamında yapılması gereken ilanlar MKK aracılığıyla ilgili yatırımcılara elektronik ortamda iletilir ve ayrıca ihraççının internet sitesinde yayımlanarak yatırımcıların eriÅŸimine açık tutulur. MKK aracılığıyla yapılacak duyuruların gönderim ÅŸekli ve usulüne iliÅŸkin esaslar MKK tarafından belirlenir.

 

Özel durum açıklamaları

MADDE 17 –

(1) Teminat yöneticisi, aÅŸağıdaki durumlarda ihraççının tabi olduÄŸu kamuyu aydınlatmaya iliÅŸkin Kurul düzenlemelerinde belirtilen usulde özel durum açıklaması yapar:

a) Teminat yönetim sözleÅŸmesinde deÄŸiÅŸiklik yapılması.

b) 12 nci maddeye göre bağımsızlığı zedeleyen hallerin ortaya çıkması ve bu durumların nasıl giderileceÄŸi.

c) Teminata konu varlıkların, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (h), (ı) ve (i) bentleri dışında kalan varlıklardan oluÅŸması halinde, teminata konu varlıkların teminat yöneticisine devir veya üzerlerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesis edilme tarihindeki deÄŸerinde yüzde yirmi beÅŸi aÅŸan oranda azalma olması ve yüzde yirmi beÅŸi aÅŸan orandaki azalmadan sonra her ilave yüzde yirmilik azalmada.

ç) Ä°lgili sermaye piyasası araçlarına iliÅŸkin ödemeler haricinde, teminat yönetim sözleÅŸmesi ile ihraççının üstlendiÄŸi yükümlülüklerin yerine getirilmemesi.

d) Ä°lgili sermaye piyasası aracı ihracından kaynaklanan ödeme yükümlülüÄŸünün teminattan karşılanması söz konusu olduÄŸunda ve bu süreçte;

1) DeÄŸerlemeye tabi teminata konu varlıkların bulunması halinde deÄŸerlemeyi yapacak kuruluÅŸlarla anlaÅŸmaya varılması ve hazırlanan deÄŸerleme raporlarının sonuçları.

2) Teminata konu varlıkların paraya çevrilmesi iÅŸlemlerinin sonuçlanması ve elde edilen satış bedelinin yatırımcılar arasında paylaÅŸtırılması.

3) Teminata konu varlıkların paraya çevrilmesi iÅŸlemlerinde karşı tarafın ihraççının veya teminat yöneticisinin iliÅŸkili tarafı olup olmadığı.

4) Ä°lgili sermaye piyasası aracı ihracından kaynaklanan ödeme yükümlülüÄŸünün ihraççı tarafından yerine getirilmesi ile birlikte teminata konu varlıkların teminat verene iade edilmesi veya üzerinde tesis edilmiÅŸ olan sınırlı ayni hakkın kaldırılması.

e) Ä°hraççının temerrüdü veya temerrütle aynı sonucu doÄŸuran diÄŸer hallerin meydana gelmesi.

f) Kurulun gerekli göreceÄŸi diÄŸer durumlar.

(2) Ä°hraççı; teminat yönetim sözleÅŸmesi ile teminat yöneticisinin üstlendiÄŸi yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde, Kurulun kamuyu aydınlatmaya iliÅŸkin düzenlemelerinde belirtilen usulde özel durum açıklaması yapmakla yükümlüdür.

​

Teminata konu varlıklara ilişkin kayıtlar

MADDE 18 –

(1) Teminat yöneticisi tarafından teminata konu varlıklara iliÅŸkin teminat defteri tutulur. Her ihraca iliÅŸkin teminata konu varlıklar için ayrı bir teminat defteri tutulur. Teminat defteri elektronik ortamda tutulabilir. Bu durumda teminat yöneticisi, bilgilerin deÄŸiÅŸtirilmemesi ve belirtilen süre kadar saklanması konusunda gerekli önlemi almak zorundadır.

(2) Teminat defterinde tutulacak kayıtlarda asgari olarak;

a) Bankalar ve finansman ÅŸirketlerince verilen krediler ile Toplu Konut Ä°daresi BaÅŸkanlığının gayrimenkul satışından kaynaklanan alacaklarına iliÅŸkin olarak; borçluların adı, para birimi, anapara deÄŸeri, kredinin veriliÅŸ tarihi, vadesi, faiz/getiri oranı, faiz/getiri hesaplama metodu, varsa azami faiz/getiri oranı ve tutarı ile endeks bilgileri, ödeme planı ve sigorta bilgilerine,

b) Finansal kiralama sözleÅŸmelerinden doÄŸan alacaklara iliÅŸkin olarak; kiracının ve kiralayanın adı, kira bedeli ve ödeme planı bilgilerine,

c) Mal ve hizmet üretiminde bulunan anonim ortaklıkların ticari alacakları ile ilgili olarak; borçlunun adı, para birimi, anapara deÄŸeri, vadesi, varsa faiz/getiri oranı ve ödeme planı bilgilerine,

ç) Varlığın teminatına iliÅŸkin olarak; teminatın niteliÄŸi, rehin ve sicil bilgileri, deÄŸerlemede bulunan deÄŸeri ve sigorta bilgilerine,

d) Nakde ilişkin olarak; nakdin tutarına, para birimine ve nakdin tutulduğu banka hesap bilgilerine,

e) Menkul kıymetlere ve kıymetli evraka iliÅŸkin olarak, kıymetin türü ve iÅŸlemin tipine göre; varsa fon kodu, ISIN kodu, sayısı, ihraç tarihi, ihraç deÄŸeri, ihraççısı, nominal deÄŸeri, para birimi, vadesi, faiz/getiri oranı, faiz hesaplama metodu, ödeme planı, saklayıcıdaki hesap numarasına iliÅŸkin bilgilere ve kıymetli evrakın temsil ettiÄŸi varlığın niteliÄŸi ve miktarı veya kıymetli evrakın ayırdedilebilmesini saÄŸlayan diÄŸer niteliklerine,

f) Taşınmazlara ilişkin olarak taşınmazın tapu bilgilerine,

g) 6750 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alanlar dahil taşınır mallara iliÅŸkin olarak; varlığın türüne göre ayırt edici nitelik oluÅŸturan yaÅŸ, cins, marka, tamamlanma yüzdesi ve benzeri bilgiler dahil olmak üzere varlığa iliÅŸkin önemli bilgilere,

ğ) Kıymetli madenlere ilişkin olarak; bunların cinsi, saflığı ve miktarına ilişkin bilgilere,

h) Sınırlı ayni haklara iliÅŸkin olarak; hangi varlıklar üzerinde tesis edildiÄŸi ve niteliÄŸi ile ilgili bilgilere,

ı) Kurulca gerekli görülecek diÄŸer hususlara,

yer verilir.

 

Teminat yöneticisinin belge saklama yükümlülüÄŸü

MADDE 19 –

(1) Teminat yöneticisi, 18 inci maddede düzenlenen teminat defterini, teminattan kaynaklanan görev ve sorumlulukların ifasına iliÅŸkin taraf olunan tüm sözleÅŸmeleri, yapılan tüm yazışmaları ve ilgili yetkili organ kararlarını bunların düzenlenme tarihlerinden itibaren 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 82 nci maddesi uyarınca on yıl süreyle saklamakla yükümlüdür.

(2) Teminat yöneticisi tarafından devralınan varlıklara iliÅŸkin tüm bilgi ve belgelerin, varsa elektronik kopyaları ile birlikte düzenlenme tarihlerinden itibaren beÅŸ yıldan az olmamak üzere ilgili sermaye piyasası aracının itfasına; temerrüt veya temerrüt ile aynı sonuçları doÄŸuran durumların ortaya çıkması halinde ise yatırımcılara yapılan ödeme süreci tamamlanana kadar geçecek süre boyunca saklanması zorunludur.

 

ALTINCI BÖLÜM

Son Hükümler

​

Yürürlük

MADDE 20 –

(1) Bu TebliÄŸ yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

 

Yürütme

MADDE 21 –

(1) Bu TebliÄŸ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.

​

Eki için tıklayınız.

​

bottom of page