2025 YILI SERMAYE PİYASASI KURULU DUYURU VE İLKE KARARLARI
​
Kurul Karar Organı’nın 16/01/2025 tarih ve 3/76 sayılı Kararı Uyarınca Yapılan Duyuru (2025/3 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
​
2025 YILI İÇİN BORSA ŞİRKETLERİNİN II-17.1 SAYILI KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ UYARINCA DÂHİL OLDUKLARI GRUPLAR HAKKINDA DUYURU
1. Kurulumuzun II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim TebliÄŸi’nin (TebliÄŸ) 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan tutarların, Kurulca yeni bir karar alınıncaya kadar, aÅŸağıdaki ÅŸekilde uygulanmasına karar verilmiÅŸtir:
a) Birinci grup: Piyasa deÄŸerinin ortalaması 12 milyar TL’nin ve fiili dolaşımdaki payların piyasa deÄŸerinin ortalaması 3 milyar TL’nin üzerinde olan ortaklıklar.
​
b) İkinci grup: Birinci grup dışında kalan ortaklıklardan, piyasa deÄŸerinin ortalaması 6 milyar TL’nin ve fiili dolaşımdaki payların piyasa deÄŸerinin ortalaması 1,5 milyar TL’nin üzerinde olan ortaklıklar.
​
2. TebliÄŸ’in uygulanmasına yönelik olarak yapılan deÄŸerlendirmede; TebliÄŸ kapsamında, kurumsal yönetim ilkelerinden zorunlu olarak uygulanacak olanların belirlenmesi ve gözetiminde, payları Borsa İstanbul AÅž Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da iÅŸlem gören halka açık ortaklıklar ile Kurul Karar Organı’nın i-SPK. II-17.6 (15.10.2020 tarihli ve 64/1284 s.k.) sayılı ilke kararı uyarınca; fiili dolaşım oranının %5’in altına düÅŸmesi nedeniyle payları Piyasa Öncesi İşlem Platformu’na alınan ortaklıkların (Borsa Åžirketleri), sistemik önemlerine göre, 1 inci maddedeki Kurulumuz Kararı dikkate alınarak belirlenen, 2025 yılı için dâhil oldukları gruplar aÅŸağıda yer almaktadır.
Grup listelerine ulaÅŸmak için tıklayınız.
​Kurul Karar Organı’nın 23/01/2025 tarih ve 4/156 sayılı Kararı Uyarınca Yapılan Duyuru (2025/4 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
Kurul Karar Organı’nın 25/01/2024 tarih ve 6/137 sayılı Kararı’na İliÅŸkin Ek Duyuru
BaÄŸlı ortaklık, iÅŸ ortaklığı veya iÅŸtirak niteliÄŸinde bulunan ihraççı veya sermaye piyasası kurumlarının, enflasyon muhasebesi uygulamaları nedeniyle, finansal raporlarını, ana ortaklığı, ortak giriÅŸimcisi veya yatırımcı ÅŸirketi ile aynı anda veya daha önce açıklayamamaları durumunda tesis etmeleri gereken iÅŸlemleri düzenleyen ve 2024/6 sayılı Kurul Bülteninde esasları duyurulan Kurulumuzun 25/01/2024 tarih ve 6/137 sayılı Kararının, 31.12.2024 finansal tablo dönemi de dahil olmak üzere, Kurulumuz tarafından enflasyon muhasebesi uygulamasının sonlandırılmasına karar verilinceye kadar tüm yıllık ve ara dönem finansal tablo dönemleri için uygulanmasına karar verilmiÅŸtir.
​​
​Kurul Karar Organı’nın 13.02.2025 tarih ve 8/313 sayılı Kararı Uyarınca Yapılan Duyuru (2025/15 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
​
III-35/B.1 sayılı Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıların Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ ve III-35/B.2 sayılı Kripto
Varlık Hizmet SaÄŸlayıcıların Çalışma Usul ve Esasları ile Sermaye YeterliliÄŸi Hakkında TebliÄŸ’in (TebliÄŸler) 13/3/2025 tarihli ve
32840 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığı dikkate alınarak, TebliÄŸlerin kapsadığı alanlardaki düzenlemelerden oluÅŸan aÅŸağıdaki
İlke Kararları ve belirtilen maddeleri 13.02.2025 tarih ve 8/313 sayılı Kurul Kararı ile yürürlükten kaldırılmıştır.
​
1. i-SPK.35.B (08.08.2024 tarih ve 42/1259 s.k.) sayılı İlke Kararı (2024/38 sayılı Haftalık Bülten)
2. i-SPK.35.B.1 (19.09.2024 tarih ve 48/1484 s.k.) sayılı İlke Kararı’nın 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 ve 12 nci maddeleri. (2024/48 sayılı Haftalık Bülten)
​
​Kurul Karar Organı’nın i-SPK.22.9 (19.03.2025 tarih ve 16/531 s.k.) sayılı İlke Kararı (2025/16 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
Ülkemiz sermaye piyasalarında son günlerde yaÅŸanan geliÅŸmeler Kurulumuz tarafından yakından izlenmekte olup, piyasaların saÄŸlıklı bir ÅŸekilde iÅŸlemesine yönelik olarak ikinci bir duyuruya kadar uygulanmak üzere aÅŸağıdaki hususların kamuoyuna duyurulması uygun görülmüÅŸtür.
1) Payları borsada iÅŸlem gören ortaklıklar ile baÄŸlı ortaklıkları, yapılacak ilk genel kurulda ortakların bilgisine sunulmak üzere, genel kurul kararı olmaksızın yönetim kurulu kararı ile geri alım programı baÅŸlatabilecektir. Alınacak yönetim kurulu kararında geri alımın amacı, geri alım programının öngörülen azami süresi, alınacak azami pay adedi ile kullanılacak azami fon tutarına yer verilmesi ve söz konusu yönetim kurulu kararının Kurulun özel durum açıklamalarına iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya açıklanması gerekmektedir.
2) Yürürlükte bir geri alım programı olan halka açık ortaklıklar ile baÄŸlı ortaklıkları, geri alım programlarına ayrıca bir yönetim kurulu kararı alınmasına gerek olmaksızın bu kararda belirtilen ÅŸartlar ile devam edebilecektir.
3) İlke kararı uyarınca gerçekleÅŸtirilecek pay geri alımlarında II-22.1 sayılı Geri Alınan Paylar TebliÄŸi’nin (TebliÄŸ);
a) 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen nominal deÄŸer sınırı (sermayenin %10’u) ile 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde düzenlenen günlük iÅŸlem sınırına (son 20 günlük iÅŸlem miktarı ortalamasının %25’i) iliÅŸkin hükümlerin uygulanmamasına,
b) 12 nci maddesinin ilk dört fıkrası ile 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasının uygulanmamasına,
c) 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca geri alım/satım yapmanın yasak olduÄŸu sermaye artırım dönemlerinin nakit artırımlarla sınırlı olarak uygulanmasına
karar verilmiÅŸtir.
4) İlke kararı çerçevesinde geri alınan paylar, geri alındığı tarihten itibaren 30 günlük süre boyunca satılamayacaktır. 30 günlük sürenin hesaplanmasında “ilk giren ilk çıkar” yöntemi uygulanacaktır. Söz konusu süre sona erdikten sonra ilgili paylar TebliÄŸ’in 19 uncu maddesindeki esaslar çerçevesinde azami üç yıl içinde elden çıkarılır veya TebliÄŸ’deki sınırlamalara uymak kaydıyla elde tutulabilir.
​
​Kurul Karar Organı’nın 13.02.2025 tarihli ve 8/317 sayılı Kararı Uyarınca Yapılan Duyuru (2025/17 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
​​
VII-128.10 sayılı Bilgi Sistemleri Yönetimine İliÅŸkin Usul ve Esaslar TebliÄŸi’nin (TebliÄŸ) 13.03.2025 tarihli ve 32840 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığı dikkate alınarak, TebliÄŸin kapsadığı alanlardaki düzenlemelerden oluÅŸan aÅŸağıdaki İlke Kararları 13.02.2025 tarihli ve 8/317 sayılı Kurul Kararı ile yürürlükten kaldırılmıştır.
​
Sıra – İlke Kararı – Yayımlandığı SPK Bülten Sayısı
1- i-SPK.62.1 (01.03.2018 tarihli ve 9/327 s.k.) sayılı İlke Kararı – 2018/10 sayılı Haftalık Bülten
2- i-SPK.128.20 (21.03.2023 tarihli ve 17/352 s.k.) sayılı İlke Kararı – 2023/18 sayılı Haftalık Bülten
​Kurul Karar Organı’nın 23/03/2025 tarih ve 18/574 sayılı Kararı Uyarınca Yapılan Duyuru: (2025/18 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
​
Borsa İstanbul AÅž piyasalarında gerçekleÅŸen geliÅŸmeler dikkate alınarak, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun (SPKn) 1 inci maddesi çerçevesinde, 6362 sayılı SPKn'nun 128/1-(a) maddesine dayanarak, sermaye piyasalarının güvenilir, ÅŸeffaf, istikrarlı bir ortamda iÅŸleyiÅŸinin saÄŸlanması ile yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını teminen;
A) Kurul Karar Organı’nın 05.12.2024 tarihli ve 62/1863 sayılı Kararı’nın (A) bendinin 24.03.2025 tarihinden 25.04.2025 tarihi seans sonuna kadar uygulanmamasına, bu çerçevede;
a) Borsa İstanbul AÅž pay piyasalarında açığa satış iÅŸlemlerinin 24.03.2025 tarihinden 25.04.2025 tarihi seans sonuna kadar yasaklanmasına, gün içinde açığa satış tuÅŸuna basılmadan yapılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonların da söz konusu yasak kapsamında olduÄŸu hususunda yatırımcıların ve yatırım kuruluÅŸlarının bilgilendirilmesine,
b) Kurulumuz kararına uyumun kontrol ve takibinde sorumluluğun yatırım kuruluşlarında olduğunun hatırlatılmasına,
​
B) Kurul Karar Organı’nın i-SPK.22.9 (19.03.2025 tarih ve 16/531 s.k.) sayılı İlke Kararı uyarınca 24.03.2025 tarihinden 25.04.2025 tarihi seans sonuna kadar gerçekleÅŸtirilecek pay geri alımlarında;
​
a) II-22.1 sayılı Geri Alınan Paylar TebliÄŸi’nin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının b bendinde yer alan “Geri alım için verilen fiyat emri, mevcut fiyat tekliflerinden veya en son gerçekleÅŸen satış fiyatından daha yüksek olamaz.” ÅŸeklindeki hüküm ile Kurul Karar Organı’nın i-SPK.22.8 (01.08.2024 tarih ve 41/1198 s.k.) sayılı İlke Kararı’nın B bendinde yer alan “Geri alım için verilen fiyat emri, emir sisteminde bekleyen mevcut en yüksek alış fiyat teklifinden daha yüksek olamaz.” ÅŸeklindeki hükmün uygulanmamasına,
b) II-22.1 sayılı Geri Alınan Paylar TebliÄŸi’nin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının a bendinde yer alan “Birinci seansın açılış seansı ve son 15 dakikası ile ikinci seansın açılış ve kapanış seansları içinde, geri alım programı dahilinde emir verilemez ve iÅŸlem gerçekleÅŸtirilemez.” ÅŸeklindeki hüküm ile Kurul Karar Organı’nın i-SPK.22.2 (27.01.2016 tarih ve 3/77 s.k.) sayılı İlke Kararı’nda yer alan “Gerek sürekli iÅŸlem gerekse tek fiyat yöntemi ile iÅŸlem gören paylarda açılış seansında, gün ortası tek fiyat bölümünde ve kapanış seansında geri alım programı dahilinde emir verilemez. Geri alım programı dahilindeki iÅŸlemler seansın diÄŸer bölümlerinde gerçekleÅŸtirilebilir. Ayrıca, geri alım programı dahilinde özel iÅŸlem bildirimi yapılamaz.” ÅŸeklindeki hüküm ve bu hükümlere uygun hareket edilmesi gerektiÄŸini belirten Kurul Karar Organı’nın i-SPK.22.8 (01.08.2024 tarih ve 41/1198 s.k.) sayılı İlke Kararı’nın C bendinin ilgili kısmının uygulanmamasına,
c) II-22.1 sayılı Geri Alınan Paylar TebliÄŸi’nin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirlenen geri alınan payların toplam bedeline iliÅŸkin üst sınırın uygulanmamasına,
C) Seri:V, No:65 sayılı Sermaye Piyasası Araçlarının Kredili Alım, Açığa Satış ve Ödünç Alma ve Verme İşlemleri Hakkında TebliÄŸ'in 17 nci maddesi uyarınca kredili sermaye piyasası aracı iÅŸlemlerinin devamı süresince özkaynak koruma oranının asgari %35 olması hususundaki hükmün, aracı kurumların kendi risk politikalarına uygun düÅŸtüÄŸü ölçüde ve müÅŸteri taleplerini de olabildiÄŸince gözeterek, 25.04.2025 tarihi seans sonuna kadar iÅŸlemlerinin devamı süresince özkaynak oranı asgari %20 olacak ÅŸekilde esnek olarak uygulanabilmesine
karar verilmiÅŸtir.
Kurul Karar Organı’nın 18/04/2025 tarih ve 24/733 sayılı Kararı Uyarınca Yapılan Duyuru (2025/24 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
Kurul Karar Organı'nın 23.03.2025 tarihli ve 2025/18 sayılı bülteni ile duyurulan 23.03.2025 tarihli ve 18/574 sayılı Kararında öngörülen
- Borsa İstanbul AÅž pay piyasalarında açığa satış iÅŸlemlerinin yasaklanmasına,
- Halka açık ortaklıkların pay geri alımlarının kolaylaÅŸtırılmasına,
- Kredili sermaye piyasası iÅŸlemlerinin devamı süresince öz kaynak oranının esnetilerek uygulanmasına
ilişkin tedbir ve uygulamaların 30.05.2025 tarihi seans sonuna kadar uygulanmasına devam edilmesine karar verilmiştir.
Kurul Karar Organı’nın i-SPK.35/B.2 (08/05/2025 tarih ve 30/846 s.k.) sayılı İlke Kararı (2025/24 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
​
AÅŸağıda yer verilen i-SPK.35/B.2 (08/05/2025 tarih ve 30/846 s.k.) sayılı İlke Kararı’nın yürürlüÄŸe konulmasına karar verilmiÅŸtir.
III-5/B.1 sayılı Kripto Varlık Hizmet SaÄŸlayıcıların KuruluÅŸ ve Faaliyet Esasları Hakkında TebliÄŸ’in (TebliÄŸ) 48 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca periyodik olarak kripto varlık hizmet saÄŸlayıcılar tarafından ve TebliÄŸ'in Geçici 1 inci maddesi uyarınca yapılacak faaliyet izni baÅŸvuruları öncesinde ise platformlar tarafından yaptırılması zorunlu olan rezerv kanıt denetim süreçlerinde uygulanmak üzere aÅŸağıdaki ilke ve esaslar belirlenmiÅŸtir.
III-62.2 sayılı Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim TebliÄŸi’nde tanımlanan bilgi sistemleri denetçileri (bilgi sistemleri denetçi yardımcısı, bilgi sistemleri denetçisi, bilgi sistemleri kıdemli denetçisi, bilgi sistemleri baÅŸdenetçisi ve sorumlu bilgi sistemleri baÅŸdenetçisi) tarafından kripto varlık hizmet saÄŸlayıcılar (KVHS) nezdinde yürütülecek rezerv kanıt denetimlerinde uygulanacak ilke, esas ve yöntemler aÅŸağıdaki gibidir:
1- Denetim dönemi, III-35/B.1 sayılı Kripto Varlık Hizmet SaÄŸlayıcıların KuruluÅŸ ve Faaliyet Åžartlarına İliÅŸkin TebliÄŸ’in (III- 35/B.1 sayılı TebliÄŸ) 48 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan üçüncü, altıncı, dokuzuncu ve on ikinci ayları arasındaki her bir üçer aylık periyodu ifade eder.
2- Kripto varlık hizmet saÄŸlayıcılar ile bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluÅŸları arasında, denetime tabi her üç aylık dönemin en geç ilk ayı içerisinde rezerv kanıt denetiminin yürütülmesine iliÅŸkin olarak bir sözleÅŸme imzalanır. SözleÅŸmenin söz konusu yılın diÄŸer denetim dönemlerini de kapsayacak ÅŸekilde topluca imzalanması da mümkündür. Bir kripto varlık hizmet saÄŸlayıcı arka arkaya en fazla 12 dönem rezerv kanıt denetimini aynı ÅŸirkete yaptırabilir. Bir sorumlu bilgi sistemleri baÅŸdenetçisi ise aynı kripto varlık hizmet saÄŸlayıcı için arka arkaya en fazla 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilir.
3- İmzalanan sözleÅŸme kapsamında kripto varlık hizmet saÄŸlayıcılar, denetime konu olan her türlü kayıt, bilgi ve belge ile denetimin yapılacağı sistemleri hazır hale getirmekle yükümlüdür.
I. SözleÅŸme imzalandıktan sonra, imzalanan sözleÅŸmede belirlenen süre içerisinde kripto varlık hizmet saÄŸlayıcılar tarafından aÅŸağıdaki bilgiler bilgi sistemleri denetçisine sunulur ve denetim raporunda asgari olarak bu bilgilere yer verilir:
a. Denetim dönemi itibarıyla listelenen/saklaması yapılan kripto varlıkların listesi.
b. MüÅŸterilere ait kripto varlıkların cari deÄŸeri.
c. Kripto varlıkların hangi ağlarda bulunduğu, saklama modeli ve erişim kontrol mekanizmalarına ilişkin bilgiler.
d. Kripto varlıkların saklandığı cüzdanların listesi ve adresleri.
e. Denetim sürecinin tamamlanabilmesini teminen bilgi sistemleri denetçisi tarafından talep edilebilecek diÄŸer bilgi ve belgeler.
II. Platformlar bakımından, yukarıdakilere ek olarak aÅŸağıdaki bilgiler de bilgi sistemleri denetçisine sunulur ve denetim raporunda asgari olarak bu bilgilere yer verilir:
a. MüÅŸterilere ait nakit bakiye büyüklükleri.
b. Platforma ait kripto varlıkların cari deÄŸeri ile nakit bakiye büyüklükleri.
c. Platformun çalıştığı saklama kuruluÅŸlarının listesi.
d. Nakit bakiyelere iliÅŸkin banka ve hesap bilgileri.
4- Bilgi sistemleri denetçisi, müÅŸterilere ait kripto varlıklar içerisinde en büyük bakiyeye sahip asgari 10 kripto varlık olmak üzere, müÅŸterilere ait toplam kripto varlık bakiyesinin en az %80’ine ulaşıncaya kadar denetim kapsamını oluÅŸturur.
5- Platformun likit rezervinde tutulan varlıkların tamamı denetim kapsamına alınır. Söz konusu varlıklar bakımından denetim sonuçlarına raporda ayrı bir baÅŸlık altında yer verilir.
6- Denetimde, denetim kapsamına alınan kripto varlıkların %100’ünün varlığının teyit edilmesi gerekir. Likidite saÄŸlayıcılık faaliyeti kapsamında oluÅŸan müÅŸteri varlıklarına iliÅŸkin borç/alacak kayıtlarının kontrol edilerek kurum kaydi sistemi üzerinden teyit edilmesi yeterlidir. Ancak bu duruma denetim raporunda ek bir baÅŸlık altında yer verilmesi gerekir.
7- Kapsama alınan kripto varlıklar dikkate alınarak kripto varlık hizmet saÄŸlayıcı tarafından; müÅŸteri varlıkları üzerinde doÄŸrudan tasarruf yetkisi saÄŸlayacak bilgiler hariç olmak üzere, bu varlıkların bulunduÄŸu cüzdan adresleri, cüzdanların tipi (soÄŸuk/sıcak), cüzdan adreslerinin bulunduÄŸu dağıtık defter ağı, cüzdan altyapısı gibi cüzdan hareketlerinin kontrolü için gerekecek bilgiler sözleÅŸmede belirtilen süre içerisinde bilgi sistemleri denetçisine verilir.
8- Bilgi sistemleri denetçisi, denetim dönemi içerisinde denetim yapılacak rastgele iki farklı tarih belirler ve seçilen tarihlerde gün içinde kripto varlık hizmet saÄŸlayıcı nezdindeki kayıtlarda izlenen müÅŸteri varlık bilgilerini dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaÅŸtırmak üzere alır. Seçilen tarihler, denetim tarihinin bir gün öncesine kadar kripto varlık hizmet saÄŸlayıcı ile paylaşılmaz. İncelemelerde Ek/1 uyarınca hesaplanacak toplam rezerv koruma oranının %100’ün altında kaldığının tespit edilmesi halinde bu durum derhal Kurul’a bildirilir.
9- Bilgi sistemleri denetçisi, kripto varlık hizmet saÄŸlayıcının ilettiÄŸi cüzdan adreslerinin kripto varlık hizmet saÄŸlayıcıya ait olduÄŸunun teyidini yapar. Teyit metoduna denetim raporunda yer verilir.
10- Denetim sürecinde, BDS 500 Bağımsız Denetim Kanıtları Standardı, BDS 520 Analitik Prosedürler Standardı ve BDS
530 Bağımsız Denetimde Örnekleme Standardı hükümleri; denetim kanıtı, teknikleri ve örneklemesi bakımından kıyasen uygulanır.
11- Bilgi sistemleri denetçisi, denetim sonuçlarını kripto varlık hizmet saÄŸlayıcı nezdindeki kayıtlarda yer alan veriler ile karşılaÅŸtırarak raporlar. Raporda karşılaÅŸtırma anına, atomik saat belirtilmek suretiyle yer verilir. Söz konusu raporun oluÅŸturulmasında kullanılan tüm verilerin gerektiÄŸinde Kurul ile paylaşılabilecek ÅŸekilde ve III-35/B.1 sayılı TebliÄŸ’in belge kayıt düzenlemelerine göre saklanması zorunludur.
12- Cüzdan bakiyelerinin sorgulanması ile cüzdan doÄŸrulama süreçlerinde kullanılacak araçlara raporda yer verilir.
13- Denetim raporu, sorumlu bilgi sistemleri baÅŸdenetçisi tarafından imzalandığında kesinleÅŸir ve denetim döneminin bitiÅŸini takip eden ilk 10 iÅŸ günü içinde kripto varlık hizmet saÄŸlayıcının yönetim kurulu baÅŸkanlığına teslim edilir. Kripto varlık hizmet saÄŸlayıcının yönetim kurulu baÅŸkanlığınca teslim alınan denetim raporu her halükarda ilgili denetim döneminin bitimini takip eden 15 iÅŸ günü içerisinde raporun kabulüne yönelik yönetim kurulu kararıyla birlikte Kurul’a gönderilir.
14- Denetim raporu denetlenen kripto varlık hizmet saÄŸlayıcının yönetim kuruluna hitaben hazırlanır ve yönetim kurulu ve Kurul dışında herhangi bir taraf ile paylaşılmaz. Ancak kripto varlık hizmet saÄŸlayıcıların internet sitelerinde, denetimi gerçekleÅŸtiren firmaya iliÅŸkin herhangi bir bilgiye yer verilmemek suretiyle müÅŸterilere ait kripto varlıkların rezerv tutarlarına ve oranlarına son denetim raporuna uyumlu olmak kaydıyla yer verilebilir.
15- Denetim raporunun;
I) “GiriÅŸ” bölümünde asgari olarak;
a. Denetimin amacı ve kapsamına,
b. Denetim sırasında kullanılan araç ve tekniklere,
c. Denetimin gerçekleÅŸtirildiÄŸi tarihlere,
d. Denetimde görevli bilgi sistemleri denetçilerinin ad, soyad, ünvan ve iletiÅŸim bilgilerine,
e. Denetimin söz konusu bağımsız denetim ÅŸirketi ve sorumlu bilgi sistemleri baÅŸdenetçisi tarafından arka arkaya kaçıncı defa gerçekleÅŸtirildiÄŸine
II) “DeÄŸerlendirme ve Sonuç” bölümünde asgari olarak;
a. 3, 5, 6 ve 9 uncu maddede belirtilen hususlara,
b. Saklama kuruluÅŸları için Ek/1; platformlar için Ek/1, Ek/2 ve Ek/3’te yer alan tablolara,
c. Rezerv kanıt denetiminin mevzuata uygun bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilmesini teminen denetime elveriÅŸli ortamın KVHS tarafından oluÅŸturulduÄŸuna ve denetim için gerekli bilgi, belge ve açıklamaların tam ve zamanında bilgi sistemleri denetçilerine sunulduÄŸuna dair hazırlanan yönetim beyanına,
d. Denetim kapsamına alınan varlıkların teyit sonucuna iliÅŸkin deÄŸerlendirmelere; bu kapsamda KVHS müÅŸterilerine ait kripto varlık bakiyesi ile nakit bakiyesinin denetim kapsamı ile sınırlı olarak korunup korunmadığına dair denetçi görüÅŸüne
yer verilir.
​​​​
.jpg)
AÇIKLAMALAR:
​
(1) Saklama kuruluÅŸları tarafından saklama hizmeti sunulan her bir platform için ayrı tablolar halinde; doÄŸrudan saklama hizmeti sunulan diÄŸer müÅŸteriler için ise tek bir tablo ÅŸeklinde hazırlanacaktır.
​
(2) “Kripto Varlık Adı” baÅŸlıklı sütunda yer verilecek kripto varlıklar, “MüÅŸterilere Ait Kripto Varlıkların Cari DeÄŸeri” dikkate alınarak büyükten küçüÄŸe olacak ÅŸekilde sıralanmalıdır.
​
(3) Platformlar bakımından kurum kaydi sistemi nezdinde izlenen müÅŸteri varlıkları, saklama kuruluÅŸları bakımından ise platform müÅŸterileri ile bunların dışında kalan doÄŸrudan saklama hizmeti sunduÄŸu diÄŸer müÅŸteriler dikkate alınacaktır.
​
(4) Rezerv koruma oranı; KVHS kontrolündeki cüzdanlarda saklanan müÅŸterilere ait kripto varlık miktarının, KVHS kayıtlarında takip edilen müÅŸterilere ait kripto varlık miktarına oranlanması suretiyle bulunacaktır.
​
(5) Rezerv koruma oranı, %100’ün (1:1) altında ise ilgili sütuna giriÅŸ yapılması gerekmektedir.
​
(6) Kripto varlıklar ile KVHS’nin alacakları hariç olmak üzere dönen varlıklarında yer alan kalemler dikkate alınacaktır.
​
(7) III-35/B.2 sayılı Tebliğ'in 37 nci maddesinde belirtilen değerleme ilkeleri dikkate alınacaktır.
​​
Kurul Karar Organı’nın 30/05/2025 tarih ve 33/1023 sayılı Kararı Uyarınca Yapılan Duyuru (2025/32 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
​
​
Kurul Karar Organı'nın 18.04.2025 tarihli ve 2025/24 sayılı bülteni ile duyurulan 18.04.2025 tarihli ve 24/733 sayılı Kararında öngörülen;
- Borsa İstanbul AÅž pay piyasalarında açığa satış iÅŸlemlerinin yasaklanmasına,
- Halka açık ortaklıkların pay geri alımlarının kolaylaÅŸtırılmasına,
- Kredili sermaye piyasası iÅŸlemlerinin devamı süresince öz kaynak oranının esnetilerek uygulanmasına
ilişkin tedbir ve uygulamaların 04.07.2025 tarihi seans sonuna kadar uygulanmasına devam edilmesine karar verilmiştir.
​​
Kurul Karar Organı’ nın i-SPK.128.17 (14/07/2021 tarih ve 37/1119 s.k.) sayılı İlke Kararına İliÅŸkin Duyuru (2025/35 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
VII-128.10 sayılı Bilgi Sistemleri Yönetimine İliÅŸkin Usul ve Esaslar TebliÄŸi’nin 13.03.2025 tarihli ve 32840 sayılı Resmi
Gazete'de yayımlandığı dikkate alınarak, i-SPK.128.17 (14/07/2021 tarih ve 37/1119 s.k.) sayılı İlke Kararı 30.06.2025 tarihinden
itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır.
​​
Kurul Karar Organı’nın 27/06/2025 tarih ve 37/1177 sayılı Kararı Uyarınca Yapılan Duyuru (2025/36 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
Kurul Karar Organı'nın 30.05.2025 tarihli ve 2025/32 sayılı bülteni ile duyurulan, 30.05.2025 tarihli ve 33/1023 sayılı
Kararı’nda öngörülen;
- Borsa İstanbul AÅž pay piyasalarında açığa satış iÅŸlemlerinin yasaklanmasına,
- Halka açık ortaklıkların pay geri alımlarının kolaylaÅŸtırılmasına,
- Kredili sermaye piyasası iÅŸlemlerinin devamı süresince öz kaynak oranının esnetilerek uygulanmasına
ilişkin tedbir ve uygulamaların 29.08.2025 tarihi seans sonuna kadar uygulanmasına devam edilmesine karar verilmiştir.
​
​Kurul Karar Organı’nın i-SPK.52.5 (17/07/2025 tarih ve 40/1271 s.k.) sayılı İlke Kararı (2025/39 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
Gayrimenkul yatırım fonlarının mülkiyetinde olan gayrimenkuller üzerinde metruk halde veya ekonomik ömrünü tamamlamış veya herhangi bir gelir getirmeyen veya tapu kütüÄŸünün beyanlar hanesinde riskli yapı olarak belirtilmiÅŸ yapıların bulunması veya tapuda mevcut görünmekle birlikte yapıların yıkılmış olması halinde, söz konusu durumun gayrimenkul deÄŸerleme raporuyla tespit ettirilmiÅŸ olması ve varsa söz konusu yapıların yıkılacağının ve gerekmesi halinde gayrimenkulün tapudaki niteliÄŸinde gerekli deÄŸiÅŸikliÄŸin yapılacağının Kurula beyan edilmesi halinde III-52.3 sayılı Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İliÅŸkin Esaslar TebliÄŸi'nin 18. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmünün aranmamasına ve gayrimenkulün arsa olarak gayrimenkul yatırım fonu portföyüne dahil edilebilmesine karar verilmiÅŸtir.
​
Kurul Karar Organı’nın 05/09/2025 tarih ve 48/1627 sayılı Kararı Uyarınca Yapılan Duyuru (2025/47 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
​
Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıların Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Raporu Sunma Tarihinin Uzatılması:
​
III-35/B.1 sayılı Kripto Varlık Hizmet SaÄŸlayıcıların KuruluÅŸ ve Faaliyet Esasları Hakkında TebliÄŸ’in “Faaliyet izni baÅŸvuru süresi ve bu TebliÄŸ hükümlerine uyum saÄŸlanması” baÅŸlıklı geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında kripto varlık hizmet saÄŸlayıcıların bilgi sistemleri bağımsız denetim raporlarını Kurula sunmaları için 30.09.2025 olarak belirlenen sürenin, aynı TebliÄŸ’in 55 inci maddesinde Kurulumuza verilen yetkiye dayanılarak, 31.12.2025’e kadar uzatılmasına karar verilmiÅŸtir.
Kurul Karar Organı’nın i-SPK.128.25 (09/10/2025 tarihli ve 54/1810 s.k.) sayılı İlke Kararı (2025/53 sayılı SPK Bülteni’nde yayımlanmıştır.)
Kurulumuza yapılan baÅŸvuruların deÄŸerlendirilmesinde, 14.02.2025 tarihli ve 32813 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01.07.2025 tarihinde yürürlüÄŸe giren İşletmenin Muhasebesiyle İlgili Olmayan Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması Hakkında TebliÄŸ dikkate alınarak yeni bir karar alınıncaya kadar; Elektronik Ticari Defter Sistemi üzerinden yönetim kurulu karar defterlerini tutmaya baÅŸlayan tüzel kiÅŸiler tarafından Elektronik Ticari Defter Sistemi’nde oluÅŸturulan yönetim kurulu kararları için noter onayı aranmayacaktır.
​
​