top of page

KAYITLI SERMAYE SİSTEMİ TEBLİĞİ


(II-18.1)


(25/12/2013 tarih ve 28862 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)

​

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar
 
Amaç
MADDE 1 –

(1) Bu TebliÄŸin amacı; 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca, ortaklıkların kayıtlı sermaye sistemine geçiÅŸi için ve sistem içinde uymaları gereken esaslar ile kayıtlı sermaye sisteminden çıkma ve Kurulca çıkarılma esaslarını düzenlemektir.
 
Kapsam
MADDE 2 –

(1) Daha önce kayıtlı sermaye sistemine geçmiÅŸ olsun veya olmasın paylarını halka arz etmek üzere Kurula baÅŸvurmuÅŸ olan ortaklıklar ile halka açık ortaklıklar bu TebliÄŸ hükümlerine tabidir.
 
Dayanak
MADDE 3 –

(1) Bu Tebliğ, 6362 sayılı Kanunun 18 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4 –

(1) Bu TebliÄŸde geçen;

a) BaÅŸlangıç Sermayesi: Kayıtlı sermayeli anonim ortaklıkların sahip olmaları zorunlu olan asgari çıkarılmış sermayelerini,
b) Çıkarılmış Sermaye: Kayıtlı sermayeli anonim ortaklıkların satışı yapılmış paylarını temsil eden sermayelerini,
c) Kanun: 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,
ç) KAP: Kamuyu Aydınlatma Platformunu,
d) Kayıtlı sermaye (Kayıtlı sermaye tavanı, Tavan): Ortaklıkların, esas sözleÅŸmelerinde hüküm bulunmak kaydıyla, yönetim kurulu kararı ile 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun esas sermayenin artırılmasına dair hükümlerine tabi olmaksızın pay çıkarabilecekleri azami miktarı gösteren, ticaret sicilinde tescil ve ilan edilmiÅŸ sermayelerini,
e) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,
f) Ortaklık: Halka açık ortaklıklar ile paylarını halka arz etmek üzere Kurula baÅŸvurmuÅŸ olan ortaklıkları,
g) TTK: 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununu,
ÄŸ) TTSG: Türkiye Ticaret Sicili Gazetesini,
h) Yatırım kuruluÅŸu: Aracı kurumlar ile yatırım hizmeti ve faaliyetinde bulunmak üzere, kuruluÅŸ ve faaliyet esasları Kurulca belirlenen diÄŸer sermaye piyasası kurumlarını ve bankaları

ifade eder.
 
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Kayıtlı Sermaye Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar
 
Kayıtlı sermaye sistemine kabul ve tavan belirlenmesi
MADDE 5 –

(1) Ortaklıklar Kuruldan izin almak ÅŸartıyla kayıtlı sermaye sistemini kabul edebilir. Åžu kadar ki, daha önce TTK uyarınca bu sisteme geçmiÅŸ olan ortaklıklar için ayrıca Kurul izni aranmaz.
(2) Kayıtlı sermaye sistemine geçmek isteyen ortaklıkların, Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca Kuruldan izin aldıktan sonra esas sözleÅŸmelerine bu konuda hüküm koymaları ve bu amaçla esas sözleÅŸmelerinin ilgili bölümlerinde bu sistemden yararlanmayı saÄŸlayacak deÄŸiÅŸiklikleri yapmaları gerekir. Kurul izni olmaksızın TTK uyarınca bu sisteme geçmiÅŸ olan ortaklıklar da, esas sözleÅŸmelerini bu TebliÄŸe uygun hale getirmekle yükümlüdür.
(3) Kayıtlı sermaye sistemine geçecek ortaklıkların baÅŸlangıç sermayeleri 100.000 TL’den az olamaz.
(4) Kurulca beÅŸ yıl süreyle geçerli olmak üzere izin verilecek kayıtlı sermaye tavanı, ortaklıkların ödenmiÅŸ/çıkarılmış sermayesi veya özsermayesinden yüksek olanının beÅŸ katını aÅŸamaz. Kayıtlı sermaye tavanına iliÅŸkin üst limitin belirlenmesinde, Kurul düzenlemelerine uygun olarak hazırlanmış, bağımsız denetimden/sınırlı incelemeden geçmiÅŸ baÅŸvuru tarihine en yakın finansal tablolar esas alınır. Ortaklıkların konsolide finansal tablolarının bulunması durumunda, kayıtlı sermaye tavanına iliÅŸkin üst limitin belirlenmesinde konsolide finansal tablolardaki ana ortaklığa ait özsermaye toplamı esas alınır.
(5) Kayıtlı sermaye tavanına iliÅŸkin üst limitin belirlenmesinde esas alınacak finansal tablolara iliÅŸkin dönem sonu tarihinden sonra ödenmiÅŸ/çıkarılmış sermayenin artırılması ve artırım sonrası ödenmiÅŸ/çıkarılmış sermayenin dördüncü fıkrada belirtilen finansal tablolarda yer alan özsermaye toplamından yüksek olması durumunda, kayıtlı sermaye tavanının hesaplanmasında ortaklığın güncel ödenmiÅŸ/çıkarılmış sermayesi esas alınır.
(6) BaÅŸvuru tarihinden önceki bir yıl içerisinde bağımsız denetimden/sınırlı incelemeden geçmiÅŸ finansal tabloların mevcut olmaması veya baÅŸvuru tarihinden sonra da Kurula ibraz edilmemiÅŸ olması halinde, kayıtlı sermaye tavanına iliÅŸkin üst limitin belirlenmesinde ortaklığın ödenmiÅŸ/çıkarılmış sermayesi esas alınır.
 
Kayıtlı sermaye sisteminin uygulanmasına ilişkin esaslar
MADDE 6 –

(1) Kayıtlı sermaye sisteminde, yönetim kurulu, TTK’nın esas sermayenin artırılmasına iliÅŸkin hükümlerine baÄŸlı kalmaksızın esas sözleÅŸmede tespit edilen kayıtlı sermaye tavanına kadar sermayeyi artırmaya yetkilidir.
(2) Kurulca izin verilen kayıtlı sermaye tavanı, iznin verildiÄŸi yıl da dâhil olmak üzere beÅŸ yıllık süre için geçerlidir. Ortaklık esas sözleÅŸmesinde belirtilmesi gereken bu sürenin hesaplanmasında takvim yılı esas alınır. Belirlenen sürenin sonunda izin verilen kayıtlı sermaye tavanına ulaşılamamış olsa dahi, yönetim kurulunun sermaye artırım kararı alabilmesi için daha önce izin verilen tavan ya da yeni bir tavan tutarı için Kuruldan izin almak suretiyle yapılacak ilk genel kurul toplantısında yeni bir süre için yetki alması zorunludur. Bu yetkinin süresi beÅŸ yıllık dönemler itibarıyla genel kurul kararıyla uzatılabilir. Söz konusu yetkinin alınmaması durumunda bu ortaklıklar yönetim kurulu kararıyla sermaye artırımı yapamaz.
(3) Kurul, ortaklıklar veya belirli sektörler bazında ikinci fıkrada belirtilen beÅŸ yıllık süreden daha kısa bir süre belirleyebilir.
(4) Ortaklıkların belirlenen kayıtlı sermaye tavanına ulaşılmadan yeni tavan tespiti ile kayıtlı sermaye tavanına ulaşılması nedeniyle daha yüksek yeni bir kayıtlı sermaye tavanı tespiti Kurul iznine tâbidir. Tavan artırımlarında kayıtlı sermaye sistemine geçiÅŸ için uygulanan esaslara tabi olunur.
(5) Kayıtlı sermaye sisteminde, çıkarılan paylar tamamen satılarak bedelleri ödenmedikçe veya satılamayan paylar iptal edilmedikçe yeni pay çıkarılamaz.
(6) Her tür iç kaynak ile kar payının sermayeye ilave edilmesi suretiyle ve birleÅŸme, bölünme ve benzeri genel kurul kararı gerektiren iÅŸlemler neticesinde, her bir tavan kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere kayıtlı sermaye tavanı aşılabilir. Ancak nakden yapılacak sermaye artırımları ile kayıtlı sermaye tavanı aşılamaz.
(7) Kayıtlı sermaye sisteminde bulunan ortaklıklar tarafından paya dönüÅŸtürülebilir tahvil veya paya dönüÅŸtürülebilir bir türev araç çıkarılması hâlinde, deÄŸiÅŸtirme veya dönüÅŸtürme sonucunda verilecek paylar ile ortaklığın çıkarılmış sermayesinin toplamı kayıtlı sermaye tavanını aÅŸamaz.
(8) Yatırım kuruluÅŸları ile yatırım ortaklıkları ve portföy yönetim ÅŸirketlerine iliÅŸkin düzenlemeler saklıdır.
 
Ä°zin için Kurula baÅŸvuru ve gerekli belgeler
MADDE 7 –

(1) Kayıtlı sermaye sistemine geçilmesi ve tavan belirlenmesi için Kurula yapılacak baÅŸvuruya aÅŸağıdaki belgeler eklenir:

a) Yürürlükte bulunan, tüm deÄŸiÅŸiklikleri içeren ve tek bir metin haline getirilmiÅŸ, ortaklığı temsile yetkili kiÅŸilerce onaylanmış esas sözleÅŸme metni.
b) Kayıtlı sermaye sistemine geçiÅŸe iliÅŸkin yönetim kurulu kararı.
c) Ortaklık yönetim kurulunca hazırlanmış kayıtlı sermaye maddesi taslağı ile esas sözleÅŸmenin kayıtlı sermaye sistemine ve Kanuna uyum saÄŸlaması için deÄŸiÅŸmesi gereken diÄŸer maddelerine yönelik deÄŸiÅŸiklik taslakları.
ç) Sermayenin tamamının ödendiÄŸini gösterir mali müÅŸavir raporu.
d) Yönetim kuruluna imtiyazlı veya nominal deÄŸerinin üzerinde veya altında pay çıkarılması, pay sahiplerinin yeni pay alma haklarının sınırlandırılması veya imtiyazlı pay sahiplerinin haklarını kısıtlayıcı nitelikte karar alabilmesi konularında yetki verilmek istenmesi halinde, bu yetkilerin gerekçesi.
e) Yönetim kurulu üyelerini ve ortaklığı tanıtıcı bilgiler.
f) Ortaklığın son durum itibarıyla yüzde beÅŸ ve üzeri pay sahiplerini gösterir ÅŸekilde ortaklık yapısı.
g) BaÅŸvuru tarihine en yakın karşılaÅŸtırmalı olarak düzenlenmiÅŸ yıllık finansal tablolar ile varsa son ara dönem finansal tabloları ve bağımsız denetim raporu.
ÄŸ) Kurulca gerekli görülecek diÄŸer bilgi ve belgeler.

(2) Kayıtlı sermaye sisteminde bulunan ortaklıkların Kurula yapacakları tavan artırımı baÅŸvurularına tavan artırımına iliÅŸkin yönetim kurulu kararı ile birlikte, bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerinde sayılan belgeler eklenir.
(3) Kurulca istenen belgelerin daha önce KAP’ta kamuya açıklanmış veya Kurula gönderilmiÅŸ olması halinde, bu bilgilerin ayrıca Kurula gönderilmesi gerekmez.
 
Kurul incelemesi ve izni
MADDE 8 –

(1) Her ortaklığın kayıtlı sermaye tavanı, bu TebliÄŸin 5 inci maddesinde belirtilen üst sınırı aÅŸmayacak ÅŸekilde, ortaklığın önerisi ve kayıtlı sermaye sisteminin amacı göz önünde tutularak belirlenir ve Kurulca yapılacak inceleme sonucunda ortaklığın kayıtlı sermaye sistemine geçiÅŸine ve/veya kayıtlı sermaye tavanının belirlenmesine izin verilir.
 
Kurul izninden sonra yapılacak işlemler
MADDE 9 –

(1) Kuruldan alınan izin yazısı ve Kurulca onaylı esas sözleÅŸme tadil tasarısı ile birlikte TTK'nın 333 üncü maddesi uyarınca esas sözleÅŸme deÄŸiÅŸikliÄŸi için izin alınmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığına müracaat edilir.
(2) Kanunun 29 uncu maddesi uyarınca kayıtlı sermaye sisteminde bulunan halka açık ortaklıkların yönetim kuruluna yeni pay alma haklarını kısıtlama yetkisinin verilmesine iliÅŸkin kararın genel kurulca kabul edilebilmesi için, esas sözleÅŸmelerinde açıkça oran belirtilmek suretiyle daha ağır nisaplar öngörülmediÄŸi takdirde, toplantı nisabı aranmaksızın ortaklık genel kuruluna katılan oy hakkını haiz payların üçte ikisinin olumlu oy vermesi ÅŸartı aranır. Ancak, toplantıda sermayeyi temsil eden oy hakkını haiz payların en az yarısının hazır bulunması halinde, esas sözleÅŸmede açıkça daha ağır nisaplar öngörülmedikçe, toplantıya katılan oy hakkını haiz payların çoÄŸunluÄŸu ile karar alınır. Bu fıkrada belirtilen nisapları hafifleten esas sözleÅŸme hükümleri geçersizdir.
(3) Ä°mtiyazlı payların varlığı halinde bu TebliÄŸ  kapsamında yapılacak esas sözleÅŸme deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin genel kurul kararları, imtiyazlı pay sahipleri özel kurulunca TTK’nın 454 üncü maddesindeki esaslara göre toplanır ve karara baÄŸlanır. Åžu kadar ki, ortaklıkların kayıtlı sermaye tavanı dâhilindeki sermaye artırımlarında ayrıca imtiyazlı pay sahipleri özel kurulu kararı aranmaz.
(4) Esas sözleÅŸme deÄŸiÅŸikliklerinin genel kurulca onaylanmasını müteakip, bu deÄŸiÅŸiklikler ilgili ticaret siciline tescil ve TTSG’de ilan ettirilir.
 
Kayıtlı sermaye sisteminden çıkma ve çıkarılma
MADDE 10 –

(1) Ortaklıklar Kuruldan izin almak suretiyle kayıtlı sermaye sisteminden çıkabilir.
(2) Kayıtlı sermaye sistemini amacı dışında, ortakların ve diÄŸer tasarruf sahiplerinin istismarına yol açacak ÅŸekilde kullandığı anlaşılan ve bu sisteme geçiÅŸte aranan diÄŸer nitelikleri yitiren ortaklıklar, Kurul tarafından sistemden çıkartılabilir.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yönetim Kurulu Kararlarına Ä°liÅŸkin Esaslar
 
Yönetim kuruluna tanınabilecek yetkiler ile yönetim kurulu kararları
MADDE 11 –

(1) Kayıtlı sermaye sistemini kabul etmek isteyen ortaklıklarda yönetim kuruluna; imtiyazlı veya nominal deÄŸerinin üzerinde veya altında pay çıkarılması, pay sahiplerinin yeni pay alma haklarının sınırlandırılması veya imtiyazlı pay sahiplerinin haklarını kısıtlayıcı nitelikte karar alınması yetkisi verilmek istendiÄŸi takdirde, bu yetkilerin yönetim kuruluna verildiÄŸine dair açık hükümlerin esas sözleÅŸme metninde yer alması ÅŸarttır.
(2) Birinci fıkrada belirtilen yetkilerin kullanılabilmesi için yönetim kuruluna verilen beÅŸ yıllık süre dolmadan kayıtlı sermaye tavanına ulaşılmış olsa dahi, söz konusu süre bitimine kadar bu yetkiler kullanılabilir.
(3) Yönetim kurulunun yeni pay alma hakkını kısıtlama yetkisi, pay sahipleri arasında eÅŸitsizliÄŸe yol açacak ÅŸekilde kullanılamaz. TTK’nın 461 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri halka açık ortaklıklar için uygulanmaz.
(4) Yönetim kurulu tarafından bu madde kapsamında alınacak kararlarda; artırılacak sermaye tutarı, çıkarılacak yeni payların itibari deÄŸerleri ve adedi, primli, iskontolu ve/veya imtiyazlı olup olmadıkları, satış fiyatı veya fiyatın belirlenmesine iliÅŸkin esaslar, rüçhan hakkının sınırlandırılıp sınırlandırılmadığı, kullanılma ÅŸartları ve süresi belirtilir.
 
Yönetim kurulu kararlarının ve esas sözleÅŸme deÄŸiÅŸikliklerinin ilanı
MADDE 12 –

(1) Kayıtlı sermaye tavanının artırılması, verilen izin süresinin uzatılması, sermaye artırımı ve bu TebliÄŸin 11 inci maddesi kapsamında alınan yönetim kurulu kararları, Kurulun özel durumlara iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya açıklanır. Ayrıca bu TebliÄŸin 11 inci maddesi kapsamında alınan yönetim kurulu kararları alındığı tarihten itibaren on iÅŸ günü içinde ticaret siciline tescil ettirilir.
(2) Sermaye artırımının mevzuata uygun olarak gerçekleÅŸtirilmesinden sonra, artırımın tamamlandığına iliÅŸkin yönetim kurulu kararı ile Kurula baÅŸvurulur. Esas sözleÅŸmenin sermayeye iliÅŸkin maddesinin yeni ÅŸekli hakkında Kuruldan uygun görüÅŸ alınmasını müteakip, ilgili maddenin yeni ÅŸekli yönetim kurulu tarafından on gün içerisinde ticaret siciline tescil ettirilir.
 
Yönetim kurulu kararlarının iptali
MADDE 13 –

(1) Yönetim kurulunun bu TebliÄŸdeki esaslar çerçevesinde aldığı kararlar aleyhine, TTK’nın genel kurul kararlarının iptaline iliÅŸkin hükümleri çerçevesinde yönetim kurulu üyeleri veya hakları ihlal edilen pay sahipleri, kararın ilanından itibaren otuz gün içerisinde ortaklık merkezinin bulunduÄŸu yer ticaret mahkemesinde iptal davası açabilir.
(2) Kurulca Kanunun 93 üncü maddesi uyarınca, bu TebliÄŸ çerçevesinde alınan yönetim kurulu kararları aleyhine, bu kararların ticaret siciline tescil tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ortaklık merkezinin bulunduÄŸu yer asliye ticaret mahkemesinde iptal davası açılabilir ve teminatsız olarak bu kararların icrasının geri bırakılması istenebilir.
(3) Yönetim kurulu kararlarının iptali hususunda, bu TebliÄŸ ile düzenlenmemiÅŸ konularda TTK’nın ilgili hükümleri uygulanır.
 
Kurula bildirim ve özel durum açıklamaları
MADDE 14 –

(1) Yönetim kurulunun bu TebliÄŸ çerçevesinde aldığı kararlar aleyhine iptal davası açılması halinde, ortaklık davanın açıldığını öÄŸrendiÄŸi tarihten itibaren beÅŸ iÅŸ günü içerisinde durumu Kurula bildirmekle yükümlüdür. Mahkemece, aleyhine iptal davası açılan yönetim kurulu kararının icrasının geri bırakılmasına karar verildiÄŸi takdirde, taraflarca kararın öÄŸrenildiÄŸi tarihten itibaren en geç beÅŸ iÅŸ günü içerisinde Kurula bildirilmesi zorunludur. Mahkemece icranın geri bırakılması veya iptal kararı verilmediÄŸi sürece, sermaye artırımı dolayısıyla Kurula yapılacak baÅŸvuru iÅŸlemlerine devam edilir.
(2) Ä°ptal davasına iliÅŸkin mahkeme hükmünün tebliÄŸ tarihinden itibaren beÅŸ iÅŸ günü içerisinde, ortaklıklar durumu Kurula bildirmekle yükümlüdür.
(3) Dava konusu yönetim kurulu kararının iptaline iliÅŸkin mahkeme kararının kesinleÅŸmesini izleyen beÅŸ iÅŸ günü içerisinde, yönetim kurulu tarafından söz konusu kararın yönetim kurulu kararları defterinden silinmesi ve bu hususun 12 nci madde hükmü çerçevesinde tescil ve ilan ettirilmesi zorunludur.
(4) Ä°ptal davası açılması halinde, sözü edilen iptal davasının açıldığı hususu, mahkemece aleyhine iptal davası açılan yönetim kurulu kararının icrasının geri bırakılmasına karar verildiÄŸi takdirde bu karar, davaya iliÅŸkin nihai mahkeme kararı ve mahkeme kararının kesinleÅŸmesi halinde bu husus Kurulun özel durumlara iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya açıklanır.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
 
Yeniden deÄŸerleme
MADDE 15 –

(1) Bu TebliÄŸin 5 inci maddesinde yer alan tutar, her yıl Maliye Bakanlığınca ilan edilen yeniden deÄŸerleme katsayısı dikkate alınarak gerekli görülmesi halinde Kurulca yeniden belirlenir.
 
Yürürlükten kaldırılan tebliÄŸ ve atıflar
MADDE 16 –

(1)  23/1/2008 tarihli ve 26765 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kayıtlı Sermaye Sistemine Ä°liÅŸkin Esaslar TebliÄŸi (Seri: IV, No: 38) yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) Kurulun diÄŸer düzenlemelerinde Kayıtlı Sermaye Sistemine Ä°liÅŸkin Esaslar TebliÄŸi (Seri: IV, No: 38)’ne yapılan atıflar bu TebliÄŸe yapılmış sayılır.
 
GeçiÅŸ hükümleri
GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 –

(1) Bu TebliÄŸin yürürlük tarihi itibarıyla kayıtlı sermaye sisteminde bulunan ortaklıklar için, Kurulca yeni bir tavan izni verilene kadar bu TebliÄŸin 5 inci maddesi uygulanmaz.
(2) Bu TebliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte Kurulca karara baÄŸlanmamış kayıtlı sermaye sistemine geçiÅŸ, tavan artırımı ve benzeri hususlara iliÅŸkin baÅŸvurular, bu TebliÄŸ hükümlerine göre sonuçlandırılır.
 
Yürürlük
MADDE 17 –

(1) Bu TebliÄŸ yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
 
Yürütme
MADDE 18 –

(1) Bu TebliÄŸ hükümlerini Kurul yürütür.

​

5
11
12
bottom of page