top of page

YATIRIMCILARIN TAZMÄ°NÄ° Ä°LE TEDRÄ°CÄ° TASFÄ°YE USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELÄ°K
 
(29/3/2014 tarihli ve 28956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)

​

Yönetmelik deÄŸiÅŸikliklerine iliÅŸkin liste:

1)    26/8/2021 tarihli ve 31580 sayılı Resmi Gazete’de Yatırımcıların Tazmini Ä°le Tedrici Tasfiye Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelikte DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır.

​

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
 
Amaç
MADDE 1 –

(1) Bu YönetmeliÄŸin amacı, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 82, 84 ve 85 inci maddelerinde düzenlenen yatırımcıların tazmini ile 86 ncı maddesinde düzenlenen tedrici tasfiye iÅŸlemlerine iliÅŸkin usul ve esasları belirlemektir.
 
Kapsam
MADDE 2 –

(1) Bu Yönetmelik, yatırım kuruluÅŸlarının yatırımcılarının tazmini ile tedrici tasfiye iÅŸlemlerine iliÅŸkin usul ve esasları kapsar.
 
Dayanak
MADDE 3 –

(1) Bu Yönetmelik, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 85 ve 86 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4 –

(1) Bu YönetmeliÄŸin uygulamasında;

a) BÄ°AÅž: Borsa Ä°stanbul Anonim Åžirketini,
b) Birlik: Türkiye Sermaye Piyasaları BirliÄŸini,
c) Kanun: 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,
ç) KAP: Kamuyu Aydınlatma Platformunu,
d) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,
e) MKK: Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketini,
f) Takasbank: İstanbul Takas ve Saklama Bankası Anonim Şirketini,
g) Yatırım kuruluÅŸu : Kanunun 3 üncü maddesinde tanımlanan yatırım kuruluÅŸunu,
ğ) YTM: Yatırımcı Tazmin Merkezini

ifade eder.
 
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Yatırımcıların Tazmini
 
Tazmin kararı ve ilanı
MADDE 5 –

(1) Kurul, yatırım kuruluÅŸlarının yatırım hizmet ve faaliyeti veya yan hizmetlerden kaynaklanan nakit ödeme veya sermaye piyasası aracı teslim yükümlülüklerini yerine getiremediÄŸinin veya kısa sürede yerine getiremeyeceÄŸinin tespit edilmesi halinde yatırımcıları tazmin kararı alır. Bu karar, söz konusu durumun tespitinden itibaren üç ay içinde alınır.
(2) Kurulca bankalar hakkında birinci fıkra uyarınca tazmin kararı verilebilmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun görüÅŸü alınır.
(3) Yatırım kuruluÅŸları hakkında verilen yatırımcıları tazmin kararı, bu kararların alındığı gün Kurul tarafından yatırım kuruluÅŸuna, YTM’ye, MKK’ya, BÄ°AÅž’a, Takasbank’a, BirliÄŸe ve veri depolama kuruluÅŸuna; gerekli görülen durumlarda ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna, Türkiye Bankalar BirliÄŸine ve Türkiye Katılım Bankaları BirliÄŸine bildirilir.
(4) Yatırımcıların haklarını gösterir belgelerle birlikte YTM’ye baÅŸvurmalarını teminen, tazmin kararlarının 32 nci madde çerçevesinde ilan edilmesine yönelik iÅŸlemler YTM tarafından üç iÅŸ günü içinde gerçekleÅŸtirilir. Yatırımcıların YTM’ye baÅŸvuru süresi, tazmin süreci ve esasları ilanda belirtilir.
(5) Kurul tarafından yatırımcıların tazmin kararı ile birlikte yatırım kuruluÅŸunun malvarlığı hakkında Kanunun 83 üncü maddesinin üçüncü fıkrası veya 97 nci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında tedbir uygulanması halinde, ilanda bu hususa da yer verilir.
 
YTM’nin tasarruf yetkisi
MADDE 6 –

(1) YTM tarafından gerekli görülmesi hâlinde, Kurulca hakkında yatırımcıları tazmin kararı verilen kuruluÅŸun ödemelerinin durmasına ve tüm mal varlığı üzerinde sadece YTM tarafından tasarruf edilebilmesine karar verilebilir.
(2) Kurul tarafından birinci fıkrada belirtilen kararın alınması durumunda, ilgili yatırım kuruluÅŸunun tüm malvarlığı üzerinde sadece YTM tarafından tasarruf edilebilir. Yatırım kuruluÅŸuna yapılacak tüm ödemeler sadece YTM’ye yapılır. Yatırımcılar tarafından MKK nezdindeki hesapları üzerinde tesis edilmiÅŸ olan blokajlar, YTM’nin talebi üzerine MKK tarafından kaldırılır.
(3) Bu maddede yer alan hükümler bankalar açısından, sermaye piyasası faaliyetlerinden kaynaklanan nakit ödeme ve sermaye piyasası aracı teslim yükümlülükleri açısından uygulanır.
 
Bilgi verme yükümlülüÄŸü
MADDE 7 –

(1) Yatırım kuruluÅŸuna iliÅŸkin tazmin kararının alındığı tarihteki yönetim kurulu üyeleri veya yöneticileri, tazmin kararının ilanı tarihinden itibaren yedi gün içinde, yatırım kuruluÅŸunun mevcut tüm aktif ve pasifini, taahhütlerini, bilanço dışı yükümlülüklerini, taraf olduÄŸu sözleÅŸmeleri ve hukuki ihtilafları, kayıtlarında olsun veya olmasın her türden bilgi dahil olmak üzere, yatırım kuruluÅŸunun mevcut durumunu gösteren eksiksiz bir raporu YTM’ye vermekle yükümlüdür. YTM gerekli hallerde Kurul onayıyla rapor verme süresini uzatabilir.
(2) Tazmin kararı verildikten sonra, yatırım kuruluÅŸunun yönetici ve personeli, YTM’nin yatırımcılara ödeme yapabilmesi için, merkez ve merkez dışı örgütlerinde bulunan ve YTM tarafından talep edilen elektronik ortamda tutulanlar dâhil her türlü bilgi ve belgeyi ibraz etmek ve YTM’ce verilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.
(3) Bu maddede belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda, YTM tarafından Kurula bildirim yapılır ve ilgililer hakkında Kurulca Kanunun 111 inci maddesi hükümleri uygulanabilir.
 
Tazmin baÅŸvurusu
MADDE 8 –

(1) Yatırımcılar baÅŸvurularını ilanda belirtilen süre içerisinde YTM’ye, hak sahipliÄŸinin ispatına iliÅŸkin belgelerle birlikte, yazılı olarak yaparlar. Tazmin talebinde bulunma hakkı, tazmin kararının ilanından itibaren bir yıl sonra zamanaşımına uÄŸrar.
 
Hak sahiplerinin ve alacak tutarlarının tespiti
MADDE 9 –

(1) YTM, yatırım kuruluÅŸunun tazmin kapsamında yer alan gerçek hak sahiplerini, alacak ve borç tutarlarını; Kurul, MKK, Takasbank, yatırım kuruluÅŸu, veri depolama kuruluÅŸu, merkezi saklama kuruluÅŸu kayıtları ile alacaklıların baÅŸvurularında sunulan belgeler ve YTM tarafından güvenilir bulunan diÄŸer bilgi ve belgelere dayanarak tespit eder.
(2) Tazmin kararı tarihi itibarıyla yatırımcı hesabında görülmemekle birlikte, hak sahibi olduÄŸu kesinleÅŸmiÅŸ mahkeme kararıyla tespit edilen veya YTM tarafından yatırımcıya ait olduÄŸuna karar verilen nakit ve sermaye piyasası araçları da birinci fıkra uyarınca yapılacak tespitte dikkate alınır.
 
Alacaklılar cetveli
MADDE 10 –

(1) Yapılacak nakit ödemelere ve sermaye piyasası aracı teslimlerine esas olmak üzere; yatırım kuruluÅŸunun sermaye piyasası faaliyetlerinden kaynaklanan nakit ödeme ve sermaye piyasası araçları teslim yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle alacaklı olanlar ve alacak miktarları ile borçlular ve borç miktarlarını gösteren alacaklılar cetveli tazmin kararından itibaren en geç üç ay içerisinde hazırlanır. Bu süre, gerektiÄŸinde YTM önerisi ve Kurulun onayı ile uzatılabilir.
(2) Alacaklılar cetvelinin veya içerdiÄŸi bilgilerin temin edilebileceÄŸi yerlere, itiraz süresine ve usullerine, saklama hesaplarındaki sermaye piyasası araçlarının dağıtımı ile tazmin kapsamında YTM tarafından yapılacak olan ödemelerin esaslarına ve baÅŸlangıç tarihlerine ve borçlu yatırımcıların bu borçlarını ödeme esaslarına iliÅŸkin bilgiler YTM tarafından 32 nci madde çerçevesinde ilan edilir. Ä°lgililer tarafından alacaklılar cetveline kendi alacakları için ilan tarihinden itibaren otuz gün içinde YTM’ye itiraz edilebilir. Posta yolu ile yapılan itirazlarda postaya veriliÅŸ tarihi esas alınır.
(3) Alacaklılar cetvelinde yer almayan alacaklar için yapılan baÅŸvurular, tazmin kararının ilanından itibaren bir yıllık zamanaşımı süresi içinde dikkate alınır. Geç kalmadan kaynaklanan masraflar alacaklıya aittir. Alacaklıların bu masrafları peÅŸin olarak ödemeleri talep edilebilir. YTM’nin baÅŸvuruları kabul etmesi durumunda alacaklılar cetveline ek cetvel düzenlenir ve YTM ek cetveli 32 nci madde çerçevesinde ilan eder. Anılan bir yıllık süre geçtikten sonra yapılan baÅŸvurular kabul edilmez.
 
Saklama hesaplarındaki sermaye piyasası araçlarının dağıtımı
MADDE 11 –

(1) Yatırımcılar adına saklanan sermaye piyasası araçları hak sahiplerine öncelikli olarak dağıtılır. Dağıtıma konu olan sermaye piyasası araçları, bulundukları her bir hesap bazında ve özellikle yerine getirilmemiÅŸ takas yükümlülükleri için mahsup edilir. Bu amaçla yatırımcı hesabında bulunan sermaye piyasası araçları, münferit hesaplar itibarıyla karşılaÅŸtırılır.
(2) 10 uncu maddenin ikinci fıkrası uyarınca yapılan ilanda belirtilen sürede borcunu ödemeyen yatırımcılara ait sermaye piyasası araçlarının dağıtımı, yatırım kuruluÅŸunun bu araçlar üzerinde genel hükümlere göre hapis hakkı kullanma ihtimali nedeniyle tazmin sürecinin kapatılmasına bırakılır ve yapılacak iÅŸlem kapatma kararında belirtilir.
(3) Bu dağıtım sırasında yatırım kuruluÅŸunun operasyonel maddi hata ve eksiklikleri nedeniyle, yatırımcı hesaplarında ortaya çıkan hatalar düzeltilir.
 
İhtilaflı alacaklar
MADDE 12 –

(1) Yapılacak ödemelerde, ihtilaf konusu alacaklara iliÅŸkin olarak sadece kesinleÅŸmiÅŸ yargı kararları dikkate alınır. Åžu kadar ki, alacaklılar cetveline itiraz eden yatırımcıların itirazlarının uygun görülmemesi halinde, itiraza konu olup yatırımcının saklama hesaplarında bulunan sermaye piyasası araçları, alacaklılar cetvelinin ilanını takip eden dördüncü ayın sonuna kadar aynı hesapta bloke tutulur. Ä°tiraza konu olmayan alacaklar yatırımcıya ödenir. Bu süre içinde bloke sermaye piyasası araçlarına iliÅŸkin yargı yoluna baÅŸvurulduÄŸu yönünde yatırımcılar tarafından YTM’ye bir bilgi ulaÅŸtırılmadığı takdirde, bloke edilen sermaye piyasası araçları yatırım kuruluÅŸunun malvarlığına dâhil edilir. Yargıya baÅŸvurulduÄŸu yönünde YTM’ye bilgi ulaÅŸması halinde blokaj yargı kararının kesinleÅŸmesine kadar kaldırılmaz.
(2) Haciz ve/veya tedbir uygulanmış yatırımcı hesaplarına iliÅŸkin ödemeler tedbirin veya haczin kaldırılmasına kadar; üzerinde rehin tesis edilmiÅŸ hesaplara iliÅŸkin ödemeler ise rehin hakkı son bulana kadar yerine getirilmez.
(3) BÄ°AÅž, Birlik veya tahkim otoritesi nezdinde uyuÅŸmazlık baÅŸvurusu bulunan yatırımcılara, uyuÅŸmazlık konusu alacak için ödeme yapılmasında uyuÅŸmazlık sonucunun kesinleÅŸmesi beklenir.
(4) Yatırım kuruluÅŸlarının BÄ°AÅž’ta gerçekleÅŸtirdiÄŸi iÅŸlemler nedeniyle ortaya çıkan yatırımcı alacakları, bu yatırım kuruluÅŸlarının ilgili borsalarda teminatlarının bulunması durumunda, öncelikle söz konusu teminatlardan karşılanır.
 
Tazmin tutarının hesaplanması
MADDE 13 –

(1) Yatırımcıların tazmin talepleri, yatırım kuruluÅŸunca karşılanmayan nakit ödeme ve sermaye piyasası araçlarının teslim yükümlülükleri üzerinden hesaplanır. Tazmin tutarı, kanuni ve akdi ÅŸartlar uyarınca yatırım kuruluÅŸunun mahsup ve benzeri talepleri de dikkate alınarak belirlenir.
(2) Tazmin edilecek sermaye piyasası araçlarının deÄŸerinin hesaplanmasında, Kurulun yatırım kuruluÅŸlarının sermaye yeterliliÄŸine iliÅŸkin düzenlemelerinde yer verilen deÄŸerleme esasları uygulanır. Söz konusu hesaplama, tazmin karar tarihi itibarıyla yapılır.
(3) Bu madde uyarınca aynen teslimi yapılacak sermaye piyasası araçlarına iliÅŸkin tazmin kararından sonra dağıtım tarihine kadar gerçekleÅŸen bedelsiz sermaye artırımı, kupon ödemesi ve benzeri iÅŸlemlerden kaynaklanan nakitler de aynen teslim edilir.
(4) Aynı kiÅŸiye ait borçlar tazmin kapsamındaki alacağından mahsup edilir. Ödenecek tazmin tutarının hesabında mahsuptan sonraki net alacak tutarı esas alınır.
 
Tazmin
MADDE 14 –

(1) Alacaklılar cetvelinin ilan tarihini takip eden üç ay içinde tazmin kapsamındaki ödemeler gerçekleÅŸtirilir. Bu süre zorunlu hallerde Kurulun onayı ile en fazla üç ay daha uzatılabilir.
(2) MüÅŸterek hesaplar tek hesap kabul edilir. MüÅŸterek hesap sahiplerine yapılacak ödemelerde, bu hesaplar üzerinde hak sahibi olan her bir yatırımcıya hak sahipliÄŸi oranında; bu oranın tespit edilememesi durumunda ise her bir yatırımcıya eÅŸit oranda ödeme yapılır.
(3) Tazmin karar tarihi ile yatırımcılara ödeme yapılan tarih arasında geçen süreye iliÅŸkin olarak yatırımcıların nakit alacaklarına herhangi bir faiz uygulanmaz.
 
Tazmin tutarı
MADDE 15 –

(1) Hak sahibi her bir yatırımcıya ödenecek azami tazmin tutarı 103.930 TL’dir. Bu tutar her yıl bir önceki yıla iliÅŸkin olarak Vergi Usul Kanununca belirlenen yeniden deÄŸerleme oranında arttırılır. Kurulun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından, toplam tazmin tutarı beÅŸ katına kadar artırılabilir. Bu sınır, hesap sayısı, türü ve para birimine bakılmaksızın, bir yatırımcının aynı kuruluÅŸtan olan taleplerinin tümünü kapsar. YTM tarafından ödenecek azami tutarın üzerinde kalan tutarın, bir yatırımcı tarafından baÅŸka bir yatırımcıya ödenmesi amacıyla devredilmiÅŸ olması halinde, devralana YTM tarafından ödeme yapılmaz.
(2) Yatırım kuruluÅŸundan alacaklı görünen ve birlikte hareket ettikleri tespit edilenlere, toplamı yukarıdaki tutarı aÅŸmamak kaydıyla ödeme yapılır.
(3) Yatırımcı hesabında bulunduÄŸu için aynen dağıtımı yapılan nakit ve sermaye piyasası araçları tazmin tutarının hesabında dikkate alınmaz.
 
Tazmin kapsamı
MADDE 16 –

(1) Tazminin kapsamını, yatırımcılara ait olan ve yatırım hizmeti ve faaliyeti veya yan hizmetler ile baÄŸlantılı olarak yatırım kuruluÅŸu tarafından yatırımcı adına saklanan veya yönetilen nakit ödeme veya sermaye piyasası aracı teslim yükümlülüklerinin yerine getirilmemesinden kaynaklanan talepler oluÅŸturur.
(2) Türkiye’de yerleÅŸik yatırım kuruluÅŸlarının yurtdışındaki merkez dışı örgütleri nezdindeki hesap sahipleri ile yurt dışında ihraç edilen veya çıkarılan sermaye piyasası araçlarına iliÅŸkin tazminin kapsamına, yalnızca merkezi saklama veya teminat tutma iÅŸlemleri MKK ve Takasbank’ta gerçekleÅŸtirilen nakit ödeme ve sermaye piyasası araçları teslim yükümlülükleri dâhildir. Tezgahüstü türev araç iÅŸlemleri ise, yatırım kuruluÅŸları tarafından bu araçlara iliÅŸkin YTM aidatlarının ödenmiÅŸ olması halinde tazmin kapsamındadır.
(3) Yatırımcıları tazmin kararı verilen kuruluÅŸların yatırımcıları, Kanunun 84 üncü maddesi kapsamında tazmin talep etme hakkına sahiptir. Yatırımcıların, yatırım danışmanlığı faaliyetlerinden veya piyasadaki fiyat hareketlerinden kaynaklanan zararları tazmin kapsamında deÄŸildir.
(4) Kanunun 106 ve 107 nci maddelerinde yer alan suçlardan veya suçtan kaynaklanan malvarlığı deÄŸerlerini aklama suçundan mahkûm olan yatırımcılara ait talepler, söz konusu eylemlerle ilgili alacaklarla sınırlı olmak üzere, tazmin kapsamı dışındadır. Söz konusu suçlardan dolayı hakkında suç duyurusunda bulunulan kiÅŸilere yapılacak ödemeler, anılan suçlara iliÅŸkin soruÅŸturmanın baÅŸlamasından mahkeme kararının kesinleÅŸmesine kadar durur.
(5) Bankacılık mevzuatı uyarınca mevduat veya katılım fonu olarak kabul edilen nakit ödeme yükümlülükleri tazmin kapsamı dışındadır.
 
Tazmin kapsamına girmeyen kişi ve kurumlar
MADDE 17 –

(1) Aşağıda sayılan kişi ve kurumlar tazmin kapsamında değildir:

a) Yatırımcıları tazmin kararı verilen yatırım kuruluÅŸlarının yönetim kurulu üyeleri, yöneticileri ve ÅŸahsen sorumlu ortakları, yüzde beÅŸ veya daha fazla paya sahip ortakları, denetim kurulu üyeleri veya ilgili yatırım kuruluÅŸları ile aynı grup içinde yer alan diÄŸer ÅŸirketlerde benzer konumda olan kiÅŸiler ile bu kiÅŸilerin eÅŸ ve ikinci dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile bu kiÅŸiler adına hareket eden üçüncü kiÅŸiler.
b) Yatırımcıları tazmin kararı verilen yatırım kuruluşları ile aynı grupta yer alan diğer şirketler.
c) (a) bendinde sayılan gerçek ve tüzel kiÅŸilerin yüzde yirmi beÅŸ veya daha fazla paya sahip olduÄŸu ÅŸirketler.
ç) Yatırım kuruluÅŸlarının mali sıkıntıya düÅŸmesine neden olan veya finansal durumunun bozulmasına önemli etkileri olan olaylarda sorumluluÄŸu bulunan veya bu olaylardan menfaat saÄŸlayan kiÅŸiler.

d) (Ek:RG-26/8/2021-31580) 7/8/2014 tarihli ve 29081 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan KaydileÅŸtirilen Sermaye Piyasası Araçlarına Ä°liÅŸkin Kayıtların Tutulmasının Usul ve Esasları Hakkında TebliÄŸ (II-13.1)’in 12/A maddesi kapsamında, hak sahibi ismine açılmaksızın toplu olarak tutulan hesaplara iliÅŸkin saklama hizmeti ile sınırlı olmak üzere yurt dışında kurulmuÅŸ ve yetkilendirilmiÅŸ, yabancı hukuka tabi yabancı merkezi saklama kuruluÅŸları ile genel saklama yetkisi bulunan yatırım kuruluÅŸları.


Tazmin sürecini kapatma kararı
MADDE 18 –

(1) Kurul, tazmin sürecinin tamamlanmasından sonra, YTM’nin bildirimi üzerine tazmin sürecini kapatma kararı verir. YTM, tazmin sürecinin sonuçlarını, yatırımcıları tazmin kararı alınan yatırım kuruluÅŸlarının tedrici tasfiyesinin veya iflasının istenmesinin yararlı olup olmayacağına iliÅŸkin gerekçeli önerisiyle birlikte Kurula sunar. Tedrici tasfiye veya iflas kararı, tazmin sürecinin iÅŸleyiÅŸini engellemez. YTM, yatırımcıların haklarına, ödediÄŸi tazmin tutarı kadar halef olur.
(2) Tazmin sürecinin kapatıldığı Kurul tarafından 5 inci maddenin üçüncü fıkrasında yer alan kurum ve kuruluÅŸlara bildirilir ve YTM tarafından 32 nci madde çerçevesinde ilan edilir.
 
Yeniden faaliyette bulunabilme
MADDE 19 –

(1) Yatırımcıları kısmen veya tamamen tazmin edilen yatırım kuruluÅŸlarının, yeniden yatırım hizmet ve faaliyetlerinde bulunabilmeleri için, mevzuatta aranan diÄŸer ÅŸartlar saklı kalmak üzere, tazminden doÄŸan ve YTM tarafından yapılan tüm ödeme ve giderleri, anapara ve kanuni faizi de dâhil olmak üzere YTM’ye ödemeleri zorunludur.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Tedrici Tasfiye
 
Tedrici tasfiye kararı ve ilanı
MADDE 20 –

(1) Kurul bankalar hariç olmak üzere, yatırımcıları tazmin kararı verilenler hakkında, tazmin sürecinin kapanmasına iliÅŸkin kararı ile birlikte tedrici tasfiye kararı da verebilir veya doÄŸrudan iflas talebinde bulunabilir.
(2) Kurul yatırım kuruluÅŸlarının tazmin ve tedrici tasfiyesine aynı anda karar verebilir. Bu durumda, öncelikli olarak YönetmeliÄŸin tazmine iliÅŸkin hükümleri uygulanır.
(3) Haklarında tedrici tasfiye kararı verilen yatırım kuruluÅŸlarının tedrici tasfiye iÅŸlemleri YTM tarafından yürütülür.
(4) Tedrici tasfiyenin amacı, tedrici tasfiyesine karar verilen yatırım kuruluÅŸlarının malvarlığını aynen veya nakde çevirmek suretiyle elde edilen bedeli tahsis ederek, tazmin sürecinde yatırımcıların tazmin edilmeyen bakiye alacakları ile YTM’nin yatırımcılara halef olmasından kaynaklanan alacaklarının ödenmesidir. Tedricî tasfiye karar ve iÅŸlemlerinde; 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı Ä°cra ve Ä°flas Kanunu ve diÄŸer mevzuatın tasfiye ile ilgili hükümleri uygulanmaz.
(5) Yatırım kuruluÅŸları hakkında verilen tedrici tasfiye kararları, bu kararların alındığı gün Kurul tarafından 5 inci maddenin üçüncü fıkrasında sayılan kurumlara bildirilir ve söz konusu tedrici tasfiye kararı YTM tarafından 32 nci madde çerçevesinde ilan edilir.
 
Yasal organların durumu
MADDE 21 –

(1) Tedrici tasfiye kararı verildikten sonra, yatırım kuruluÅŸunun yasal organlarının görev ve yetkileri, tasfiye sonuçlanıncaya kadar YTM tarafından yerine getirilir. Tedrici tasfiyenin sonuçlandığının ilan edildiÄŸi tarihte baÅŸkaca bir iÅŸleme gerek kalmaksızın, yatırım kuruluÅŸunun tedrici tasfiye kararı tarihinden önceki yasal organları görev ve yetkilerini yeniden üstlenirler. Yapılan iÅŸlemlerden tescili gerekli olanlar, YTM’nin talebi üzerine harca tabi olmaksızın tescil ve ilan olunur.
 
Malvarlığının korunması
MADDE 22 –

(1) Hakkında tedrici tasfiye kararı alınan yatırım kuruluÅŸlarının malvarlıkları, yetkinin kaldırılmasına iliÅŸkin Kurul kararının alındığı tarihten itibaren tedrici tasfiye iÅŸlemlerinin tamamlandığı ilan edilinceye; tedrici tasfiyeyi takiben veya doÄŸrudan iflas talebinde bulunulması halinde, iflas talebinin mahkemece esastan karara baÄŸlanmasına kadar, Kurul ve tedrici tasfiye çerçevesinde YTM tarafından yapılacak iÅŸlemler hariç, devredilemez, rehnedilemez, teminat gösterilemez, tedbir konulamaz, haczedilemez. Bunlar hakkında yapılmış olan tüm hacizler ve uygulanmış tüm ihtiyati tedbirler düÅŸer ve tüm icra ve iflas takipleri kendiliÄŸinden durur, bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düÅŸüren müddetler iÅŸlemez.
(2) Tedrici tasfiye kararı, YTM tarafından hakkında tedrici tasfiye kararı verilen kuruluÅŸun malvarlığına dahil menkul ve gayrimenkul malların öÄŸrenilmesini takiben derhal, bu malların kayıtlı bulunduÄŸu tapu dairelerine, trafik ÅŸube müdürlüklerine, kuruluÅŸun hesabının bulunduÄŸu bankalar ve diÄŸer mali kuruluÅŸlara, kuruluÅŸ hakkında icra takibi varsa ilgili icra dairelerine, dava varsa ilgili mahkemelere ve ilgili diÄŸer kuruluÅŸlara yazılı olarak bildirilir.
(3) Hakkında tedrici tasfiye kararı verilen yatırım kuruluÅŸunun bütün ödemeleri durur ve tüm malvarlığı üzerinde sadece YTM tarafından tasarruf edilebilir. Yatırım kuruluÅŸuna yapılan tüm ödemeler sadece YTM’ye yapılır ve YTM’ye yapılan ödemeler dışındaki ödemeler borcu sona erdirmez. Yatırım kuruluÅŸunun MKK nezdindeki müÅŸteri hesaplarında bu müÅŸteriler tarafından tesis edilmiÅŸ blokajlar YTM’nin talebi üzerine MKK tarafından kaldırılır.
 
Portföylerin yönetiminin devri ve bağımsız denetim yükümlülüÄŸü
MADDE 23 –

(1) Haklarında tedrici tasfiye kararı verilen yatırım kuruluÅŸlarının yönettiÄŸi portföylerin yönetiminin, bir baÅŸka kuruluÅŸa devrine Kurulca karar verilebilir.
(2) Hakkında tedrici tasfiye kararı verilen yatırım kuruluÅŸunun, Kurulun farklı bir kararı olmadıkça, sermaye piyasası mevzuatından kaynaklanan bağımsız denetim yükümlülüÄŸü sona erer. Bağımsız denetim ve uzmanlık gerektiren nitelikteki sair hizmetlere iliÅŸkin yatırım kuruluÅŸunun mevcut sözleÅŸmeleri feshedilerek Kurula bilgi verilir. Tedrici tasfiye amaç ve süresi ile sınırlı olmak üzere yatırım kuruluÅŸunun adına YTM tarafından yeni sözleÅŸmeler akdedilebilir.
 
Koruma tedbirleri
MADDE 24 –

(1) YTM, gecikmeksizin, tazmin kararı ile birlikte hakkında tedrici tasfiye kararı alınan yatırım kuruluÅŸunun yönetim ve denetimini doÄŸrudan veya dolaylı olarak, tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortakları ile tüzel kiÅŸi ortaklarının sermayesinin yüzde beÅŸinden fazlasına sahip gerçek kiÅŸi pay sahiplerinin kendilerine, eÅŸlerine ve velayet altındaki çocuklarına ait taşınmaz mal ve iÅŸtiraklerini, haczi caiz olan taşınır mal, hak ve alacaklarını ve menkul kıymetlerini ve her türlü kazanç ve gelirlerini; ayrıca, tedrici tasfiye kararının ilanından önceki iki yıl içinde ivazlı veya ivazsız olarak iktisap ettikleri veya devrettikleri taşınmaz mal, haczi caiz taşınır mal, hak, alacak ve menkul deÄŸerleri gösterir birer mal beyannamesi vermelerini ister. Söz konusu mal beyannamesinin, YTM talebinin ilgililere tebliÄŸ edilmesini takip eden en geç yedi gün içinde YTM’ye verilmesi zorunludur. Bu mal beyanının hüküm ve sonuçları hakkında 2004 sayılı Ä°cra ve Ä°flas Kanununun ilgili hükümleri geçerlidir.
(2) YTM, yönetim ve denetimini doÄŸrudan veya dolaylı olarak, tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortaklarının malvarlıkları üzerine teminat aranmaksızın ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz kararları ile ilgililerin yurt dışına çıkış yasağı dâhil olmak üzere alacaklıların menfaati için zorunlu olan her türlü muhafaza tedbirinin alınmasını ilgili mahkemeden istemeye yetkilidir.
(3) Ä°kinci fıkra hükümleri çerçevesinde alınan tedbir ve haciz kararlarından itibaren altı ay içinde dava açılmaması veya icra veya iflas takibinde bulunulmaması halinde bu kararlar kendiliÄŸinden ortadan kalkar.
(4) 2004 sayılı Ä°cra ve Ä°flas Kanununun 278, 279 ve 280 inci maddelerinde yazılı hallerin varlığı halinde, aciz vesikası ibrazına gerek olmaksızın YTM tarafından iptal davası açılabilir.
 
Malvarlığının tespiti
MADDE 25 –

(1) YTM, yatırım kuruluÅŸunun aktif ve pasifini tespit eder. Ä°lgililerin tedrici tasfiye kararının verilmesinden sonra vadesi gelen sözleÅŸmelerinden doÄŸan hak ve borçları da vadeleri itibarıyla belirlenir. Ä°lgili mevzuat uyarınca verilmiÅŸ teminatlar da aktifin hesabında dikkate alınır.
(2) YTM, tasfiye kapsamında yer alan gerçek hak sahiplerini ve bunların alacak ve borç tutarlarını tazmin sürecinde elde edilen bilgi ve belgelere dayanarak tespit eder.
(3) YTM’nin, yatırımcıların tazmini dolayısıyla yatırımcılara halef olmasından kaynaklanan alacakları ile tasfiye giderleri de aktif ve pasifin tespitinde YTM alacağı olarak dikkate alınır.
(4) Tedrici tasfiye kararını takiben ilgili mevzuat uyarınca verilmiÅŸ teminatlar, YTM’nin talebi üzerine ilgili kuruluÅŸ tarafından on iÅŸ günü içinde nakde çevrilerek YTM’ye ödenir. Ancak, tedrici tasfiye kararının alındığı tarih itibarıyla, ilgili mevzuat uyarınca yatırım kuruluÅŸlarının borsalar ve takas kuruluÅŸu nezdinde bulunan teminatları; incelemesi devam eden uyuÅŸmazlıklara konu yatırımcı alacaklarının cari tutarı ilgili borsa veya takas kuruluÅŸu tarafından bloke edilmek suretiyle YTM’ye devredilir.
 
Nakde çevirme esasları
MADDE 26 –

(1) Tedrici tasfiye kapsamındaki yatırım kuruluÅŸunun malvarlığına dahil sermaye piyasası araçlarından, 13 üncü maddenin ikinci fıkrası saklı kalmak üzere, borsalar ve teÅŸkilatlanmış diÄŸer piyasalarda iÅŸlem görenler ilgili borsa ya da teÅŸkilatlanmış piyasada, borsalar ve teÅŸkilatlanmış diÄŸer piyasalarda iÅŸlem görmeyenler ise rayiç bedel üzerinden satılır.
(2) Sermaye piyasası araçları dışında kalan menkul ve gayrimenkullerin paraya çevrilmesine iliÅŸkin esaslar Kurulun uygun görüÅŸü alınmak suretiyle YTM tarafından belirlenir.
(3) Kurul, YTM, MKK, BÄ°AÅž ve Takasbank’ın personeli ile bunların eÅŸleri, üçüncü derece dâhil kan ve kayın hısımları ve bunlarla doÄŸrudan veya dolaylı iliÅŸkide bulunan kiÅŸiler, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, borsalar ve teÅŸkilatlanmış diÄŸer piyasalarda yapılan satışlar hariç, diÄŸer satışlardan alım yapamazlar.
 
Alacakların tahsili
MADDE 27 –

(1) Vadesi gelmiÅŸ alacakların tahsili ve varsa ipoteklerin paraya çevrilmesi için yasal iÅŸlemler YTM tarafından yapılır. Vadesi gelmemiÅŸ alacaklar için kural olarak vade beklenir. Ancak karşılıklı anlaÅŸma yoluyla vadeden önce tahsil mümkündür.
(2) Tahsil işlemlerinin tasfiyenin gecikmesine neden olacağı anlaşıldığı takdirde, tahsilat sonucu beklenmeksizin mevcutların dağıtım işlemleri yapılır.
 
Tasfiye bakiyesi ve dağıtım listesi
MADDE 28 –

(1) Tasfiye halindeki yatırım kuruluÅŸunun nakit ve YTM tarafından nakde çevrilen malvarlığı tasfiye bakiyesini oluÅŸturur. Tasfiye bakiyesi, tazmin sürecinde alacağının tamamı karşılanamayan hak sahiplerinin kalan alacakları, kamu alacakları, YTM’nin alacakları ile varsa diÄŸer alacaklıların alacaklarının ödenmesinde kullanılır.
(2) Yatırım kuruluÅŸu malvarlığının nakde çevrilmesini takiben, yatırımcıların tazmin edilmeyen alacaklarını gösteren bir dağıtım listesi hazırlanır. Bu listenin temin edilebileceÄŸi yerler, yapılacak ödemelerin esasları ile ödemelerin yapılacağı tarih ve yerler, 32 nci madde çerçevesinde ilan edilir.
 
Tasfiye bakiyesinin dağıtım esasları
MADDE 29 –

(1) Tasfiye bakiyesi yatırımcı alacaklarının ödenmesinde kullanılır. Bakiye, bu alacakların tamamının karşılanmasına yetmezse; ödemeler, tasfiye bakiyesinin söz konusu alacaklar toplamına bölünmesi suretiyle bulunacak oran dikkate alınarak garameten yapılır.
(2) Ä°htilaf konusu alacaklar için yapılacak ödemelerde kesinleÅŸmiÅŸ yargı kararları esas alınır. Ancak 12 nci maddenin birinci fıkrası kapsamında YTM’ye bildirilmiÅŸ davalara konu alacakların bulunması halinde bunlar da toplam yatırımcı alacaklarının hesaplanmasında dikkate alınır. Bakiyeden bu alacaklara karşılık gelen kısım yargı kararının kesinleÅŸmesine kadar bloke edilir. Birinci fıkra kapsamında garameten ödeme yapılacak ise yatırımcıya düÅŸen oransal tutarın sadece uyuÅŸmazlığa konu olanı kadar bloke edilir.
(3) Yatırımcı alacakları tamamen karşılandıktan sonra artan kısımdan, öncelikle garameten kamu alacakları ve kalandan YTM’nin Kanunun 85 inci madde kapsamında yaptığı ödemeler ve tasfiye giderleri nedeniyle doÄŸan alacakları ödenir. Bakiye, iÅŸçi alacakları dâhil diÄŸer alacaklılara tahsis edilir. YTM alacağına tazmin ödemelerinin yapıldığı günden itibaren, tasfiye giderlerine ise giderin yapıldığı tarihten itibaren 4/12/1984 tarihli ve 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine Ä°liÅŸkin Kanunun 2 nci maddesi uyarınca kanuni temerrüt faizi yürütülür.
 
Tedrici tasfiyenin kapanması ve iflas talebi
MADDE 30 –

(1) Kurul, YTM’nin baÅŸvurusu üzerine tedrici tasfiyenin kapatılmasına karar verir. Haklarında tedrici tasfiye kararı verilenlerin aktiflerinin, tasfiyenin amacı kapsamındaki hak sahiplerinin alacaklarını, tazmin kapsamında yapılan ödemeleri ve tasfiye giderlerini karşılamaya yetmediÄŸinin tespiti halinde YTM, Kurulun uygun görüÅŸü ile 24 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen kiÅŸilerin iflasını da isteyebilir. Söz konusu keyfiyet 32 nci madde çerçevesinde ilan edilir ve 5 inci maddede sayılan kurumlara bildirilir.
(2) Alacaklılar cetvelinde görünen hak sahiplerine, talep etmeleri halinde, YTM tarafından tasfiyenin kendileri ile ilgili sonuçlarını gösterir bir belge verilir.
 
Tasfiye giderleri
MADDE 31 –

(1) Tedrici tasfiye iÅŸlemlerinin yürütülmesi nedeniyle yapılan giderler, sözleÅŸmelerde yatırım kuruluÅŸunun taraf olması ÅŸartı aranmaksızın doÄŸrudan YTM malvarlığından yapılır ve tasfiye bakiyesinden YTM’ye yapılacak ödemelerde YTM alacağının tespitinde tedrici tasfiye gideri olarak dikkate alınır.
 
İlan esasları
MADDE 32 –

(1) Bu Yönetmelik çerçevesinde yapılması gereken ilanlar, YTM tarafından ülke çapında günlük olarak yayımlanan en az 2 gazete ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile KAP ve YTM tarafından uygun görülen diÄŸer yerlerde yapılır. Ä°lanın ÅŸekli ve içeriÄŸi YTM tarafından belirlenir.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Geçici ve Son Hükümler
 
GeçiÅŸ hükmü
GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 –

(1) Kanunun geçici 4 üncü maddesi uyarınca, Kanunun yayımı tarihinden önce tedrici tasfiyesine baÅŸlanmış olan kurumların tasfiyelerine iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemler 21/6/2001 tarihli ve 24439 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aracı Kurumların Tedrici Tasfiye Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde MKK tarafından yürütülür. Bu iÅŸlemler Kanunun 86 ncı maddesinin altıncı fıkrası uyarınca harçtan ve damga vergisinden müstesnadır.
 
Yürürlük
MADDE 33 –

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
 
Yürütme
MADDE 34 –

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.
 

bottom of page